logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25 aprilie – 1 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-25-aprilie-1-mai-cele-mai-importante-7966_1089500.html

MARȚI, 26 aprilie

Războiul ruso-ucrainean a creat perturbații pe piața valutară din Republica Moldova, expert

Războiul ruso-ucrainean a creat perturbații pe piața valutară din Republica Moldova, accentuând și mai tare presiunea, dictată deja de sectorul energetic. De la începutul războiului, moldovenii au cumpărat, ca să-și facă rezerve, circa 400 de milioane de dolari. În prezent, presiunea pe piața valutară se apropie de un miliard de dolari și se aseamănă cu situația din 2015, în timpul jafului bancar. Aprecieri în acest sens au fost făcute de Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”. De asemenea, expertul a subliniat că vânzările nete de valută ale populației, în valoare anuală, au scăzut de la 2,383 de miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, la 2,047 de miliarde de dolari la sfârșitul primului trimestru din 2022 sau cu 336 de milioane de dolari mai puțin. Astfel, pe piața valutară în prezent s-a creat un mare deficit. În valori anuale, în ultimele luni, acesta este de aproape 990 de milioane de dolari. La fel, Veaceslav Ioniță a punctat că această situație reprezintă „o presiune pe piața valutară fără precedent în istoria țării și va continua. Cauza nu ține doar de războiul din Ucraina, dar și de problema gazelor care a început în noiembrie anului trecut”.

Culesul roadei pentru unele culturi agricole va întârzia cu o lună, FNF


Culesul roadei pentru unele culturi agricole va avea loc cu o lună mai târziu din cauza temperaturilor scăzute ale aerului înregistrate pe parcursul lunii aprilie, a precizat Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor. Potrivit lui, temperaturile joase din aprilie au influențat negativ asupra creșterii unor culturi perene, asupra pomiculturii și chiar asupra semănăturilor. „Nu vom recolta la început de iulie, dar la sfârșit de iulie. Și în anul trecut temperaturile scăzute au avut o influență nu chiar bună asupra dezvoltării culturilor și s-a extins sezonul de recoltare chiar și pentru fructe și struguri. Situația se poate repeta și în toamna anului curent”, a menționat directorul FNF.

MIERCURI, 27 aprilie

Sectorul de creditare nebancară a înregistrat o creștere a activelor de 15,74%, CNPF

Organizațiile de creditare nebancară (OCN) și Asociațiile de Economii și Împrumut (AEÎ), autorizate și reglementate de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), au acordat împrumuturi și leasing de aproximativ 12,44 miliarde de lei în anul 2021. Dintre acestea 11,35 miliarde lei au revenit sectorului OCN și 1,09 miliarde lei – sectorului AEÎ. Comparativ cu 2020, portofoliul de împrumuturi a crescut cu 1,87 miliarde lei sau 17,69%.

Guvernul a aprobat Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar pentru motorină

Accizele la motorină vor fi compensate parțial – în mărime de 30% din cota stabilită pentru anul 2022 sau 894 de lei per tonă, în cuantum de până la 100 de mii de lei anual per beneficiar. Regulamentul de distribuire a ajutorului financiar a fost aprobat miercuri de Guvern. Solicitanții trebuie să fie înregistrați nu mai târziu de data depunerii cererii, să dețină legal terenurile agricole, iar motorina să fie utilizată pentru efectuarea lucrărilor în exploatațiile agricole. În total din bugetul de stat va fi alocată suma de 200 de milioane de lei.

Grupurile de Acțiune Locală pot solicita subvenții în avans pe parcursul lunilor mai-iunie

Cinci la sută din valoarea Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural vor fi alocate pentru subvenționarea în avans a proiectelor de dezvoltare locală din cadrul Programului LEADER. Potrivit Regulamentului aprobat de Guvern, mijloacele financiare vor fi alocate pentru implementarea a două măsuri de sprijin. Mai exact, 20% din valoarea subvențiilor va fi pentru funcționarea Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), iar 80% – pentru implementarea strategiei de dezvoltare locală în diverse domenii de acțiuni.

Natalia Gavrilița: Nu există riscuri pentru lipsa unui furnizor de energie electrică

Nu există riscuri pentru lipsa unui furnizor de energie electrică, declară  premierul Natalia Gavrilița. Într-o conferință de presă, șefa executivului a precizat că acum are loc licitația pentru achiziția energiei electrice, la care sunt mai mulți participanți, dar despre rezultate se va comunica când va fi încheiat procesul. Comisia pentru Situații Excepționale a prelungit termenul de licitație cu două zile, până pe 28 aprilie. Potrivit premierului, extinderea termenului s-a făcut pentru a avea timp de verificare a participanților și pentru negocierea în continuare a unui preț cât mai bun.

JOI, 28 aprilie


Moldovenii care revin acasă nu vor plăti taxe de import pentru mașină și bunurile personale

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a trimis Parlamentului o inițiativă legislativă care stabilește acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii moldoveni care decid să revină cu traiul în Moldova. Proiectul de lege propune scutiri de la plata taxelor de import pentru introducerea în țară a bunurilor de uz personal și a unui mijloc de transport auto. Prevederile se vor aplica persoanelor care s-au aflat în afara țării timp de cel puțin 36 de luni, pe parcursul ultimelor 48 de luni. Pentru acordarea facilităților cetățenii vor depune o cerere, însoțită de acte confirmative, precizează un comunicat de presă.

Forța Fermierilor cere modificarea Regulamentului privind compensarea accizelor la motorină

Asociația Forța Fermierilor dezaprobă conținutul Regulamentului privind compensarea parțială a accizelor la motorina utilizată de producători agricoli în anul 2022, aprobat de Guvern. Într-un comunicat de presă, Forța Fermierilor solicită modificarea documentului și anunță că, începând cu săptămâna viitoare, lansează consultările cu fermieri în vederea organizării protestelor.

VINERI, 29 aprilie


Un nou program de sprijin european pentru IMM-urile din Cahul și Ungheni

Uniunea Europeană lansează un nou program de granturi pentru antreprenorii din Ungheni și Cahul. Oferta, asigurată financiar de UE și implementată de PNUD și UNICEF, cuprinde granturi în valoare de 14 000 – 24 000 de euro fiecare și este dedicată dezvoltării sectorului privat din ambele raioane. Condițiile concursului şi ghidul cu toate detaliile despre procesul de depunere a dosarului pot fi accesate pe site-ul www.eu4cahul.md și www.eu4ungheni.md.

Producătorii agricoli vor putea achiziţiona panouri fotovoltaice în condiţii avantajoase

Producătorii agricoli vor putea achiziționa panouri fotovoltaice în condiții avantajoase, cu TVA cota zero, fără gaj, cheltuielile de proiectare fiind acoperite de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA). Un program de asistenţă financiară pentru tranziţia la economia verde a fost lansat la Chișinău de ADMA şi Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanţat de USAID şi Suedia. Agricultorii vor putea beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mult de 2,5 milioane de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii vor putea accesa granturi de până la 200 de mii de lei, maxim 20% din costul proiectului. Limita bugetului alocat de proiect este de 2 milioane lei.

PCCOCS a finalizat urmărirea penală pe un alt capăt de acuzare în dosarul CFM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a finalizat urmărirea penală pe un alt capăt de acuzare în dosarul delapidărilor de la Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova (CFM), care vizează o persoană din administrația acesteia, în perioada 2018-2019. Procurorii acuză persoana de faptul că, drept urmare a neglijenței în serviciu, întreprinderea nu a încasat venituri de aproape 800 de milioane lei, în 2018 și 2019. Acest fapt, la rândul său, nu a permis acoperirea pierderilor interne înregistrate de CFM din alte activități impuse, care au provocat patrimoniului întreprinderii daune în proporții considerabile, de aproape 100 de milioane lei.

Germania investește 9 mln euro în construcția unei noi stații de epurare a apelor uzate la Cahul

Guvernul Germaniei investește 9 milioane euro pentru proiectarea și construcția unei noi statii de epurare a apelor uzate din raionul Cahul. Noua stație va deservi orașul Cahul și satele învecinate Cotihana, Roșu, Crihana Veche, iar termenul de executare a lucrărilor de proiectare și construcție este de doi ani, se menționează într-un comunicat de presă al reprezentanței Băncii Germane KfW la Chișinău.

Gazprom anunță oficial că va livra gaz Moldovei în luna mai

Gazprom a confirmat oficial volumele de gaze naturale contractate pentru a fi furnizate în Republica Moldova în luna mai 2022, anunță Moldovagaz într-un comunicat de presă. Este vorba despre 163 de milioane de metri cubi, pentru ambele maluri ale Nistrului. Livrările sunt planificate pe ruta tradițională de transport al gazelor. Prețul calculat pentru luna mai este de 910 dolari.

SÂMBĂTĂ, 30 aprilie


Curentul va rămâne la același preț în luna mai

Prețul la energia electrică pentru consumatori se va menține la același nivel încă o lună de zile, până la 31 mai curent. Despre aceasta a anunțat într-o conferință de presă prim-ministra Natalia Gavrilița după încheierea ședinței Comisiei pentru situații excepționale din seara zilei de 29 aprilie. Executivul a împuternicit Energocomul să negocieze direct cu centrala de la Cuciugan, având în vedere o soluție intermediară, valabilă o lună de zile. În rezultat, a fost obținut un preț de 59,5 de dolari pentru un megawatt/oră. Chiar dacă în prezent pentru un megawatt/oră se achită 53,5 dolari, șefa executivului a spus că ANRE va menține în luna mai pentru consumatori, practic, același preț ca și până în prezent.

Octavian Armașu: Crizele recente evidențiază necesitatea ca băncile să fie agile

„Crizele recente evidențiază necesitatea ca băncile centrale să fie agile și să reacționeze la circumstanțele în schimbare rapidă pentru a contribui la asigurarea stabilității sistemului financiar. A devenit evident că cercetarea instrumentelor de monitorizare avansate va fi esențială în consolidarea rezistenței sectorului bancar la șocurile interne și cele externe”. Declarația aparține guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, și a fost făcută în cadrul celei de-a 8-a Conferințe de cercetare consacrată împlinirii a 30 de ani de independență monetară a Republicii Macedonia de Nord. Evenimentul a fost organizat de banca centrală a acestei țări, împreună cu Banca Europeană de Investiții, la Skopje.

Lilian Carp despre uzina de la Râbnița: Au avut loc unele cedări, dar doar pentru o lună

Președintele comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului dezvăluie detalii de la întâlnirea dintre consilierul prezidențial, Dorin Recean și liderul separatist, Vadim Krasnoselskii. „Au fost abordate riscurile de securitate. Întâlnirea dintre Recean și Krasnoselskii a fost una de pregătire a agendei vizitei reprezentanților OSCE în Republica Moldova, care vor vizita și zona transnistreană. A fost abordat și subiectul energetic. Ca pentru o lună de zile să mai procurăm energie din stânga Nistrului, la aproximativ același preț. Majorarea este doar de 6 dolari. Asta va permite să nu ajungem la majorări de tarife. Au avut loc și unele cedări în privința uzinei metalurgice. Tot pentru o singură lună. Ei și-au luat angajamentul ca pe parcursul acestei luni să existe un control din partea instituțiilor de mediu din Republica Moldova. Pentru a da avizele necesare. Dacă anterior cineva vizita această uzină 2 ore și ulterior semna actele, acum de 3 luni nu există aviz de mediu. S-a permis ca pentru o lună să mai funcționeze această uzină, iar nouă ne-a fost permis prețul vechi la energie electrică”, a spus Lilian Carp, deputatul PAS.