logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 octombrie - 1 noiembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-27-octombrie-1-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1016289.html

● LUNI, 27 octombrie

 S-au ieftinit carburanţii 

Mai multe staţii PECO din capitală au afişat preţuri mai mici la carburanţi. Benzina şi motorina s-au ieftinit cu aproximativ 50 de bani. Benzina cu cifra octanică 92 costă 17 lei şi 92 de bani pentru un litru, iar cea cu cifra octanică 95 – 18 lei şi 15 bani. Motorina a ajuns să coste 17 lei şi 5 bani pentru un litru. Preţul pentru gazul lichefiat a rămas neschimbat – aproximativ 10 lei şi 50 de bani.

Banca Europeană de Investiţii şi-a deschis un birou în Republica Moldova 

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi-a deschis astăzi, 27 octombrie, un birou în Republica Moldova. Misiunea acestuia va fi de a întări legăturile băncii cu partenerii locali, dar şi cei internaţionali prezenţi în Moldova, precum şi crearea unor noi legături cu reprezentanţi ai sectorului public şi cel privat din Moldova pentru a sprijini proiectele de dezvoltare locală şi naţională. Vicepreşedintele BEI, Wilhelm Molterer, a subliniat că deschiderea biroului BEI în Moldova este rezultatul cooperării intense cu guvernul moldovean. „Moldova este ţara număru unu din Parteneriatul Estic după capacitatea de împrumut, iar aceasta se datorează faptului că guvernul Moldovei are o orientare clară, un set de priorităţi clare: unde sunt necesare investiţii, unde trebuie progres, unde trebuie sprijin pentru economie”, a declarat Wilhelm Molterer.

● MARŢI, 28 octombrie

Discrepanţa fiscală atinge 9% din PIB, Expert-Grup 

Ponderea economiei neobservate în Moldova a crescut în ultimul deceniu, atingând în 2013 28% din PIB. Discrepanţa fiscală, adică diferenţa dintre veniturile fiscale potenţiale şi cele real colectate de autorităţile responsabile, a atins anul trecut valori de circa 9% din PIB sau 9 miliarde de dolari – arată studiul „Discrepanşa fiscală – o realitate invizibilă”, prezentat marţi, 28 octombrie, de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup. Potrivit experţilor independenţi, rolul Serviciului Fiscal de Stat în structura de instituţii abilitate cu colectarea impozitelor nu este unul bine determinat. „Codul Fiscal nu asigură o reglementare optimă de impozitare. Ar fi cazul ca toate taxele şi impozitele să fie prevăzute în Codul Fiscal, nu doar unele. Pe de altă parte, Serviciul Fiscal de Stat nu are competenţe de investiţie penală în cazul infracţiunilor fiscale, iar  majoritatea materialelor care sunt transmise de către Fisc organelor de drept nu au produs niciun efect”, a menţionat Dumitru Budeanschi, director de programe la Expert-Grup.

Agricultorii din nordul ţării au suferit pierderi considerabile de pe urma îngheţurilor 

Agricultorii din raioanele de nord ale ţării au suferit pierderi considerabile de pe urma îngheţurilor din zilele trecute. În cadrul unei vizite efectuate în nordul ţării, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a constatat că merele au îngheţat pe sute de hectare de livadă. În apropierea satului Rudi din raionul Soroca, pomicultorii i-au spus oficialului că practic în toate livezile, unde încă nu a fost strânsă recolta, merele au îngheţat. Într-o singură livadă au rămas pe pomi aproximativ 1,5 mii de tone de mere. În raionul Ocniţa, în gospodăria agricolă care dispune de cele mai mari suprafeţe de livadă, au îngheţat 120 de hectare de meri, suma pierderilor ajungând la milioane de lei.

MIERCURI, 29 octombrie

Moldova a urcat pe locul 63 în clasamentul Doing Business 

Republica Moldova s-a poziţionat pe locul 63 din 189 de ţări incluse în clasamentul „Doing Business: Dincolo de eficienţă”, publicat de Grupul Băncii Mondiale. Raportul evaluează calitatea mediului de afaceri, iar Moldova a înregistrat un salt de 19 poziţii faţă de anul precedent, clasându-se mai jos decât România (48), dar mai sus decât Ucraina (96). Conform unui comunicat de presă al Băncii Mondiale, îmbunătăţirea poziţiei Republicii Moldova în clasament se datorează faptului că a facilitat lansarea afacerilor prin anularea cerinţei de capital minim. De asemenea, Guvernul de la Chişinău a facilitat plata impozitelor pentru companii prin introducerea unui sistem electronic de înregistrare şi plată a contribuţiilor de asigurări sociale.

Un cetăţean intenţionează să cumpere peste 50% din capitalul EuroCreditBank 

Un cetăţean, Emmanuil Grinşpun, a cerut Băncii Naţionale a Moldovei eliberarea permisiunii de achiziţionare a unei cote ce depăşeşte 50% din capitalul social al Băncii Comerciale „EuroCreditBank” SA. BNM precizează, într-un comunicat de presă, că deocamdată nu a început examinarea actelor, deoarece pachetul depus de solicitant este incomplet. Prin intermediul documentelor depuse la BNM, achizitorul potenţial urma să demonstreze că soliditatea sa financiară în raport cu achiziţia respectivă este adecvată pentru asigurarea unei administrări prudente şi sănătoase a băncii.

● JOI, 30 octombrie

Antreprenori din Moldova şi România s-au întâlnit la Forumul Transfrontalier la Iaşi 

Agenţi economici din Republica Moldova şi România s-au întâlnit la Forumul Transfrontalier al Antreprenorilor la Iaşi, unde le-au fost prezentate sectoarele cu potenţial investiţional ridicat în zona transfrontalieră, oportunităţile de finanţare şi sprijin al afacerilor, şi au participat la o sesiune business-to-business (B2B) pentru stabilirea unor noi contacte de afaceri. Ana Mardare, manager de proiect în cadrul Business Consulting Institute, a menţionat că acest forum este al doilea organizat în cadrul proiectului „Sporirea competitivităţii prin sinergia umană în regiunea transfrontalieră”, precedentul fiind găzduit la Chişinău pe 8 septembrie. Totodată, în cadrul proiectului au fost elaborate studii sectoriale în domeniile: agricultură şi industria alimentară, transport, turism şi consultanţă. În baza acestor studii, a fost elaborată o Strategie pentru atragerea investiţiilor şi un Ghid al investitorului în zona transfrontalieră, care le-a fost distribuit gratuit participanţilor la eveniment.

Moldova implementează cu succes reforma în domeniul energetic cu sprijinul UE 

Republica Moldova are nevoie de reforma domeniului energetic pentru a compensa lipsa de resurse interne majore, iar proiectele sprijinite şi finanţate de Uniunea Europeană sunt implementate cu succes, motiv pentru care unele din acestea sunt extinse cu finanţare adiţională. Căile de modernizare energetică a ţării include integrarea în reţeaua europeană, dezvoltarea resurselor regenerabile autohtone, în special biomasa, şi sporirea eficienţei energetice. Un schimb de opinii în acest sens a avut loc în cadrul clubului de presă „Asistenţa UE pentru Moldova în sectorul energetic – realizări, provocări şi progres în desfăşurare”, organizat de Delegaţia UE în Moldova. Marina Botezatu, director general al Departamentului pentru Securitate şi Eficienţă Energetică din cadrul Ministerului Economiei, a menţionat că priorităţile Guvernului sunt integrarea Moldovei pe piaţa energetică europeană, diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale şi creşterea ponderii resurselor regenerabile.

● VINERI, 31 octombrie

A fost testat primul cazan cu biomasă din cele destinate pentru 25 de şcoli şi grădiniţe 

25 de şcoli şi grădiniţe din ţară vor fi încălzite cu biomasă. Vineri, 31 octombrie, a fost testată prima instalaţie de încălzire pe bază de biomasă asamblată în cadrul unei întreprinderi din Chişinău, cu ajutorul mai multor ingineri din Japonia. Cazanele sunt asamblate în cadrul unui proiect susţinut de Guvernul Japoniei şi care are un buget de peste 12 milioane de dolari. Instalaţiile urmează să ajungă în şcoli şi grădiniţe până în primăvara anului 2015. Prim-ministrul Iurie Leancă, prezent la eveniment, a menţionat că prin realizarea unor astfel de proiecte se vor îmbunătăţi condiţiile de viaţă din comunităţile rurale. „Acest grant va schimba viaţa şi activitatea a 25 grădiniţie şi şcoli din ţară. Acest proiect contribuie la procesul de transformare, modernizare, crearea unor condiţii cât mai bune pentru copii. Prin aceste echipamente moderne, ne permitem să vedem ce înseamnă energie regenerabilă, ne permite să reducem dependenţa de resursele energetice convenţionale”, a precizat premierul.

● SÂMBĂTĂ, 1 noiembrie

Vasile Bumacov: Cererea pentru biomasă nu este acoperită şi e în continuă creştere 

În Republica Moldova nu este acoperită cerearea de peleţi, iar în UE aceasta a crescut din cauza crizei din Ucraina care ar putea provoca o criză energetică. Despre aceasta a comunicat Vasile Bumacov, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, la un eveniment de testare a primei instalaţii pe bază de biomasă asamblată la Chişinău. Ministrul a menţionat că până în primăvară în satul Porumbeni va fi construită o uzină de peleţi, şi cel mai probabil vor mai fi construite câteva deoarece mai multe gospodării din Moldova decid să pună cazane pe bază de biomasă acestea fiind cel puţin de 2 ori mai ieftine decât cele cu gaze naturale.