● LUNI, 27 noiembrie
„RISE Moldova”: Continuă importul de mărfuri din Moldova în Crimeea anexată, în pofida sancțiunilor Ucrainei
Firmele moldovenești continuă să expedieze în Crimeea anexată de Rusia atât mărfuri de producție autohtonă, cât și din Europa Occidentală. Mai mult – toate acestea se întâmplă în pofida interdicțiilor autorităților ucrainene. Kievul a aplicat interdicțiile privind comerțul cu Crimeea în anul 2015, totodată importul din Moldova pentru peninsulă continuă. Autorii investigației au constat că, pentru a evita interdicțiile, întreprinzătorii beneficiază de serviciile firmelor intermediare din Rusia. Autorii dau câteva exemple de companii moldovenești ale căror mărfuri au fost expediate în Crimeea: „Standardul moldovenesc” din Tvardița și „Berhord” SRL din Chișinău. Potrivit informațiilor bazei vamale din Ucraina, până la anexarea Crimeii, „Standardul moldovenesc” importa mărfurile pentru „Magliv” în mod direct, iar după aceasta – prin intermediul firmelor rusești. Potrivit aceleiași scheme acționa și „Berhord” SRL din Chișinău. „Din Moldova scrieți destinația Krasnodar. Principalul e să nu indicăm Crimeea în calitate de destinatar, ea nu trebuie să figureze în declarația vamală. Destinatarul d-voastră este o firmă din ținutul Krasnodar”, le-a explicat ziariștilor expertul vamal din Rusia, Svetlana Poluleah.Directorul de la „Standardul moldovenesc”, Vasili Șoșev, neagă expedierea mărfurilor sale în Crimeea după anexare. Potrivit afirmațiilor sale, importul în peninsulă s-a încheiat „demult”. Directorul de la „Berhord” SRL din Chișinău, Andrei Iosip, a declarat într-un interviu pentru „RISE Moldova” că au relații comerciale numai cu o firmă cu același nume din orașul Krasnodar din Rusia, deși autorii au demonstrat că destinatarul mărfurilor este „Berhord” SRL din Crimeea.
● MARŢI, 28 noiembrie
Interconectarea infrastructurii discutată la „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”
Republica Moldova susține eforturile de dezvoltare a cooperării în cadrul inițiativei „Un Circuit, un Drum” și încurajează promovarea parteneriatelor care permit statelor din regiune să obţină beneficii în urma globalizării economice. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”. Totodată, premierul a declarat că evenimentul reprezintă o platformă importantă de discuții privind avansarea cooperării economice între state și consolidarea dezvoltării comerțului regional și internațional. În aceeași ordine de idei, șeful executivului a spus că autoritățile de la Chișinău susțin dezvoltarea comerțului electronic, iar politicile naționale în domeniu au fost ajustate la aquis-ul comunitar. La finalul intervenției sale, Pavel Filip a notat că în 2018 Republica Moldova va prelua președinția GUAM. Premierul a precizat că autoritățile de la Chișinău vor depune eforturile necesare pentru a avansa în dezvoltarea şi aplicarea conceptului de Coridor de transport al GUAM şi integrarea acestuia cu iniţiativa „Un Circuit, un Drum”. La „Tbilisi Belt and Road Forum 2017” participă circa 1000 de reprezentanți din peste 50 de țări și organizații internaționale.
Benzina se ieftinește, motorina se scumpește
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 29 noiembrie, prețul plafon pentru un litru de benzină scade cu 12 bani, iar pentru motorină – crește cu 7 bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 17,67 lei, în comparație cu 17,79 lei în ultimele două săptămâni. Motorina va costa 15,85 lei, comparativ cu 15,78 lei cât este astăzi. Prețurile noi sunt valabile până pe 12 decembrie. ANRE îndeamnă cetățenii să semnalizeze cazurile în care stațiile PECO afișează prețuri mai mari decât prețurile plafon la linia verde: +373 800 10 800 sau la adresa electronică anre@anre.md.
Moldova va primi 21,5 milioane de euro de la UE drept suport bugetar
Până la sfârșitul anului, Republica Moldova va primi din partea Uniunii Europene, în calitate de suport bugetar, 21,5 milioane de euro. Banii vor fi alocați ca urmare a acțiunilor realizate în vederea liberalizării vizelor, comerțului, finanțelor publice și pentru reforma poliției. Anunțul l-a făcut ministrul finanțelor, Octavian Armaşu, la briefingul săptămânal al PDM. Potrivit ministrului, acțiunile au fost implementate în anul 2016, pe parcursul anului curent ele au fost evaluate de UE și, ca rezultat, până la finele anului urmează să fie alocați banii, 21,5 milioane de euro. Întrebat despre asistenta macrofinanciară de 100 de milioane de euro, Octavian Armaşu a dat asigurări că, până la sfârșitul anului curent, toate acțiunile prevăzute pentru debursarea primei tranșe vot fi implementate. Ulterior, la Chișinău va fi invitată echipa de evaluatori din partea UE. Ministrul susține că autoritățile și-au propus ca scop să obțină prima tranșă în primul trimestru din anul viitor.
● MIERCURI, 29 noiembrie
Asanarea sectorului bancar are loc într-un ritm accelerat, Expert-Grup
Procesul de consolidare și asanare a sectorului bancar autohton are loc într-un ritm accelerat. Măsurile impuse de către Banca Națională (BNM) privind reevaluarea creditelor acordate a generat o creștere importantă a provizioanelor la unele bănci și consolidarea nivelului de capital. Concluzia reiese din clasamentul performanței bancare, ediția a III-a, realizat de Centrul Independent Expert-Grup. Potrivit experților, per ansamblu, sectorul bancar se prezintă a fi bine capitalizat, oferă o rezervă consistentă de resurse ce pot absorbi eventuale pierderi. Totuși, experții spun că, deși solid capitalizate și cu active lichide în exces urmare constrângerilor existente în procesul de creditare, băncile suportă costuri de oportunitate, care reflectă dezvoltarea redusă a sistemului financiar național și a mecanismului general de intermediere. Băncile cu cea mai bună capitalizare în raport cu activele deținute sunt: BCR Chișinău; EuroCreditBank și Eximbank. Băncile cu cel mai mare volum de active lichide sunt: Victoriabank, Comerțbank și Eximbank. Băncile cu cele mai calitative active: FinComBank, EuroCreditBank și ProCredit Bank.
Transferurile de bani din străinătate, în creștere
Transferurile de bani din străinătate, în zece luni ale anului curent, au crescut cu 10,5% față de perioada respectivă a anului 2016. Transferurile nete în luna octombrie 2017 au constituit 116,13 mln dolari SUA, în creștere cu 19% față de octombrie 2016. Potrivit BNM, transferurilor din țările europene le-au revenit 36,3% în suma totală a transferurilor pentru luna octombrie 2017. Statelor din CSI – 35,2%, iar 28,6% au fost transferuri din alte țări. Printre țări, cel mai mare volum de transferuri vine din Rusia – 39,9% din total, dar este în scădere cu 4,6 puncte procentuale față de octombrie 2016. Transferurile din Israel au constituit 16% din total, cele din Italia – 10,7% , iar din SUA – 7,3%. Volumul transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova, în ianuarie - octombrie 2017, se cifrează la 988,24 mln dolari, cu 10,5% mai mult decât în perioada respectivă a anului trecut.
● JOI, 30 noiembrie
Ucraina acordă Moldovei o cotă suplimentară de autorizații pentru transportatori
Ucraina acordă Republicii Moldova, până la sfârșitul anului curent, o cotă suplimentară de 5000 de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri. Potrivit înțelegerilor, transportatorii din Republica Moldova vor avea posibilitatea să transporte încărcături în regim bilateral și pe tranzit pe teritoriul ucrainean.Premierii Republicii Moldova și Ucrainei au convenit asupra majorării în anul viitor a cotelor pentru transportatorii internațional de mărfuri cu 17 mii de autorizații, de la 43 de mii până la 60 de mii. Totodată, au convenit şi asupra majorării termenului de aflare a conducătorilor auto din Moldova în Ucraina. Aceștia vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul Ucrainei mai mult de 90 de zile. În acest sens urmează să fie semnate acorduri.
Guvernul nu susține majorarea termenului de exploatare a autovehiculelor importate
Guvernul nu susține inițiativa legislativă care propune extinderea termenului maxim de exploatare la importul mijloacelor de transport auto clasificate la poziția tarifară 8702. Prin proiectul respins se propune majorarea de la 10 la 15 ani a termenului maxim de exploatare a mijloacelor de transport cu peste 20 de locuri, precum și al motoarelor și caroseriilor lor, la importul în Republica Moldova. În cazul autovehiculelor concepute pentru transportarea a maximum 20 de persoane, se propune majorare a termenului de exploatare de la 7 la 11 ani. Executivul își argumentează avizul negativ prin intenția de reducere a emisiilor poluante și de protejare a sănătății mediului și a cetățenilor.
Detalii privind Cadrul Unic de Suport al UE pentru 2017-2020
Republica Moldova va beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene, în valoarea de 79 de milioane de euro, pentru anul 2017. Banii oferiți nu vor ajunge direct la autorități, ci vor fi alocați pentru diverse proiecte, achiziții, asistență tehnică, echipamente etc., fiind gestionați de UE prin intermediul BERD, BEI și alte structuri. În total Cadrul Unic de Suport pentru anii 2017-2020, prevede sprijin financiar între 284 și 348 de milioane de euro, iar suma finală va depinde de capacitatea de absorbție a Republicii Moldova. Informațiile au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, organizate de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Planul național de facilitare a comerțului pentru anii 2018-2020, aprobat
Executivul a aprobat Planul naţional de facilitare a comerțului pentru anii 2018-2020. Proiectul include circa o sută de acţiuni de dezvoltare a sectorului. Principalele măsuri se referă la optimizarea procedurilor administrative aplicabile comerţului, inclusiv prin simplificarea procedurilor de vămuire, implementarea ghişeului unic pentru comerţ, dezvoltarea conceptului de Agent Economic Autorizat și a sistemului de tranzit electronic. Potrivit proiectului, urmează să fie fi îmbunătăţită infrastructura necesară realizării sau controlului comerţului extern, vor fi aplicate tehnologii informaţionale moderne în procedurile de control de stat şi pentru interacţiunea cu mediul de afaceri (vămuirea electronică, folosirea documentelor electronice). Documentul mai prevede asigurarea accesului la informaţie și a transparenţei în reglementarea comerţului, precum și a predictibilităţii regulilor de desfăşurare a acestui gen de activitate. Pentru realizarea tuturor acțiunilor prevăzute vor fi necesare circa 137 de milioane de euro, mijloace ce vor fi alocate din bugetul autorităţilor responsabile, precum şi din contul suportului financiar al partenerilor externi.
● VINERI, 1 decembrie
Pavel Filip: Summitul PaE a redat un suflu nou aspirațiilor europene ale Moldovei
Summitul Parteneriatului Estic care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles a redat un suflu nou în aspirațiile europene ale Republicii Moldova și acest lucru a fost cel mai important. Totodată, Declarația summitului conține doar teze pozitive atunci când se referă la Moldova. Aprecierile au fost făcute de premierul Pavel Filip în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune. Prim-ministrul susține că declarația summitului conține un limbaj pozitiv pe multe aspecte cum ar fi cel de integrare în coridoarele europene de transport, rețeaua TNT. De asemenea, s-a vorbit în limbaj pozitiv la subiectul reducerii tarifelor la convorbirile în roaming cu Uniunea Europeană, la aspectul securității energetic. Pavel Filip a precizat că în cadrul summit-ului s-a discutat și despre dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. „Un element aparte cred că este programul celor 20 de livrabile până în anul 2020, un program foarte interesant”, a afirmat premierul. Potrivit lui, există intenția de a dezvolta un plan de acțiuni pentru asigurarea livrării acestor rezultate.
IPN: Monitorul Monitorului Oficial, 01.12.2017
Monitorul Oficial (nr. 421-427) oferă publicului încă un act normativ așteptat de diaspora noastră - Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Turcia (nr. 220, 27 octombrie 2017). Acordul în cauză, încheiat la 5 mai 2017, este bazat pe principiile europene stabilite în regulamentul (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Beneficiarii Acordului sunt cetățenii din Republica Moldova, care domiciliază și/sau desfășoară o activitate de muncă pe teritoriul Turciei, adică persoane angajate, lucrători independenți, lucrători detașați, personalul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare etc. Pentru aceste persoane, dar și pentru rudele acestora din țară, prevederile Acordului sunt foarte benefice, tocmai „bune de pus la rană”. Esența modificărilor operate în textul Legii nr. 192/1998 privind Comisia Națională a Pieței Financiare (nr. 221, 27 octombrie 2017) se rezumă la necesitatea prezentării, de rând cu raportul anual, și a raportului privind executarea bugetului entității respective, astfel încât, în viitor, va fi posibilă monitorizarea utilizării mijloacelor financiare acumulate precum și modul de repartizare.
Realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor finanțat de BEI ar putea fi prelungită până la finele lui 2018
Termenul de acordare a mijloacelor financiare de către Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru realizarea Proiectului de reabilitare a drumurilor din Republica Moldova va fi prelungit până la 31decembrie 2018, transmite IPN cu referire la un amendament aprobat de Guvern la Contractul semnat cu BEI la 23 noiembrie 2010. Potrivit Contractului, BEI s-a angajat să acorde Republicii Moldova o finanțare în valoare totală de 75mln euro în susținerea acestui proiect. Lucrările urmau să fie efectuate în perioada 2011- 2013. Însă aceste lucrări s-au desfășurat foarte încet, capacitatea de absorbție a banilor de către firmele angajate să le facă a fost cu mult sub nivel. Termenul de acordate a mijloacelor de către BEI a fost extins până la 31 decembrie 2016, dar lucrările au continuat să fie tergiversate. Prin aceasta se explică aprobarea de către Guvern a inițierii negocierilor cu BEI asupra unui amendament de prelungire a Contractului cu BEI pentru 2 ani , adică, până la 31 decembrie 2018.