logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 martie – 02 aprilie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-27-martie-02-aprilie-cele-mai-importante-7966_1096138.html

● LUNI, 27 martie

Autoritățile ar trebui să investească în aeroportul din Chișinău, decât în alt aeroport – IPRE


Moldova reprezintă un potențial pentru companiile din industria aeronautică. Eforturile autorităților de a atrage operatori noi pe Aeroportul Internațional Chișinău trebuie continuate, iar eforturile de a dezvolta alte aeroporturi din țară – oprite. La momentul actual, aeroportul Internațional Chișinău nu are nicio constrângere operațională care ar limita dezvoltarea acestuia, se arată într-o notă analitică a Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Energocom a vândut societății Moldovagaz 275 mln m3 de gaze de la început de an

În lunile ianuarie-martie, Energocom a vândut societății Moldovagaz 275 de milioane de metri cubi de gaze naturale, la prețul mediu ponderat de 1095 de dolari pentru o mie de metri cubi, fără TVA. Prețul a fost mai mic decât pentru gazele livrate de  „Gazprom”– 1107 de dolari pentru o mie de metri cubi, la fel fără TVA.

Gazele vândute de Energocom au provenit din stocurile strategice procurate începând cu toamna anului 2022, la prețurile de bursă din acea perioadă. Întreprinderea precizează că a acționat la acea vreme ca și toată Europa, prin achiziția de stocuri pentru a fi pregătiți de criză energetică.

● MARȚI, 28 martie

Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează o misiune la Canton Import & Export Fair


Camera de Comerț și Industrie Moldova-China organizează în perioada 1-5 mai o misiune economică la Canton Import & Export Fair, care se va desfășura la Guangzhou, în Republica Populară Chineză. Evenimentul expozițional este considerat cel mai mare de acest gen din lume, cu o participare estimată la peste 25 de mii de societăți comerciale care își prezintă produsele și serviciile pe o suprafață de circa 1,2 milioane de metri pătrați. Reprezentanții CCI Moldova-China precizează că participarea companiilor din țară la expoziția din China reprezintă un bun prilej de a identifica potențiali parteneri de afaceri, de a-și prezenta brandul propriu, dar și de a cunoaște cele mai noi realizări tehnologice ale firmelor chineze.

Aeroportul a revenit în gestiunea statului. Maia Sandu: E un rezultat important
 

Aeroportul Internațional Chișinău a trecut oficial în gestiunea statului începând cu data de astăzi, 28 martie. Președinta Maia Sandu a declarat că reîntoarcerea aeroportului  este un rezultat al luptei împotriva corupției și este un rezultat important.

Președinta CNPF a demisionat. În locul ei va fi propus fostul ministru al finanțelor

Președinta Comisiei Naționale a Pieței Financiare, Cornelia Cozlovschi, și-a depus demisia. În această funcție urmează să fie propus fostul ministru al finanțelor, Dumitru Budianschi. Despre aceasta a anunțat președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian.

● MIERCURI, 29 martie

Producătorii sunt atenționați să-și înregistreze plantațiile de struguri în Registrul Vitivinicol


Producătorii de struguri sunt obligați să-și înregistreze plantațiile viticole în Registrul Vitivinicol. Potrivit autorităților, încă nu au fost înregistrate circa 15 mii de hectare de vie. Producătorii sunt atenționați să o facă. În caz contrar, nu-și vor putea vinde la toamnă strugurii pe care îi cresc.

Prețul la motorină scade sub 21 lei/litru
Prețul la motorină scade sub 21 de lei/litru. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat pentru joi o ieftinire de 11 bani.

Șef nou la Serviciul Fiscal de Stat

Serviciul Fiscal de Stat are director nou. Este vorba despre Petru Rotaru, candidatura căruia a fost aprobată de Guvern.

Agricultorii se plâng pe prețurile mari la inputuri

Agricultorii au început lucrările agricole de primăvară. Se bucură de precipitații și speră că vor fi ocoliți anul acesta de secetă. Chiar dacă dispun de material semincer, producătorii agricoli se plâng pe prețurile mari la inputuri. Despre aceasta au povestit șefii direcțiilor agricole raionale în cadrul unei discuții cu vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare.

Plafonul de garantare a depozitelor în sistemul bancar va fi majorat

Plafonul de garantare a depozitelor în sistemul bancar al Republicii Moldova va fi majorat. Potrivit unui proiect de lege, nivelul de acoperire a depozitelor va constitui 100 000 de lei, iar, începând cu 1 ianuarie 2025 va crește până la 200 000 de lei.

● JOI, 30 martie

Cetățenii vor putea schimba bani fără buletin dacă suma nu depășește 10 mii de lei


Cetățenii vor putea schimba bani la casele de schimb valutar fără act de identitate numai dacă suma nu depășește 10 mii de lei. O prevedere în acest sens se regăsește într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală.

Eco-inovarea, o soluție sustenabilă pentru IMM-urile din Republica Moldova

Ecologizarea economiei moldovenești nu este un lux, este o necesitate. Este esențial ca actorii economici să-și ecologizeze afacerile pentru a putea concura pe piețele internaționale, inclusiv pentru a exporta în UE. Despre potențialul de integrare a eco-inovării în modelele de afaceri ale IMM-urilor locale s-a discutat în cadrul Atelierului de lucru național „Promovarea eco-inovării în cadrul IMM din Moldova”.

Crescătorii de vite din sate spun că prețul la carne și lapte nu le acoperă cheltuielile

Din 2012, producția de lapte în Republica Moldova a scăzut de aproape două ori, până la puțin peste 295 de mii de tone în 2021. Circa 90% din această cantitate este produsă în gospodăriile țărănești, iar restul – în întreprinderile agricole. A scăzut și numărul bovinelor. Crescătorii de vite din sate susțin că se descurcă din ce în ce mai greu. Din cauza secetelor, nu au suficientă hrană pentru animale, iar prețul la carne și lapte nu le acoperă cheltuielile, astfel încât tot mai mulți țărani renunță să mai crească vite.

Primele stagii plătite în organizațiile din sectorul energetic

În premieră pentru sectorul energetic din Republica Moldova, douăzeci și trei de tineri vor avea posibilitatea să facă stagii plătite, timp de șase luni, în cadrul a unsprezece organizații publice și private din sectorul energetic. Tinerii selectați vor începe stagiile în luna aprilie, iar cei care vor demonstra performanță vor fi angajați de organizația în care și-au urmat stagiul.

● VINERI, 31 martie

1 aprilie – termenul limită de acces la terenurile de după traseul Camenca-Tiraspol


Pe 1 aprilie expiră termenul în care oamenii au acces la terenurile agricole din raionul Dubăsari situate după traseul Tiraspol-Camenca. Biroul politici de reintegrare a precizat pentru IPN că Tiraspolul a fost sesizat prin canalul de corespondență al reprezentanților politici, cu solicitarea de a asigura accesul nelimitat la terenurile arabile amplasate după traseul Camenca-Tiraspol, unde se desfășoară deja lucrările agricole de primăvară.

Vladimir Bolea: Banca Mondială oferă 25 de milioane de dolari pentru restabilirea sistemelor de irigare

Republica Moldova împrumută 25 de milioane de dolari pentru restabilirea sistemelor de irigare. Acordul de credit va fi semnat la data de 10 mai între Banca Mondială și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare de la Chișinău. Anunțul a fost făcut de ministrul Vladimir Bolea. Potrivit oficialului, autoritățile sunt obligate să investească în sisteme de irigare întrucât seceta a devenit un fenomen obișnuit pentru Republica Moldova.

În 2022 veniturile oamenilor au crescut nominal cu 21%, dar în termeni reali au scăzut cu 6%

În anul 2022, veniturile disponibile ale populației în medie pe o persoană pe lună au crescut cu puțin peste 21% comparativ cu anul 2021. În oraș, oamenii au avut venituri mai mari, acestea fiind în medie cu 1 800 de lei sau de 1,5 ori mai mari comparativ cu veniturile populației din mediul rural.

Energocom a cumpărat în premieră gaze de pe Bursa Română de Mărfuri

În premieră, SA „Energocom” a cumpărat de pe Bursa Română de Mărfuri 24 de MWh de gaze naturale pentru ziua următoare, câte 1 MWh pe oră. Prețul unui MWh a constituit 240 de lei românești – echivalentul a 48,82 euro.

În 2022 au fost înregistrate cele mai mici exporturi din vin din ultimii 10 ani

În anul 2022 s-au înregistrat cele mai mici exporturi de vinuri moldovenești din ultimii zece ani. După cum era și de așteptat, în contextul crizei regionale actuale, cea mai mare scădere a fost înregistrată la exporturile în Belarus – minus 55%, și în Rusia – minus 44% comparativ cu anul 2021. Pe lângă aceasta, vinificatorilor le dau bătăi de cap schimbările climaterice – s-a modificat mersul calendaristic obișnuit al înghețurilor de primăvară și de toamnă, iar cantitatea de precipitații este insuficientă. Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe naționale, la care Oficiul Național al Viei și Vinului, împreună cu autoritățile, producătorii, dar și partenerii de dezvoltare au făcut totalurile anului vitivinicol 2022.

Energocom a semnat pe jumătate de an cu MGRES

Energocom a semnat un contract pe șase luni cu MGRES, centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană, pentru livrarea energiei electrice la prețul de 66 dolari/MWh, cu 7 dolari mai puțin decât în ultimele patru luni.

Dumitru Budianschi, șef la CNPF

Fostul ministru al finanțelor, Dumitru Budianschi, a fost numit în funcția de președinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare. O hotărâre în acest sens a fost aprobată vineri de Parlament.

În ultimii doi ani, Moldova a trecut prin cel mai mare șoc energetic

În ultimii doi ani, Republica Moldova a trecut prin cel mai mare șoc energetic. De exemplu, în acest sezon de încălzire, moldovenii au consumat de două ori mai puțin gaz față de anul trecut. Statul a cheltuit în această perioadă circa 500 de milioane de dolari pentru importul de gaze, având un tarif la gaz mai mare decât media europeană. Și aceasta din cauza dependenței de o singură sursă de aprovizionare cu gaze, dar și a modului de a semna contracte într-un mod netransparent. Constatările îi aparțin expertului în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

S-a prelungit termenul de acces la terenurile situate după traseul Tiraspol-Camenca

Accesul la terenurile agricole din raionul Dubăsari situate după traseul Tiraspol-Camenca a fost prelungit până pe data de 1 iulie 2023. Despre aceasta anunță Biroul politici de reintegrare.

● SÂMBĂTĂ, 1 aprilie

Veronica Sirețeanu: Anticipăm o creștere economică de 2%


Rectificarea legii bugetului de stat va avea loc mai devreme de luna iunie pentru a putea realoca fondurile economisite spre investiții. O spune ministra finanțelor, Veronica Sirețeanu. Într-un an de criză, pentru a asigura o creștere economică, statul trebuie să intervină cu investiții în infrastructură, astfel păstrându-se locurile de muncă și dezvoltându-se industriile adiacente.

În 2022, datoria externă brută a statului a crescut cu 8%

Pe parcursul anului 2022, datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 8%. Potrivit datelor preliminare ale Băncii Naționale la 31 decembrie, aceasta a totalizat 9 457,80 milioane de dolari.

ANRE ia în calcul o posibilă ajustare a tarifelor la energia electrică

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică ia în calcul o posibilă ajustare a tarifelor la energia electrică pentru consumatorul final. Autoritatea se va pronunța după ce va studia noul contract semnat cu Centrala termoelectrică Moldovenească.