RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 septembrie – 2 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-27-septembrie-2-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_985585.html
[● LUNI, 27 septembrie]
[Rosselhoznadzor vrea acum şi cartofi din Moldova ]
Delegaţia Serviciului Rosselhoznadzor, care s-a aflat în vizită de lucru la Chişinău, a rămas surprinsă calitatea fructelor şi legumelor din Moldova, dar şi de lucrul pe care îl fac moldovenii pe câmp a declarat viceministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov. Potrivit oficialului, delegaţia, în frunte vicedirectorul instituţiei, Alexei Saurin, au mers la Romaneşti, Briceni, Edineţ, Străşeni şi Pănăşeşti. De asemenea, au vizitat şi laboratoarele Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Agriculturii. Viceministrul a mai spus că specialiştii de la Rosselhoznadzor au fost atât de plăcut surprinşi de recolta din Moldova, încât au îndemnat producătorii să exporte şi cartofi în Rusia.
[● MARŢI, 28 septembrie]
[Franzeluţa are încă un an ca să întoarcă grâul împrumutat]
SA Franzeluţa va întoarce mai târziu grâul împrumutat în 2008 din rezervele de stat. Noul termen limită stabilit de Guvern este 1 septembrie 2011. În toamna anului trecut, când a început procesul de desecretizare a unor documente financiare, Guvernul a obligat SA Franzeluţa şi Combinatul de panificaţie din Bălţi să întoarcă statului, până la 1 septembrie 2010, cele 9000 de tone de grâu alimentar eliberate de guvernarea comunistă din ajutoarele umanitare primite de Republica Moldova. Tensiunile legate de scumpirea pâinii de către unii producători, dar şi situaţia complicată pe piaţa cerealelor în acest an, a determinat Guvernul să extindă acest termen cu încă un an.
[Trebuie să ai multă fantezie să crezi că bugetul va fi votat, Ioniţă ]
„Teoretic, bugetul pentru anul viitor ar putea fi adoptat până la sfârşitul acestui an, dar ar trebui să ai multă fantezie ca să crezi acest lucru”, a declarat jurnaliştilor liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe”. Chiar dacă Parlamentul nu va reuşi până la sfârşitul anului să voteze în trei lecturi bugetul, instituţiile statului nu vor avea de suferit, a declarat parlamentarul. „În asemenea situaţie toate instituţiile statului vor avea un buget cu circa 10% mai mare ca în aceeaşi perioadă a anului precedent”, a precizat Veaceslav Ioniţă. Bugetele locale sunt aprobate independent de bugetul de stat, iar cel al asigurărilor sociale se completează automat din bugetul de stat dacă apare un deficit.
[● JOI, 30 septembrie]
[FMI va relua discuţiile cu Moldova după alegeri]
Discuţiile în contextul celei de-a doua evaluări a programului Moldovei, susţinut de Fondul Monetar Internaţional (FMI) prin mecanismele de finanţare ECF şi EFF, vor avea loc după alegerile parlamentare şi formarea noului Guvern. Finalizarea evaluării a doua în cadrul programului va permite debursarea a 50 de milioane de drepturi speciale de tragere, care vor fi utilizate pentru susţinere bugetară în anul 2011 (15 milioane de DST) şi pentru suplinirea rezervelor valutare ale BNM. FMI notează că rectificarea bugetului pentru anul 2010, aprobată de Guvern săptămâna aceasta, prevede redistribuirea unor categorii de cheltuieli, cauzată de presiunile exercitate de şocurile recente, în special de inundaţiile din vară, de restricţiile la exportul unor mărfuri în Federaţia Rusă şi de majorarea tarifelor la resursele energetice. „Deşi deficitul bugetar asumat este puţin mai mare decât cel prevăzut în program, ne aşteptăm că în procesul executării bugetului se vor realiza economii suplimentare, care vor permite respectarea tuturor indicatorilor bugetari din cadrul programului cu FMI”.
[Moldtelecom reduce apelurile de la fix la mobil]
De la 1 octombrie tarifele pentru apelurile din reţeaua fixă spre reţelele mobile vor fi mai ieftine – cu 25% pentru persoanele fizice şi cu 40% pentru cele juridică, anunţă operatorul naţional de comunicaţii electronice Moldtelecom. Astfel, tariful va fi de 1,80 lei/minut (inclusiv TVA) pentru toate categoriile de utilizatori. Până acum persoanele fizice plăteau 2,50 lei/minut, iar cele juridice 3,00 lei. Moldtelecom va aplica, în premieră, un tarif special la convorbirile telefonice de la fix spre mobil, seara, în weekend şi în zilele de sărbătoare, care va constitui 1,44 lei/minut (inclusiv TVA). Conform aceluiaşi proiect, Moldtelecom a propus diminuarea tarifelor la apelurile telefonice de la alţi operatori de comunicaţii din ţară spre reţeaua fixă, de la 3,19 cenţi până la 1,8 cenţi/minut.
[● VINERI, 1 octombrie]
[După agricultori, profesorii au cel mai mic salariu]
Agricultura, economia vânatului şi silvicultura sunt în continuare ramurile în care angajaţii au cel mai mic salariu – în medie 1400 de lei lunar, deşi conform datelor statistice, salariul s-a mărit faţă de perioada similară a anului precedent cu 7,4%. Pe al doilea loc se află învăţământul, salariul în ramură fiind de peste 2300 de lei. Cel mai mare salariu a fost înregistrat în domeniul activităţii financiare – în medie 6 mii de lei. În domeniul energiei electrice şi termice, gazelor şi apei, salariul constituie circa 5 mii de lei. În ianuarie-august, salariul mediu lunar al unui lucrător din economia naţională a constituit peste 2800 de lei. În sfera bugetară salariul mediu a fost de 2500 de lei şi a crescut faţă de aceiaşi perioadă a anului trecut cu 8,3%. În luna august remunerarea medie a unui salariat a fost de peste 3 mii de lei. Comparativ cu luna august a anului trecut, salariul mediu brut s-a mărit cu 10,4%, iar salariul real cu 2,4%.