logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 29 aprilie -5 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-29-aprilie-5-mai-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-i-7966_1048553.html

● MARȚI, 30 aprilie

Ministrul finanțelor, despre un nou program cu FMI

În cazul în care se reușește instaurarea noului Guvern, chiar într-o săptămână vine misiunea Fondului Monetar Internațional deplină, care ar urma să facă o evaluare și să stabilească condiții pentru următoarea tranșă din finanțarea FMI. O spune ministrul finanțelor, Ion Chicu, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Oficialul menționează că Republica Moldova ar putea primi ultima tranșă din program la începutul anului viitor. Potrivit lui Ion Chicu, algoritmul este același: în toamnă va veni altă misiune, exact așa se stabilesc niște condiționalități, se îndeplinesc, se primește tranșa. Considerând faptul că timpul este restrâns între așa-zisa prima misiune și a doua, este riscul că tranșa ultimă nu va putea fi primită anul acesta. Astfel, va fi nevoie de prelungit programul cu încă trei luni. Și acesta este un scenariu absolut realist, în opinia ministrului finanțelor, pe care autoritățile îl iau în calcul și este scenariul de bază.

Сrește salariul minim garantat în sectorul real al economiei

Începând cu 1 mai, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Astfel, angajatorii de la întreprinderi, organizații și alte instituții din sectorul real al economiei nu vor putea oferi muncitorilor o remunerare mai mică de 16,42 lei pe oră. Potrivit unei hotărâri de Guvern, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real se calculează în funcție de creșterea sumară a indicelui prețurilor de consum și rata de creștere a productivității muncii. La 1 mai 2018, cuantumul salariului minim garantat în economia reală a fost stabilit în mărime de 2610 lei pe lună sau 15,44 lei pe oră.

● JOI, 2 mai

Astăzi e ultima zi de depunere a declarațiilor pe venit pentru 2018


Astăzi, 2 mai, este ultima zi în care persoanele fizice pot depune, fără penalizări, declarația cu privire la impozitul pe venit pentru perioada fiscală 2018. Direcțiile de deservire fiscală din toată țara vor activa până la 19.00. Declarația poate fi depusă și online, aplicând semnătura electronică. Cei care depun online declarația, achită impozitul introducând IDNP-ul prin serviciul MPay. Contribuabilii care nu dețin semnătura electronică sau mobilă pot  depune declarațiile pe suport de hârtie, în baza actului de identitate, sau prin poștă, expediind formularele declarațiilor completate prin scrisoare recomandată la adresa oficiului fiscal la care contribuabilul se deservește. Contribuabilii vor depune două declarații pe venit pentru două perioade distincte ale anului: de la 1 ianuarie 2018 până la 30 septembrie și de la 1 octombrie 2018 până la 31 decembrie. Cei care nu depun declarația până pe 2 mai riscă amendă de la 200 la 1000 de lei și penalitate de 0,0336% din suma neachitată pentru fiecare zi de întârziere.

BNM propune reducerea comisioanelor la achitarea cu cardul

Banca Național a Moldovei propune reducerea comisioanelor aplicate de prestatorii de servicii de plată în cazul achitării prin intermediul cardului bancar. Într-un proiect de hotărâre a Comitetului executiv al BNM se propune ca valoarea maximă a unui comision perceput în cazul plăților spre bugetul național să fie de 0,5%. Proiectul stabilește valorile maxime ale comisioanelor aplicate în funcție de marca și categoria cardurilor de plată. Astfel, valoarea maximă a comisionului de servicii perceput comercianților în cazul cardului de debit și al cardului de credit personale va fi de 0,5% începând cu 1 noiembrie 2019. Este vorba despre operațiunile destinate bugetelor componente ale bugetului public național. În cazul operațiunilor efectuate cu utilizarea fizică a cardului, în orice destinație, valoarea maximă a comisionului perceput comercianților va fi pentru cardul de debit 1,8% (din 1 ianuarie 2020) și 1,5% (din 1 ianuarie 2021), iar pentru cardul de credit  – 1,2% (din 1 ianuarie 2022). Potrivit autorilor, prezentele valori nu se aplică în cazul cardurilor de plată de afaceri (business), precum în cazul retragerilor de numerar de la bancomate sau de la ghișeul unui prestator de servicii de plată. Acestea nu se vor aplica nici în cazul operațiunilor de plată executate cu utilizarea virtuală a cardului de plată sau a dispozitivului asemănător, cu excepția operațiunilor destinate bugetelor componente ale bugetului public național.

● VINERI, 3 mai

Vadim Brînzan: Dacă un stat se împrumută de la băncile din țară înseamnă că Guvernul este în stare precară

Faptul că un stat se împrumută de la băncile din țară vorbește despre două lucruri: Guvernul se află într-o stare precară și băncile nu-și pot găsi proiecte investiționale care ar genera o profitabilitate ajustată la un risc mai înalt decât cel pe care îl oferă Guvernul. Declarația a fost făcută de omul de afaceri Vadim Brînzan stabilit în SUA, fost candidat la funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8. Potrivit lui, în ultimele luni deficitul bugetar al Republicii Moldova a depășit două miliarde de lei. „Observăm că până în luna decembrie, bugetul era realizat cap la cap, iar în luna decembrie bugetul s-a realizat cu un deficit bugetar de peste un miliard de lei. În luna februarie curent – un deficit bugetar de vreo 800 de milioane de lei și în martie – de vreo 400 de milioane”, a menționat Vadim Brînzan. Omul de afaceri spune că acest lucru s-a întâmplat pentru că s-au mărit defalcările la bugetul social, la fondul de salarizare, iar jumătate dintre cetățeni lucrează la sau pentru structurile de stat.

Acumulări mai mari la Bugetul public național

Veniturile acumulate la Bugetul public național (BPN) în perioada ianuarie-aprilie au crescut cu 732,7 milioane de lei față de perioada similară a anului trecut sau cu 6,3%. Serviciul Fiscal de Stat informează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că în primele patru luni ale anului au fost înregistrate încasări de 12,4 miliarde de lei. Potrivit SFS, la Bugetul de stat au fost încasate 5,7 miliarde de lei, cu 251,3 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018 sau o creștere de 4,6%. La bugetele locale s-au înregistrat încasări de 1,15 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 27 de milioane de lei mai mult față de perioada similară a anului 2018 sau o creștere de 2,4%. La Bugetul asigurărilor sociale de stat, în primele patru luni ale anului, au fost încasate 4,1 miliarde de lei, cu 232,7 milioane de lei mai mult decât perioada similară a anului 2018 sau o creștere de 6%. La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistență medicală s-au acumulat circa 1,4 miliarde de lei, cu 247,1 milioane lei mai mult față de lunile ianuarie-aprilie ale anului 2018 sau o creștere de 20,8%.

Clasamentul performanței bancare la sfârșitul lunii martie

Moldova-Agroindbank, urmată de Mobiasbancă, Moldindconbank și Victoriabank se clasează în topul băncilor comerciale cu cele mai bune performanțe. Aceste bănci continuă să exceleze la capitolul profitabilitate și indicatori de piață, revenindu-le circa 88% din profitul acumulat la nivel de sector și 79% din totalul activelor bancare. Topul a fost realizat de către experții Centrului analitic independent Expert-Grup. La sfârșitul lunii martie 2019 putem, băncile cu cea mai solidă bază de capital în raport cu activele sunt Eximbank; BCR Chișinău și „Comerțbank”. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt Victoriabank; Eximbank și Moldindconbank. Printre băncile cu cele mai calitative active se numără EuroCreditBank; Fincombank și ProCredit Bank, iar băncile cu cea mai mare rentabilitate a capitalului sunt Moldova-Agroindbank; Victoriabank și Moldindconbank. Băncile cu cea mai mare cotă de piață după portofoliul de credite sunt Moldova-Agroindbank; Moldindconbank și Mobiasbancă.