logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 28 august – 03 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-28-august-03-septembrie-cele-mai-importante-7966_1099189.html

● LUNI, 28 septembrie

Sistemul Automatizat de Plăți Interbancare a procesat anul trecut 14,3 milioane de tranzacții

Pe parcursul anului 2022, Sistemul Automatizat de Plăți Interbancare (SAPI) a procesat 14,3 milioane de tranzacții în valoare de 1 223,9 miliarde de lei. Banca Națională a Moldovei precizează că disponibilitatea sistemului a constituit 99,9%, iar incidente majore în măsură să afecteze activitatea participanților și procesele critice ale SAPI nu au fost înregistrate.

Potrivit BNM, indicatorii activității cu carduri de plată și-au menținut tendința de creștere. Numărul cardurilor aflate în circulație s-a majorat cu 19,2% față de anul precedent, iar numărul plăților fără numerar efectuate cu cardurile emise în țară s-a majorat cu 33,8% față de anul precedent.

Se declară deschisă recepționarea dosarelor pentru subvenții în agricultură

Autoritățile au declarat deschisă recepționarea dosarelor pentru subvenții în sectorul zootehnic și pentru agricultorii afectați de crizele din 2022. Un miliard opt sute de milioane de lei sunt banii alocați Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură pentru toate programe de subvenționare pentru anul 2023, a menționat ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, la un briefing de presă unde au fost precizate criteriile de eligibilitate pentru obținerea subvențiilor.

În regiunile cu puține precipitații cultivarea porumbului ar putea fi interzisă prin lege

În regiunile cu puține precipitații cultivarea porumbului  ar putea fi interzisă prin lege. Aceasta măsură se referă în special la agricultorii din sudul țării. O spune ministrul agriculturii și industrii alimentare, Vladimir Bolea”.

Profitul băncilor, în creștere

La sfârșitul lunii iunie, profitul în sistemul bancar a însumat 2,6 miliarde de lei, majorându-se cu aproape 58% (939,2 milioane de lei) comparativ cu perioada similară a anului precedent. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea profitului a fost determinată de sporirea veniturilor din dobânzi cu 2,8 miliarde de lei (75,7%) și a veniturilor din onorarii și comisioane cu 182,0 milioane de lei (13,2%).

Perioada de compensare a cheltuielelor de tranziție pentru foștii patentari este extinsă

Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a extins cu două săptămâni perioada de compensare a cheltuielelor de tranziție pentru foștii patentari, până pe 15 septembrie. Despre aceatsa a anunțat ministrul Dumitru Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Dumitru Alaiba, în ultimele două săptămâni aproape o mie din puțin peste patru mii de foști patentari au trecut la noul regim de activitate independentă. Ținând cont de faptul că până pe 31 august, când e ultima zi de solicitare a compensațiilor, au rămas zile numărate, unii dintre ei s-ar putea să nu reușească să solicite compensarea cheltuielilor. De aceea, s-a decis prelungirea termenului de compensare a aparatului de casă cu două săptămâni, până pe 15 septembrie.

Germania va oferi un grant de peste 10 mln euro pentru dezvoltarea IMM-urilor din Moldova

Republica Moldova va primi 10,7 milioane de euro sub formă de grant din partea Ministerului pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) al Republicii Federale Germania. Banii vor fi oferiți prin intermediul Băncii Germane de Dezvoltare (KfW) pentru a sprijini dezvoltarea IMM-urilor din țară.

● MARȚI, 29 august

Valeriu Chiveri: Tranzitul de gaz rusesc prin Ucraina ar putea fi stopat de la sfârșitul anului 2024


Acordul de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina spre Republica Moldova și Europa expiră la sfârșitul anului 2024 și ar putea să nu fie extins. O spune ambasadorul Republicii Moldova în Ucraina, Valeriu Chiveri. Potrivit diplomatului, un astfel de scenariu va afecta Republica Moldova, întrucât gazul rusesc nu va mai ajunge la Centrala de la Cuciurgan, care asigură la un preț redus o mare parte din necesarul de energie electrică destinată malului drept. În același timp, diplomatul se arată convins că autoritățile de la Chișinău vor identifica soluții pentru a asigura țara cu gaz și energie electrică.

La sfârșit de iunie, activele băncilor au constituit 144,6 miliarde de lei

La sfârșitul lunii iunie, activele totale ale sectorului bancar au constituit 144,6 miliarde de lei. Pe parcursul primului semestru al anului curent acestea s-au majorat cu 10,1%. În structura activelor ponderea cea mai mare a revenit articolului din bilanț „Credite și avansuri la cost amortizat”, care a constituit 41,4% (59,8 miliarde de lei), fiind în descreștere cu 3,3 puncte procentuale față de finele anului precedent.

În primul semestru, cea mai mare creștere s-a înregistrat la creditele acordate agriculturii

În primul semestru al anului curent, cea mai mare creștere a fost înregistrată la creditele acordate agriculturii – cu 341,6 milioane de lei, până la 4,8 miliarde de lei. O majorare s-a înregistrat și la creditele acordate persoanelor fizice care practică activitate de întreprinzător – cu 237,3 milioane de lei, până la 1,9 miliarde de lei.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, la sfârșitul lunii iunie, soldul brut (prudențial) al creditelor din sectorul bancar a constituit 62 de miliarde de lei, în creștere pe parcursul perioadei analizate cu 0,6% (360,4 milioane de lei).

Energocom a cumpărat 300 mln m3 de gaze la solicitarea Moldovagaz

SA „Energocom” anunță că, în perioada iunie-iulie, în baza solicitărilor SA „Moldovagaz”, a desfășurat mai multe licitații în cadrul cărora a achiziționat din surse financiare proprii 300 de milioane de metri cubi de gaze naturale. O parte din acestea sunt destinate pentru consum curent, iar cealaltă parte au fost stocate în depozite subterane din România și Ucraina, urmând a fi utilizate în sezonul rece 2023-2024.

Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Adresare Guvernului

Președintele Consorțiului internațional „Implementarea proiectelor inovative”, Ion Rață, spune că Republica Moldova poate rezolva problema dependenței energetice și a deșeurilor. Finanțarea unui asemenea proiect ar putea fi asigurată dacă Guvernul țării ar conlucra cu Guvernul României. România, fiind membră a Uniunii Europene, are acces la investiții mari pentru promovarea energiei verzi.

Moldova poate obține 20 mln MW de energie din deșeurile pe care le are, declarație

Republica Moldova are astăzi minimum cinci milioane de tone de biomasă și deșeuri menajere, din care se poate obține 20 de milioane MW de energie, din care 18 milioane MW energie termică și 2 milioane MW energie electrică pe an prin implementarea tehnologiei ecoHornet.

● MIERCURI, 30 august

În Depozitarul central unic sunt VMS și certificate BNM în valoarea de 41,1 mlrd lei


La finele anului trecut, în sistemul Depozitarului central unic (DCU) erau înregistrate 351,6 milioane de valori mobiliare de stat (VMS) și certificate ale Băncii Naționale a Moldovei (CBN) la valoarea nominală de 41,1 miliarde de lei.

În ultimii 5 ani, numărul cardurilor de proximitate s-a majorat de aproximativ trei ori

La sfârșitul anului trecut, numărul cardurilor aflate în circulație, emise de prestatorii de servicii de plată din țară, a fost de 2,80 milioane de unități. După soluția tehnică, cardurile de proximitate au constituit 97,3% din numărul total al cardurilor emise pe parcursul anului 2022 și 97,6% din ponderea totală a cardurilor aflate în circulație.

Prețul recomandat pentru achiziționarea strugurilor pentru vin este cel puțin 6,5 lei/kg

Prețul recomandat pentru achiziționarea strugurilor pentru vin este cel puțin 6,5 lei/kg. Consiliul pe filiera de produse „Struguri, vin, produse pe bază de vin şi produse procesate” a luat în calcul prețul de cost al unui kilogram de struguri raportat la o recoltă de circa 8 tone/ha, care este egal cu prețul minim recomandat la achiziția strugurilor.

Produsele petroliere vor putea fi introduse în țară prin mai multe puncte de trecere a frontierei

Produsele petroliere importate pe cale rutieră, feroviară și navală vor putea fi introduse în țară prin mai multe puncte de trecere a frontierei. Cabinetul de miniștri a aprobat un proiect în acest sens la inițiativa Ministerului Finanțelor.

Se va permite introducerea produselor petroliere prin punctele de trecere a frontierei: Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea, Sculeni-Sculeni, Mirnoe-Tabaki, Vulcănești-Vinogradovka și Giurgiulești-Reni (pe cale rutieră), Basarabeasca – Serpniovo-1 (pe cale feroviară) și Giurgiulești-Port (pe cale navală).

Agricultura din Moldova necesită a fi reorganizată, expert în biotehnologie

Expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, Alexandru Brătuțel, consideră că agricultura din Republica Moldova necesită a fi reorganizată pe motiv că situația actuală nu coincide cu cerințele de concurență globală a țării. Cercetătorul științific spunem că Moldova are nevoie urgent să adopte o politică agrară eco-prietenoasă.

CCI Moldova – China organizează o misiune economică la Canton Import & Export Fair 2023

Camera de Comerț și Industrie (CCI) Moldova – China organizează o misiune economică la cea de-a 134-a ediție a expoziției Canton Import & Export Fair 2023. Evenimentul va avea loc în perioada 15 octombrie-5 noiembrie la Guangzhou, în Republica Populară Chineză. Într-o conferință de presă, președintele Camerei de Comerț și Industrie Moldova-China, Boris Foca, a precizat că de data aceasta misiunea economică va fi mai mare și va include trei grupuri separate.

Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să fie o prioritate, cercetător

Calitatea recoltelor depinde de calitatea solului. Solul sănătos trebuie să devină o prioritate a fermierilor, care azi, în goana după profituri, nu se gândesc la viitorul și sănătatea copiilor lor. Agricultura naturală este cea mai ieftină și mai potrivită, fără de mirosuri urâte, fără poluarea mediului, a apelor, a solului etc. O spune expertul în biotehnologie de la Centrul Experimental „Prometeu”, cercetătorul științific Alexandru Brătuțel.

Diaspora Invest” este organizat la Frankfurt pe 17 septembrie

Cetățenii moldoveni din Germania pot participa la un eveniment dedicat investițiilor care va avea loc la Frankfurt pe 17 septembrie. Evenimentul are loc în cadrul programului „Diaspora Invest” și este organizat de Agenția de Investiții.

VINERI, 1 septembrie

Gazul rusesc va fi procurat în septembrie cu 268 de dolari pentru o mie de metri cubi


Gazul rusesc va fi procurat în luna septembrie la preț de 568,82 dolari pentru o mie de metri cubi. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Valoarea remiterilor bănești, în creștere

În anul 2022, valoarea remiterilor bănești recepționate în Moldova a reprezentat 1,8 miliarde de dolari, în creștere cu 8,3%comparativ cu anul 2021. Totodată, valoarea remiterilor efectuate a constituit 642,6 milioane de dolari, în creștere cu 32,7% față de anul anterior.

● SÂMBĂTĂ, 2 septembrie

Zboruri în Grecia cu Aegean Airlines, din noiembrie


Aegean Airlines lansează cursa Atena – Chișinău, din noiembrie. Compania va opera două zboruri pe săptămână. Subiectul a fost discutat de șefa statului, Maia Sandu, cu autoritățile elene în cadrul vizitei la Atena, transmite IPN. „Vom putea călători mai ușor pentru turism sau afaceri, iar moldovenii stabiliți în Republica Elenă vor putea călători mai des acasă să-și revadă familiile”, a spus președinta.