logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 noiembrie – 3 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-27-noiembrie-3-decembrie-cele-mai-importante-7966_1101214.html

● LUNI, 27 noiembrie

Aproape 200 de localități rămâneau fără lumină duminică seara

Aproape 200 de localități rămâneau în beznă duminică seara. În total, peste 123 de mii de consumatori erau parțial sau în totalitate fără energie. Furnizorul anunță că intemperia a afectat grav rețelele electrice din partea de centru și sud a țării.

Noutăți fiscale privind TVA

Mărfurile autohtone anterior exportate cu utilizarea serviciilor poștale și reintroduse în termen de 3 luni de la data exportului, în aceeași stare, vor fi scutite de TVA fără drept de deducere. Dacă la realizarea exportului suma TVA pentru marfa respectivă a fost restituită, contribuabilul va fi obligat să calculeze și să declare suma TVA pentru luna în care a avut loc reintroducerea mărfii. Noile prevederi au intrat în vigoare acum câteva zile.

Serviciul Fiscal de Stat precizează este vorba despre mai multe modificări la Codul Fiscal privind taxa pe valoare adăugată, aprobate prin Legea din 9 noiembrie 2023 pentru modificarea unor acte

Expoziția națională „Fabricat în Moldova” va avea un nou concept

Cea de-a XXI-a ediție a Expoziției naționale „Fabricat în Moldova” va avea un nou logo: harta Republicii Moldova înconjurată de un cerc ce semnifică unitatea și mobilitatea antreprenorilor, autorităților și consumatorilor pentru a dezvolta economia statului. Expoziția se va desfășura în perioada 31 ianuarie – 4 februarie, la Moldexpo. Sunt invitate și companii din România care au investit în Republica Moldova.

● MARȚI, 28 noiembrie

Igor Grosu despre protestele fermierilor: e dreptul lor să protesteze

Fiecare cetățean are dreptul de a protesta, însă acest lucru trebuie să se întâmple în limitele cadrului legal. O spune președintele Parlamentului, Igor Grosu, cu referire la acțiunile de protest organizate de agricultori în centrul Chișinăului. Președintele Parlamentului spune că între protestatari și autorități există loc pentru dialog, iar ambele părți trebuie să dea dovadă de înțelegere. Potrivit șefului Legislativului, este creat un grup de lucru menit să-i ajute pe fermierii aflați în impas să evite insolvența.

Agricultorii vor reveni joi PMAN pentru a asculta deciziile autorităților

Agricultorii care au să protesteze cu tractoarele în capitală vor reveni joi în Piața Marii Adunări Naționale, unde îl vor aștepta pe premier și pe ministrul agriculturii cu decizii pe soluțiile discutate astăzi. E vorba despre instituirea unui moratoriu țintit prin care va fi oprită calcularea penalităților și executarea silită în cazul  agricultorilor cu datorii.

● MIERCURI, 29 noiembrie

30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc

Leul moldovenesc împlinește astăzi 30 de ani de la punerea în circulație. Într-un mesaj de felicitare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a menționat că introducerea monedei naționale a însemnat pentru Republica Moldova un prim-pas spre economia de piață, spre primele reforme economice, primele expresii ale unei politici monetare independente.

Capacitatea de comerț cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, majorată

Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport pentru energie electrică, ENTSO-E, majorează cu 500 MW limita de capacitate pentru comerțul cu energie electrică din Europa Continentală către Ucraina și Moldova, până la 1700 de MW. Decizia a fost luată urmare a finalizării procesului de sincronizare a sistemelor energetice și pe baza simulărilor de securitate și stabilitate a sistemului.

Precizări privind plafonul pentru coletele expediate de o persoană fizică altei persoane fizice

Ministerul Finanțelor precizează că proiectul propus pentru consultare nu se referă la trimiterile poștale, ci vizează modificarea plafonului pentru bagajul neînsoțit (colet) expediat de o persoană fizică altei persoane fizice. Potrivit responsabililor, regimul fiscal aferent trimiterilor poștale realizate prin intermediul platformelor de comerț electronic rămâne neschimbat, scutirea de taxe de import fiind aplicată pentru trimiterile expediate a căror valoare nu depășește 150 de euro, începând cu 1 ianuarie 2024.

2023/11/29/14:02/ Scutire de taxele vamale la importul de materie primă care nu e disponibilă pe piața internă

Materia primă utilizată în procesul de producere, care nu este disponibilă pe piața internă și nu poate fi importată prin acordurile de liber schimb, va fi scutită de taxe vamale. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Guvern la inițiativa Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

„Aceste modificări vor contribui la crearea unor condiții mai avantajoase pentru procurarea materiei prime, fără taxe vamale, și la diminuarea costurilor de producție. Mai mult, modificările vor conduce la deschiderea unor piețe alternative, reducerea riscului dependenței de o singură piață de aprovizionare și sporirea dezvoltării industriei de prelucrare”, precizează Ministerului Dezvoltării Economice.

● JOI, 30 noiembrie

Octavian Armașu: Moldova și-a întărit independența prin introducerea monedei naționale

Republica Moldova și-a întărit independența prin introducerea monedei naționale, simbolul unui nou început. Leul moldovenesc a facilitat comerțul, dezvoltarea pieței financiare, ne-a integrat în economia globală și a permis aplicarea unei politici monetare și fiscale ale statului, vitale pentru stabilitatea prețurilor, stabilitatea financiară și creșterea economiei. Datorită faptului că Banca Națională a Moldovei și-a putut menține independența, Moldova are un sistem financiar rezistent în fața crizelor, a declarat guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, în cadrul unui eveniment oficial, desfășurat cu prilejul celor 30 de ani de la punerea în circulație a leului moldovenesc.

Vladimir Bolea: Măsurile trebuie să fie țintite, fără să afectăm alți agricultori

Măsurile identificate pentru depășirea problemelor cu care se confruntă agricultorii protestatari trebuie să fie țintite și să nu prejudicieze activitatea celorlalți fermieri. O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, potrivit căruia autoritățile discută cu reprezentanții băncilor și ai sectorului non-bancar pentru a preveni falimentarea fermierilor care fie nu au roadă din cauza secetei, fie se confruntă cu problema prețurilor mici la vânzarea produselor agricole.

BNM pune în circulație noi monede comemorative

Banca Națională a Moldovei pune în circulație cinci monede comemorative ca mijloc de plată și în scop numismatic. Seria „Personalități” este completată cu două monede comemorative dedicate pictorului Igor Vieru și arhitectului Alexei Șciusev. Trei monede vor completa seria „Altele”.

Moldova, cu șansa de a participa în asigurarea cu gaze naturale a țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est

Moldova are șansa de a participa în asigurarea cu gaze naturale a țărilor din Europa Centrală și de Sud-Est. Situația poate surveni dacă se va implementa proiectul de pompare a hidrocarburilor în regim revers prin gazoductul Transbalcanic propus de operatorul sistemului de transport al gazelor din Ucraina.

Dacă proiectul va fi implementat, gazoductul Transbalcanic ar putea conecta piețele de gaze din Europa de Sud și Centrală prin Ucraina. Partea ucraineană argumentează utilitatea reactivării acestuia în regim revers prin necesitatea redistribuirii în scurt timp a unui excedent semnificativ de gaze în piețele din zona respectivă.

50 de companii și-au prezentat ofertele la Târgul locurilor de muncă

Peste două mii de funcții vacante au fost prezentate de 50 de companii la Târgul locurilor de muncă, organizat joi la Palatul Republicii. Ofertele de angajare sunt în industria alimentației publice, vânzări, bănci și finanțe, contabilitate, IT, imobiliare, sectorul public și din alte domenii de activitate.

Autoritățile locale vor utiliza gratuit sistemul de distribuție a energiei electrice pentru iluminat public

Administrația publică locală va putea utiliza gratuit infrastructura sistemului de distribuție a energiei electrice pentru instalarea sistemelor de iluminat public. O inițiativă legislativă de modificare a Legii cu privire la energia electrică a fost votată în prima lectură de Parlament.

Autoritățile nu acceptă moratoriul cerut de agricultori

Moratoriul la calcularea penalităților de către bănci și la executarea silită, propus de către asociația „Forța Fermierilor”, nu poate fi aplicat sub nicio formă. Și aceasta pentru că în Republica Moldova nu există formă legală în baza căreia ar putea fi declarată de către autorități o astfel de formă de susținere. O spune vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare. După briefingul de presă al ministrului, agricultorii care se află în Piața Marii Adunări Naționale cu tractoarele au claxonat continuu.

Integrarea economică în UE: Oportunități și condiții necesare pentru atragerea brandurilor internaționale

Din 2014, relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană se bazează pe Acordul de Asociere, care include o Zonă de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător. Pe 23 iunie 2022, Consiliul European i-a acordat Republicii Moldova statutul de țară candidată, astfel fiind deschis un nou capitol strategic în dezvoltarea economică a statului. Cu toate acestea, Republica Moldova încă nu reprezintă mediu favorabil pentru atragerea investitorilor străini. Absența unor branduri internaționale limitează opțiunile consumatorilor, afectând dezvoltarea economică a țării. Despre atragerea investitorilor străini în Republica Moldova și integrarea economică a țării în UE au discutat participanții la un eveniment organizat de către Institutul pentru Politici și Reforme Europene cu suportul Fundației Hanns Seidel.

Banca Națională a Moldovei organizează Săptămâna carierei

Banca Națională a Moldovei organizează Săptămâna carierei în perioada 4-8 decembrie. Vor fi abordate subiecte legate de carieră și oportunități în banca centrală. Evenimentul va include activități desfășurate atât la sediul BNM, cât și la universitățile de profil din toată țara. Banca Națională își propune prin aceste acțiuni să aducă domeniul financiar-bancar mai aproape de publicul care își dorește o carieră la banca centrală.

● VINERI, 1 decembrie

Șeful Agenției de Investiții: Ar trebui să aducem forță de muncă din afară

Problema forței de muncă este una stringentă și este invocată de majoritatea investitorilor care doresc să deschidă afaceri în Republica Moldova. O spune directorul general adjunct al Agenției de Investiții, Ion Iordachi. Potrivit șefului Agenției de Investiții, autoritățile își propun să lanseze discuții cu partea uzbecă privind liberalizarea pieței muncii pentru studenții din Uzbekistan.

SÂMBĂTĂ, 2 decembrie

Rusia impune embargou la fructele și legumele moldovenești. ANSA: Decizia este nefondată

Federația Rusă instituie începând cu data de 4 decembrie embargou la importul fructelor și legumele din Republica Moldova. După anunțul Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a calificat decizia ca fiind nefondată și care va lovi în producătorii moldoveni. Potrivit ANSA, embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova.

Concurs de design pentru simbolul leului moldovenesc

Banca Națională a Moldovei lansează concursul de design pentru simbolul leului moldovenesc, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la introducerea monedei naționale. Concursul este destinat studenților și profesioniștilor din domeniul designului grafic, care sunt încurajați să-și exprime viziunea individuală asupra simbolului leului moldovenesc.
UE a transferat Moldovei un suport bugetar nerambursabil pentru compensarea facturilor

Uniunea Europeană a transferat Republicii Moldova 70 de milioane de euro sub formă de suport bugetar nerambursabil destinat Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, transmite IPN cu referire la Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

Companie low-cost a grupului Lufthansa va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne

Eurowings, compania low-cost a grupului Lufthansa, va zbura de la Chișinău spre Stuttgart și Cologne, Germania. Primele zboruri vor fi efectuate din 1 mai 2024.