logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 27 februarie – 5 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-27-februarie-5-martie-cele-mai-importante-7966_1095614.html

● LUNI, 27 februarie

Energocom a prelungit contractul cu MGRES de achiziție a energiei electrice


„Energocom” a prelungit contractul de achiziție a energiei electrice cu Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (MGRES) pentru luna martie.

Wizz Air suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău, din 14 martie

Wizz Air suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău, din 14 martie, scrie hotnews.ro cu referire la un comunicat de presă al companiei. Decizia vine ca „urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării”.

„Siguranța pasagerilor și a echipajului rămâne prioritatea numărul unu a Wizz Air, iar ca urmare a evoluțiilor recente din Moldova și a riscului ridicat, dar nu iminent, din spațiul aerian al țării, Wizz Air a luat decizia dificilă, dar responsabilă, de a suspenda toate zborurile către Chișinău începând cu data de 14 martie”, se arată în comunicatul companiei.

● MARȚI, 28 februarie


Misiunea FMI vine să evalueze realizarea programului cu Republica Moldova

În perioada 1 – 14 martie, o misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI) condusă de dl Ruben Atoyan va purta discuții la Chișinău cu autoritățile Republicii Moldova în contextul celei de-a treia evaluări a programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), notează IPN citând o declarație de presă a Reprezentantului permanent al FMI în Republica Moldova, Rodgers Chawani.

Vladimir Bolea: Primim 25 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru dezvoltarea zootehniei

Guvernul Republicii Moldova împrumută 25 de milioane de dolari de la Banca Mondială pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului zootehnic. Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, spune că banii vor fi oferiți sub formă de subvenții fermierilor care vor decide să-și construiască ferme de bovine sau pentru cei care doresc să-și extindă fermele. Potrivit vicepremierului, fermierii vor primi sprijin din partea statului în funcție de cantitatea de lapte produsă de fiecare bovină.

Reacția AAC la decizia Wizz Air de suspendare a zborurilor din Chișinău

Autoritatea Aeronautică Civilă confirmă că operatorul aerian Wizz Air și-a suspendat toate zborurile pe și de pe Aeroportul Internațional Chișinău începând cu data de 14 martie 2023. Operatorul invocă motive de siguranță și securitate a spațiului aerian din regiune. De cealaltă parte, Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că decizia Wizz Air creează incertitudine.

Autorizația pentru Uzina Metalurgică Moldovenească a fost iarăși prelungită

Termenul de valabilitate a autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru „Uzina Metalurgică Moldovenească”, a fost prelungit până pe 31 martie. O decizie în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situația Excepțională.

Termoelectrica și CET-Nord vor primi în avans 260 mln lei pentru compensații

Societățile pe acțiuni „Termoelectrica” și „CET-Nord” vor primi în avans 260 de milioane de lei pentru compensarea facturilor la energie termică în lunile februarie-martie. Aceasta după ce Comisia pentru Situații Excepționale a hotărât alocarea acestei sume din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice.

Finanțare la costuri reduse prin fondul FACEM

Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei, cu abrevierea FACEM, va oferi credite și compensații totale sau parțiale la costurile creditelor accesate de întreprinderi. Regulamentul noului program a fost aprobat de Guvern.

Fondul va fi administrat de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului. Acesta va fi finanțat din bugetul de stat și din sursele partenerilor de dezvoltare și va oferi antreprenorilor acces la finanțare la costuri reduse.

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate și reciclate

Componentele autoturismelor scoase din uz vor fi colectate, sortate și reciclate. Executivul a aprobat cadrul juridic necesar pentru valorificarea componentelor mașinilor vechi și stimularea economiei circulare.

S-a scumpit căldura în Chișinău

Căldura livrată consumatorilor din Chișinău s-a scumpit cu 25%. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat un tarif de 3 577 lei/Gcal, ceea ce reprezintă o majorare a tarifului cu 723 lei/Gcal pentru energia termică livrată de către SA „Termoelectrica”.

● MIERCURI, 1 martie

În martie, gazul din Rusia va fi procurat cu 1011 dolari pentru o mie de metri cubi

SA „Moldovagaz” va procura în martie gaze naturale de la „Gazprom” cu 1011,73 dolari pentru o mie de metri cubi. Despre aceasta a anunțat președintele companiei, Vadim Ceban.Toată cantitatea de gaze cumpărată din Rusia este furnizată regiunii transnistrene.

Decizia Wizz Air miroase mai mult a comerț decât a siguranță, expert în aviație

Dacă ar exista într-adevăr un risc semnificativ de securitate, compania aeriană ar opri imediat zborurile. Nu ar aștepta termenul de două săptămâni astfel încât să nu fie nevoită să plătească despăgubiri pentru anulare. Acest lucru miroase mai mult a comerț decât a siguranță. De această părere este un expert în aviație, care a comentat pentru Radio Europa Liberă decizia Wizz Air de a-și suspenda zborurile din și către Chișinău din 14 martie.

Cele mai mari salarii sunt în informații și comunicații. Media e de 28 de mii de lei

Anul trecut, câștigul salarial mediu lunar nominal brut a constituit peste 10 mii de lei. Față de 2021 acesta este în creștere în valoare nominală cu 15,5%, iar în termeni reali (ajustat la indicele prețurilor de consum) – în descreștere cu 10,3%. Cele mai mari salarii sunt în informații și comunicații, depășind media de 28 de mii de lei. Datele sunt prezentate de Biroul Național de Statistică.

● JOI, 2 martie

Air Moldova anulează mai multe zboruri

Compania aeriană Air Moldova anunță că zborurile de astăzi spre și din Praga, Londra, Paris, Istanbul și Tbilisi sunt anulate. Potrivit operatorului, motivul anulărilor sunt dificultățile operaționale.

FMI face cea de-a treia evaluare a programului cu Moldova

Timp de două săptămâni, experții Fondului Monetar Internațional vor realiza cea de-a treia evaluare a programului cu Republica Moldova, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Stadiul actual de implementare a programului și evoluțiile macroeconomice au fost discutate la întrevederea prim-ministrului Dorin Recean cu echipa FMI condusă de Ruben Atoyan.

● VINERI, 3 martie

Guvernul trebuie să se împrumute pe extern pentru că e mai ieftin, economist

Pentru a-și renova infrastructura și pentru a se dezvolta, Republica Moldova ar avea nevoie de circa 8,5% din Produsul Intern Brut, ceea ce înseamnă aproape 23 de miliarde de lei. Însă statul nu dispune de acești bani în bugetul public. O soluție, în opinia economistului Veaceslav Ioniță, ar fi împrumutarea pe extern, în condițiile în care datoria publică a Guvernului pe extern este mică, iar dobânda pe care o plătește pentru împrumuturile externe este mult mai bună decât pe intern.

Guvernul va revendica de la Moldovagaz 3,3 miliarde de lei

Guvernul, prin intermediul Agenției Proprietății Publice, urmează să inițieze procedura de revendicare a sumei de 3,3 miliarde de lei, la cursul mediu de schimb valutar din anul 2008, aferentă reevaluării mijloacelor fixe depuse de executiv în capitalul social al SA „Moldovagaz”. Mai exact, această sumă urmează a fi trecută în cont ca datorie a „Moldovagaz” către Agenția Proprietății Publice. De asemenea, Guvernul urmează să reinventarieze patrimoniul pe care l-a depus ca și cotă parte în capitalul social al „Moldovagaz” și va determina patrimoniul ce nu a participat la diminuarea datoriilor față de compania rusească „Gazprom”. La fel, va determina impactul respectiv asupra pretinselor datorii ale furnizorului din Rusia. Acțiunile se regăsesc într-un proiect de hotărâre adoptat de Parlament după audierea unui raport de audit al Curții de Conturi.

Dacă zborul se reține sau este anulat, pasagerii pot solicita compensații

Dacă un zbor întârzie sau se anulează, pasagerii trebuie sa beneficieze de asistență și deservire, inclusiv în eventualitatea unei redirecționări. De asemenea, au dreptul la o compensație, cu anumite excepții. Precizările vin din partea Autorității Aeronautice Civile în contextul în care compania Wizz Air și-a sistat zborurile din și spre Chișinău începând cu 14 martie, dar și în contextul anulării mai multor zboruri de către Air Moldova.

Structurile de primire turistică colective cu funcțiuni de cazare, mai solicitate în 2022

Pe parcursul anului trecut, structurile de primire turistică colective cu funcțiuni de cazare au fost frecventate de aproape 334 de mii de turiști, ceea ce e de două ori mai mult față de anul precedent. Din numărul total de turiști, puțin peste jumătate sunt rezidenți, iar peste 48% sunt turiștii nerezidenți.

● SÂMBĂTĂ, 4 martie

Cresc șansele de angajare a forței de muncă calificate, ANOFM

Deși au fost grav afectați de crizele care s-au ținut lanț în anul 2022, 40% din întreprinderile micro, mici, medii și mari din Republica Moldova își propun să investească în echipamente, tehnologii și spații. 10% din agenții economici vor să investească în crearea locurilor noi de muncă. Deficitul de forță de muncă a fost resimțit de către angajatori în anul 2022 cu o pondere de 18% și a crescut comparativ cu anul precedent cu 2%. În prognoza pentru anul 2023 se atestă o creștere de trei ori a agenților economici care invocă lipsa personalului calificat ca fiind unul din principale motive ale neocupării locurilor vacante, transmite IPN cu referire la un studiu privind  prognoza pieței muncii pentru anul 2023 din perspectiva angajatorilor, elaborat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Igor Zubcu: Faptul că doar un salariat întreține un pensionar reprezintă un mare risc

În condițiile unei inflații de peste 30% salariu minim în Republica Moldova pentru anul 2023 trebuia să fie de cel puțin 5 mii de lei. O spune președintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Igor Zubcu, potrivit căruia toate prevederile europene stipulează că salariu minim trebuie să reprezintă cel puțin 50% din salariu mediu pe țară. Guvernul însă n-a dat curs propunerii sindicatelor, iar salariu minim pentru anul 2023 a fost stabilit de 4 mii de lei.

Air Moldova anulează zboruri pe 4, 5 și 6 martie. Compania invocă deficiență de float

Compania Air Moldova anunță despre anularea mai multor curse pe data de 4, 5 și 6 martie, dar și despre reorganizarea orarului. Operatorul își motivează deciziile prin faptul că deține o deficiență de flotă – două dintre aeronave sunt indisponibile, a treia este la deservire tehnică planificată și obligatorie.

Subvenţii în avans pot fi solicitate până pe 7 martie

Deținătorii de terenuri mai au câteva zile la dispoziție în care pot solicita subvenţie în avans pentru proiecte investiţionale care vizează lucrări de îmbunătăţiri funciare, ameliorarea și protecția solului. Dosarele pot fi depuse până pe data de 7 martie.