● LUNI, 29 iulie
O nouă companie aeriană low-cost vine în Moldova
Compania low-cost a Emiratelor Arabe Unite flydubai planifică să opereze din această toamnă curse şi în Republica Moldova. Conducerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a avut discuţii cu Andrea Catto, managerul comercial al „flydubai” pentru Europa. Potrivit şefei serviciului de presă al ministerului, Irina Gâscă, a fost elaborat şi un acord privind serviciile aeriene pentru a fi semnat în timpul apropiat între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite. Documentul va oferi baza juridică pentru operarea zborurilor regulate spre Chişinău de către compania desemnată de către Emiratele Arabe. Potrivit lui Andrea Catto, compania planifică să introducă curse regulate pe destinaţia Dubai-Chişinău pentru toată durata anului. De asemenea, „flydubai” are posibilitatea să ofere conexiuni comode cu circa 60 de destinaţii din gestiunea sa.
China este interesată să importe vinuri, brânzeturi şi seminţe oleaginoase din Moldova
China este interesată să promoveze pe piaţa sa produse de calitate din Moldova, în special vinuri, brânzeturi şi seminţe oleaginoase. Despre aceasta a comunicat viceministrul chinez al agriculturii, Niu Dun, în cadrul unei întrevederi cu ministrul agriculturii şi industriei alimentare al Moldovei, Vasile Bumacov. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, viceministrul chinez a pledat pentru schimbul de specialişti şi de experienţă. Folosind ocazia aflării sale în Moldova, a adresat întreprinderilor vinicole moldoveneşti invitaţia de a participa la expoziţia agroindustrială care se va desfăşura în China în toamna anului curent. Ministrul Vasile Bumacov a accentuat importanţa diversificării exporturilor în China, în special promovarea vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză. Ministrul a menţionat, de asemenea, interesul pentru colaborarea în vederea preluării experienţei avansate a partenerilor chinezi în domeniul valorificării surselor regenerabile de energie.
Încă 42 de companii sunt autorizate pe piaţa comunicaţiilor electronice
Încă 42 de persoane juridice au primit dreptul de a furniza reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice. Autorizaţiile au fost eliberate de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) în primul semestru al anului curent. Potrivit unui comunicat de presă al ANRCETI, 26 din persoanele juridice autorizate sunt noi intrate pe piaţă, iar 16 – foşti deţinători de licenţe pentru activităţi în domeniul telecomunicaţiilor şi informaticii. Cele mai solicitate dintre serviciile publice de comunicaţii electronice au fost cele de acces la Internet, de retransmisie a programelor audiovizuale şi de telefonie.
● MARŢI, 30 iulie
A început recoltarea în masă a strugurilor pentru export
Producătorii au început recoltarea în masă a strugurilor pentru export. Roada este foarte bună, iar strugurii vor fi exportaţi în mare parte în Rusia şi Belarus, a comunicat Vasile Bumacov, ministrul agriculturii şi industriei alimentare. Vasile Bumacov spune că strugurii moldoveneşti sunt solicitaţi pe piaţa CSI, dar şi în unele state din UE. Chiar dacă în mare parte strugurii vor fi exportaţi în Rusia şi Belarus, se fac încercări de export şi în Polonia, însă acolo se cer cantităţi mai mari. Roada totală de struguri ar putea ajunge în acest an la 100 de mii de tone, iar în următorii doi-trei ani se aşteaptă o dublare a cantităţilor, întrucât în ultimii 6-8 ani agricultorii au plantat mai multe soiuri de masă decât tehnice.
Agricultorii aşteaptă o roadă la porumb de trei ori mai mare faţă de anul trecut
Agricultorii se aşteaptă că recolta la porum va fi de trei ori mai mare faţă de anul trecut. Dacă luna august va fi însă secetoasă, va avea de suferit calitatea boabelor, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară, Alexandru Slusari. Acum plantele de porumb sunt foarte înalte, fiecare are câte 2-3 ştiuleţi. Porumbul nu rezistă bine în condiţii de soare puternic şi vânt. „În luna august ar mai trebui câteva ploi. De exemplu, în unele regiuni la sudul ţării n-a mai plouat de la 1 iulie. Cu toate acestea, roada urmează să fie mare, cam 3 tone de grăunţe vor putea fi adunate de pe un hectar de pământ”, a subliniat Alexandru Slusari. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatului din Agricultură şi Industria Alimentară spune că preţul la porumb va depinde de situaţia care va fi şi în statele vecine, Moldova exportă porumb atunci când are supraproducţie.
Din 31 iulie portabilitatea numerelor se aplică şi în reţelele de telefonie fixă
Din 31 iulie, portabilitatea numerelor se aplică şi în reţelele de telefonie fixă. Portabilitatea numerelor permite cetăţenilor să-şi păstreze numărul de telefon atunci când schimbă furnizorul de servicii de telefonie. Potrivit Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), abonatul va putea beneficia de serviciul de portare a numerelor în alte reţele de telefonie fixă în cinci zile lucrătoare de la depunerea unei cereri în acest sens la furnizorul în reţeaua căruia doreşte să-i fie portat numărul de telefon. Numerele utilizate de abonaţii centralelor analogice vor putea fi portate numai după digitalizarea acestor centrale. Furnizorii au obligaţia să asigure portabilitatea numerelor, indiferent de tehnologia utilizată, de tipul de serviciu, de modalitatea de plată sau de faptul dacă abonatul are sau nu are contract scris cu furnizorul respectiv. Persoanele care au număr de telefon fix în pachet cu alte servicii, precum internetul şi televizorul, de asemenea vor putea solicita potabilitatea numărului către alt furnizor, dacă vor dori acest lucru.
Serviciul Vamal propune ca unele proceduri de vămuire să se facă în format electronic
Serviciul Vamal îşi propune să lanseze şi să promoveze un nou concept – „Vămuirea Electronică”. Odată cu aplicarea acestuia, se aşteaptă că va fi redus timpul de vămuire a mărfurilor. În cazul culoarului verde, durata vămuirii ar putea dura până la 7-10 minute. Acum această procedură durează mai mult. De asemenea, se propune ca şi certificatele eliberate de Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor şi prezente la frontieră să fie în format electronic. Actualmente certificatul este eliberat agentului economic pe hârtie, după o analiză a mărfurilor la unul din laboratoarele din ţară. Se propune implementarea „Ghişeului Unic” în Sistemul Informaţional Asycuda World, iar controlul şi monitorizarea actelor permisive (licenţelor, permiselor, certificatelor) se va face prin interacţiunea electronică a autorităţilor emitente cu organul vamal.
„Universalbank” a reluat achitarea depozitelor deponenţilor
Banca Comercială ,,Universalbank” SA, aflată în proces lichidare, a reluat tranşa de achitare a depozitelor personale ale deponenţilor. În cadrul tranşei vor fi achitate depozite în mărime de 9,05 milioane de lei. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Naţionale, Universalbank a anunţat achitarea pentru fiecare deponent a unei noi tranşe a depozitelor în mărime de 70% din soldul depozitelor rămas după efectuarea plăţilor anterioare. Plăţile au devenit posibile în urma acumulării de către lichidator a resurselor financiare din valorificarea activelor băncii.
11 mii de persoane au declarat pentru 2012 venituri mai mici decât cheltuielile efectuate
11 mii de contribuabili, persoane fizice, au declarat pentru anul trecut venituri mai mici decât cheltuielile efectuate. Discrepanţele au fost stabilite la examinarea declaraţiilor pe venit, prezentate la FISC până pe 31 martie anul curent. Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a menţionat, într-un interviu pentru Radio Moldova, că analiza s-a făcut în contextul dreptului de aplicare a metodelor şi surselor indirecte de estimare a veniturilor persoanelor fizice, care rezultă din modificările promovate în Codul Fiscal. „Din aceste 11 mii de persoane fizice am selectat 50, iar mai apoi ne-am oprit la 20, care vor fi supuse verificării prin aplicarea acestor metode şi surse indirecte, deoarece nu excludem faptul că în sistemul informaţional puteau să se fi strecurat unele erori şi nu dorim să deranjăm fără motiv oamenii”, a spus şeful de la FISC. Divergenţele între veniturile declarate de aceste 20 de persoane şi procurările efectuate pe parcursul anului 2012 sunt cele mai mari. Acestea constituie zeci de milioane de lei.
●MIERCURI, 31 iulie
Linie fierbinte despre granturi şi credite pentru afaceri în domeniul agriculturii
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a lansat linia fierbinte 022 210-637, la care este oferită gratuit consultanţă despre granturi şi credite pentru afaceri în domeniul agriculturii. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, acţiunea se încadrează în priorităţile Guvernului pentru primele 100 de zile. Persoanele interesate pot afla informaţii despre granturi şi credite acordate în condiţii favorabile, disponibile în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Prin oferirea informaţiilor, Guvernul îşi propune să sporească accesul micilor antreprenori, inclusiv a tinerilor, fermierilor şi lucrătorilor migraţi la fondurile disponibile pentru lansarea sau dezvoltarea afacerilor.
Rusia a simplificat procedura de control vamal al mărfurilor agricole moldoveneşti
La frontiera Federaţiei Ruse au fost instituite 5 puncte speciale pentru trecerea producţiei agricole din Republica Moldova. În cadrul lor, mărfurile vor fi supuse unei proceduri simplificate de control vamal şi fitosanitar, pentru a minimaliza termenele de efectuare a importurilor. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, procedura simplificată obligă agenţii economici din Republica Moldova la o mai mare responsabilitate a calităţii mărfurilor. Exportul mărfurilor moldoveneşti în Federaţia Rusă se va efectua în regim special şi prioritar de control fitosanitar şi veterinar prin următoarele puncte vamale ruseşti – Secţia Înregistrare şi Control vamal №2 a Postului Vamal Novozîbkovo, situată în regiunea Breansk, oraşul Cemerna şi prin Postul Vamal Borovsk, situat în regiunea Kaluga, oraşul Borovsk-2.
Din octombrie va fi disponibil un nou serviciu electronic pentru comunitatea de afaceri
Agenţii economici vor putea să confirme livrările de mărfuri prin internet. Şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru, a comunicat că este în proces de elaborare un nou produs informatic pentru reprezentanţii comunităţii de afaceri – „factura electronică”. Către 1 octombrie acest nou produs electronic va fi disponibil. La prima etapă vor fi acceptate şi facturile electronice, dar şi cele pe hârtie. „Nu vrem să forţăm lucrurile, vrem ca agenţii economici să se convingă personal de avantajele pe care le oferă implementarea tehnologiilor informaţionale”, a subliniat Ion Prisăcaru. „Produsele informatice ne permit să excludem elementul subiectiv în relaţia FISC-ului cu contribuabilii, să reducem corupţia şi mituirea”, a adăugat şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat.
● JOI, 1 august
BNM anunţă o nouă prognoză a inflaţiei
Banca Naţională a Moldovei (BNM) lansează astăzi, 1 august, al treilea raport privind prognoza de inflaţie anuală pentru anul 2013. Ultima prognoză a Consiliului de administraţie al BNM a fost de 4,3%. Ritmul anual al inflaţiei în iunie a fost de 5,5%, cu 0,2 puncte procentuale inferior nivelului înregistrat în luna mai. Pe durata ultimelor 17 luni, rata inflaţiei anuale se menţine în intervalul de variaţie de 5% ±1,5 puncte procentuale, încadrâdu-se în cifra ţintită de BNM.
Cetăţenii vor putea denunţa actele de corupţie în vamă la un număr unic
Actele de corupţie în vamă vor putea fi denunţate la Centrul Unic de Apel (Call Center), lansat de către Serviciul Vamal la 1 august. La acelaşi număr de telefon – (+373 22) 574 111, cetăţenii şi agenţii economici vor putea obţine şi informaţii despre regulile vamale. Apelurile pot fi efectuate de pe telefonul fix sau mobil, la tarif obişnuit, din orice localitate din Republica Moldova şi din străinătate. Şeful Direcţiei Management Strategic din cadrul Serviciului Vamal, Natalia Calenic, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că până în prezent cetăţenii puteau solicita informaţii şi raporta despre unele acte de corupţie la mai multe numere de telefon. Pentru a eficientiza procesul, a fost nevoie de un număr unic. Operatorii centrului vor oferi date despre procedura de declararea a mărfurilor şi mijloacelor de transport, despre condiţiile de acordare a scutirilor de impozite pentru bunurile introduse de către persoanele fizice în scopuri personale. De asemenea, cetăţenii vor putea solicita informaţii despre regulile de declarare a valutei, restricţiile la introducerea mijloacelor de transport şi alte probleme de interes din domeniul vamal.
BNM a revizuit în creştere rata inflaţiei
Banca Naţională a Moldovei anticipează pentru 2013 o inflaţie anuală de 4,3%. Prognoza este cu 0,2 puncte procentuale mai mare decât cea anterioară, prezentată în luna mai. În 2014 , potrivit raportului BNM, prezentat la 1 august, inflaţia medie anuală se va plasa la nivelul de 3,8%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât s-a anticipat în runda anterioară. BNM estimează că la mijlocul anului 2015 inflaţia se va apropia de nivelul ţintit de instituţie – de 5% . Referindu-se la riscurile care planează asupra noii prognoze, guvernatorul Dorin Drăguţanu a spus că acestea sunt legate de diminuarea prognozei creşterii economice pe pieţele externe, în principal în UE şi Federaţiei Ruse, de reducerea preţurilor la produsele alimentare pe pieţele internaţionale şi de o eventuală majorare a preţurilor la petrol pe fundalul tensiunilor din Orientul Mijlociu.
Deprecierea moderată a leului nu trebuie să trezească îngrijorări, BNM
Deprecierea moderată a monedei naţionale este în concordanţă cu politica de ţintire directă a inflaţiei. Aceasta contribuie la atenuarea presiunilor inflaţioniste, prin stimularea cererii interne şi a exporturilor, a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu. El a mai spus că situaţia pe piaţa valutară este monitorizată de experţii BNM şi nu trezeşte îngrijorare. „BNM ţinteşte inflaţia, iar cursul valutar este stabilit de piaţă. În cazul persistenţei unui excedent de ofertă de valută străină, BNM va interveni cu precauţie pe piaţa valutară pentru a face procurări de valută şi a completa rezervele valutare”, a declarat guvernatorul, la o conferinţă de presă. Întrebat cât timp ar putea să se mai menţină cursul de aproape 17 lei pentru un euro, guvernatorul BNM a spus că totul depinde de raportul dolar – euro şi de cererea pe piaţă. Dorin Drăguţanu s-a eschivat însă să spună dacă modeda euro va atinge cotaţia de 17 lei 50 bani, precum menţionează unele publicaţii de profil. „Nu vă faceţi griji. Vom interveni dacă va fi nevoie,fără însă a periclita încadrarea inflaţiei în parametrii ţintuiţi de BNM pe termen mediu”, a adăugat oficialul.
● VINERI, 2 august
Calea Ferată din Moldova va fi modernizată
Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” pregăteşte un plan de modernizare, care să se bazeze pe acţiuni de reorganizare structurală şi de atragere a investiţiilor pentru înnoirea parcului rulant şi a infrastructurii. Declaraţia a fost făcută de ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Vasile Botnari, în cadrul reuniunii prilejuite de Ziua Feroviarului. „Reţeaua feroviară din Moldova necesită investiţii enorme, atât în înnoirea materialului rulant, a vagoanelor, a locomotivelor, cât şi a infrastructurii. Este necesară iniţierea proiectelor investiţionale de electrificare a căilor ferate, dar şi de construcţie a liniilor cu ecartament european pentru a atrage noi fluxuri de tranzit. Suntem, în acest scop, la o etapă avansată de discuţii cu mai mulţi parteneri internaţionali, cu suportul cărora planificăm să realizăm proiecte investiţionale importante în domeniu”, a declarat ministrul. Vasile Botnari a subliniat că au fost iniţiate mai multe proiecte de infrastructură, printre care – reabilitarea porţiunilor avariate de cale ferată pe segmentul Giurgiuleşti – Cahul, precum şi construcţia unei porţiuni de cale ferată cu ecartament, care va asigura conexiunea Portului Giurgiuleşti şi căilor ferate din România.
Două companii farmaceutice au prejudiciat statul cu peste 90 de milioane de lei
Două companii farmaceutice din ţară sunt suspectate de spălare de bani prin evaziune fiscală, fals în acte şi livrare de medicamente necalitative în spitalele din ţară. Potrivit primelor estimări, firmele în cauză au prejudiciat statul cu peste 90 de milioane de lei. Companiile autohtone importau medicamente din China. În portul din Odesa, Ucraina, până unde medicamentele erau aduse pe mare, în acte se indica un preţ mai mare, iar ca exportator figura deja o companie offshore, după care marfa era introdusă în Republica Moldova. În aşa fel, loturi enorme de medicamente au ajuns să fie comercializate pe piaţa autohtonă la preţuri de 3-4 ori mai mari decât cel iniţial. Ca urmare a documentării acestei scheme, ofiţerii CNA, în comun cu partenerii din Letonia, au stabilit că doar 60% din mijloacele financiare obţinute din importul de medicamente erau achitate chinezilor, iar restul erau spălate prin offshor-uri. Ulterior, directorii companiilor farmaceutice autohtone îşi ridicau banii din offshor-uri sau de pe cardurile deschise pe numele unor terţe persoane.
● SÂMBĂTĂ, 3 august
Uzina metalurgică din Râbniţa îşi reia activitatea
Uzina metalurgică din Râbniţa îşi reia activitatea începând cu luni, 5 august. Întreprinderea şi-a stopat activitatea la începutul anului curent. Potrivit Agenţiei „Novostipmr”, uzina şi-a sistat temporar activitatea din cauza scăderii cererii la producţia sa, dar şi pentru că s-a majorat preţul la fierul vechi, materia primă cu care lucrează.
Capitalul BEM se poate majora cu peste 80 de milioane de lei
Acţionarii Băncii de Economii pot participa, pe parcursul următoarelor zile, la subscrierea acţiunilor din emisiunea suplimentară de acţiuni, în valoare de 80,24 mln lei. Emisiunea a fost lansată, vineri, 2 august, cu începere de la 11.00, oră la care a fost convocată Adunarea Extraordinară Generală a Acţionarilor. Este o emisiune de acţiuni de tip închis, acţionarii urmând să anunţe în scris, prin corespondenţă, dacă doresc să subscrie numărul de acţiuni care le revine, acesta rezultând din cota de participare a fiecăruia în capitalul BEM. Statul deţine pachetul majoritar – 56,1% acţiuni, persoanele juridice au 40,9% şi persoanele fizice 2,6% acţiuni.