● LUNI, 3 august
Prim-ministru: Misiunea FMI ar putea veni în prima decadă a lunii septembrie
Autorităţile se aşteată ca o misiune a Fondului Monetar Internaţional să vină în Moldova în prima decadă a lunii septembrie. Până atunci, executivul urmează să întreprindă mai multe acţiuni pe plan intern, în mod prioritar în domeniul financiar-bancar, unde FMI solicită soluţii prompte. Declaraţiile au fost făcute luni, 3 august, de către premierul Valeriu Streleţ, după şedinţa operativă a Cabinetului de miniştri. „Au fost date dispoziţii pentru pregătirea Comitetului pentru stabilitate financiară, pe care urmează să-l avem miercuri, în mai multe probleme care sunt importante, o parte din care vor fi făcute publice”, a declarat premierul. Comitetul pentru stabilitate financiară urmează să analizează informaţiile Băncii Naţionale a Moldovei şi să formuleze recomandări.
La CFM a fost numit director interimar
Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” are director interimar. Acesta este consilierul municipal Iurii Topală, care va asigura interimatul până la numirea unui nou director. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Inga Nosatâi, a declarat că Iurii Topală a fost numit director interimar în baza unui ordin al ministrului transporturilor şi infrastructurii drumurilor. Deocamdată nu se cunoaşte cât va dura perioada interimatului şi în cât timp urmează să fie organizat un nou concurs pentru desemnarea directorului CFM.
Prognozele bugetare pentru a doua jumătate a anului sunt sumbre, Expert-Grup
Realizarea bugetului pe anul curent este afectată pe toate componentele, iar prognozele pentru a doua jumătate a anului sunt şi mai sumbre, rezultă dintr-un studiu prezentat de Centrul Expert-Grup luni, 3 august, într-o conferinţă de presă. Dumitru Budianschi, director de program, a remarcat că încasările sunt afectate de reducerea veniturilor fiscale, de sistarea finanţării externe, dar şi de sustragerile masive din sistemul bancar. „Problemele în 2015 vin din factorii interni, din faptul că s-a devalorizat leul şi din instabilitatea bancară care a adus după sine un şir de multe alte decizii şi urmări”, a spus Budianschi. Alexandru Fală, director de program, a menţionat că bugetul Republicii Moldova este afectat de mai multe riscuri. „În primul rând, se aşteaptă o scădere a remitenţelor cu peste 20 la sută. Acest lucru se va întâmpla din cauza evoluţiilor negative din economia Federaţiei Ruse.
BEI sprijină vinificatorii la achiziţia strugurilor tehnici
Agenţii economici din ramura vinicolă pot accesa fonduri pentru achiziţia strugurilor tehnici din sursele creditului Băncii Europene de Investiţii, prin prisma Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului”. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare anunţă că BEI a aprobat alocarea sumei de 10 milioane de euro pentru finanţarea mijloacelor circulante la procurarea strugurilor de la producătorii locali. Conform cerinţelor stipulate de BEI, pentru finanţarea achiziţiei strugurilor pot fi selectaţi agenţi economici din sectorul vinicol care au mai beneficiat şi anterior de credite în cadrul programului. Suma maximă pentru finanţarea mijloacelor circulante este de 600 de mii de euro per beneficiar sau cel mult 50% din suma contractelor de achiziţie. Fondurile urmează a fi utilizate exclusiv pentru procurarea strugurilor de la producătorii de struguri locali. Pentru a fi consideraţi eligibili pentru finanţare, vinificatorii trebuie să prezinte la Unitatea de Implementarea a Programului de Restructurare a Sectorului Vitivinicol „Filiera Vinului” - contractele de achiziţii standardizate semnate între beneficiari şi crescătorii de struguri.
● MARŢI, 4 august
Experţii vin cu sugestii pentru un eventual plan anticriză al noului guvern
Guvernul nou instalat are nevoie de un plan anticriză, adică de un şir de măsuri premergătoare planului de guvernare. Sugestia vine de la experţii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, care au lansat şi un studiu – „Ce trebuie să conţină un potenţial plan-anticriză al noului guvern”. Solicitat să evidenţieze câteva din măsurile care se impun, Veaceslav Negruţa, unul dintre autorii studiului şi ex-ministru al finanţelor, a specificat că planul anticriză ar trebui să derive din radiografia crizelor. Este necesar ca o entitate independentă să facă o analiză funcţională a instituţiilor publice şi celor cu funcţii de control. Instituţiile inutile sau cele cu atribuţii care se suprapun trebuie eliminate. Mai e nevoie de a eficientiza comunicarea între instituţii şi de a promova în serviciul public oameni integri şi competenţi.
●MIERCURI, 5 august
Tehnologia CardDAV în The Bat! v7
Firma „Ritlabs” din Chişinău a anunţat o versiune nouă a clientului poştal, popular în lumea întreagă, The Bat! v7. Funcţionalitatea nouă uşurează considerabil gestionarea agendelor de adrese pe toate dispozitivele unui utilizator, inclusiv cele pe platforme mobile, sincronizându-le în mod automat şi scutindu-l pe utilizator de actualizarea lor manuală. Ritlabs dă asigurări că, în urma acestor inovaţii, agendele de adrese ale utilizatorilor The Bat! vor fi mereu în stare actuală. Funcţionarea sincronizării a agendelor în The Bat! v7 va fi pe placul celor care lucrează cu contacte pe mai multe dispozitive. Tehnologia CardDAV permite sincronizarea agendei The Bat! cu contactele Google și iCloud, precum și cu alte servere, care susţin acest protocol. Modificările în agenda de adrese The Bat! se transmit pe serverul respectiv, care în continuare sincronizează agendele cu toate dispozitivele utilizatorului.
UE acordă subvenţii la procurarea cazanelor pe biomasă
Uniunea Europeană rambursează cheltuielile pentru achiziţionarea cazanelor pe biomasă destinate familiilor, micro-întreprinderilor şi întreprinderilor mici. Mărimea subvenţiei este de 700 şi 1300 de euro şi este stabilită în funcţie de parametrii tehnici ai cazanului selectat. Numărul total al beneficiarilor programului de subvenţionare va fi de 300, dintre care 250 de gospodării casnice şi 50 de întreprinderi. Programul de subvenţionare a achiziţionării cazanelor pe biomasă pentru gospodăriile casnice, micro-întreprinderile şi întreprinderile mici este lansat în cadrul Proiectului Energie şi Biomasă, în parteneriat cu Agenţia pentru Eficienţă Energetică (AEE). „Programul de subvenţionare a fost extins şi în Proiectul Energie şi Biomasă 2 datorită succesului acestuia înregistrat în prima etapă de proiect. Regulile de depunere a dosarului rămân, în linii mari, aceleaşi. Noutatea pentru etapa nouă a proiectului este gradaţia subvenţiei în funcţie de performanţa cazanului selectat”, a precizat Alexandru Ursul, managerul proiectului.
Guvernatorul BNM rămâne la ideea lichidării celor 3 bănci
Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, rămâne la ideea că cele trei bănci la care a fost instituită administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – trebuie lichidate. „Aceste bănci nu au viitor şi nu sunt viabile din punct de vedere financiar. Ele nu au sisteme informatice viabile, ele nu au produse şi clienţii lor au plecat în mare parte”, a declarat guvernatorul miercuri, 5 august, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate. Dorin Drăguţanu a spus că şi anterior a prezentat un plan cum cele trei bănci ar urma să fie închise şi în acest sens urmează ca unele instituţii ale statului, inclusiv Guvernul, să întreprindă paşi de pregătire. În primul rând, este necesar ca toate plăţile sociale să fie transferate de la BEM către altă instituţie, cel mai probabil Poşta Moldovei. La fel, de la BEM urmează a fi transferate toate conturile trezoreriale, pentru a evita blocarea activităţii instituţiilor publice. Guvernatorul a precizat că va fi organizat un concurs pentru selectarea unei sau a mai multor bănci, iar de acest fapt este responsabil Ministerul Finanţelor.
Suport european pentru modernizarea agriculturii
Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de finanţare dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană privind implementarea Programului ENPARD Moldova - Suport pentru agricultură şi dezvoltarea rurală, semnat la Chişinău la 26 martie anul curent. Valoarea acordului de finanţare este de 64 mln euro, dintre care 53 mln euro pentru componenta de suport bugetar sectorial (agricultură şi dezvoltare rurală) şi 11 mln euro pentru implementarea componentei complementare. Contribuţia producătorilor beneficiari de granturi este de 750 de mii de euro. Termenul de implementare a acordului este de 84 de luni. Debursarea tranşelor se va face în funcţie de îndeplinirea condiţiilor prevăzute în acord şi de rezultatele obţinute. Prima tranşă, precum s-a afirmat anterior în valoare de 17 mln euro, va fi debursată în anul viitor.
Guvernul propune spre ratificare Acordul de Comerţ Liber cu Turcia
Cabinetul de miniştri a aprobat şi propune spre ratificare Parlamentului Acordul de Comerţ Liber dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, semnat la 11 septembrie 2014. Potrivit Ministerului Economiei, acordul va contribui la dezvoltarea unor relaţii economice armonioase între ţările semnatare prin afirmarea unei concurenţe loiale în comerţul bilateral. O speranţă legată de intrarea în vigoare a acordului este atragerea în continuare a investiţiilor din Turcia în economia Moldovei. Acordul va intra în vigoare în prima zi a lunii a doua de la data la care părţile vor face schimb de notificări scrise că procedurile interne de ratificare au fost finalizate.
Taxa unică de 7% pentru companiile IT ar putea intra în vigoare din 2016, Pavel Filip
Legea votată recent în prima lectură în Parlament, care prevede scutirea companiilor IT de Taxa pentru Valoare Adăugată şi taxe vamale la importul tehnicii de calcul, precum şi achitarea unui impozit unic în mărime de 7%, ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, declară ministrul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, Pavel Filip. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, ministrul a menţionat că speră ca legea să fie aprobată în a doua lectură în luna septembrie. Ministrul a menţionat că atunci când a fost elaborat acest proiect de lege a fost efectuată o analiză complexă în comun cu partenerii de dezvoltare. Fiind aplicată o taxă unică, companiile nu au nevoie de departamente de contabilitate şi regulile de joc sunt foarte clare şi simple. „De fapt, nu mai are nevoie să plătească salarii în plic, să ascundă profitul etc., deoarece se plăteşte o singură taxă”, a notat ministrul.
● JOI, 6 august
ANRE va analiza recomandarea privind revizuirea tarifelor la gaze
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă în pagina electronică că va analiza recomandarea Consiliului Suprem de Securitate privind revizuirea tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor finali, precum şi prognoza Ministerului Economiei privind evoluţia preţurilor de achiziţie a gazelor naturale pentru a stabili dacă sunt suficiente argumente pentru revizuirea tarifelor în cauză. ANRE informează că la stabilirea noilor tarife la gazele naturale livrate consumatorilor finali, aprobate la 18 iulie curent, a fost luat în calcul preţul mediu anual de procurare a gazelor naturale importate pentru anul curent – 260 dolari pentru o mie de metri cubi.
Ieftiniri nesemnificative la carburanţi
Cinci companii petroliere anunţă că au scăzut preţul la mai multe tipuri de carburanţi. Ieftinirile variază între 10 şi 23 de bani şi, potrivit notificărilor prezentate Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), au început a fi aplicate din 4 august. Preţul mediu al motorinei comercializate de patru companii a scăzut de la 16,3 lei per litru la 16,07 lei, iar preţul mediu al gazului lichefiat – de la 9,47 lei per litru la 9,37 lei. Preţul benzinei comercializate de compania care a anunţat ieftinirea s-a redus de la 18,27 lei per litru la 18,17. Potrivit calculelor prezentate de cele cinci companii, reducerea preţurilor este generată de diminuarea preţurilor de achiziţie a acestor tipuri de carburanţi.
BNM a revizuit în creştere rata inflaţiei
Banca Naţională a Moldovei a revizuit în creştere prognoza inflaţiei pentru anul 2015 la nivelul de 9,3%, cu 1,2 puncte procentuale mai mult decât estima în aprilie. Pentru anul 2016 se prognozează o inflaţie de 11,6%, cu 5,2 puncte procentuale mai mult decât s-a prognozat anterior. „Ieşirea temporară a inflaţiei peste limita de sus a intervalului de 5% ±1,5 puncte procentuale de la ţinta BNM este cauzată de deprecierea monedei naţionale, înregistrată în primele şase luni ale anului curent, şi de majorările efectuate şi care urmează a fi efectuate la tarifele pentru serviciile comunale”, a menţionat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, spunând că în perioada următoare vor prevala factorii inflaţionişti.
Pâinea se poate scumpi cu până la 15%
Pâinea s-ar putea scumpi cu până la 15%. Asociaţia Brutarilor din Republica Moldova a înştiinţat autorităţile despre intenţia de majorare, motivând prin preţurile mai înalte la făină, dar şi prin majorările de tarife la gaze şi energia electrică. Anunţul a fost făcut joi, 6 august, de către ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula. Ministrul a declarat, la o conferinţă de presă, că intenţia brutarilor urmează să fie examinată la şedinţa Consiliului pe Produs şi în acest sens asociaţiei i s-a solicitat să prezinte calcule minuţioase, iar în termene proxime urmează a fi luată o decizie.
Anul acesta grâul va fi mai scump
Anul acesta grâul va fi mai scump, un kilogram va ajunge să coste până la 3 lei. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a declarat joi, 6 august, la o conferinţă de presă, că în pofida temperaturilor ridicate au fot recoltate 920 de mii de tone de grâu. Comparativ cu media ultimilor 5 ani, recolta este mai mare, dar este mai mică ca anul trecut. În medie au fost recoltate 2,8 tone de grâu la hectar, însă au fost stabilite şi recolte record, de 7 tone per hectar. „Aceasta ne asigură securitatea alimentară a ţării şi securitatea furajeră. Ne va da posibilitatea să avem şi o cantitate destul de mare pentru export”, a notat ministrul. Dacă e să ne referim la securitatea alimentară, necesarul anual este de 340 de mii de tone.
17 producători îşi pot exporta de mâine fructele în Rusia
Rusia a ridicat pentru 17 producători de fructe din Moldova interdicţia de exporta pe piaţa rusă. Livrările pot fi reluate începând cu 7 august. Anularea restricţiilor este anunţată, astăzi, pe pagina electronică a serviciului fitosanitar rus Rosselhoznadzor. Livrările pentru cele 17 companii sunt reluate sub garanţia Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Alimentelor din Republica Moldova, în regim de „testare extinsă” a importului în Rusia a merelor, perelor, gutuilor, precum şi a caiselor, vişinilor, cireşelor, persicilor, nectarinelor, prunelor şi porumbelelor.
● VINERI, 7 august
Volumul creditelor noi acordate a scăzut, dar rata dobânzii la ele nu s-a mărit spectaculos, BNM
Volumul creditelor noi acordate în lei moldoveneşti în trimestrul II al anului curent a scăzut cu 16,6 la sută faţă de trimestrul II al anului 2014. Rata medie trimestrială a dobânzii la creditele noi acordate a înregistrat nivelul de 13,8 la sută față de 11,27 la sută în trimestrul II 2014, potrivit Raportului asupra inflaţiei, prezentat de guvernatorul BNM Dorin Drăguţanu într-o conferință de presă. „Rata dobânzii la credite s-a majorat, dar nu atât de mult, precum se aprecia în unele comentarii”, a menționat Drăguţanu. De la începutul anului curent până la 30 iunie, soldul total al creditelor a crescut cu 0,5 la sută (121mln lei), atingând cifra de 43,6 mlrd lei. Ponderea creditelor în lei în total credite a constituit 58%, în diminuare uşoară faţă de perioada similară a anului trecut.
Moldovagaz: Anularea tarifelor noi va cauza daune considerabile
SA „Moldovagaz” îşi exprimă îngrijorarea faţă de solicitările de a revizui recenta majorare a tarifelor la gazele naturale. Compania precizează, într-un comunicat de presă, că o decizie de abrogare sau de suspendare a noilor tarife va cauza daune considerabile, înrăutăţind brusc situaţia financiară a întreprinderilor din ramura gazelor şi va majora şi mai mult datoria faţă de Gazprom, iar ca rezultat va spori riscul de întrerupere a aprovizionării stabile cu gaze naturale în perioada rece a anului. Potrivit companiei, tarifele reglementate la gazele naturale nu au fost revizuite din septembrie 2011, timp în care Moldovagaz şi întreprinderile sale afiliate au acumulat pierderi de circa 3,9 miliarde de lei, iar datoria faţă de Gazprom, fără regiunea din stânga Nistrului, pentru perioada 2011 – primul semestru 2015 atinge cifra de 454,9 milioane dolari.
Rospotrebnadzor a permis exportul de vin pentru 5 companii moldoveneşti
Serviciul federal Rospotrebnadzor a permis exportul de vinuri pentru 5 companii din Găgăuzia. Este vorba despre ,,Kazaiak Vin”, SRL ,,Invinprom”, ,,Vinăria Bostavan”, ,,Tomai Vinex”, „Şardrisvin”. Rospotrebnadzor anunţă pe pagina sa oficială că se examinează posibilitatea de extindere a listei de producători din Găgăuzia care vor putea vine vin pe piaţa rusă.
Cele trei bănci care vor fi lichidate nu mai acceptă depozite
Cele 3 bănci sub administrare specială – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank – nu mai acceptă de astăzi, 7 august, depozite. Măsura se conţine într-o decizie a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale. Totodată, se interzice încheierea contractelor noi şi prelungirea contractelor încheiate până la data prezentului ordin. Lichidarea celor 3 bănci a fost recomandată de către Consiliul Suprem de Securitate, reunit la 5 august. În aceeaşi zi, după şedinţa Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară (CNSF), care a avut loc la Guvern, premierul Valeriu Streleţ a anunţat începutul procesului de lichidare.
● SÂMBĂTĂ, 8 august
Datoria la fondul de subvenționare în agricultură va fi lichidată până la sfârşit de august
Până la finele acestei luni, datoria de anul trecut, de 230 de milioane de lei, pe care o are fondul de subvenționare faţă de producătorii agricoli, va fi lichidată, a comunicat Nicolae Ciubuc, vicedirector al Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură. „Au fost unele întârzieri cu semnarea documentelor de plată la Ministerul Finanțelor, dar odată cu instalarea noului guvern lucrurile au intrat în făgașul normalității și în luna acesta sperăm să fie încheiată plata datoriei la fondul de subvenționare a producătorilor agricoli pentru 2014”, a spus oficialul într-o emisiune la Radio Moldova. În ceea ce privește acordarea subvențiilor pentru anul curent, au fost recepționate peste 1600 de solicitări, care vizează subvenţii în sumă de 250 de milioane de lei. Mărimea fondului de subvenționare în acest an este de 610 milioane de lei. Mai rămân 130 de milioane pentru care urmează să fie recepţionate cereri de la acei producători care au făcut investiții. „Noi sperăm să ne ajungă mijloace pentru a acoperi toate cererile. Dacă nu, solicitările de mijloace vor fi trecute ca datorii și achitate în anul viitor”, a spus vicedirectorul Agenției de Intervenții și Plăți în Agricultură.