logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 ianuarie-3 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-28-ianuarie-3-februarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1046801.html

● LUNI, 28 ianuarie

Chiril Gaburici: Moldova are cele mai bune condiții fiscale din regiune pentru agenții economici

Republica Moldova se poate lăuda cu cele mai bune condiții fiscale din regiune pentru agenții economici. Declarația aparține ministrului degrevat al economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici și a fost făcută în cadrul emisiunii „Replica” de la Prime TV. Potrivit lui, această stare de lucruri trebuie promovată cât mai mult despre acest lucru astfel încât să fie atrași investitorii străini. În opinia ministrului, cel mai important lucru este comunicarea cu agenții economici și înțelegerea clară a problemelor cu care se confruntă aceștia și soluționarea lor. „Și asta arată deschidere din partea Guvernului, asta le arată dorință de a le crea condiții bune de activitate”, declară Chiril Gaburici. Totodată, ministrul spune că investitorii străini, atunci când doresc să intre pe piața Republicii Moldova, examinează la mai multe aspecte: prezența forței de muncă și existența unei piețe unde ar putea să-și vândă produsele.

● MARȚI, 29 ianuarie

Premierul salută intenția unei companii chineze să investească în tehnologia 5G în Moldova

Premierul Pavel Filip a salutat intenția companiei chineze ZTE să investească în tehnologia 5G în Republica Moldova. La o întrevedere cu reprezentanții investitorului, șeful cabinetului de miniștri a declarat că promovarea noilor tehnologii, dar și implementarea unor proiecte de anvergură în acest sector sunt prioritare. Potrivit lui Pavel Filip, sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor este unul prioritar pentru Republica Moldova, iar impulsionarea activității antreprenoriale pe acest segment creează noi locuri de muncă și aduce beneficii pentru oameni.

● MIERCURI, 30 ianuarie

O bancă din China va finanța reabilitarea a două drumuri de importanță națională

Două proiecte de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova, și anume a drumului național M5, frontiera cu Ucraina – Criva – Bălți – Chișinău – Tiraspol – frontiera cu Ucraina, sectorul Criva –Bălți, care este parte a rețelei europene de transport și a drumului drumului național Bălți – Florești vor fi derulate cu finanțarea China Citic Bank Corporation Limited. Guvernul a aprobat inițierea negocierilor cu banca respectivă. Ministerul Economiei și Infrastructurii a semnat anterior un Memorandum cu China Hyway Group Limited și Tianjin Oubaiwei Corp LTD, prin care consorțiul s-a angajat să ofere asistență Moldovei în obținerea finanțării pe o durată de minimum 15 ani, la condiții avantajoase, ca urmare a semnării cu acesta a unui contract de antrepriză internațional pentru executarea lucrărilor de reabilitare. Documentul a fost semnat în vederea realizării proiectelor vizate în decizia de astăzi a Guvernului.

Agenția pentru Eficiență Energetică va fi reorganizată

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE), autoritate administrativă din subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, va fi reorganizată prin fuziune cu Fondul pentru Eficiență Energetică. O decizie în acest sens a aprobat, astăzi, Guvernul. În termen de o lună, AEE va aproba statele de personal și le va prezenta spre avizare Cancelariei de Stat. Atribuțiile Fondului pentru Eficiență Energetică vor trece integral la Agenţia pentru Eficiență Energetică. Reorganizarea se înscrie în reforma administrației publice centrale de specialitate, inițiată în 2018 și a fost precedată de analize funcționale pentru ambele autorități.

Statul va procura pentru a vinde mai apoi acțiunile Moldindconbank

Guvernul a aprobat semnarea unui precontract pentru cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC „Moldindconbank”. Pachetul de 63,89% acțiuni va fi cumpărat de către Agenția Proprietății Publice la un preț de peste 760 de milioane de lei. După procurarea pachetului de acțiuni, Agenția Proprietății Publice îl va expune la vânzare ca un pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. Urmează să fie asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori, care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.

Guvernul lansează negocieri cu România pe proiectul acordului în domeniul turismului

Guvernul a decis inițierea negocierilor cu partea română pe proiectul acordului privind cooperarea în domeniul turismului. Proiectul prevede favorizarea dezvoltării cooperării între instituţiile publice şi agenţii economici din domeniul turismului din cele două țări, crearea condiţiilor favorabile pentru atragerea investiţiilor în scopul susţinerii şi dezvoltării turismului, în conformitate cu legislaţia naţională a fiecărei părți. La fel, se prevede înfiinţarea întreprinderilor mixte în domeniul turismului, schimbul de specialişti, grupe şi delegaţii de experți în domeniul turismului.

Expoziția Fabricat în Moldova 2019, inaugurată la Moldexpo

Agenți economici din diferite ramuri ale economiei naționale participă la actuala ediție a expoziției Fabricat în Moldova. Ca și la edițiile anterioare, expoziția are și un program de afaceri, cu mese rotunde, prezentări de companii și produse, seminare, conferințe pe teme de interes în sfera cooperării comercial- economice. În cadrul evenimentului de inaugurare, miercuri, 30 ianuarie, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat că genericul ediției a XVIII-a este: „Acasă. Autentic. Autohton”. La eveniment participă circa 450 de agenți economici, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană, unii cu stand-uri colective. Partea expozițională a evenimentului se va desfășura în mai multe pavilioane și în spațiile deschise ale centrului expozițional. În pavilionul central sunt prezente întreprinderi din sectorul agricol, produse alimentare, băuturi și sunt amenajate expoziții colective din 18 raioane. În pavilionul 2 sunt întreprinderi industriale, textile și mobilă a 17 companii care reprezintă brandul „Din inimă”. În pavilionul 3 sunt instituțiile publice prestatoare de servicii – ANOFM, AGEPI, CNAS, etc., consiliile raionale, meșterii populari. În spațiile deschise sunt comercializate produse și tehnică agricolă.

● JOI, 31 ianuarie

Taxa care lasă anual bugetul familiei fără 20 de mii de lei

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) este un impozit general prin care statul colectează în buget 20% din valoarea mărfurilor livrate şi a serviciilor prestate pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru unele produse se aplică cote reduse, cum ar fi în cazul produselor alimentare, pentru care TVA este de 8%. Expertul în politici economice la IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță, a declarat pentru IPN că aparent impozitul este perceput de la agenți economici, în realitate este plătit de consumatori. Spre deosebire de celelalte impozite, oamenii achită TVA de fiecare data când cumpără un produs sau plătesc un serviciu, această taxă fiind inclusă în prețul final. Anual în medie fiecare familie plătește aproximativ 20 de mii de lei TVA. Potrivit expertului, suma acumulată în bugetul de stat din TVA este de circa 20 de miliarde de lei anual. Spre comparație, impozitul pe imobile aduce în buget 300 de milioane de lei, iar cel pe terenuri agricole – 200 de milioane. Cu toate că impozitul pe locuințe sau cel pe terenuri reprezintă în cifre sume mult mai mici decât TVA, cetățenii le simt mai mult pe primele, pentru că le plătesc direct.

Mărfurile moldovenești vor putea fi exportate în Rusia, tranzitând Ucraina

Toate tipurile de mărfuri moldovenești vor putea fi exportate pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei, începând din data de 30 ianuarie, anul curent. Despre aceasta a anunțat președintele Igor Dodon, urmare a întrevederii cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, la Moscova. Șeful statului susține că odată cu anularea de către Rusia a taxelor vamale pentru mărfurile moldovenești va crește, în termeni restrânși, cifra de afaceri dintre cele două țări. Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, în cadrul întrevederii cei doi oficiali au discutat despre cooperarea moldo-rusă în domeniul comercial, economic și umanitar. Făcând un bilanț al celor doi ani de colaborare la nivel de șefi de state, Igor Dodon, a spus că în prezent sunt create toate premisele pentru ca în anul curent relațiile de cooperare moldo-rusă să fie aduse la un nou nivel calitativ.

Nicio ofertă nu a fost depusă deocamdată la licitația pentru procurarea autobuzelor

Până pe 31 ianuarie, nicio ofertă nu a fost depusă în cadrul licitației anunțate de autorități, pe 2 ianuarie, pentru procurarea autobuzelor pentru capitală. Termenul limită expiră pe 8 februarie, ora 12.00. Șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel, a declarat că experiența arată că agenții economici își depun ofertele în ultimul moment. De la lansarea licitației, au fost câteva solicitări de precizare a caietului de sarcini. Municipalitatea își propune să cheltuie 80 de milioane pentru procurarea a 31 de autobuze. Banii au fost planificați în bugetul municipal pe anul 2019.

● SÂMBĂTĂ, 2 februarie

Igor Dodon: Mărfurile moldovenești pot fi exportate în Rusia prin Ucraina


Toate tipurile de mărfuri moldovenești pot fi exportate din 31 ianuarie pe piața Federației Ruse, tranzitând teritoriul Ucrainei. Despre aceasta a anunțat vineri seara, 1 februarie, președintele Igor Dodon, în cadrul unei conferințe de presă, susținute în Aeroportul Internațional Chișinău, la întoarcerea din Federația Rusă, unde a e efectuat o vizită de lucru. Șeful statului a declarat că faptul că Rusia a permis tranzitarea mărfurilor moldovenești pe teritoriul Ucrainei, care a fost interzis de Guvernul Federației Ruse din 29 decembrie 2018, este cel mai important rezultat. Potrivit lui Igor Dodon, la aceasta s-a ajuns ca urmare a înțelegerilor anterioare cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin. Igor Dodon a amintit că din 1 ianuarie 2019 pentru cinci poziții de mărfuri, inclusiv legume, fructe, vinuri, conserve – nu se vor percepe taxe exportul în Federația Rusă, fapt ce aduce economii considerabile antreprenorilor.

În ianuarie, în Bugetul Public Național s-au acumulat 2,9 miliarde de lei

Pe parcursul lunii ianuarie, în Bugetul Public Național au fost acumulate venituri în valoare de 2,9 miliarde de lei. Potrivit Serviciului Fiscal de Stat, în raport cu aceeași perioadă a anului precedent, s-a înregistrat o creștere cu 235,7 milioane de lei, ceea ce constituie 8,9%. În Bugetul de Stat, una dintre cele patru componente ale Bugetului Public Național, au fost încasați 1,3 miliarde lei. Suma este mai mare cu 133,6 milioane de lei comparativ cu aceeași perioadă a anului 2018, ceea reprezintă o creștere cu 11,4 %. La bugetele locale, s-au înregistrat încasări de 292,7 milioane de lei, ceea ce reprezintă cu 0,03 milioane de lei mai puțin comparativ cu perioada similară a anului precedent (-1,1%).