logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25 septembrie – 1 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-25-septembrie-1-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1037285.html

MARȚI, 26 septembrie

În premieră, cercetările de piață pot include și date din stânga Nistrului 

Mediul de afaceri va avea posibilitatea să acceseze date referitoare la piața din stânga Nistrului. Un parteneriat pentru elaborarea în comun a cercetărilor de marketing a fost stabilit de Camera de Comerț și Industrie din Tiraspol și Camera de Comerț și Industrie moldo-franceză. Platforma de cooperare a fost înființată în cadrul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Cercetările de marketing permit mediului de afaceri, precum și altor părți interesate, să afle care este potențialul de consum, calitatea serviciilor prestate, satisfacția consumatorului etc. nu doar din dreapta, dar și din stânga Nistrului, ceea ce este o premieră. Potențialii solicitanți se pot adresa direct Camerei de Comerț și Industrie moldo-franceze ori Camerei de Comerț și Industrie din Tiraspol pentru a comanda cercetări de piață.

USAID va susține dezvoltarea sectorului IT din Moldova 

USAID are drept scop susținerea autorităților de la Chișinău în dezvoltarea sectorului IT nu doar în capitală, dar și alte regiuni ale țării, prin crearea centrelor de excelență IT similare TekWill în  Bălți, Cahul și Comrat. Anunțul a fost făcut de către Karen Hilliard, director USAID Moldova, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministru al economiei și infrastructurii. Într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii se precizează că directorul USAID Moldova a declarat că instituția pe care o reprezintă este disponibilă să se implice activ la definitivarea Legii cu privire la Parcurile IT și diverse acțiuni de promovare peste hotare a ofertei Guvernului Republicii Moldova privind realizarea proiectelor investiționale sau de alt gen în aceste parcuri.

SFS își adjudecă dreptul de a licita imobilele trecute în proprietatea statutului 

Bunurile imobile trecute în proprietatea statului în baza dreptului succesoral (imobilele fără stăpân sau confiscate) vor fi comercializate de către Serviciul Fiscal de Stat prin licitații. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de hotărâre cu privire la modificarea și completarea Regulamentului cu privire la modul de evidență, evaluare și vânzare a bunurilor confiscate, fără stăpân, sechestrate, ușor alterabile sau cu termen de păstrare limitat, a corpurilor delicte, a bunurilor trecute în proprietatea statului cu drept de succesiune și a comorilor. Olga Babanschi, inspector principal în cadrul SFS, a declarat că în prezent aceste imobile se transmite cu titlu gratuit autorităților publice locale în raza de administrare a cărora sunt amplasate. Prin proiectul de hotărâre se propune ca aceste bunuri să fie comercializate prin licitații publice. Scopul elaborării proiectului vizat este majorarea încasărilor la bugetul de stat prin comercializarea bunurilor imobile ce fac obiectul Regulamentului.

Recolta estimată de struguri este mai mare ca cea de anul trecut 

Estimativ, recolta de struguri din acest an va fi de 620 de mii de tone, inclusiv 110 mii de tone soiuri de masă. Cifrele sunt mai mari ca anul trecut, când s-au strâns 615,7 mii tone de struguri, inclusiv 86,7 mii tone soiuri de masă. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului anunță că în anul curent suprafaţa plantaţiilor viticole în toate categoriile de gospodării constituie 135 de mii de hectare, din ele pe rod – 129 de mii de hectare. În gospodăriile producătorilor mici se preconizează obținerea a 410 mii de tone de struguri, inclusiv 90 de mii de tone soiuri de masă. La procesare urmează a fi direcţionate 300 de mii tone de struguri (280 de mii de tone soiuri europene şi 20 de mii de tone soiuri de tip „Isabella”).

Moldova va deveni în 2018 „Capitală Mondială a Turismului Vinicol” 

Republica Moldova va fi în 2018, sub egida ONU, „Capitala Mondială a Turismului Vinicol” și gazda celei de-a III-a ediții a Conferinței Globale a Turismului Vinicol. La eveniment sunt așteptați participanți din 70 de țări. Directorul general al Agenției Turismului, Stanislav Rusu, a declarat în cadrul unei conferințe de presă selectarea Republica Moldova pentru a găzdui acest eveniment este considerată o victorie pentru imaginea țării ca destinație turistică și o va poziționa în topul mondial al destinațiilor turistice vinicole. Agenția Turismului a prezentat și primul spot al turismului vinicol moldovenesc – „Let’s raise a glass of wine in Moldova”. Directorul general al Agenției Turismului spune că turismul vinicol este acel „must see”, pentru care turiștii străini sunt tentați să viziteze Moldova. Spotul a costat 9500 de lei – bani publici. Agenția Turismului își propune în timpul apropiat să creeze sporturi tematice pentru turismul ecologic, turismul rural, gastronomic, cultural și turismul de aventură.

România a transferat Moldovei ultima tranșă din împrumutul de 150 de milioane de euro 

Autoritățile de la București au transferat Republicii Moldova 40 de milioane de euro. Este ultima tranșă din împrumutul de 150 de milioane de euro. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Finanțelor, asistența financiară rambursabilă este utilizată pentru finanțarea programelor de cheltuieli prevăzute în Legea bugetului de stat pentru anul 2017.

● MIERCURI, 27 septembrie

Moldova își propune să reobțină dreptul de a exporta lactate pe piața europeană

Producerea laptelui în Republica Moldova a scăzut semnificativ în ultimii 25 de ani. Dacă în 1990 fermele moldovenești produceau anual aproape un milion și jumătate de tone de lapte, astăzi produc în jur de 400 de mii de tone. Datele au fost prezentate joi, 27 septembrie, de către Ion Parea, viceministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, la conferința internațională „Calitatea și siguranța laptelui”. „În1990 majoritatea animalelor erau în sectorul obștesc, potențialul era pe atunci concentrat în gospodăriile agricole. Astăzi multe animale sunt în sectorul privat, unde nu se înregistrează acele performante care sunt în alte state”, a spus Ion Parea, accentuând că sectorul are urgent nevoie de revigorare. Șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a remarcat că exportul de lapte pe piața europeană este strict monitorizat. Moldova, dacă vrea să exporte acest produs,  trebuie să facă o analiză a deficiențelor sectorului și să-și ajusteze politicile pentru consolidarea halelor de producere, astfel încât să se respecte standardele UE pe întreg lanțul valoric.

Ambasadorul Zhang Yinghong: Relațiile moldo-chineze se dezvoltă constant și sănătos

Relațiile diplomatice moldo-chineze, care în acest an marchează 25 de ani, se dezvoltă constant și sănătos, cu accent pe cooperarea în domeniul politic, economic și umanitar. Aprecierile au fost făcute la Chișinău, la recepția prilejuită de aniversarea a 68-a de la fondarea Republicii Populare Chineze. Ambasadorul Zhang Yinghong a menționat că în ultimii ani exporturile Moldovei în China au crescut în medie cu 15% anual. „Ambele părți promovează în mod activ Acordul de liber schimb și sunt sigur că semnarea acestui acord va da, fără îndoială, un nou impuls benefic cooperării dintre țările noastre în domeniul comercial-economic și al investițiilor”, a declarat diplomatul chinez. Zhang Yinghong a afirmat că partea chineză este dispusă, împreună cu Chișinăul, să depună eforturi conjugate pentru consolidarea încrederii politice, pentru susținerea cooperării pragmatice întru prosperarea celor două state.

Guvernul a suplimentat termenul pentru crearea infrastructurii parcului industrial „FAIR”

Termenul limită de dare în exploatare a infrastructurii tehnice și de producție a parcului industrial „FAIR” din Durlești a fost prelungit, printr-o decizie a executivului, cu doi ani. Investitorul acestui parc este întreprinderea cu capital privat SRL „Venador-Prim”, companie care la momentul acordării titlului de parc industrial, s-a angajat să aloce peste trei milioane de euro în vederea realizării proiectului. Proiectul se preconiza să fie realizat în 15 luni. Din cauza întârzierilor la obținerea autorizațiilor pentru inițierea lucrărilor de construcție, investitorul nu a reușit să se încadreze în termenele stabilite.

Se impun standarde europene la prelucrarea și comercializarea produselor alimentare

Guvernul a aprobat proiectul Legii privind cerințele generale de igienă a produselor alimentare, care vine să transpună normele europene în domeniu. Proiectul stabilește cerințele generale de igienă a produselor alimentare la etapele de producere, procesare, păstrare, transportare și comercializare, precum și de export. Antreprenorii vor utiliza apă potabilă în procesul de producere a alimentelor, vor alege încăperi care să nu permită contaminarea produselor. Producătorii primari vor asigura curățenia animalelor sacrificate, vor păstra informația despre produsele utilizate pentru hrana și îngrijirea animalelor, precum și despre bolile sau agenții biologici apăruți. Proiectul promovat prevede cerințe și față de condițiile de păstrare, depozitare și vânzare a produselor alimentare. Acestea trebuie să fie păstrate în încăperi curate, conectate la sistemul de canalizare și apă potabilă, și care dispun de mijloace de ventilare și de iluminare.

● JOI, 28 septembrie

Moldova și-a îmbunătățit poziția în Raportul Competitivității Globale

Republica Moldova și-a îmbunătățit poziția în Raportul Competitivităţii Globale 2017-2018, publicat recent de Forumul Economic Mondial. Țara  a urcat 11 trepte, de pe locul 100 pe poziția a 89-a, din totalul de 137 de țări incluse în raport. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, creșterea poziției Republicii Moldova se datorează în special îmbunătățirii situației macroeconomice, dar și a componentelor care țin de calitatea activității instituțiilor statului, eficiența politicilor publice și a cadrului de reglementare.

Încă un lot de prune moldovenești a făcut cale întoarsă din Rusia

Douăzeci de tone de prune moldovenești au făcut cale întoarsă din Rusia, de la punctul de trecere „Krupeț” din regiunea Kursk. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară „Rosselhoznadzor”, în urma verificării fitosanitare a lotului de prune inspectorii au depistat molia orientală în stare activă. Autoritățile de resort din Moldova nu au comentat deocamdată situația.

Timp de două luni, agricultorii au primit subvenții în sumă de 67 de milioane de lei

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a plătit, până la data de 28 septembrie, subvenții în valoare de 67 de milioane de lei, în baza a circa 700 de cereri depuse în iulie-august. Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a declarat într-o conferință de presă că în proces de examinare mai sunt 1500 de solicitări de subvenționare, dosarele fiind depuse în perioada august-septembrie. Valoarea Fondului de Subvenționare pentru anul 2017 este de 900 de milioane de lei, 340 de milioane dintre care au fost direcționate la lichidarea datoriilor față de agricultori pentru anul 2016, iar 30 de milioane de lei au constituit contribuția statului în Fondul Național al Viei și Vinului. „Începând cu luna iulie anul curent, a fost dat startul campaniei de recepționare a dosarelor pentru subvenționare pentru anul 2017, iar de atunci, pe parcursul a trei luni, AIPA a recepționat peste 2200 de dosare din partea producătorilor agricoli, în sumă totală de peste 300 de milioane de lei”, a spus Nicolae Ciubuc.

● VINERI, 29 septembrie

300 de oameni de afaceri și-au anunțat participarea la „ExpoRusia – Moldova 2017” 

Peste 300 de oameni de afaceri din Republica Moldova și Federația Rusă vor participa la Forumul de afaceri „Perspective de extindere a cooperării economice între Rusia și Moldova”, în cadrul căruia va avea loc și prima ediție a Expoziţiei Internaţionale Industriale „ExpoRusia – Moldova 2017”. Evenimentul este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova, în parteneriat cu „Zarubej-Expo” (Federația Rusă) și se va desfășura în perioada 10-12 octombrie. Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că cele două evenimente vor reuni experți din diferite domenii, oameni de afaceri, reprezentanți ai autorităților. Obiectivul forumului este oferirea unei platforme viabile pentru discutarea problemelor şi perspectivelor dezvoltării cooperării economice, comerciale şi investiţionale bilaterale, precum şi consolidarea parteneriatelor între agenţii economici din ambele state. Forumul va include patru mese rotunde tematice în domeniul agro-industrial, energie, educație și medicină.

● SÂMBĂTĂ, 30 septembrie

Memorandum de intenție privind reabilitarea drumurilor naționale

Un memorandum de intenție privind reabilitarea drumurilor naționale a fost semnat între Moldova și China. Compania Metallurgical Group Corporation, sub patronajul guvernului chinez, ar putea derula proiecte de reabilitare a drumurilor în Moldova, după efectuarea unui studiu de fezabilitate și prezentarea documentației de proiect. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Metallurgical Corporation are experiență internațională, activează în mai bine de 70 de țări cu o echipă de experți și profesioniști de peste 50 de mii de angajați. Implementarea proiectelor de reabilitare a drumurilor se va efectua în patru etape. Pentru prima etapă se propune reabilitarea drumurilor cu o lungime de 181,9 km, cu costul total de 159 mln euro. Pentru etapele următoare, porțiunile de drum pentru reabilitare și costurile vor fi definitivate în ședințele următoare de lucru.