logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 septembrie - 4octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-29-septembrie-4octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1015704.html

● LUNI, 29 septembrie

Bunurile „Termocom” vor trece la CET-2 în baza unui contract de vânzare-cumpărare 

Bunurile SA „Termocom”, destinate activităţii de producere, distribuire şi furnizare a energiei termice în municipiul Chişinău, urmează să fie transmise către SA CET-2, în baza unui contract de vânzare-cumpărare. Aceasta se va întâmpla după expirarea termenului de 10 zile calendaristice care va fi oferit prin notificare autorităţilor publice locale ale municipiului Chişinău, acestea având drept privilegiat la  încheierea contractului respectiv. Guvernul şi-a asumat răspunderea politică în faţa Parlamentului pentru acest proiect de  lege. Lista bunurilor transmise va fi aprobată de către Comitetul Creditorilor, iar preţul de vânzare-cumpărare va fi egal cu valoarea de piaţă a acestora. Viceministrul economiei, Octavian Calmâc, a menţionat că procedura clasică de fuzionare a CET-1, CET-2 şi SA Termocom, propusă de către Ministerul Economiei şi aprobată de Guvern la 18 noiembrie 2013, a fost contestată în instanţa de judecată. 

Proiectul legii privind societăţile pe acţiuni conţine prevederi coruptibile, CAPC 

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea legislaţiei privind societăţile pe acţiuni conţine prevederi coruptibile, plus că nici nu a fost supus procesului de transparenţă decizională. Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a expertizat proiectul şi îi propune autorului, deputatul Veaceslav Ioniţă, să prezinte mai multe argumente privind necesitatea aprobării acestei iniţiative. Expertul Oleg Uţică a declarat, într-o conferinţă de presă că iniţiativa legislativă este binevenită, deoarece are ca scop alinierea la Legea privind piaţa de capital. În acelaşi timp, documentul conţine aspecte nu prea bine reglementate şi admite suprapunerea procedurilor.

Iurie Leancă s-a întâlnit cu experţii FMI 

Prim-ministrul Iurie Leancă a avut o întrevedere cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se află în Moldova. În timpul întrevederii au fost discutate obiectivele celei de-a doua misiuni a FMI, condusă de Max Alier, care se află în Republica Moldova pentru efectuarea analizei de monitorizare post-program în contextul consultărilor periodice. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Max Alier a specificat că, în conformitate cu obiectivul misiunii, principalele subiecte abordate vizează prognozele şi aşteptările privind evoluţia situaţiei macroeconomice în anul 2014 şi pe termen mediu, ţinând cont de eventualele vulnerabilităţi interne şi externe, perspectivele bugetare pentru anul curent şi cadrul bugetar pe termen mediu, precum şi situaţia în sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova.


● MARŢI, 30 septembrie

 Moldova este prima ţară din Parteneriatul Estic care aderă la programul COSME 

UE şi Republica Moldova au semnat Acordul privind participarea Republicii Moldova la Programul pentru Competitivitatea Întreprinderilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii 2014 – 2020 (COSME). Astfel, Moldova a devenit prima ţară, membră a Parteneriatului Estic, ce aderă la COSME. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, participarea la COSME oferă Moldovei acces la diferite proiecte, cum ar fi Reţeaua Europeană a Întreprinderilor (Enterprise Europe Network), şi reprezintă un nou pas în procesul de cooperare economică dintre Republica Moldova şi UE. Programul va oferi asistenţă Moldovei pentru a dezvolta şi spori competitivitatea sectorului ÎMM, astfel contribuind şi la implementarea cu succes a Acordului de Asociere, cuprinzând şi Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător Moldova – UE.

MIERCURI, 1 octombrie

Premierul cere o nouă metodologie de formare a preţurilor la produsele petroliere 

Premierul Iurie Leancă solicită să fie grăbită aprobarea noii metodologii de formare a preţurilor la produselor petroliere. „Există tendinţe de formare a preţului pentru produsele petroliere pe care nimeni nu le poate neglija, dar la noi în ţară aceste tendinţe sunt soldate cu rezultate absolut inverse. Când preţul barilului scade pe pieţele internaţionale –  de la 111 dolari pentru baril la 97 de  dolari, ieri la 96  dolari – în Republica Moldova preţurile se majorează, cică pe fundalul deprecierii leului. Am negociat ani de zile cu ANRE şi cu companiile din domeniu pentru ca să aprobăm o nouă metodologie clară de formare a preţurilor, dar acest lucru nu se întâmplă”, a declarat Iurie Leancă, în şedinţa de miercuri a Cabinetului de miniştri.

Moldova solicită o reducere de 5-6 dolari la gazele ruseşti livrate ţării 

Livrarea gazelor ruseşti în Republica Moldova se va face în baza formulei prevăzute în contractul vechi, care a fost prelungit şi de această dată. Moldova solicită o reducere de preţ de 5-6 dolari la 1000 de metri cubi de gaze livrate, pentru care  în prezent Moldova plăteşte 374 dolari. „Ni s-a promis că vor examina această posibilitate, totodată ne-au spus că aşteaptă să venim şi să prezentăm viziunea noastră asupra restructurării datoriei pentru gazele livrate. În prezent experţii lucrează asupra acestei chestiuni. Trebuie să reuşim să prezentăm  viziune noastră până la 1 noiembrie, după care  se va lua decizia de a semna sau prelungi contractul privind livrările de gaze pe anul viitor”, a declarat vicepremierul Andrian Candu, ministru al economiei, referindu-se la rezultatele întrevederii cu reprezentanţii Gazprom. 

 Ritlabs participă la expoziţia specializată de produse pentru afaceri B2B Expo 

Moldexpo găzduieşte, începând de astăzi şi până pe 3 octombrie, ediţia a II-a a Expoziţei-forum Internaţionale Specializate de produse şi servicii pentru afaceri, B2B Expo. La expoziţie participă mai multe firme din Moldova, dar şi din afară, care oferă platforme şi soluţii business-to-business. Printre principalii reprezentaţi autohtoni se numără şi compania Ritlabs, care produce cunoscutul program de administrare a poştei electronice The Bat!. Leonid Agapiev, marketing manager în cadrul Ritlabs, s-a arătat mulţumit de participarea la B2B expo. „Ne-am pregătit şi ne aşteptam la această audienţă. Sunt prezente diferite companii, ceea ce ne interesează în mod deosebit pentru că multe sunt potenţiali clienţi. De asemenea, sunt şi clienţi care ne folosesc produsele de ani de zile. Impresiile sunt pozitive. Toţi sunt binevoitori şi bine dispuşi. Cred că vom găsi contacte noi, dar totodată le menţinem pe cele pe care le avem deja”, a declarat Leonid Agapiev.

A fost testată cea mai mare viteză la internet din Moldova 

Cea mai mare viteză la internet din Moldova, oferită la nivel naţional de către Moldtelecom, a fost testată în cadrul celei de-a doua ediţii a Studioului de Inovaţii Expert. Participanţii la eveniment au avut ocazia să facă cunoştinţă cu tehnologia de comunicare a viitorului – reţeaua 100G şi să vadă la modul practic beneficiile acesteia. Ei au aflat parametrii tehnici necesari pentru a atinge viteza de 1 Gbps. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, Safe Web şi Cloud M au fost alte două servicii recent lansate, prezentate de către compania Moldtelecom. Cu Safe Web, acum părinţii pot sta liniştiţi în ceea ce priveşte paginile de internet pe care le accesează copiii. Safe Web oferă siguranţa navigării pe internet şi protejează utilizatorii de content periculos.

● JOI, 2 octombrie

Moldova şi Slovacia vor coopera în domeniul concurenţei 

Slovacia va ajuta Moldova să-şi ajusteze şi să implementeze legislaţia în domeniul concurenţei conform standardelor europene. Experţi ai Autorităţii de Concurenţă din Slovacia se află zilele acestea la Chişinău pentru un schimb de experienţă cu angajaţii Consiliului Concurenţei din Moldova. Acest eveniment a dat startul relaţiilor de colaborare între cele două ţări în domeniul concurenţei. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Viorica Cărare, a subliniat importanţa cooperării bilaterale. „Noi suntem membri ai mai multor instituţii europene şi internaţionale, însă foarte importante sunt şi acordurile bilaterale. În cadrul lor poţi lucra concret pe anumite subiecte, pe anumite segmente cu colegii tăi din alte autorităţi şi poţi prelua experienţa concret în anumite segmente punctate. De aceea noi, având deja în spate acorduri cu mai multe ţări din Europa şi din CSI, suntem la etapa discutării unui acord cu colegii din Slovacia”, a declarat Viorica Cărare.

PIB-ul Moldovei s-a mărit cu 3,9% datorită creşterii exporturilor şi a investiţiilor fixe 

În pofida mediului regional instabil, Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a crescut cu 3,9% în prima jumătate a lui 2014, în mare parte datorită unei majorări a exporturilor şi a investiţiilor fixe. Totuşi, conform prognozei actualizate a Băncii Mondiale privind economia Moldovei, riscurile de scădere a cadrului macroeconomic mai persistă, fapt care va influenţa negativ creşterea economică pentru restul anului 2014. Poziţia externă a Republicii Moldova rămâne una puternică, se menţionează într-un comunicat de presă al Băncii Mondiale. Politicile monetare sunt în concordanţă cu ţinta de inflaţie de 5 +/-1.5%. Presiunea dezinflaţionistă creată de creşterea scăzută a consumului intern, recolta agricolă bună şi restricţiile impuse de Rusia la importurile agro-alimentare din Moldova a fost contrabalansată de menţinerea în continuare a unei atitudini relaxate faţă de condiţiile monetare şi deprecierea monedei naţionale în raport cu dolarul SUA şi euro.

Au fost inaugurate trei laboratoare de verificare a calităţii drumurilor 

La Chişinău au fost inaugurate trei laboratoare de verificare a calităţii drumurilor, betonului şi sistemelor termopan. Acestea au fost achiziţionate din Turcia şi au costat circa 100 de mii de euro, bani alocaţi din bugetul de stat. Laboratoarele sunt dotate cu tehnologii de ultimă generaţie, asigurând gama de încercări conform prevederilor standardelor europene. Prezent la eveniment, ministrul Marcel Răducan a spus că laboratoarele permit verificarea calităţii sistemelor de termopan din punct de vedere al rezistenţei la vânt şi ploaie, iar laboratorul de testare a betonului şi a materialelor de construcţie pentru drumuri va asigura o mai bună calitate a infrastructurii drumurilor şi o responsabilitate din partea constructorilor.

● VINERI, 3 octombrie

 Purcari lansează vinul libertăţii 

Purcari lansează vinul libertăţii, produs în ediţie limitată, din struguri speciali Rara Neagră (Moldova), Bastardo (Ucraina) şi Saperavi (Georgia). „Purcari Freedom Blend” vine să celebreze independenţa celor 3 state. Potrivit unui comunicat de presă al companiei,  anul 2011, în care Ucraina, Moldova şi Georgia au marcat 20 de ani de la proclamarea independenţei, a avut o roadă de excepţie. Lansarea vinului va avea loc sâmbătă, 4 octombrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la standul Purcari. În cadrul evenimentului, invitaţii vor avea ocazia să savureze din buchetul noului Freedom Blend, dar şi din celelalte vinuri de excepţie, care i-au dus faima în toată lumea.

Peste 2000 de turişti au anunţat că vin la Ziua Naţională a Vinului 

Pregătirile în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru Ziua Vinului sunt pe ultima sută de metri. Peste 2000 de turişti din întreaga lume şi-au făcut rezervări pentru a participa la acest eveniment. 22 de jurnalişti străini au fost acreditaţi pentru a mediatiza evenimentul. Viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Gheorghe Gaberi, a comunicat într-un briefing de presă că cea de-a 13-a ediţie a Zilei Naţionale a Vinului este organizată în premieră de către Oficiul Naţional Viei şi Vinului, care şi-a început activitatea în anul curent. „La eveniment vor fi prezenţi cei mai buni producători autohtoni şi sperăm să-i impresionăm pe oaspeţii de peste hotare”, a adăugat oficialul.

Premierul Iurie Leancă s-a întâlnit cu miniştrii agriculturii din Germania şi România 

Vinurile şi alte produse de export moldoveneşti au calitatea necesară pentru a fi competitive pe piaţa europeană, iar România şi Germania vor susţine dezvoltarea agriculturii în Republica Moldova şi promovarea mărfurile moldoveneşti în UE. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul întâlnirii la Chişinău a ministrului german al agriculturii, Christian Schmidt, şi a omologului său român, Daniel Constantin, cu premierul moldovean Iurie Leancă. Ministrul român al agriculturii a reconfirmat sprijinul ţării sale pentru dezvoltarea agriculturii şi integrarea europeană a Republicii Moldova. „Trebuie să facem aşa încât produsele moldoveneşti să îşi găsească cât mai repede locul pe piaţa europeană”, a declarat Daniel Constantin.

Noi fonduri germane şi româneşti pentru laboratorul fitosanitar din Moldova 

Miniştrii agriculturii din Germania, România şi Republica Moldova au semnat la Chişinău un amendament pentru extinderea Memorandumului privind implementarea Proiectului de creare şi funcţionare a Laboratorului pentru determinarea reziduurilor de pesticide în plante, sol şi producţia de origine non-animală. Modernizarea acestui laborator va permite verificarea şi certificarea calităţii produselor agricole moldoveneşti pentru a putea fi exportate în UE. Acordul iniţial prevedea o finanţare de 600 de mii de dolari. Conform amendamentului semnat astăzi, 3 octombrie 2014, România va mai oferi 200 de mii de dolari, iar guvernul de la Berlin va examina posibilitatea unei finanţări de un milion de euro prin intermediul Agenţiei pentru Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).

● SÂMBĂTĂ, 4 octombrie

Proiect de construcţie a centurii de ocolire a oraşului Rezina 

Circulaţia autocamioanelor grele ale Uzinei „Lafarge Ciment” va fi redirecţionată pe un drum de ocolire, în afara oraşului Rezina şi satului Ciorna. Ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, aflat în vizită de lucru în raionul Rezina, a convenit cu autorităţile publice locale şi conducerea „Lafarge Ciment” privind construcţia centurii oraşului Rezina, care să fie dată în exploatare până la finele anului viitor. Ministerul Transporturilor şi conducerea uzinei „Lafarge Ciment” vor semna un memorandum de înţelegere în acest sens, ca lucrările să înceapă cât mai urgent. „Construcţia drumului de ocolire a oraşului Rezina va soluţiona problema oamenilor din localităţile afectate de traficul de camioanele grele cu ciment.