logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 3-9 iunie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-3-9-iunie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1066017.html

● LUNI, 3 iunie

Transparența redusă împiedică participarea cetățenilor în procesul bugetar, expert


Transparența bugetară contribuie la sporirea veniturilor la buget. Datorită încrederii cetățenilor că banii publici sunt cheltuiți transparent și eficient, aceștia vor fi motivați să achite taxe și impozite, ceea ce contribuie la reducerea economiei tenebre. Constatările aparțin Dianei Enache, economist la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, experta a menționat că gradul de transparență al procesului bugetar se află la un nivel redus, fiind în medie de 37,7% din 100%.

Subvenții pentru angajatorii care vor crea locuri de muncă noi

Agenții economici vot putea beneficia de o subvenție unică în mărime de cel puțin 40 de mii de lei, pentru fiecare loc de muncă creat pe parcursul anului 2019. Aceștia urmează să depună cererile de rezervare a subvenției până la data de 31 iulie. Potrivit Ministerului Economiei și Infrastructurii, pentru a solicita subvenția unică, agenții economici trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe criterii. Printre acestea se numără creșterea efectivului de salariați de cel puțin o sută de persoane. Salariul mediu lunar la întreprindere pentru persoanele angajate nu trebuie să fie mai mic decât 75% din cuantumul salariului mediu lunar pe economie. Alte criterii sunt menținerea posturilor de muncă create pentru cel puțin trei ani, precum și lipsa restanțelor la achitarea impozitelor și taxelor față de bugetul public național.

● MARŢI, 4 iunie

Iarmaroace agricole vor fi desfășurate săptămânal în toate sectoarele capitalei


Iarmaroace agricole sezoniere vor fi organizate săptămânal, în zile de sâmbătă și duminică, în toate sectoarele capitalei. Primele iarmaroace vor fi desfășurate în această săptămână și vor fi încheiate la 30 noiembrie. Organizarea acestora va permite producătorilor agricoli să-și vândă producția crescută, iar orășenilor – să beneficieze de produse proaspete, autohtone, la preț de producător. Informațiile au fost comunicate la ședința operativă de la Primăria capitalei.

La Chișinău are loc al VI-lea Forum economic al întreprinderilor moldo-italiene

Republica Italiană reprezintă un partener strategic pentru Republica Moldova, atât la capitolul schimburilor comerciale, cât și la volumul investițiilor. Pe parcursul anul 2018, volumul producției moldovenești exportate în Italia s-a majorat cu 31,2%, față de aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, după valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în anul 2018, Italia se situează pe locul patru între partenerii cu care Republica Moldova are relații comerciale. Declarația a fost făcută de ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, la cel de-al al VI-lea Forum economic al întreprinderilor italiene și mixte moldo-italiene din Republica Moldova, care se desfășoară astăzi, 4 iunie, la Chișinău.

● MIERCURI, 5 iunie

Antreprenorii întâmpină greutăți în a identifica brațe de muncă calificate, forum


Identificarea brațelor de muncă calificate este una dintre principalele probleme cu care se confruntă antreprenorii în Republica Moldova. Deficitul de lucrători este cauzat de migrarea acestora înafara țării. Declarația aparține Annei Akhalkatsi, manager de țară al Băncii Mondiale, care a menționat că, în acest context, Banca Mondială susține în Republica Moldova proiecte ce oferă instruire și calificare de personal. Opinia a fost exprimată în cadrul celui de-al VI-lea Forum economic al întreprinderilor italiene și mixte moldo-italiene din Republica Moldova, desfășurat marți, 4 iunie.

Numărul de abonați la serviciile de internet fix, în creștere

Numărul de abonați la serviciile de internet fix în bandă largă a crescut în primul trimestru al anului curent cu 8,7 mii (1,4%) și a însumat 631,8 de mii. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, creșterea numărului de abonați se datorează sporirii numărului celor ce au ales să se conecteze la internet prin fibră optică (FTTx - Fiber to the premises). Datele ANRCETI arată că numărul celor care au ales să se conecteze la internet prin fibră optică a crescut cu peste 12 mii și au însumat peste 406,4 mii. Și numărul abonaților care au ales cablul coaxial a crescut cu 1,7 mii și a totalizat 46 de mii.

Ouăle vor fi marcate altfel

Ouăle din comerț trebuie să aibă indicat pe ele un număr de identificare a unității de producere, precum și data durabilității minimale, care vine să înlocuiască data ouatului. Noile prevederi au intrat în vigoare din 1 iunie, însă specialiștii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor atenționează că timp de circa trei săptămâni, în magazine ar mai putea fi găsite ouă cu precedentul marcaj. ANSA menționează că numărul de identificare a unității de producere arată astfel – 3MD YY 001. Cifra trei semnifică sistemul de creștere a păsărilor, MD – codul țării, YY – indicativul raionului, iar 001 – codul centrului de marcare sau ambalare. Tot pe ou, comercianții sunt obligați să marcheze data durabilității minimale – DDM xx.00.19. DDM este data durabilității minimale, xx – data, 00 – luna, iar 19 – anul.

Schimbările climaterice impun reguli noi în alegerea culturilor agricole cultivate, opinie

Schimbările climaterice impun reguli noi în alegerea culturilor agricole cultivate. Moldova nu mai are practic „primăvară agricolă”. Cele trei săptămâni care sunt destinate perioadei de însămânțare a terenurilor s-au transformat în cel mult o săptămână jumătate. Astfel se trece practic direct din „iarna agricolă” în „vara agricolă”, lucru care are impact asupra recoltei și nemijlocit influențează comerțul. Opinia a fost exprimată de Iurie Ușurelu, secretar general de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, la cea de-a cincea Reuniune Anuală a Rețelei Experților Comerțului Agricol din Europa și Asia Centrală, care are loc la Chișinău în perioada 5-6 iunie.

● JOI, 6 iunie

Serviciile de telefonie fixă, în scădere


Principalii indicatori ai pieței de telefonie fixă continuă să înregistreze scăderi. Numărul abonaților a scăzut, timp de trei luni ale anului curent, cu 8,3 mii (0,7%) și au alcătuit 1,1 milioane de utilizatori, conform datelor statistice pentru trimestrul întâi al anului curent, raportate la Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electrice și Tehnologia Informației, de către 24 furnizori de servicii de telefonie fixă. Într-un comunicat de presă al instituției, se spune că traficul total de voce s-a diminuat, față de trimestrul întâi al anului 2018, cu 12,6% și a constituit 331,9 milioane de minute, iar volumul vânzărilor s-a micșorat, comparativ cu perioada similară a anului trecut, cu 25,2 milioane de lei (17,6%) totalizând 117,9 milioane de lei.

Punctul de trecere Cosăuți-Iampoli și-a reluat activitatea

Punctul de trecere de tip debarcader Cosăuți-Iampoli a redevenit astăzi funcțional, după ce acum 15 zile și-a sistat activitatea, din cauza nivelului ridicat al apei râului Nistru. Despre aceasta comunică Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă. La începutul săptămânii, după aproape două săptămâni de nefuncționare, punctul de trecere de tip debarcader Soroca-Ţekinovca și-a reluat activitatea. Cauza închiderii lui, a fost, la fel, nivelul ridicat al apei în râul Nistru.

● VINERI, 7 iunie

Mai mulți abonați la serviciile de televiziune contra plată


Numărul de abonați conectați la serviciile de televiziune furnizate contra plată, dar și volumul total al vânzărilor pe acest segment de piață au crescut în primul trimestru al anului curent cu 1,5 mii sau 0,5%, însumând 331,2 mii. Volumul vânzărilor a crescut, comparativ cu perioada similară a anului precedent cu 2,7 milioane de lei sau 7%, totalizând 41,4 milioane de lei, arată datele Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electrice și Tehnologia Informației. Într-un comunicat de presă al instituției, se menționează că urmare a acestei evoluții, venitul mediu lunar per abonat (ARPU) al operatorilor de pe această  piață a crescut cu 5,6% și a constituit 41,8 lei.

Șoferii de autocamioane își vor putea programa timpul de traversare a frontierei

Șoferii de autocamioane își vor putea rezerva în prealabil timpul de traversare a frontierei de la un calculator, tabletă sau de la un telefon mobil. Acest lucru va fi posibil datorită unui soft, pe care Serviciul Vamal își propune să-l dezvolte pentru a fluidiza traficul la frontiera de stat. Pentru început autoritățile își propun să piloteze acest sistem la Postul vamal „Sculeni”, iar ulterior acesta să fie extins și în alte posturi cu flux sporit. Componenta soft utilizată în cadrul sistemului va fi dezvoltată și implementată cu sprijinul financiar al Programului USAID Reforme Structurale în Moldova. Un Memorandum de înțelegere în acest sens a fost semnat joi, 6 iunie. Programul USAID se angajează să dezvolte și să finanțeze achiziționarea noului modul informatic, oferind, totodată, asistență și la implementarea acestuia. Programul va sprijini și organizarea unei vizite de studiu în Estonia, unde funcționează deja un asemenea sistem.

Majorarea salariilor pe termen lung depinde de creșterea productivității muncii, expert

Salariul mediu nominal brut a crescut în primul trimestru al anului curent cu 17,2% față de aceeași perioadă a anului precedent și a constituit 6 923 de lei, arată datele Biroului Național de Statistică. Solicitat de IPN, Iurie Morcotîlo, expert economic la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, a declarat că pe termen scurt salariile vor continua să crească, însă pe termen mediu și lung, fenomenul majorării este o provocare ce depinde de creșterea productivității muncii. Potrivit expertului, în Moldova, în ultimii ani, productivitatea era mai lentă decât creșterea salariilor și acest fapt reprezintă o provocare pe termen mediu și lung pentru angajați. În opinia sa, dacă nu vor fi identificate soluții pentru a spori productivitatea, creșterea temporară sau impresionantă a lefurilor va fi de scurtă durată și o să revină la tendința medie de 3-4% pe an în termeni reali, sau 5-6% în termeni nominali.

● SÂMBĂTĂ, 8 iunie

Termen extins la vămuirea mărfurilor transportate cu trenul prin regiunea transnistreană


Mărfurile transportate pe cale ferată prin regiunea transnistreană vor fi vămuite la stațiile „Bender-2” din satul Varnița și „Râbnița” din orașul Râbnița în continuare după principiul „one stop control” (un singur control la oprire), până la 31 decembrie. Potrivit unui comunicat de presă al Biroului pentru politici de reintegrare, premierul Pavel Filip a semnat în acest sens un protocol adițional la Decizia protocolară privind principiile reluării plenare a circulației trenurilor marfare prin regiunea transnistreană din 30 martie 2012. Documentul a fost contrasemnat și de către liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Cel care este în prezent în vigoare expiră la 30 iunie.