logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25-31 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-25-31-martie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1047935.html

● MARȚI, 26 martie

Volumul remitențelor, în scădere


În luna februarie 2019, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 88,83 milioane de dolari. Cifra este în scădere cu 5,2% comparativ cu februarie 2018. Cei mai mulți bani au venit din Uniunea Europeană – 44,5%, din CSI – 21,7% și din restul lumii – 33,8%. În distribuția pe state a provenienței transferurilor sunt de remarcat cele din Israel, cu o pondere de 20,8% (18,51 milioane de dolari). Acestea sunt în creștere cu trei puncte procentuale comparativ cu februarie 2018. Următoarele sunt transferurile din Federația Rusă cu o pondere de 20,6%, Italia – 12,7%, SUA – 8,2%, Germania – 7,5%, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 6,2 la sută, Franța – 4,5% etc. Pe parcursul perioadei ianuarie-februarie 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 174,82 milioane dolari, cu 7% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Asistență gratuită în cadrul Programului Farmer to Farmer

Agricultori, cooperative și universități din țară vor beneficia, în următorii trei ani, de consultanța gratuită a unui grup de 45 de voluntari americani, experți în domeniul agriculturii ecologice, producerii laptelui și zootehniei. Acest lucru va fi posibil în cadrul unei noi faze a Programului Farmer to Farmer, lansat astăzi, 26 martie, la Chișinău. Potrivit Nadejdei Mocanu, director Farmer to Farmer Moldova, programul revine în Moldova după pauza din 2013. Pentru următorii trei ani, experții americani, care vor face vizite de scurtă durată în Moldova, își vor împărtăși experiența în funcție de subiectele alese și necesitățile beneficiarilor. În cadrul Programului se va colabora cu Asociația Patronală „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA), Cooperativa „Agrostoc”, Universitatea Agrară de Stat, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Asociația Fermierilor - Producători de Lapte din Nord. Programul Farmer to Farmer a fost aprobat de Congresul SUA în 1985 pentru a oferi economiilor în dezvoltare transfer de cunoștințe și expertiză pe bază de voluntariat din partea producătorilor agricoli și a oamenilor de afaceri americani. Valoarea asistenței tehnice oferite de voluntari în cadrul programului este de peste 446 de mii de dolari.

Volumul vânzărilor pe piață telefoniei fixe a scăzut cu aproape 20%

Volumul vânzărilor pe piață serviciilor de telefonie fixă în 2018 a scăzut cu aproape 20%, însumând 556,8 milioane de lei. Datele agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) arată că numărul abonaților s-a micșorat cu 35,6 mii (-3,1%) și a însumat peste 1,1 milioane de utilizatori. Într-un comunicat de presă remis de ANRCETI se spune că micșorarea numărului de abonați a fost determinată de diminuarea bazei de abonați a celor 23 de furnizori activi de servicii de telefonie fixă. Numărul abonaților furnizorilor alternativi s-a micșorat cu 6,4%, iar numărul abonaților Moldtelecom – cu 2,7%. Volumul traficului de voce de pe această piață a scăzut cu 248,9 milioane de minute (-15,7%) și a alcătuit peste 1,3 miliarde de minute. Traficul către rețelele internaționale a scăzut cu 31,2%, către alte rețele fixe naționale – cu 15,8%, iar către rețelele mobile – cu 11,8%. Traficul mediu lunar de voce per abonat a alcătuit 156 de minute. La sfârșitul anului 2018, cota de piață a Moldtelecom, în funcție de volumul de vânzări înregistrat, a fost de 95,5%, iar a furnizorilor alternativi – de 4,5%.

Pasageri despăgubiți în cazul zborurilor anulate sau întârzierilor prelungite

Cel puțin nouă pasageri au ridicat anul trecut compensații pentru întârzieri prelungite de zbor, iar doi pasageri – pentru zboruri anulate. Încă trei pasageri au primit compensații în cazuri de refuz la îmbarcare. Sunt date ale Autorității Aeronautice Civile, care a procesat 73 de petiții și a oferit consultații pasagerilor privind acțiunile pe care urmează să le întreprindă. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că sumele solicitate de pasageri variază de la 250 de euro (circa 4900 lei) până la 51 de mii de lei, iar companiile vizate în plângeri sunt Air Moldova, Fly One, Wizz Air, Tarom, Ukranian Airlines și S7. Autoritatea Aeronautică Civilă menționează că pasagerii nu sunt obligați să informeze instituția despre finalitatea cazurilor de solicitare a compensațiilor, respectiv AAC nu deține informații complete privind numărul de pasageri care au primit compensații, precum și sumele care le-au fost atribuite.

● MIERCURI, 27 martie

Sfaturi practice pentru persoanele fizice plătitoare a impozitului pe venit


Persoanele fizice, plătitoare a impozitului pe venit, care au neclarități sau întrebări privind întocmirea și depunerea declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2018 pot suna la Centrul de apel al Instituției publice „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe” (CTIF). Apelul la numărul: 080001525 este gratuit. Operatorii Centrului oferă consultații de luni până vineri, între orele 8.00 și 17.00, iar apelurile pot fi efectuate din orice localitate a țării, de la telefon mobil sau fix. Oleg Vîrlan, șef al Direcției asistență clienți din cadrul CTIF, menționează că, în urma reformei fiscale din toamna anului 2018 și modificării pragurilor de impozitare, persoanele fizice plătitoare a impozitului pe venit urmează să completeze și să depună două declarații cu privire la impozitul pe venit. Prima este Declarația cu privire la impozitul pe venit pentru veniturile obținute în perioada 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 (Formularul CET 15) și a doua – Declarația cu privire la impozitul pe venit, pentru veniturile obținute în perioada 1 octombrie 2018-31 decembrie 2018 (Formularul CET 18). Termenul limită de depunere la SFS a declarațiilor pe veniturile obținute în 2018 expiră la 2 mai. Contribuabilii interesați pot afla mai multe informații privind întocmirea declarațiilor pe venit pentru anul 2018 și modalitățile de determinare a creșterii de capital pe site-ul SFS www.sfs.md, unde vor găsi cursurile video cu tematicile corespunzătoare.

Moldovagaz implementează sistemul automatizat de citire a datelor contorului

Moldovagaz începe în 2019 implementarea sistemului automatizat de citire și transmitere a indicilor contorului la distanță. Primii beneficiari vor fi consumatorii din municipiul Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al companiei, introducerea sistemului are ca scop automatizarea tuturor proceselor, de la citirea datelor până la facturare și achitarea facturilor. În comunicat se menționează că introducerea sistemului automatizat va reduce greșelile de citire a datelor contorului, iar consumatorii vor achita exact cât au consumat. Controlorul nu se va mai deplasa lunar pentru notarea indicilor contorului. Programul este unul pe termen. La prima etapă, este derulat în colaborare cu operatorul rețelei de distribuție gaze „Chișinău-gaz”.

● JOI, 28 martie

Medierea și arbitrajul comercial vor deveni mai vizibile în Moldova


Medierea și arbitrajul comercial vor fi fortificate ca să devină mai vizibile pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Eforturile vor fi îndreptate spre consolidarea capacităților Consiliului de Mediere, Centrului de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie, centrelor regionale de mediere, altor actori ai medierii. Cea de-a patra fază a proiectului „Perspectivele medierii și arbitrajului comercial în Republica Moldova” a fost lansată la sfârșitul anului 2018, însă evenimentul de lansare al acesteia a avut loc miercuri, 27 martie, in cadrul Ministerului Justiției. Proiectului este implementat de Ministerul Justiției, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Centrul pentru Soluționarea Efectivă a Litigiilor (CEDR) și Organizația Internațională pentru Dezvoltarea Dreptului (IDLO), cu sportul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). În cadrul evenimentului de lansare, Eduard Serbenco, secretar de stat la Ministerul Justiției, a declarat că poziția Ministerului Justiției fata de căile alternative de soluționare a litigiilor este una de susținere deplina și anume a creșterii capacității medierii și arbitrajului comercial. Acestea generează avantaje precum rapiditate, costuri reduse, confidențialitate, mai puțină ostilitate intre participanții în conflict. Potrivit secretarului de stat, fortificarea acestor căi rămâne o prioritate constantă a Ministerului Justiției, iar sprijinul partenerilor externi în acest sens are un rol important. Karen Hilliard, șefa misiunii USAID, a menționat că, alături de alți parteneri și de autoritățile de la Chișinău, sprijină dezvoltarea capacității sistemului judiciar pentru a promova medierea și arbitrajul de calitate. În opinia sa, este important să fie sporită încrederea beneficiarilor în aceste servicii, iar acest eveniment reprezintă o platformă deschisă și bună pentru discuții, pentru a identifica acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru fortificarea acestui sector.

Conexiunile la internet fix prin fibră optică sunt cele mai solicitate de către utilizatori

Numărul abonaților la serviciile de acces la internet fix în bandă largă, care au optat pentru conexiunile prin fibră optică (FTTX), a înregistrat în 2018 o creștere de 13,4% și a alcătuit 394 de mii de utilizatori. În același timp, numărul abonaților care au contractat conexiuni prin cablu coaxial a crescut cu 6,4%, însumând 44,3 mii de utilizatori. Numărul celor care au optat pentru alte tehnologii s-a mărit cu 4,9%, alcătuind 2,4 mii de utilizatori. Conexiunile xDSL sunt în scădere cu 5,5% (-10,5 mii), pentru ele optând 182 de mii de utilizatori. Potrivit Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, numărul total al abonaților la serviciile de internet fix în bandă largă a constituit 623 mii de utilizatori. Timp de un an, rata de penetrare a serviciilor de acces la Internet fix, raportată la o sută de locuitori ai țării, a crescut cu un punct procentual și a ajuns la 17,5%. Cotele de piață ale celor mai mari furnizori de servicii de acces la internet fix în bandă largă, în funcție de venituri, sunt următoarele: Moldtelecom – 63,7%, Starnet – 20,9% și Sun Communications – 3,5%. Cota cumulativă de piață a celorlalți furnizori este de 11,9%.

● VINERI, 29 martie

Chiril Gaburici anunță ce porțiuni de drum vor fi reconstruite până la sfârșitul anului


Până la sfârșitul anului curent, mai multe porțiuni de drum vor fi date în exploatare după reparație. Unul dintre acestea va fi șoseaua Chișinău-Ungheni, darea în exploatare a căreia a fost tărăgănată în ultimii ani. Despre aceasta a anunțat ministrul economiei și infrastructurii, Ghiril Gaburici. Potrivit lui, există și mai multe porțiuni de drum în sudul țării care vor fi date în exploatare. „Sperăm să pornim lucrul și la centura în jurul Chișinăului. Și acesta este tot un proiect foarte important. Cunoaștem cu toții ce se întâmplă în oraș, centura ar da un pic mai mult aer Chișinăului, dar și va atrage și investiții adiționale în zonă”, a notat ministrul. Chiril Gaburici a mai menționat că se reconstruiesc câteva porțiuni pe șoseaua care duce spre portul Giurgiulești astfel încât peste un an să poată fi transportate cu ușurință mărfurile moldovenești către acest punct.

Foia de parcurs pentru ameliorarea competitivității, implementată în proporție de 86%

Matricea de politici a Foii de parcurs pentru ameliorarea competitivității Republicii Moldova a fost implementată în 2018 în proporție 86,5%, comparativ cu 71% în 2017. Cele mai bune rezultate au fost obținute la componenta resurse umane –concurență, impozitarea și administrarea fiscală – 100%, iar la facilitarea comerțului – 95,5%. Nivelul de implementare a politicilor privind promovarea dezvoltării economice sustenabile a fost evaluat de către Consiliul pentru Competitivitate, transmite IPN citând un comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Potrivit autorităților, cele mai importante realizări țin de reforma regulatorie, care are impact direct asupra mediului de afaceri și asigură scăderea poverii fiscale existente asupra comunității de business și reforma controlului de stat al activității de întreprinzător, care prevede optimizarea numărului instituțiilor abilitate cu funcții de control. Foaia de parcurs pentru ameliorarea competitivității, aprobată în 2014, este documentul strategic elaborat în scopul implementării cu succes a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, inclusiv și a Acordului privind constituirea Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător.

BNM și Expert-Grup vor realiza în 2019 activități de educație financiară a populației

Banca Națională a Moldovei și Centrul Analitic Independent Expert-Grup își consolidează eforturile pentru a spori nivelul de înțelegere a principalelor concepte și produse financiar-bancare în rândul populației, astfel încât, ajunși în fața unor situații, oamenii să poată lua decizii corecte în gestionarea propriilor venituri. În acest sens, cele două instituții au semnat un acord de parteneriat. În cadrul proiectului „Învață! Dă sens banilor” urmează să fie colectate de la toți actorii interesați opiniile privind așteptările și necesitățile de educație financiară. Ulterior, vor fi elaborate note analitice despre principalele concepte financiare, evenimentele din viața oamenilor cu impact financiar. Totodată, vor fi organizate dezbateri, lecții deschise, școli de vară. Grupul țintă al proiectului vor fi adolescenții, tinerii, antreprenorii începători, angajații în câmpul muncii, persoanele care fac economii și investiții, beneficiarii de remitențe etc. În cadrul proiectului vor fi realizate o serie de materiale informative care să reflecte cele mai importante evenimente cu impact financiar semnificativ în viața unui om, explicate pe înțelesul tuturor. Printre cele mai importante evenimente cu impact financiar caracteristice societății moldovenești sunt: contractarea unui credit, cumpărarea unei locuințe în ipotecă, procurarea unui automobil în leasing, asigurarea bunurilor persoane, investițiile în instrumente financiare etc. Proiectul urmează a fi realizat pe parcursul anului 2019.

Ucraina acordă Moldovei suplimentar 30 de mii de autorizații pentru transportatori

Ucraina acordă Republicii Moldova suplimentar 30 de mii de autorizații pentru transportul rutier de marfă, fiind vorba despre o majorare cu 66% față de cotele stabilite pentru 2019. La această înțelegere s-a ajuns la reuniunea Comisiei mixte moldo-ucrainene în domeniul transportului rutier internațional, care s-a desfășurat la Kiev, Ucraina. Solicitat de IPN, secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Serghei Bucataru, a declarat că de pe urma acestei majorări vor avea de beneficiat transportatorii din Republica Moldova, care prestează servicii de transport marfă pe segmentele internaționale – cei care au ca destinație Ucraina, dar și cei care tranzitează Ucraina în drum spre Belarus, și Federația Rusă. Părțile au mai stabilit suplinirea cu 500 de autorizații a cotei pentru 2019 pentru transportatorii de persoane care operează curse ocazionale. De regulă, de acest tip de autorizații beneficiază agențiile de turism.

● SÂMBĂTĂ, 30 martie

În Moldova 20 de agenți economici cresc flori în cantități comerciale


Douăzeci de agenți economici din Republica Moldova cultivă plante ornamentale pe o suprafață totală de aproximativ opt hectare de teren deschis, în nouă raioane ale țării. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN de către Agenția Pentru Siguranța Alimentelor, se menționează că agenții economici cultivă diverse specii de crizanteme, eustoma, alstoemeria, crini galbeni. Lalelele, gladiolele și zambilele sunt șie ele populare. Cultivă agricultorii moldoveni și narciși, hibiscus, petunii, hortensii sau iepurar. Florile pe teren deschis cresc în raioanele Ialoveni, Orhei, Sîngerei, Strășeni, Stefan Vodă, Criuleni, Drochia, Dubăsari și Glodeni. potrivit ANSA, pe parcursul ultimilor trei ani, flori tăiate sau flori în ghiveci moldovenești în cantități comerciale nu au fost exportate.

Datoria externă brută a ţării a constituit 7302 mln dolari la sfârşit de 2018

Datoria externă brută a Republicii Moldova s-a majorat față de începutul anului cu 4,8% în valoare nominală, dar a scăzut cu 7,4 puncte procentuale raportată la Produsul Intern Brut. La 31 decembrie 2018, aceasta înregistra 7 302,02 milioane de dolari, ceea ce constituie 64,6% raportat la PIB, transmite IPN cu referire la datele Băncii Naţionale a Moldovei. Datoria externă publică şi public garantată a reprezentat 26,6% din totalul datoriei externe, însumând 1 938,89 milioane de dolari (-3% de la începutul anului). Datoria externă privată negarantată s-a cifrat la 5 363,13 milioane de dolari, în creştere cu 8% față de 31 decembrie 2017. Cea mai mare parte a stocului datoriei externe brute îi revine datoriei pe termen lung (72,2%). În anul 2018 a continuat creșterea accentuată a datoriei externe pe termen scurt (+15,2% față de 31 decembrie 2017). Acest fapt rezultă preponderent din majorarea angajamentelor externe sub formă de credite comerciale și avansuri.