RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 iulie-30 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-27-iulie-30-iulie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul--7966_984248.html
[● MARŢI, 27 iulie]
[Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile aşteaptă semnal de la UE ca să înceapă negocierile privind liberalizarea spaţiului aeronautic ]
Comisia Europeană se angajează să sprijine Republica Moldova în efectuarea reformelor de liberalizare a serviciilor aeriene, a declarat vicepremierul Iurie Leancă, ministru al afacerilor externe, subliniind că această susţinere este foarte importantă, deoarece reformele respective presupun anumite costuri şi eforturi. Boris Gherasim, viceministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, a reamintit în cadrul şedinţei Comisiei guvernamentale pentru integrare europeană că acest subiect a fost discutat în cadrul subcomitetului numărul 4 de cooperare RM –UE . Comisia Europeană a propus două variante – semnarea unui acord separa privind dezvoltarea spaţiului aeronautic comun cu Republica Moldova sau semnarea unui acord de aderare a Republicii Moldova la acordul multilateral semnat de UE şi statele vecine şi partenere ale UE, precum sunt Croaţia, Norvegia, Serbia şi altele.
[●MIERCURI, 28 iulie ]
[Prin asociere producătorii de lapte ar putea obţine venituri mai mari]
Ministru Agriculturii şi Industriei Alimentare Valeriu Cosarciuc i-a îndemnat pe producătorii de lapte să se asocieze pentru a avea capacitatea necesară procurării şi utilizării unor linii de pasteurizare şi împachetare a laptelui pentru comercializarea lui. Potrivit lui, MAIA a elaborat şi implementează diverse măsuri de subvenţionare a agricultorilor, inclusiv a crescătorilor de animale care doresc înfiinţarea unor întreprinderi de procesare şi ambalare a producţiei. Ministrul a făcut declaraţiile în cadrul lansării proiectului „Oportunitatea procesării şi comercializării laptelui de către producătorii mici şi mijlocii”, la care au participat peste 50 de proprietari de ferme din diferite zone ale Republicii Moldova. Acţiunea s-a desfăşutrat la Institutul Naţional pentru Zootehnie şi Medicină Veterinară din satul Maximovca, lansarea propriu-zisă fiind precedată de un seminar în cadrul căruia au fost prezentate caracteristicile tehnice ale proiectului şi avantajele pe care le comportă trecerea la o fază superioară de producere şi de prelucrare a laptelui.
[●JOI, 29 iulie ]
[Impactul negativ al inundaţiilor asupra producţiei agricole este mai mic decât cel al ploilor, experţi ]
Inundaţiile vor avea un efect minor asupra volumului producţiei agricole. Aceasta este părerea experţilor Centrului analitic independent „Expert-Grup”, expusă în noul număr al publicaţiei „Realitatea economică”, dat publicităţii joi, 29 iulie. Directorul executiv al Centrului „Expert-Grup”, Valeriu Prohniţchi, a spus la o conferinţă de presă că mult mai puternic va fi impactul negativ al precipitaţiilor abundente. Potrivit lui Prohniţchi, ploile au influenţat volumul şi calitatea grâului. „Însă acest impact nu va fi catastrofal, după cu afirmă unele partide politice. Acestea, în lupta politică, utilizează argumente de acest gen. Securitatea alimentară a ţării va fi asigurată”, a menţionat Valeriu Prohniţchi. Totodată, „Expert-Grup” nu exclude o majorare a preţului pâinii. Mai ales că şi pe pieţele internaţionale se prognozează o scumpire a cerealelor în următoarele luni.
[●VINERI, 30 iulie ]
[Aparatele electrice vor avea o etichetă pe care se va indica din ce clasă a consumului de energie fac parte]
Din iunie 2011, pe aparatele electrice cu un consum mare de curent vor fi aplicate etichete care vor indica acest lucru, în conformitate cu o directivă a Programului privind Eficienţa Energetică pentru anii 2010 -2020. „Nu putem vorbi în acest moment de un sector eficient energetic, dat fiind faptul că majoritatea utilajului a fost construit în anii 70. Iată de ce ne dorim ca consumatorul să fie informat, astfel el va putea să facă o alegere a produselor care comportă în sine o eficienţă energetică” a declarat vineri, 30 iulie, la o conferinţă de presă viceministrul economiei, Ilarion Popa. Pe etichete vor apărea simboluri de litere – de la A la G – care vor indica în ordine gradul de consum al energiei electrice. „Această iniţiativă va permite reducerea consumului energetic cu 20% către anul 2020, dar şi reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră”, a menţionat viceministrul. Importatorii sunt cei în grija cărora ar trebui să fie amplasarea etichetelor pe aparatele consumatoare de energie electrică, cum ar fi aparatele de uz casnic – frigidere, televizoare etc. Totodată, va fi creată şi o Agenţie de Protecţie Energetică, care va avea drept scop verificarea aplicării corecte a acestor etichete.În Europa acest sistem de eficientizare a consumului de energie electrică este implementat de 15 ani, în urma acestuia înregistrându-se o reducere a consumului de energie electrică cu 5 – 7%.
[Va fi creat Centrul agroalimentar Chişinău]
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a fost abilitat de Guvern să fondeze o societate pe acţiuni – Centrul agroalimentar Chişinău (naţional) şi să identifice terenul pentru amplasarea acesteia în capitală. După aceasta vor fi emise acţiuni, care vor fi propuse investitorilor locali şi străini. Infrastructura pieţei agroalimentare va avea trei niveluri, în conformitate cu un program de dezvoltare aprobat de executiv. Nivelul I va fi format din casele de ambalare, amplasate pe terenurile cultivate de fermieri, nivelul II îl va constitui centrele agroalimentare regionale, iar nivelul III – Centrul agroalimentar Chişinău. Potrivit lui Valeriu Cosarciuc, această infrastructură va permite efectuarea operaţiunilor pe tot lanţul valoric – fructele şi legumele vor fi sortate, spălate, împachetate şi puse la frigider, iar de acolo vor fi distribuite pe piaţa internă şi pentru export. Centrul alimentar Chişinău (naţional) va fi construit în apropierea Universităţi Agrare. Costul proiectului este de 640 milioane de lei. Guvernul va promova ideea ca acest obiectiv să fie realizat în baza parteneriatului public -privat. Contribuţia statului va fi terenul, iar investitorilor locali sau străini le va reveni sarcina de a construi depozitele frigorifice de diferite capacităţi, dotate cu echipamente pentru operaţiuni post-recoltare, platforme pentru comercializarea în aer liber şi alte obiective. Moldova are un potenţial de producţie de legume de 2,5-3 milioane tone anual, jumătate din producţie poate fi exportată.
[Vinificatorii aşteaptă noutăţi de la Moscova ]
Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă urmează astăzi, 30 iulie, să prezinte şefului Serviciului rus „Rospotrebnadzor" măsurile luate de autorităţile moldovene şi producătorii de vinuri privind îmbunătăţirea calităţii producţiei livrate pe piaţa Rusiei. Potrivit unor publicaţii de la Moscova, de eficacitatea măsurilor prezentate va depinde decizia care va fi luată în ceea ce priveşte exportul de vin din Moldova. Şeful de la „Rospotrebnadzor”, Genadi Onişcenko, a declarat mai devreme că autorităţile de la Chişinău nu sunt capabile să gestioneze situaţia creată în jurul exportului de vinuri pe piaţa rusă.