● LUNI, 26 martie
La Ceadâr-Lunga a fost deschis un centru de dezvoltare pentru copii, cu sprijinul UE
Un prim centru de dezvoltare și divertisment pentru copii a fost deschis în orașul Ceadâr Lunga după ce Natalia Petiș, originară din localitate, a câștigat un grant de la UE, de aproape 8 mii de euro, prin programul „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), implementat de PNUD. Într-un comunicat de presă se spune că în orașul Ceadâr-Lunga niciodată nu a existat un loc de joacă de interior, unde copiii ar fi putut petrece timpul liber, mai ales în perioada rece a anului. Centrul a fost dotat cu un labirint modular, piscină cu biluțe, căsuțe din povești și diverse jucării educative. Centrul este solicitat și pentru organizarea de petreceri, cum ar fi zile de naștere ale copiilor.
O nouă rută operată de pe Aeroportul Chișinău spre Frankfurt
O nouă rută spre Frankfurt, Germania, este operată de pe Aeroportul Internațional Chișinău, de către compania aeriană Lufthansa. Despre aceasta a anunțat luni, 26 martie, în cadrul unei conferințe de presă, Petru Jardan, directorul „Avia Invest”. Din 25 martie, luni și vineri, aeronava decolează de la Frankfurt la ora 09.50. Marți, miercuri, joi, sâmbătă și duminică, zborul este la ora 10.00. Din Chișinău zborurile au loc zilnic la 14.30.
● MARȚI, 27 martie
Salariul minim garantat în sectorul real se propune la nivel de 15,44 lei pe oră
Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește, începând cu 1 mai anul curent, de la 14,09 lei pe oră sau 2380 de lei pe lună (calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună), până la 15,44 lei pe oră sau 2610 lei pe lună. Un proiect de hotărâre în acest sens, elaborat de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, este supus dezbaterilor publice. În acest an creșterea sumară este calculată la nivel de 9,6%.
În februarie, moldovenii din străinătate au transferat în țară 93,48 mln dolari
În luna februarie, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Moldova mijloace bănești în valoare de 93,48 milioane de dolari. Cifra este în creștere cu 18,3% comparativ cu februarie 2017, se spune într-un comunicat de presă al Băncii Naționale. Transferurile din UE au avut o pondere de 38,7%, cele din CSI – 30% și din restul țărilor lumii – 31,3%. În distribuția pe state, sunt de remarcat transferurile din Rusia – 29% (27,07 milioane dolari), în scădere cu 2,8 puncte procentuale comparativ cu februarie 2017. Transferurile din Israel au o pondere de 17,9% (16,73 milioane), iar cele din Italia – 13% (12,19 milioane).
FMI va oferi Moldovei 34,9 milioane de dolari
Republica Moldova va beneficia de 34,9 milioane de dolari din partea Fondului Monetar Internațional, în urma finalizării evaluării a treia a programului economic susținut de FMI. Consiliul de Directori Executivi va analiza raportul misiunii FMI, posibil, în luna mai, după care autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile. Premierul Pavel Filip a declarat, într-un briefing de presă susținut alături de Ben Kelmanson, șeful echipei de experți FMI, că a fost stabilită o listă de priorități pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanțările externe. Executivul va asigura rectificarea în termene optime a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu și aprobarea, până la sfârșitul actualei sesiuni a Parlamentului, a Legii bugetului pentru 2019.
Regulamentul privind dobândirea cetățeniei Moldovei prin investiție va fi completat
Ministerul Economiei și Infrastructurii propune spre consultări publice un proiect de decizie a Guvernului pentru completarea Regulamentului privind dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin investiție. Modificările propuse împuternicesc Comisia de examinare a dosarului pentru obținerea cetățeniei cu dreptul de a selecta prin concurs o companie internațională care va evalua riscul aferent ordinii și securității publice și va asigura verificarea bunei reputații economice și financiare a cetățeanului străin sau a apatridului care solicită cetățenia Republicii Moldova. De asemenea, Comisia va selecta o companie cu experiență și calificare în domeniu pentru promovarea internațională a Programului de dobândire a cetățeniei prin investiție.
Producătorii agricoli debutanți își vor primi subvenția în două tranșe
Sistemul de acordare a plăților în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural vizează categoriile de producători agricoli care se încadrează în noțiunea de tânăr fermier și femeie fermier. În cadrul programului, aceștia vor putea beneficia de sprijin financiar doar o singură dată. Subvențiile în avans vor fi acordate în baza proiectelor investiționale depuse de producătorii agricoli care desfășoară pentru prima dată o activitate economică în domeniul agroalimentar și nu sunt afiliați unui alt producător agricol. Prevederile se conțin într-un proiect de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului privind condițiile și procedura de acordare a plăților în avans din Fondul național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural. Potrivit regulamentului propus, producătorii agricoli debutanți vor primi subvenția în două tranșe. Prima parte va constitui 75% din valoarea subvenției și va fi acordată la momentul semnării de către beneficiar a contractului de acordare a sprijinului financiar. Cea de-a doua tranșă de 25% va fi transferată la contul beneficiarului în momentul dării în exploatare a investiției, termen care nu poate depăși 24 de luni.
● MIERCURI, 28 martie
Contractul de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz va fi semnat pe 28 martie
Contractul de privatizare a companiei Vestmoldtransgaz de către operatorul român Transgaz va fi semnat miercuri, 28 martie. În cel mai scurt timp vor începe lucrările de construcţie a gazoductului Ungheni-Chişinău. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Pavel Filip în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul public de televiziune Moldova 1. „Este un lucru foarte important și eu țin foarte mult la această acțiune. Îmi doresc cel puțin până la sfârșitului mandatului construcția acestui gazoduct să avanseze foarte mult astfel încât să mă mândresc că pe perioada mandatului meu am asigurat securitatea energetică a Republicii Moldova”, a declarat premierul.
Octavian Armașu: Banii de la FMI vor fi debursați după ce conducerea instituției va aproba acordul de credit
Creditul de 34,9 milioane de dolari de la Fondul Monetar Internațional urmează să fie debursați după ce, în luna iunie curent, conducerea FMI va aproba acordul privind acordarea creditului. Declarația a fost făcută de ministrul finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul emisiunii „Tema zilei” de la postul de televiziune Canal2. Potrivit lui, pentru ca banii să ajungă în Republica Moldova, trebuie să fie respectată agenda agreată cu FMI. „Pe dimensiunea finanțelor publice am agreat cu Fondul cadrul macrofinanciar unde, în baza prognozelor de creștere economică, a importurilor și exporturilor, a salariilor în sistem, noi prognozăm venituri la buget, ne stabilim anumite ținte privind cheltuielile, deficitul, cum finanțăm acest deficit și în baza acestor prognoze, noi urmează să elaborăm cadrul bugetar pe termen mediu, bugetul pentru 2019, să facem o rectificare a bugetului pentru 2018”, a menționat Octavian Armașu.
Sistemul de siguranță a alimentelor a fost consolidat cu sprijinul FAO
Sistemul național de siguranță a alimentelor din Republica Moldova a fost consolidat în conformitate cu standardele internaționale, în cadrul unui proiect susținut financiar de către Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Tudor Robu, adjunctul reprezentantului FAO în Moldova, a declarat, la o conferință de totalizare a proiectului, că îmbunătățirile obținute vor aduce beneficii consumatorilor, producătorilor, prelucrătorilor din sectorul alimentar și autorităților din domeniul siguranței alimentelor. Proiectul a fost implementat de către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în colaborare cu Agenția Națională de Siguranță a Alimentelor. Acesta s-a axat pe consolidarea cadrului legislativ în domeniu, îmbunătățirea expertizei ANSA și capacităților sale instituționale în aplicarea cadrului de analiză a riscurilor, pregătirea operatorilor din domeniul business-ului alimentar potrivit normelor de control internaționale și întărirea capacităților structurilor naționale.
Moldova este țara ajutoarelor de stat de milioane de euro, IDIS
Republica Moldova este fabrică de stimulente economice sub diverse instrumente, inclusiv ajutoare individuale acordate atât de către autoritățile publice centrale, cât şi de cele locale. Este constatarea unui studiu prezentat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”. Potrivit experților, ajutoarele de stat înregistrează tendințe substanțiale de creștere. În același timp, fondurile alocate pentru susținerea întreprinderilor mici şi mijlocii scad în fiecare an de aproximativ trei ori. O atare intervenție pe piață nu este una care soluționează eșecuri de piață. Din contra, creează o concurență neloială, a remarcat consultantul IDIS „Viitorul”, Georgeta Mincu.
Moldova va negocia cu SUA un acord în domeniul transportului aerian
Guvernul Republicii Moldova a decis inițierea negocierilor cu Guvernul Statelor Unite ale Americii asupra proiectului Acordului privind transportul aerian. În grupul de negociatori au fost incluse șase persoane, cap de listă fiind Serghei Bucătaru, secretar de stat în domeniul transportului la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Potrivit autorităților, semnarea acordului în cauză va facilita investițiile și furnizarea serviciilor aeriene. În perspectivă, cadrul juridic creat ar putea conduce la dezvoltarea traficului aerian între Moldova și SUA. În prezent nicio companie aeriană națională nu efectuează zboruri spre Statele Unite ale Americii.
● JOI, 29 martie
Moldova și România își vor consolida cooperarea în domeniul turismului
Guvernul Republicii Moldova a aprobat inițierea negocierilor cu Guvernul României privind consolidarea cooperării în domeniul turismului. Acordul care urmează să fie încheiat prevede oferirea reciprocă a posibilităților de pregătire şi perfecționare a personalului de conducere și a specialiștilor autorităților abilitate din domeniul turismului, precum şi a angajaților hotelurilor, restaurantelor şi altor categorii de specialiști care prestează servicii turistice.
Măsuri de reziliență la schimbările climatice în Zona Ramsar „Nistrul de Jos”
Până în anul 2021, în Zona Ramsar „Nistrul de Jos” vor fi întreprinse măsuri de reziliență la schimbările climatice și dezvoltare instituțională, în cadrul unui proiect lansat joi, 29 martie, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Proiectul vine în susținerea creării ariei naturale protejate de stat – Parcul Naţional „Nistrul de Jos”. Proiectul inițiat vizează 13 comunități: Tudora, Plop-Știubei, Răscăieți, Grădinița, Olănești, Talmaza, Cioburciu, Popeasca, Copanca, Palanca, Cârnățeni, Purcari, Crocmaz. Proiectul vine să sprijine crearea Parcului Naţional „Nistrul de Jos” şi implicit să sporească nivelul de interes al populației privind posibilitățile de dezvoltare din zonă.
Gas Natural Fenosa propune reducerea tarifului energiei electrice cu 5,5% pentru populație
Gas Natural Fenosa a prezentat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetica propunerea de reducere a tarifelor energiei electrice din 1 aprilie. Pentru consumatorii casnici se propune o reducere de 5,5%. Potrivit unui comunicat de presă al întreprinderii, la baza calculelor a fost luat în considerare prețul de procurare a energiei electrice stipulat în contractele pentru 2018, tariful pentru serviciile de transport în vigoare, costurile de bază aferente activității de distribuție și furnizare. La fel, volumul de energie distribuită și furnizată, pierderile de energie în rețelele de distribuție înregistrate în 2017, indicatorii macroeconomici conform prognozei actualizate de către autorități.
● VINERI, 30 martie
Depozitarul central unic al valorilor mobiliare a fost constituit
Depozitarul central unic al valorilor mobiliare (DCU) a fost constituit joi, 29 martie. În cadrul ședinței de constituire au fost desemnate organele de conducere și aprobate actele de constituire. Astfel, DCU va fi condus de un comitet executiv compus din trei membri. Consiliul de supraveghere al Depozitarului este format din reprezentanți ai Băncii Naționale a Moldovei, ai Comisiei Naționale a Pieței Financiare, ai Ministerului Finanțelor și ai Bursei de Valori a Moldovei.
Șase centre de suport în afaceri vor fi deschise în regiunea de sud
Șase centre de suport în afaceri pentru a sprijini crearea și dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM) vor fi deschise în regiunea de sud a țării. Acțiunea are loc în cadrul unui proiect susținut financiar de către UE pentru a fortifica parteneriatul dintre sectorul public și privat în atingerea obiectivului de dezvoltare durabilă a comunităților și regiunilor. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, proiectul are o durată de doi ani și jumătate și tinde să contribuie la dezvoltarea socială și economică a Republicii Moldova prin implicarea societății civile și altor părți, ținând cont de prevederile Acordului de Asociere cu UE, care cuprinde Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.
Programul guvernamental de construcție de drumuri este populist, Expert-Grup
Programul guvernamental care prevede construcția a peste o mie de kilometri de drumuri în peste o mie de localități şi care a fost inițiat de liderul Partidului Democrat de guvernământ, Vlad Plahotniuc, este populist, electoral şi nu are acoperire financiară integrală din buget, spune Dumitru Budianschi, director de program la Centrul analitic independent Expert-Grup. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că inițiativa PDM e puțin realistă. „Va fi implementată în limita fondului rutier, acele 492 de milioane de lei, plus 88 de milioane alocate recent. Un oarecare nivel de implementare va fi. În al doilea rând, există foarte mari riscuri privind calitatea. La ce lucrări ne așteptăm dacă ele vor fi făcute în grabă, cu orice preț. Am mai avut în 2015 astfel de lucrări şi, dacă vă uitați pe studiile pe care le-am realizat, o să vedeți ce fel de lucrări au fost efectuate, cu încălcarea tuturor normelor de reparare a drumurilor”, a notat expertul, spunând că restul sumei, circa 1,1 miliarde de lei rămâne neacoperită financiar.
Granturi pentru agricultorii care aplică tehnici de management durabil al terenurilor
Producătorii agricoli, cu excepția celor din Chișinău și Bălți, care aplică practici și tehnologii de management durabil al terenurilor, cu menținerea sănătății și productivității solului, sunt invitați să aplice la un program de granturi susținut de către Banca Mondială. Depunerea dosarelor va avea loc în perioada 2 aprilie – 31 mai. Agenția de Intervenții și plăți în Agricultură informează că este vorba de cel de-al șaptelea apel al programului de granturi post-investiționale, în cadrul proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), implementat în comun cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.
● SÂMBĂTĂ, 31 martie
Société Générale se retrage din Europa Centrală și de Est, inclusiv din Moldova
Banca franceză Société Générale, care deține Mobiasbancă în Republica Moldova, își retrage afacerile din Bulgaria, Albania, Macedonia, Muntenegru, Serbia și Republica Moldova. Potrivit portalului de știri EUSCOOP, citat de IPN, Société Générale a decis să-şi concentreze afacerile pe alte piețe mai atractive. Société Générale nu mai este mulțumită de poziția pe care o are pe aceste piețe, care sunt suprasaturate și neatractive în momentul de față.