logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 august – 3 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-29-august-3-septembrie-cele-mai-importante-7966_1092033.html

LUNI, 29 august

Termoelectrica a lansat procedura de achiziție a păcurii

Societatea pe Acțiuni Termoelectrica a lansat procedura de achiziție a 20 de mii de tone de păcură. Furnizorul face trimitere la dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale din 8 august. La achiziția păcurii, compania se va ghida de criteriul celui mai mic preț pentru selectarea ofertei sau ofertelor câștigătoare. SA „Termoelectrica” va solicita oferte de la potențialii vânzători și va selecta, prin intermediul grupului de achiziție instituit, câştigătorul/câștigătorii în baza criteriilor tehnice, economice și financiare și va încheia contractul/contractele de vânzare-cumpărare a păcurii cu vânzătorul/vânzătorii selectat/selectați, în termene restrânse, cu posibilitatea de prelungire a acestora, se arată într-un comunicat de presă.

În comunicații salariul mediu depășește 26 de mii de lei

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar în trimestrul doi al anului curent s-au înregistrat în domeniile informații și comunicații, acestea depășind suma de 26 de mii de lei. Pe locul doi sunt activitățile financiare și de asigurări, unde salariu a depășit 20 de mii de lei. În producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, salariul mediu a constituit 15 mii de lei, transmite IPN. Potrivit Biroului Național de Statistică, cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în domeniile de activități de cazare și alimentație publică – 6 600 de lei. Salarii similare au fost și în agricultură, silvicultură și pescuit. Ceva mai mult, circa 7 200 de lei au constituit salariile medii în artă, activități de recreere și de agrement. Câștigul salarial mediu lunar nominal brut la unitățile din sectorul real cu patru și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare a constituit 10 300 de lei și s-a mărit față de trimestrul doi în valoare nominală cu 14,7%.  

MARȚI, 30 august

Energocom va procura 10 milioane de metri cubi de gaze și le va stoca în România

SA „Energocom” va procura zece milioane de metri cubi de gaze naturale. Achiziția va fi făcută în două tranșe, iar gazele vor fi stocate în depozitele din România. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia pentru Situații Excepționale. Stocurile vor fi procurate și livrate în baza unui contract-cadru de vânzare-cumpărare a gazelor naturale de tip EFET, încheiat între SA „Energocom” și SA „Moldovagaz”. Pentru prima tranșă, prețul de achiziție va constitui 1458,92 de dolari pentru o mie de metri cubi, la care vor fi adăugate costurile de livrare prin sistemul de transport al SRL „Moldovatransgaz”. A doua tranșă de procurare a gazelor naturale va fi efectuată în luna septembrie, la un preț preliminar de 1881 de dolari pentru o mie de metri cubi, estimat conform situației din 26 august.

Durata maximă a timpului de muncă a salariaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână

Durata maximă a timpului de muncă a salariaților nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele de muncă suplimentarăPrevederea se regăsește în noua redacție a Codului Muncii, întrată în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Durata timpului de muncă poate fi prelungită la peste 48 de ore pe săptămână cu condiția ca media orelor de muncă timp de 4 luni calendaristice să nu depășească 48 de ore.

Fermierii cheamă premierul la discuții și cer instituirea stării de urgență în agricultură

Agricultorii mici și mijlocii riscă să falimenteze, fapt ce va duce la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă. Fermierii trag un semnal de alarmă și spun că seceta, excesul producției agricole din Ucraina și embargoul impus de Rusia produselor moldovenești aduc domeniul agriculturii într-un colaps total. Agricultorii cer instituirea stării de urgență în domeniu, fapt ce ar permite amânarea plăților față de creditori și acordarea unor facilități fiscale. Într-o scrisoare comună semnată de președintele Federației Naționale a Fermierilor, președintele Asociației Moldova Fruct și președintele Asociației Forța Fermierilor, agricultorii fac apel către premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, și către ministrul agriculturii, Vladimir Bolea, privind identificarea unui consens pentru declararea stării de urgență în domeniul agriculturii.

Moldovagaz a achitat Gazpromului gazul furnizat în prima jumătate a lunii august

SA „Moldovagaz” anunță că a transferat integral astăzi companiei rusești „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii august. Este vorba despre 16,74 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 50% din plata în avans pentru consumul din această lună.

Un târg al producătorilor agricoli va avea loc în perioada 3 septembrie-30 octombrie

Producătorii agricoli din raioanele Republicii Moldova își vor putea comercializa produsele la târgul producătorilor agricoli „SATUL MEU” – 2022. Evenimentul se va desfășura în perioada 3 septembrie -30 octombrie la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo” din Chișinău. Producătorii agricoli, gospodăriile țărănești, fermierii, agricultorii individuali pot participa la târg, în fiecare weekend, în intervalul orelor 09.00 – 18.00, pe întreaga perioadă 3 septembrie - 30 octombrie sau alegând dățile selectiv.

JOI, 1 septembrie

Andrei Spînu: Gazprom a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie

Compania rusească „Gazprom” a confirmat volumele de gaz pentru luna septembrie și a extins termenul de realizare a auditului datoriei pe care o are Moldovagaz până la data de 1 octombrie. Potrivit lui Andrei Spînu, discuțiile au vizat inclusiv capacitatea de plată a „Moldovagaz” a prețului ridicat pentru gaz și perspectivele livrării de gaze pentru iarna care vine. „Am informat că realizarea auditului până la 1 octombrie nu este posibilă și am reiterat necesitatea de a extinde termenul până la data de 31 martie 2023. Vom continua discuțiile și în perioada următoare”, a menționat vicepremierul într-o postare pe o rețea de socializare.

Rezervele de stat vor fi completate cu 3 155 tone de cărbune

Rezervele de stat vor fi completate cu 3 155 tone de cărbune, în contextul riscurilor existente în privinţa securităţii aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică şi gaze naturale. Din fondul de rezervă al Guvernului vor fi alocați 35,7 milioane de lei, potrivit unei decizii aprobate astăzi.

VINERI, 2 septembrie

Licitație pentru elaborarea regulilor de amplasare a publicității exterioare

Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare lansează licitația privind contractarea serviciilor de elaborare a Regulilor de amplasare a publicității exterioare în municipiul Chișinău – inscripții pe clădiri și construcții. Primarul capitalei, Ion Ceban, precizează că documentul va trebui să includă toate modelele și metodele posibile pentru plasarea publicității exterioare: descriere textuală, imagini grafice care explică reguli și cerințe. Totodată, acesta va reflecta strategii noi de dezvoltare a municipiul Chișinău și asigurarea implementării prezentelor reguli.

SÂMBĂTĂ, 3 septembrie

Vadim Ceban: Vom solicita ANRE majorarea tarifului până la 29 de lei

Moldovagaz va depune o solicitare către ANRE prin care va cere ajustarea tarifului la gaz până la 29 de lei. Declarația a fost făcută de președintele Moldovagaz în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”. Vadim Ceban spune că din luna octombrie formula de calcul a prețului se va schimba, ceea ce ar putea genera un preț de achiziție a gazului mai mic. Totuși, potrivit lui Vadim Ceban după reducerea prețului de achiziție, Moldovagaz nu va solicita o scădere a tarifului, pentru că trebuie să-și acopere devierile tarifare.

La sfârșitul lunii va fi organizat Forumul Economic Chișinău 2022

În perioada 30 septembrie-1 octombrie, la Chișinău va fi organizat primul Forum Economic. Primăria capitalei precizează că evenimentul reprezintă o platformă de discuții și dezbateri despre potențialul investițional și de dezvoltare al municipiului. „Forumul reunește peste 500 de oaspeți, reprezentanți ai mediului de afaceri, ai mediului academic și asociativ, experți în diferite domenii economice, investitori și donatori străini, dar și delegații oficiale ale orașelor înfrățite și orașelor-partenere și are drept scop oferirea unei platforme de discuții și dezbateri asupra potențialului investițional și de dezvoltare al municipiului Chișinău”, precizează municipalitatea.