● JOI, 30 august
Peste 1200 de întreprinderi, finanțate în cadrul Programului PARE 1+1
Peste 1200 de întreprinderi au fost finanțate prin intermediul programului „PARE 1+1”, începând cu anul 2010. Până în prezent, în cadrul programului au fost oferite granturi în sumă de 242,4 milioane de lei, ceea ce a permis atragerea investițiilor în valoare de 767,7 milioane de lei. Guvernul menționează într-un comunicat de presă că programul a contribuit la deschiderea a 538 de întreprinderi noi – majoritatea în zona rurală, și la crearea a 3200 de locuri de muncă. Participanții la program au dezvoltat afaceri noi pentru Republica Moldova precum cultivarea migdalului, creșterea struților și melcilor. 48% dintre antreprenori au până la 35 de ani și circa 30% sunt femei.
6370 de lei – salariul mediu lunar pe economie în trimestrul doi al anului curent
6370 de lei – atât a constituit câștigul salarial mediu lunar pe economie în trimestrul doi al anului 2018. Suma a înregistrat o creștere de 13,0% față de aceeași perioadă a anului trecut, informează Biroul Național de Statistică. În sfera bugetară câștigul salarial mediu lunar a fost de 5569 de lei, în creștere cu 13,1% față de trimestrul doi al anului 2017, iar în sectorul economic (real) salariul a constituit 6679 de lei, în creștere cu 12,7 % față de aceeași perioadă a anului trecut.
Zbor direct spre Timișoara din Chișinău, din 16 septembrie
Din 16 septembrie, compania aeriană „Tarom” din România lansează cursa regulată Timișoara-Chișinău-Timișoara. Prețurile pornesc de la 100 de euro dus-întors, cu toate taxele incluse. Potrivit unui comunicat de presă al companiei Avia Invest, care administrează Aeroportul Internațional Chișinău, vor fi efectuate trei zboruri pe săptămână, miercuri, vineri și duminică. Despre orarul zborurilor nu se cunoaște încă nimic la Chișinău. Nici compania aeriană nu menționează în comunicatul de presă plasat pe pagina web la ce oră vor fi efectuate zborurile.
● VINERI, 31 august
Împrumut de 35 de milioane de dolari de la BM pentru înregistrarea și evaluarea funciară
Consiliul directorilor executivi ai Băncii Mondiale a aprobat joi, 30 august, un împrumut de 35 de milioane de dolari SUA pentru proiectul „Înregistrarea și evaluarea funciară” (IEF). Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Mondiale, grație acestui împrumut, cetățenii, investitorii locali și străini, dar și instituțiile și agențiile statului din Moldova vor beneficia de siguranță sporită a drepturilor de proprietate și de piețe imobiliare mai dezvoltate. Potrivit Annei Akhalkatsi, director de țară pentru Moldova în cadrul Băncii Mondiale, proiectul „Înregistrarea și evaluarea funciară” va asigura continuitatea activităților anterioare de înregistrare masivă a imobilului în Republica Moldova, realizate de-a lungul anilor. „Guvernanța economică și guvernanța în domeniul serviciilor publice stau la baza Cadrului de parteneriat cu Republica Moldova, odată ce ne propunem să ajutăm toți cetățenii să se bucure de oportunități egale și de reguli clare privind drepturile de proprietate, care sunt fundamentale pentru o economie competitivă”, a declarat Anna Akhalkatsi.
● SÂMBĂTĂ, 1 septembrie
Patru ani de ZLSAC: Circa 68% din exporturile moldovenești ajung pe piața UE
La patru ani de la implementarea Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare dintre UE și Republica Moldova, parte a Acordului de Asociere, se atestă rezultate foarte bune atât în creșterea comerțului bilateral, cât și în implementarea reformelor legate de Acordul de Liber Schimb. Și potențialul său încă urmează a fi realizat prin reforme structurale și integrare economică. Declarația aparține ambasadorului UE în Republica Moldova, Peter Michalko, care adresat un mesaj privind beneficiile pe care le aduce Acordul de Liber Schimb și oportunitățile deschise pentru țară. „Aproape 68% din exporturile Republicii Moldova merg acum către piața Uniunii Europene. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 23% la nivelul anului 2017. Comerțul bilateral în ultimul an a ajuns la patru miliarde de euro. Suntem bucuroși să observăm tendința pozitivă similară și în anul 2018, inclusiv pentru exporturile moldovenești. Balanța comercială a produselor agricole, în special nuci, cereale, semințe de floarea soarelui, vin – s-au îmbunătățit considerabil în favoarea Republicii Moldova. Exporturile moldovenești de produse vegetale către UE aproape s-au dublat în ultimii doi ani și au atins cifra de 406 milioane de euro”, susține ambasadorul.