logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 ianuarie – 4 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-29-ianuarie-4-februarie-cele-mai-importante-7966_1102492.html

● LUNI, 29 ianuarie

350 de companii autohtoni își prezintă produsele la expoziția „Fabricat în Moldovaˮ


Cea de-a 21 ediție a expoziției naționale „Fabricat în Moldovaˮ, cu un nou concept stilistic, se deschide în data de 31 ianuarie, sub patronajul Guvernului. Cu genericul „Acasă. Autentic. Autohton”, 350 de companii din țară își așteaptă vizitatorii în două pavilioane ale Centrului Expozițional Moldexpo. Organizatorii estimează un număr de 60 de mii de vizitatori locali și din afara țării. Țara invitată la eveniment în acest an este Italia.

CNAS implementează serviciul electronic „e-Cerere Eşalonarea penalităţii la BASS”

Casa Națională de Asigurări Sociale implementează serviciul electronic „e-Cerere Eşalonarea penalităţii la BASS ” pentru plătitori de contribuții la bugetul asigurărilor sociale de stat.

Oleg Tofilat pleacă de la șefia CFM

Directorul general al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”, Oleg Tofilat, pleacă din funcție. O cerere în acest sens a fost depusă la instituția fondatoare, Agenția Proprietății Publice.

● MARȚI, 30 ianuarie

ANTA va fi prima autoritate publică din Moldova certificată internațional anti-mită


Agenția Națională Transport Auto, Institutul de Standardizare din Moldova și Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) au semnat Memorandumul de înțelegere privind responsabilitățile celor trei instituții în procesul de certificare internațională anti-mită a ANTA. Potrivit semnatarilor, implementarea acestui standard îi va permite Agenției să reducă riscul de corupție și să sporească gradul de încredere din partea partenerilor în sistemul său de management.

Femeile cu dizabilități se confruntă cu numeroase bariere în deschiderea unei afaceri, studiu

Femeile cu dizabilități se confruntă cu numeroase bariere în accesarea resurselor, suportului organizațional și financiar pentru deschiderea unei afaceri. La acestea se adaugă o lipsă de conștientizare și acces limitat la informații relevante, ceea ce reprezintă un obstacol major în dezvoltarea activităților profesionale. Concluzia se conține într-un studiu al Asociației Antreprenorilor cu Dizabilități din Moldova „Abilități Europene fără Limite”, desfășurat în parteneriat cu Center for International Private Enterprise.

BNM a semnat cererea de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA)

Banca Națională a Moldovei a semnat cererea de aderare a Republicii Moldovei la Zona Unică în Plăți în Euro (SEPA). Aderarea la SEPA ar însemna lipsa diferențelor între plățile fără numerar în euro, naționale sau transfrontaliere, dar și tranzacții mai ieftine, timp redus și siguranța transferurilor.

Prima etapă în construirea autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

Încă un pas pentru construirea Autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa – coridorul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană. Astăzi a fost semnat Acordul de Cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căreia Mecanismul pentru investiții în conectivitate al Parteneriatului estic finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii.

S-a deschis expoziția Fabricat în Moldova

„Acasă! Autentic! Autohton!”, cu acest slogan se desfășoară ediția din anul curent a expoziției naționale „Fabricat în Moldovaˮ care a fost inaugurată astăzi la Moldexpo. Evenimentul are un nou logo – harta Republicii Moldova înconjurată de un cerc, ce semnifică unitatea și mobilitatea antreprenorilor, autorităților și consumatorilor pentru a dezvolta economia statului. Expoziția adună peste 350 de companii autohtone care activează  în toate ramurile economiei naționale.

Comisia Europeană propune prelungirea suspendării tuturor taxelor la importurile din Moldova

Comisia Europeană propune prelungirea suspendării tuturor taxelor la importurile din Republica Moldova cu încă un an. Aceasta înseamnă, în practică, că exporturile a șapte produse agricole din Moldova care fac obiectul unor contingente tarifare vor continua să fie complet liberalizate. Este vorba despre tomate, usturoi, struguri de masă, mere, cireșe, prune și suc de struguri.

Circulația trenului Chișinău-Iași este sistată din 5 februarie

Circulația trenului pe ruta Chișinău-Iași (Socola) va fi sistată din 5 februarie. Decizia a fost luată în contextul unor probleme tehnice.

CSE alocă 50 de milioane de lei pentru fermierii afectați de calamități

Statul alocă pentru fermierii afectați anul trecut de calamități 50 de milioane de lei. O dispoziție în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale.

● JOI, 1 februarie

Victor Parlicov: Noi nu am introdus sancțiuni împotriva gazului rusesc


Republica Moldova ar putea reveni la achiziția de gaz rusesc, dacă prețul oferit de Gazprom va fi mai mic decât prețurile de pe piața internațională. O spune ministrul  Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia Republica Moldova trebuie să facă o alegere pragmatică și să identifice cel mai bun preț la gaz pentru consumatorii finali. Victor Parlicov spune că Republica Moldova nu a introdus sancțiuni gazului rusesc, ceea ce înseamnă că poate procura gaz de la Gazprom.

Radu Marian: Ne dorim investitori serioși la Aeroport, nu companii fantomă

Condițiile de selectare a companiei care va gestiona spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău au fost înăsprite, însă acest lucru nu înseamnă că licitația este trucată. O spune deputatul PAS, Radu Marian. Potrivit parlamentarului, guvernarea își dorește ca la Aeroport să vină un investitor serios, nu o companie fantomă, creată peste noapte.

„Orașele care integrează armonios elemente noi și vechi au potențialul de a deveni centre vibrante”. Interviu IPN cu Florin Mindirigiu, fondatorul SHARE Architects

La 13 februarie, va avea loc cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE Chișinău, un eveniment care se adresează arhitecților, constructorilor și investitorilor, publici și privați. Ediția precedentă a întrunit peste 300 de profesioniști, iar ediția curentă va avea speakeri din Marea Britanie, Israel, Olanda, Turcia, România și Republica Moldova. Ce subiecte se vor discuta la SHARE Chișinău 2024, care sunt tendințele generale în domeniul arhitecturii și dezvoltării orașelor din estul Europei și care sunt beneficiile includerii Chișinăului în rețeaua SHARE Architects? Urmează să aflăm de la Florin Mindirigiu, fondatorul SHARE Architects.

354 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze de la Gazprom

În luna februarie, gazul rusesc va fi procurat la un preț de 354,34 dolari pentru o mie de metri cubi, în comparație cu 378 de dolari în ianuarie.

Chișinăul va găzdui un Forum Internațional de Arhitectură la 13 februarie

La 13 februarie, va avea loc cea de-a doua ediție a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE Chișinău. Ediția precedentă a întrunit peste 300 de profesioniști, iar ediția curentă va avea speakeri din Marea Britanie, Israel, Olanda, Turcia, România și Republica Moldova.

Arhitectul moldovean Gheorghe Bulat va fi distins cu un prestigios premiu la Forumul Internațional SHARE Chișinău 2024

Arhitectul moldovean Gheorghe Bulat va fi onorat cu prestigiosul premiu SHARE Opera Omnia în cadrul unei ceremonii speciale, parte a celei de-a doua ediții a Forumului Internațional de Arhitectură SHARE Chișinău, care se va desfășura la 13 februarie.

99% din alcoolul etilic produs în Moldova este exportat în Europa și Asia

99% din alcoolul etilic produs în Republica Moldova este exportat în țările din Europa și Asia. Exportul de alcool etilic din 2021 până în 2023 a însumat peste 121 de milioane de litri și peste 60 de mii de tone de DDGS (Dried Distillers Grains with Solubles) – un produs al prelucrării profunde a cerealelor, ce echivalează cu aproape 111 milioane de euro, transmite IPN cu referință la Iurie Rija, director executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agrocereale”.

● VINERI, 2 februarie

Limite pentru plățile în numerar


Se instituie limite la plățile în numerar pentru persoanelor juridice, indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, cu excepția autorităților și instituțiilor publice. Noile condiții vor fi aplicate organizațiilor necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător, reprezentanțelor permanente și sucursalelor entităților nerezidente, precum și persoanelor fizice care cumpără bunuri imobile sau mijloace de transport de la alte persoane fizice. În funcție de categoria în care se încadrează, limita plăților efectuate în numerar va fi de 100 de mii de lei cumulativ lunar sau anual. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în primă lectură de Parlament.

12 cămine ale școlilor profesional tehnice, modernizate cu sprijinul UNFPA și Austriei

În 12 cămine din colegii, școli profesionale și centre de excelență din Chișinău și raioanele Cahul, Nisporeni, Orhei, Rezina, Râșcani, precum și din municipiul Bălți au fost modernizate camerele de zi pentru elevi și profesori. Acestea au fost renovate total și dotate cu mobilier modern, transformându-se în spații multifuncționale pentru petrecerea timpului liber. Modernizarea și amenajarea camerelor de zi din cămine a avut loc cu susținerea Fondului ONU pentru Populație și Agenției Austriece pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, ca parte a unui program comun de dezvoltare a abilităților de viață a tinerilor din învățământul profesional tehnic și pregătirea lor de angajare.

În anul 2023, Republica Moldova și-a stabilizat securitatea energetică, Artur Lorkowski

În anul 2023 Republica Moldova și-a stabilizat securitatea energetică, atât pentru livrările de gaz, cât de energie electrică. Acest fapt deschide noi oportunități pentru reformele în domeniu. Și cu cât mai înalt este gradul de securitate, cu atât mai rapid Republica Moldova se apropie de integrarea europeană. Declarațiile au fost făcute după ședința comună a membrilor Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe și ai Comisiei mediu, climă și tranziție verde cu directorul Secretariatului Comunității Energetice, Artur Lorkowski.

La nici trei luni de la ieftinirea luminii, Premier Energy cere majorarea tarifului

La nici trei luni de la ultima ieftinire a energiei electrice, Premier Energy a depus un demers la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică prin care solicită majorarea tarifului.