logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 25-31 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-25-31-decembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ip-7966_1039171.html

● MARŢI, 26 decembrie

Benzina și motorina va fi mai scumpă în următoarele două săptămâni

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețurile plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 27 decembrie, prețul plafon pentru un litru de benzină creşte cu 13 bani, iar pentru motorină – cu 7 bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 17,54 lei, în comparație cu 17,41 lei în ultimele două săptămâni. Motorina va costa 15,72 lei, comparativ cu 15,65 lei cât este astăzi. Prețurile noi sunt valabile până pe 9 ianuarie.

Chișinăul trebuie să ceară Tiraspolului respectarea Acordului de Liber Schimb, expert IDIS

Companiile din regiunea stângă a Nistrului exportă 40% din mărfuri și produse în statele Uniunii Europene, iar pretinsele autorități de la Tiraspol sunt dispuse să prelungească Acordul de Liber Schimb și anul viitor, dar Chișinăul trebuie să insiste pe respectarea angajamentelor asumate de către Tiraspol. Sugestia vine de la expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță. În cadrul emisiunii „15 minute de realism economic”, realizată de către IDIS Viitorul în parteneriat cu Radio Europa Liberă, Ion Tăbârță a spus că în ultimi ani economia regiunii transnistrene cunoaște un regres profund. Din anul 2014, principalii indicatorii macroeconomici s-au înrăutățit. Produsul Regional Brut a scăzut cu 7,5%, producția industrială – cu 20%, exporturile – cu 26%, importurile – cu 47%, iar capacitatea pieței de consum – cu 21%. Veniturile populației au scăzut cu 33%. Totodată, veniturile bugetului consolidat al regiunii au acoperit doar 60% din necesarul de cheltuieli.

● MIERCURI, 27 decembrie

Ce a adus bun anul 2017 în domeniul agriculturii. Campanie IPN


În 2017, comparativ cu 2016, a fost obținută o recoltă de produse agricole de origine vegetală de o calitate sporită la majoritatea produselor agricole. Productivitatea la grâu a înregistrat o creștere de aproape 20%. Orzul de toamnă a înregistrat o creștere a productivității de 12%. Porumbul – 34%, soia – 27%, floarea soarelui – 11%. Recolta globală de fructe este în creștere cu 3,2%, de sămânțoase – cu 3,4%, sâmburoase – 3%. Arbuști fructiferi și căpșun au atins o recolta în creștere de 15% faţă de anul trecut, iar volumul de producere a legumelor şi cartofului s-a majorat cu 22%”.

Ce a adus bun anul 2017 în domeniul producerii de vinuri. Campanie IPN

Pe parcursul anului 2017 vinurile moldovenesti au cucerit peste 300 de medalii și circa 60% din ele sunt de aur și 10% Grand Gold. Geografia exporturilor vinurilor moldovenesti s-a extins în peste 40 de țări ale lumii. Ziua Naţionala a Vinului 2017 a reunit sub brandul unic de țară „Vinul Moldovei. O Legendă Vie” un număr record de producători autohtoni de vinuri și divinuri. Volumul loturilor certificate de vinuri cu Indicaţie Geografică Protejată a ajuns la 2939000 de litri. A fost lansat Registrul Vitivinicol al Republicii Moldova, la moment fiind deja înregistrate peste 74 unităţi vinicole şi 24739 plantaţii viticole.

Republica Moldova în 2017 pentru prima dată a depășit cotele de export la prune

La trei ani de la ratificarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care îl cuprinde și pe cel de Liber Schimb, în 2017 Republica Moldova pentru prima dată a depășit cotele de export facilitat de prune și tot pentru prima dată a exportat cireșe în UE. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului califică acest fapt drept una dintre reușitele anului agricol 2017. Într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN, se menționează că exportul de fructe constituie 200 de mii de tone. Este în creștere și numărul agenților economici care exportă în UE. În acest an, struguri de masă au exportat 38 de agenți economici, mere proaspete – 9, prune proaspete – 53.

● JOI, 28 decembrie

Aderarea la Spațiul Aerian Comun a permis în 2017 o dezvoltare mai bună a pieței aeriene

Aderarea Republicii Moldova la Spațiul Aerian Comun, în 2012, a creat premise pentru o dezvoltarea mai accelerată a pieței aeriene în 2017. La ziua de astăzi, de pe Aeroportul Internațional Chișinău se efectuează curse directe spre mai mult de 40 de orașe ale lumii. În 2017 au fost lansate rute directe spre Geneva, Berlin, Krasnodar. Prin lansarea cursei spre Dubai a fost obținut acces la piața din orientul mijlociu. În 2017 prețurile biletelor de zbor au scăzut simțitor. Civilă. O realizare a anului 2017 în domeniul transportului aerian, menționată atât de  Autoritatea Aeronautică Civilă, cât și de Ministerul Economiei și Infrastructurii, este că a început reconstrucția pistei Aeroportului Internațional Chișinău. „S-a majorat de la 51 la peste 70 indicele capacității portante a învelișurilor pistei, ceea ce va permite aeroportului Chișinău să primească şi să deservească toate tipurile de aeronave, inclusiv avioane de capacități mari, gen avioane cu fuzelaj lărgit. S-au efectuat lucrări de schimbare şi modernizare a sistemului balizajului luminos a pistei pe segmentul de un kilometru, ceea ce va contribui la majorarea categoriei de aterizare existentă II la III şi va permite aeronavelor să efectueze în siguranță procedurile de aterizare în condiții de vizibilitate foarte redusă”, se menționează într-un răspuns al Ministerului Economiei și Infrastructurii pentru IPN.

Se propune închiderea a 14 stații de cale ferată

Paisprezece stații de cale ferată, care potrivit autorităților nu generează profit, ci doar cheltuieli din partea bugetului public, se propune a fi închise. Un proiect de lege privind modificarea și completarea unui articol din Codul transportului feroviar a fost elaborat de către Ministerul Economiei și Infrastructurii și este propus spre dezbateri publice. Potrivit proiectului, se propune închiderea stațiilor de cale ferată Halta (km 111 şi km 1507), Zaim, Kulima, Greceni, Kiriutnea, Mereni, Bahmut, Hiliuţ, Glodeni-Răuțel-Glodeni, Târdea, Cobâlea, Ghizdita şi Hadjimus. Acestea generează cheltuieli anuale de peste 15 milioane de lei. Stațiile feroviare respective urmează să fie transformate în puncte de oprire pentru trenurile de călători. Orarele și rutele trenurilor nu vor suferit modificări. Autoritățile informează că, în cazul suspendării activității unor stații, angajații întreprinderii nu vor fi concediați, ci transferați la alte stații și filiale ale CFM.

● VINERI, 29 decembrie

IPN: Monitorul Monitorului Oficial, 29.12.2017

Pe final de an, după ce atâtea și atâtea sulițe au fost frânte în dezbaterile privind schimbarea sistemului electoral, operată de legiuitor în iulie curent, iată că în M.O. a fost republicat Codul Electoral. Această procedură a fost dispusă expres în textul Legii nr. 154 din 20.07.2017 (prin care au și fost introduse schimbările) și urma să fie efectuată în termen de 2 luni de la publicare, adică până la 21 septembrie. Întârzierea ar putea fi justificată (în lipsa altor explicații) doar prin faptul că modificările s-au răsfrânt asupra unui număr foarte impunător de articole ale Codului (57 din 216). Vom menționa, că această lege electorală (de la adoptarea ei la 8 decembrie 1997) a fost, se pare, cea mai frecvent modificată, iar republicarea curentă este a doua, după cea efectuată la 26 august 2016 (M.O. nr. 277-287).

Din 2018 va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți

Din anul 2018, în Republica Moldova va fi implementat Registrul național al emisiilor și transferului de poluanți (RETP). Potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, documentul este conceput sub forma unei baze de date electronice ce va fi accesibilă publicului și va conține date cu privire la poluanții emiși sau transferați, dintr-o varietate de surse, care pot avea un efect potențial dăunător asupra mediului. Svetlana Bolocan, șefa Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, a menționat în cadrul unui atelier de lucru că crearea Registrului național va facilita elaborarea rapoartelor naționale în cadrul tratatelor multilaterale de mediu, la care Republica Moldova este parte.

Zonă nouă de control la Otaci

O nouă zonă de control transfrontalier a fost instituită în apropiere de punctul de trecere „Otaci”. Postul vamal va activa în regim nonstop, pentru a evita formarea cozilor și unor blocaje cu implicarea autocamioanelor. Toate procedurile de vămuire vor fi efectuate în zona de control vamal aflată la 1,5 km distanță de frontieră, urmând ca în punctul de trecere să fie efectuată doar înregistrarea traversării și autorizarea scoaterii mărfurilor de pe teritoriul țării. Costul total al lucrărilor de construcție se cifrează la 8,5 milioane lei. Potrivit unui comunicat de presă al Serviciului Vamal, la etapa inițială, zona va fi prevăzută pentru perfectarea operațiunilor de export și reexport, iar perfectarea celorlalte regimuri vamale va fi efectuată în baza unei cereri prealabile. Noua zonă de control vamal este amplasată pe traseul R-9 Soroca-Otaci (km 40), aflându-se la intersecția mai multor artere de circulație, și va avea o capacitate de procesare de circa 120 de camioane pe zi. Postul mai dispune de o parcare prevăzută pentru 35 de autocamioane, două depozite și o cameră de păstrare a corpurilor delicte.

Prin „decriminalizarea” unor infracțiuni economice se mimează lupta cu corupția, CPR

Promovarea proiectului de lege privind „decriminalizarea” unor infracțiuni de ordin economic este suspectă în condițiile în care nivelul de încredere al populației în instituțiile statului este foarte redus, iar recuperarea activelor delapidate și tragerea la răspundere a celor ce se fac vinovați de furtul bancar stagnează de trei ani. O notă de poziție în acest sens a emis Centrul pentru Politici și Reforme (CPR). Potrivit CPR, nu poate fi acceptată o „decriminalizare” a infracțiunilor financiare atât timp cât nu a fost realizată recuperarea activelor fraudate și tragerea la răspundere a celor implicați în furtul bancar. Orice guvern ce va încerca să facă acest lucru va deveni complice al furtului. Prin promovarea proiectului Republica Moldova se înscrie într-o listă de țări care mimează lupta cu corupția.

Ce a adus bun anul 2017 în domeniul investițiilor străine. Campanie IPN

Clasamentul Ministerului Economiei și Infrastructurii:
„Sumitomo Electric Bordnetze” SRL - Investiții în valoare de 35 de milioane de dolari SUA, 2500 de locuri noi de muncă vor fi create” (producerea modulelor de cablaje și a dispozitivelor electrice pentru sectorul automotive); „Dra Draexlmaier Automotive MLD” SRL - Investiții în valoare de 20 de milioane de dolari SUA, 2500 de locuri noi de muncă vor fi create” (producerea de sisteme electrice pentru sectorul automotive).; „Gebauer&Griller” SRL - Investiții în valoare de 15 milioane de dolari SUA, 800 de locuri noi de muncă vor fi create (producerea cablajului electric pentru sectorul automotive). „Fujikura Automotive” SRL - Investiții în valoare de 10 milioane de dolari SUA, 1500 de locuri noi de muncă vor fi create (producerea cablajelor pentru sectorul automotive). „Coroplast Harness Technology” SRL - Investiții în valoare de 10 milioane de dolari SUA, 300 de locuri noi de muncă vor fi create (asamblarea modulelor de cablaje pentru sectorul automotive)”.

În 2017 a crescut volumul creditelor noi acordate

În 11 luni ale anului 2017, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016, volumul creditelor noi acordate a crescut cu 8,7%. Acest lucru s-a datorat majorării cu 21,9% a volumului creditelor în moneda națională. Creditele în lei moldovenești acordate persoanelor fizice s-au majorat cu 34,4%, iar cele acordate persoanelor juridice – cu 15,5%. Potrivit unui răspuns al Băncii Naționale a Moldovei, oferit Agenției de presă IPN, această creștere a fost determinată de diminuarea ratelor dobânzilor la creditele în lei moldovenești, în medie cu 4,1 puncte procentuale, de la 14,5% în 2016 până la 10,4% în 2017. Și experții Centrului Analitic Independent „Expert Grup” notează că în 2017 a fost menținută stabilitatea sistemului financiar, chiar dacă la nivelul băncilor comerciale efectele crizei rămân a fi simțite, acțiunile de reformă ale Băncii Naționale au stopat deteriorarea situației și chiar reabilitarea parțială a credibilității investitorilor străini. Iar scăderea dobânzilor la credite poate încuraja economia spre realizarea de noi proiecte investiționale.

Volumul mărfurilor transportate în 11 luni a crescut cu 24,6

În perioada ianuarie-noiembrie 2017, întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial și aerian au transportat 15,8 milioane de tone de mărfuri, cu 24,6% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut. Ministerul Economiei Infrastructurii informează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că majorarea volumului mărfurilor transportate a fost determinată, în mare parte, de ameliorarea situației economice din perioada analizată. Sectorul transportului rutier este relativ competitiv și stabil comparativ cu alte sectoare din domeniu. 72% din volumul de mărfuri a fost transportat cu mijloace de transport rutier. În ianuarie-noiembrie 2017, volumul a constituit 11,4 milioane de tone, cu 20,2% mai mult faţă de perioada respectivă a anului 2016. În sectorul naval se înregistrează stagnare. În perioada menționată, volumul mărfurilor transportate cu transportul naval a constituit 123,8 mii de tone, în descreștere cu 1% față de perioada respectivă a anului precedent.

● SÂMBĂTĂ, 30 decembrie

Moldova intră în noul an fără monede noi

Monedele de 1 şi 2 lei nu au mai fost puse în circulaţie, deşi anterior se anunța ca termen estimativ sfârşitul anului 2017. Într-un răspuns oferit anterior Agenţiei de presă IPN, Banca Naţională a Moldovei (BNM) menţiona faptul că informația despre monedele de 1 și 2 lei este confidențială până în momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei de punere a lor în circulație. Până în ultimul număr din acest an al Monitorului Oficial, din 29 decembrie, decizia în cauză nu a fost publicată. Despre intenția de a pune în circulație o monedă nouă, de 2 lei, și de a schimba bancnota de 1 leu pe o monedă cu aceeași valoare BNM a anunțat la începutul lunii iunie. În perioada iunie-august a organizat un concurs public privind elaborarea conceptului pentru designul noilor monede. Banca centrală anunța că a ales mai multe concepte și că designul final va fi executat de către specialiștii monetăriei care a câștigat licitația organizată de către BNM. Detalii nu au fost făcute publice.