RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 februarie- 5 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-28-februarie-5-martie-cele-mai-importante-stiri-din-flu-7966_988787.html
[● LUNI, 28 februarie]
[Publicitatea cu greşeli va fi retrasă]
Publicitatea stradală, care conţine greşeli gramaticale, va fi retrasă. Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a cerut subdiviziunilor municipale responsabile să monitorizeze atent ce şi cum apare scris pe panourile publicitare din oraş. Primarul s-a supărat când a văzut scris greşit pe un panou cuvântul oxigen –„ocsigent” . „De ce avem aşa panouri şi cine le-a autorizat? Noi doar avem subdiviziuni care se ocupă de verificarea corectitudinii mesajelor de pe panouri”, a spus indignat edilul.
[Preşedintele a susţinut contractarea împrumutului de 10 mln euro de la BEI]
Preşedintele interimar, Marian Lupu, a promulgat luni, 28 februarie, Legea privind ratificarea Contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii pentru realizarea Programului de dezvoltare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă. Legea a fost adoptată de Parlament pe 11 februarie curent. Potrivit contractului, Moldova se va împrumuta de Banca Europeană de Investiţii cu 10 milioane de euro. Termenul de creditare este de 25 de ani, iar perioada de graţie – 5 ani. Rata dobânzii urmează a fi stabilită separat pentru fiecare tranşă debursată. Banii de la BEI sunt pentru finanţarea serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă în Floreşti, Soroca, Hânceşti, Ceadîr-Lunga, Orhei şi Leova, precum şi în localităţile învecinate. Sumele vor fi alocate în formă de grant de către Ministerul Finanţelor consiliilor raionale respective şi UTA Găgăuzia.
[Marea Britanie taie finanţările pentru Moldova şi alte 15 state]
Republica Moldova este printre cele 16 state excluse de către Marea Britanie din lista ţărilor sărace, care au beneficiat până acum de ajutoare financiare din partea statului britanic. Ţări printre care Republica Moldova, Rusia, China, Vietnam, Cambodgia şi Serbia vor fi lipsite anual de milioane de lire sterline pentru că nu mai sunt considerate sărace, în urma unei reevaluări dispuse de către secretarul internaţional pentru dezvoltare, Andrew Mitchell. India va beneficia în continuare de ajutoare, dar volumele nu le vor depăşi pe cele stabilite anterior – 280 de milioane de lire sterline pentru o perioadă de 4 ani.
[Reprezentanţii BNM învăţa să contabilizeze instrumentele financiare după SIRF]
Angajaţi ai Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) au partticipat, 28 februarie, la un seminar la care vor învăţa cum să ţină evidenţa contabilă şi să întocmească rapoartele financiare în baza Standardelor Internaţionale de Raportare Financiară (SIRF). Acestea vor fi implementate din 2012, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al BNM. Reprezentanţii băncii vor studia abordările complexe ce ţin de aplicarea instrumentelor financiare, clasificarea şi măsurarea acestora, categoriile de active financiare, metoda dobânzii efective, activele luate în posesie.
[Registrul de Stat al Achiziţiilor Publice va fi implementat până la sfârşitul acestui an]
Registrul de Stat al Achiziţiilor Publice va fi implementat până la sfârşitul anului 2011. Directorul general al Agenţiei Achiziţii Publice (APP), Ştefan Creangă, a menţionat într-o emisiune la Radio Moldova că automatizarea achiziţiilor publice va permite reducerea elementelor subiective în acest proces, va elimina factorul coruptibil şi va facilita participarea la achiziţiile publice a unui număr mult mai mare de agenţi economici. În 2010 au fost efectuate achiziţii publice în valoare de 5,64 miliarde de lei, cu aproape 1 miliard mai mult decât în 2009. Marea majoritate a achiziţiilor din banii publici au fost efectuate prin proceduri deschise.
[● MARŢI, 1 martie]
[Directorul Moldtelecom dezminte acuzaţiile la adresa companiei]
Directorul general al SA „Moldtelecom”, Vitalie Iurcu, dezminte că întreprinderea ar intenţiona nejustificat modificarea tarifelor la telefonia fixă. Acesta a declarat marţi, 1 martie, la un briefing de presă că ajustarea tarifelor este inclusă în strategia de dezvoltare a companiei, aprobată de Consiliul de Administrare al acesteia, structură care se supune direct Guvernului. Şeful de la „Moldtelecom” a precizat că nu face parte din respectivul consiliu. „Guvernul şi-a asumat rebalansarea tarifelor în baza Acordului de aderare a Republicii Moldova la Organizaţia Mondială a Comerţului, dar şi prin Programului Naţional de implementare a Planului de acţiuni Republica Moldova – Uniunea Europeană, semnat pe 22 februarie 2005, şi prin Documentului de Program semnat la 24 iunie 2010 de către Consiliul de Directori ai Băncii Mondiale, şi prin Legea cu privire la comunicaţiile electronice a Republicii Moldova”, a menţionat Vitalie Iurcu.
[ANRCETI va aproba în 2-3 luni tarifele la serviciile de telefonie fixă prestate de Moldtelecom]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei va finaliza în 2-3 luni procedura legală de desemnare a SA „Moldtelecom” în calitate de furnizor cu putere semnificativă pe piaţa accesului utilizatorilor finali la un post fix din reţeaua publică de telefonie, după care va examina şi va aproba, cu consultarea Guvernului, tarifele la serviciile de telefonie fixă prestate de acest furnizor. La determinarea măsurilor pe care le va lua în urma desemnării SA „Moldtelecom” în calitate de furnizor cu putere semnificativă pe piaţa accesului utilizatorilor finali la un post fix din reţeaua publică de telefonie, Agenţia se va ghida de legislaţia în vigoare care prevede că tarifele trebuie să fie nediscriminatorii, rezonabile şi stabilite în baza costurilor de furnizare. Potrivit legislaţiei, ANRCETI poate aproba tarifele la serviciile de telefonie fixă furnizate de SA „Moldtelecom” utilizatorilor finali, persoane fizice, numai în cazul în care el este desemnat de către ANRCETI cu putere semnificativă pe o piaţă relevantă respectivă sau dacă a fost stabilită situaţia lui dominantă pe piaţa corespunzătoare de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC).
[Proiectul de creştere a competitivităţii şi dezvoltării întreprinderilor se extinde]
Proiectul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare de creştere a competitivităţii şi dezvoltării întreprinderilor (CEED) a fost extins pentru patru ani, la solicitarea Ministerului Economiei. Directorul de proiect, Doug Griffith, a informat că în anul curent va fi lansat proiectul CEED-2. Activităţile de bază vor fi axate pe sprijinul industriilor autohtone în identificarea soluţiilor pentru creşterea productivităţii şi penetrarea noilor pieţe, asistenţă în atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor, promovarea standardelor internaţionale de calitate în cadrul întreprinderilor autohtone, medierea dialogului între sectorul public şi cel privat. Potrivit lui Doug Griffith, proiectul va extinde asistenţa la câteva sectoare noi, printre care producţia de mobilă şi încălţăminte. De asemenea, Ministerul Economiei va veni cu sprijin complementar pe aceste domenii. Pe durata proiectului CEED a fost acordată asistenţă la 115 întreprinderi din sectorul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, confecţii, industria vinicolă, care în perioada colaborării cu CEED au înregistrat o creştere cumulativă de 3500 de locuri de muncă şi vânzări în valoare de 84 de milioane de dolari. Valoarea proiectului a fost de 7,9 de milioane de dolari.
[●MIERCURI, 2 martie]
[Moldovenii vorbesc la telefonul mobil de aproape 100 de lei lunar]
În 2010 numărul utilizatorilor de telefonie mobilă a ajuns la 3,16 milioane, iar rata de penetrare a acestor servicii a atins pragul de 88,8%, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Cel mai mare număr de utilizatori noi conectaţi la reţea – 188,2 mii – a avut compania Moldcell. Numărul total al utilizatorilor acestui operator este de 1 milion 34 de mii. Orange Moldova este în continuare lider pe acest segment, cu aproape 2 milioane de utilizatori. Volumul total al vânzărilor înregistrate în 2010 de operatorii acestei pieţe a sporit cu 13,86% faţă de 2009 şi a depăşit cifra de 3,45 de miliarde de lei.
[Guvernul mai „uşurează” rezervele de grâu ale statului]
Agenţia Rezerve Materiale a fost autorizată de către Guvern să elibereze din rezervele statului 8670 de tone de grâu alimentar întreprinderilor de panificaţie. Grâul va fi eliberat cu titlu de împrumut, urmând să fie restituit până la 1 septembrie 2011. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat că este o acţiune pentru a menţine preţurile la pâine. Grâul va fi repartizat întreprinderilor de panificaţie din 7 raioane: Briceni, Criuleni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Hânceşti, Orhei, precum şi municipiilor Bălţi şi Chişinău, în baza listelor prezentate de consiliile unităţilor teritorial-administrative respective. Întreprinderilor de panificaţie din municipiului Bălţi vor primi 3000 tone de grâu. Potrivit situaţiei din 15 februarie curent, volumele disponibile de grâu alimentar în Republica Moldova constituie 121 de mii de tone. Necesităţile pieţei interne până la noua roadă sunt de 130 de mii de tone. Din Ucraina lunar sunt importate 2,5-3 mii tone de făină. În ultima lună preţul făinii de calitate superioară a crescut de la 315 la 390 dolari per tonă.
[Producătorii de fructe cer ajutor de la minister]
Membrii Asociaţiei Producătorilor de Fructe din Moldova (APFM) solicită ministerului de ramură instituirea unui grup de experţi care va propune o strategie de dezvoltare a pomiculturii pentru următorii 10-15 ani. De asemenea, aceştia solicită să fie redusă de la 8 la 5% cota TVA pentru producţia din fitotehnie şi horticultură în formă naturală şi producţia din zootehnie în formă naturală, masă vie şi sacrificată, produsă şi livrată pe teritoriul ţării. Membrii APFM sunt de părere că pentru asigurarea dezvoltării durabile şi sporirea competitivităţii, sectorul de fructe din Republica Moldova necesită o modernizare esenţială. Victor Ungureanu, preşedintele asociaţiei, afirmă că pomicultorii şi colegii din alte ramuri au parcurs perioade dificile în care au învăţat să producă şi s-au asociat pentru a-şi putea reprezenta interesele.
Producătorii de fructe mai spun că tentativele obraznice de monopolizare a exportului de fructe continuă. Fluxurile financiare provenite din exportul fructelor cresc constant în ultimii 2 ani, cu câte 30 milioane dolari. Asociaţia Producătorilor de Fructe a fost creată cu sprijinul AGROinform în anul 2008.
[● JOI, 3 martie]
[Chişinăul se pregăteşte pentru a 12-a şedinţă a Comisiei moldo-ruse de colaborare economică]
Partea moldovenească a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse de colaborare economică s-a convocat, joi, 3 marie, în şedinţă pentru a discuta despre cea de-a 12-a şedinţă a Comisiei, care se va desfăşura la Moscova în perioada 16-17 martie. Potrivit Ministerului Economiei, vor fi analizate subiectele ce vizează cele mai importante aspecte ale colaborării comercial-economice între cele două ţări, inclusiv colaborarea în complexul agroindustrial, termoenergetic, industrie şi transporturi, dezvoltarea cooperării interegionale, migraţia de muncă şi sfera umanitară .
[Guvernul alocă 100 de mii de lei pentru auditul juridic în litigiul cu Energoalians]
Guvernul va aloca din fondul său de rezervă 100 de mii de lei pentru onorariul Biroului de avocaţi „Buruiana&Partners” pentru efectuarea auditului juridic al litigiului iniţiat de către compania ucraineană „Energoalians”. Firma din Ucraina a înaintat mai multe acţiuni în judecată împotriva unor întreprinderi ale sectorului energetic din Republica Moldova (inclusiv ÎS „Moldtranselectro” şi ÎS „Moldelectrica”) pentru încasarea unor pretinse datorii de 51,2 milioane de dolari pentru livrarea energiei electrice Moldovei în anul 1999.
[● VINERI, 3 martie]
[Numărul abonaţilor la internet în bandă largă a crescut cu 44% anul trecut]
Numărul abonaţilor la serviciile de acces la internet în bandă largă la puncte fixe a crescut în 2010 cu 44% faţă de 2009. Anul trecut au fost înregistraţi peste 269 de mii de utilizatori ai internetului în bandă largă şi peste 119 mii prin serviciile 3G, arată datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Potrivit ANRCETI,volumul total al vânzărilor pe piaţa serviciilor de acces la internet la puncte fixe a crescut, însumând peste 520 de milioane de lei. Cea mai mare cotă pe piaţa serviciilor de acces la internet la puncte fixe, de 72%, este deţinută de „Moldtelecom”. „Starnet” are o cotă de 26,2%.
Dezvoltarea rapidă a pieţei serviciilor în bandă largă este determinată de creşterea gradului de disponibilitate a acestor servicii şi de reducerea tarifelor, menţionează autoritatea de reglementare în domeniu.Numărul abonaţilor la serviciile de acces la internet prin dial-up s-a redus cu peste 95%, ajungând sub nivelul de o mie.
[Republica Moldova începe recensământul agricol]
Primul Recensământ General Agricol (RGA) din Republica Moldova se va desfăşura în perioada 15 martie – 15 aprilie 2011 şi va cuprinde toţi producătorii agricoli – proprietari, utilizatori, cei care arendează terenuri agricole sau deţin animale, întreprinderi agricole, gospodării ţărănesti etc. Colectarea informaţiei se va face în baza a două formulare: 1-RGA – pentru exploataţii agricoli cu personalitate juridică şi 2-RGA – pentru deţinătorii de animale, terenuri şi unităţi agricole de mici dimensiuni. Bugetul operaţional total preconizat pentru desfăşurarea recensământului general agricol este de 67 de mii lei, la care a contribuit Guvernul Regatului Suediei, Uniunea Europeană şi Bugetul de stat al Republicii Moldova.
[Noutăţi bune dar scumpe pentru agricultorii moldoveni]
Ajunsă la cea de-a 20-a ediţie, expoziţia internaţională specializată Moldagrotech prezintă cele mai noi şi eficiente modele de tehnică şi maşini agricole pentru sectorul agrar, produse de peste 80 companii din Moldova, precum şi din Austria, Grecia, Italia, România, Rusia, Ungaria şi Ucraina. Oferta expoziţională este completată de companiile distribuitoare care, în spaţiile libere din faţa pavilionului central de la Moldexpo, etalează utilajul agricol de ultimă oră, aparţinând unor mărci comerciale recunoscute în întreaga lume.Compania Moldacrotehnica se prezentă la această expoziţie cu mai multe noutăţi. Una din ele - cazanele pentru producerea energiei termice din surse alternative, în special paie şi alte reziduuri agricole. În cadrul expoziţiei mai multe bănci comerciale din Moldova şi companii de leasing propun scheme avantajoase de finanţare a procurării tehnicii şi echipamentelor expuse, precum şi a altor proiecte agricole. Ofertele vizează şi companiile mai mici, în parte gospodăriile ţărăneşti care nu dispun de gaj. Expoziţia va fi deschisă până pe 6 martie şi în cadrul ei vizitatorii mai pot lua cunoştinţă de noutăţile în domeniul producţiei de ustensile şi minitehnică pentru grădinărit, mijloacelor pentru protecţia plantelor, pentru sectorul zootehnic şi altele.
[● SÂMBĂTĂ, 5 martie]
[Executivul va examina bugetul în altă zi]
Şedinţa guvernului, în cadrul căreia urma să fie examinat şi aprobat proiectul Legii bugetului pe 2011 a fost contramandată. Sâmbătă, 5 martie, premierul Vlad Filat a reţinut atenţia membrilor executivului doar pentru un minut, menţionând că amânarea şedinţei nu are nimic în comun cu procesul bugetar. El a spus că au apărut alte probleme ce urmează a fi discutate în alt cadru, iar data şedinţei în care va fi discutat şi aprobat bugetul 2011 va fi anunţată suplimentar. Potrivit unor surse, astăzi la 9.30, înainte de preconizata şedinţă a guvernului a avut loc şedinţa prezidiului executivului.
[Produsele agricole mai scumpe în 2010 decât în 2009]
Preţurile la produsele agricole în 2010 s-au majorat cu peste 42% în comparaţie cu 2009. Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în 2010, cel mai simţitor au crescut preţurile la floarea soarelui, struguri, culturile cerealiere şi leguminoase.
Astfel, preţul mediu de vânzare a producătorului către întreprinderile de stat agricole, la floarea soarelui, s-a majorat cu peste 89 la sută în 2010; cu 80% a fost majorat preţul producătorului la producţia de struguri; preţurile la culturile cerealiere şi leguminoase, precum şi la fructe, au fost majorate cu peste 60% şi, respectiv, în jumătate. BNS mai informează că în 2010 au crescut şi preţurile la lapte şi ouă, cu 12% şi, respectiv, 6%. Cea mai mare creştere a preţurilor de producător se atestă începând cu luna octombrie 2010, în special, această situaţie fiind caracteristică pentru produsele vegetale. Totodată datele BNS demonstrează o micşorare în 2010 a preţurilor de vânzare a bovinelor şi porcinelor în masă vie, cu 14% şi, respectiv, 1%.
[Moldovenii continuă să trimită bani acasă]
În luna ianuarie 2011, moldovenii aflaţi peste hotare au transferat acasă mai mulţi bani decât acum un an în aceeaşi lună. Datele Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) arată că suma transferurilor constituie peste 71 milioane de dolari, ceea ce este cu 8 milioane mai mult în comparaţie cu luna ianuarie a anului 2010. Peste 60 milioane de dolari au fost expediaţi prin intermediul sistemelor de transferuri internaţionale de bani, utilizate în Republica Moldova.