● LUNI, 25 martie
Moldovenii au importat până acum 700 de mii de tone de cartofi ca să-i sădească
Importul cartofilor pentru cultivare se sfărşeşte. Anul acesta agricultorii moldoveni au beneficiat de reduceri de până la 10% de la producătorii de cartofi din Olanda . Până acum moldovenii au importat 700 de mii de tone de cartofi. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Asociaţiei producătorilor de cartofi „Solana-M”, Petru Iliev. „Am avut un an mai greu şi am convenit cu partenerii europeni, mai ales cu olandezii, să ne facă o reducere. Am importat 700 de tone, dar e mai puţin decât ne-ar trebui. Oamenii au început să fie mai precauţi la importul de cartofi. Cartofii de elită costă 460-480 de euro pentru o tonă. Ni s-a făcut reduceri de 30, 40 şi 50 de euro la o tonă”, a comunicat Petru Iliev.
Ouăle s-au ieftinit în jumătate
Ouăle pe piaţă s-au ieftinit practic în jumătate. Directorul „Avicola Moldova”, unul din cei mai mari producători pe piaţă, Ion Bâzgu, a declarat că reducerea preţurilor a fost determinată de suprasaturaţia pieţei. Un alt factor, dar nu atât de important, este reducerea nesemnificativă a cererii determinată de Postul Paştilor, în care creştinii se abţin să consume carne, ouă şi lactate. Acum o săptămână, ouăle se vindeau la producător cu 11-12 lei pentru 10 bucăţi, iar în magazine ajungeau până la16 lei. Astăzi producătorii le vând cu 6-6,5 lei.
Ministerul Economiei a corectat prognoza de creştere economică pentru 2013
Ministerul Economiei a corectat prognoza de creştere economică pentru anul curent, de la 4% la 3,5%. La corectarea prognozei s-au luat în calcul datele statistice finale privind evoluţia PIB în 2012, care a înregistrat o scădere de 0,8% şi nu de 0,2% cum se spera. Vicepremierul în exerciţiu, Valeriu Lazăr, ministru în exerciţiu al economiei, a menţionat, în cadrul unei mese rotunde, că se aşteaptă o reabilitare a sectorului agricol, care a înregistrat anul trecut o scădere a volumului de producţie de 32,6%, precum şi o revigorare a producţiei industriale, cu circa 3%. De asemenea, se prevede majorarea exporturilor, cu circa 8%. Datele statistice pentru prima lună a alunului curent indică o tendinţă de majorare (+9,9% faţă de ianuarie 2012), deşi tendinţele constituite pe pieţele externe europene nu par a fi optimiste pentru majorarea cererii la mărfurile moldoveneşti. Pe piaţa CSI cererea la produsele din Republica Moldova va fi mai mult sau mai puţin constantă, aceste ţări,conform prognozelor FMI, vor înregistra o creştere economică de peste 3%.
● MARŢI, 26 martie
Agricultura Moldovei – cu perspective şi probleme
Republica Moldova are perspective bune în agricultură, dar, în acelaşi timp, se confruntă cu probleme majore legate de irigaţie şi în sectorul zootehnic. Aceste probleme trebuie rezolvate cu ajutorul autorităţilor. O declaraţie în acest sens a făcut expertul român în agricultură Cornel Costeliuc, unul din cei 10 experţi din statele membre ale UE care se află într-o vizită de studiu în Republica Moldova. Cornel Costeliuc a mai spus că experţii europeni sunt de părere că moldovenii trebuie să dezvolte sectorul produselor tradiţionale şi ecologice. „Aveţi domenii în care trebuie să faceţi ceva mai mult. Mă gândesc la sectorul zootehnic. Se pare că nu reuşiţi să acoperiţi necesarul de lapte, produse lactate şi carne din producţia locală. Aici Guvernul ar trebui să acorde o atenţie sporită. Cred însă că vă apropiaţi bine de cerinţele UE”, a mai adăugat expertul. Potrivit datelor oficiale, agricultura moldovenească formează 15% din PIB, 40% din totalul de exporturi, iar 27% din populaţia activă este antrenată în lucrări agricole.
Fermierii insistă pe un impozit unic mai mic decât cel propus de Guvern
Federaţia Naţională a Fermierilor din Moldova insistă pe aprobarea unui impozit unic în agricultură de 1,85 lei per bal/hectar. Aceasta este mai mic de aproape 2 ori faţă de propunerea promovată de Guvern – 3,1 lei. Potrivit unui comunicat de presă al federaţiei, aprobarea unui impozit unic în valoarea propusă de fermieri îi va stimula să intensifice activitatea în domeniu. Pe de altă parte, fermierii afirmă că un impozit dublu va exercita o presiune financiară sporită. Preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, Valeriu Cosarciuc, a menţionat că fermierii au nevoie stringentă de susţinere din partea statului, în special pe motiv că în ultima perioadă au fost afectaţi de mai multe ori de cataclisme naturale, cum ar fi seceta sau îngheţurile.
Moldova a încheiat negocierile cu Ucraina pentru livrarea energiei electrice
Moldova a negociat cu Ucraina un preţ de achiziţie a energiei electrice de 6,9 cenţi pentru un kilowatt-oră. Ministrul economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr, a declarat că nu vede premise de majorare a tarifelor pentru consumatorii finali. Valeriu Lazăr a declarat jurnaliştilor că aprovizionarea cu energie a Republicii Moldova este garantată. 30% din consumul intern va fi asigurat din surse locale, 20% – de la furnizori din Ucraina şi 50% de la Centrala de la Cuciurgan.Potrivit oficialului, negocierile cu partea ucraineană au fost fructuoase, ţinând cont de faptul că pe piaţa ucraineană preţul la energia electrică s-a majorat până la 8,9 pentru un kilowatt-oră.
● MIERCURI, 27 martie
Portul Giurgiuleşti intenţionează să dubleze volumul serviciilor de transport
Portul Internaţional Liber „Giurgiuleşti” planifică, până la finele anului 2013, o dublare a capacităţii serviciului de transport între terminalele Giurgiuleşti şi Constanţa Sud. Conform raportului de monitorizare al Ministerului Economiei, portul a înregistrat o activitate dinamică anul trecut. Portul Internaţional Giurgiuleşti, în afară de statutul său de Zonă Economică Liberă (ZEL), este şi un centru logistic cu terminal petrolier, containere şi terminale de mărfuri generale, precum şi terminale de cereale şi ulei vegetal. prin intermediul portului, pe parcursul lunilor ianuarie – decembrie 2012 au fost efectuate operaţiuni comerciale angro în valoare de 1,6 mlrd lei, menţinându-se la nivelul anului 2011. La finele anului 2012, rezidenţii au achitat diverse impozite şi taxe în sumă de 219,7 milioane de lei sau cu 31,7% mai mult decât în anul 2011.
În negocierile pentru Liberul Schimb cu UE au rămas aspectele de protejare a pieţei
Negociatorii Acordului de instituire a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător între Republica Moldova şi Uniunea Europeană mai au să discute aspecte care se referă la instrumentele de protejare a pieţei. Negocierile trebuie să se încheie până la reuniunea Comitetului de Cooperare între Republica Moldova şi UE, care va avea loc în luna iunie, a menţionat, la o conferinţă de presă, Valeriu Lazăr, ministru al economiei în exerciţiu. Potrivit oficialului, părţile au identificat echilibrul necesar în ceea ce priveşte accesul pe piaţă al produselor industriale. Mai dificil este cu produsele agroalimentare. Pe de o parte, ponderea acestora în exporturile moldoveneşti este semnificată. Iar pe de alta, ţările UE sunt în măsură să ofere producătorilor agricoli subvenţii cu mult mai mari decât ar putea s-o facă Republica Moldova. Ministerul Economiei elaborează şi o strategie de conformare a agenţilor economici la prevederile viitorului acord privind Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător. După definitivare, documentul va fi afişat pe siteul ministerului şi supus dezbaterilor publice.
O misiune FMI este aşteptată la Chişinău
La Chişinău este aşteptată o misiune a Fondului Monetar Internaţional. Data urmează a fi precizată. Anunţul a fost făcut miercuri, 28 martie, de către premierul în exerciţiu, Vlad Filat, în şedinţa Guvernului. Vlad Filat a solicitat miniştrilor şi altor structuri direct implicate să pregătească informaţii despre gradul de îndeplinire a obiectivelor asumate de către Guvern în Programul cu FMI. Ministrul economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr, a declarat, marţi, la o conferinţă de presă că, deşi perioada programului a fost prelungită cu 3 luni, până pe 31 martie, Moldova nu a îndeplinit toate angajamentele asumate. În ultima şedinţă până la demisia Guvernului, au fost aprobate mai multe proiecte de legi fără ca acestea să fie coordonate cu FMI, contrar înţelegerilor existente. Oficialul a mai spus că Moldova va rata ultima transă din programul negociat în 2010. Este vorba de o tranşă de 76 de milioane de dolari.
Comasarea CET-urilor cu Termocom va continua indiferent de cine va forma Guvernul
Comasarea CET-urilor cu SA „Termocom” va începe după o evaluare a activelor întreprinderilor, a declarat jurnaliştilor Valeriu Lazăr, ministru al economiei în exerciţiu. Potrivit oficialului, programul de restructurare a sistemului centralizat de asigurare cu energetice termică a municipiului Chişinău este în derulare şi va fi dus la capăt indiferent de cine va fi în echipa guvernamentală. Oficialul a apreciat ca fiind bună cooperarea cu autorităţile locale pe acest segment. Valeriu Lazăr a mai spus că în paralel se negociază cu Banca Mondială un acord de creditare în sumă de 40 mln dolari. Împrumutul va fi acordat în condiţii concesionale, iar banii vor fi investiţi în modernizarea întreprinderilor în sectorul energetic. Referindu-se la priorităţile după comasare, Valeriu Lazăr a spus că este important să fie reduse pierderile de energie termică, care exercită o mare presiune asupra tarifelor la căldură.
Moldova va rata ultima tranşă din programul cu FMI
Moldova nu a îndeplinit toate angajamentele convenite cu Fondul Monetar Internaţional şi va rata ultima transă din programul negociat în 2010. Este vorba de o tranşă de 76 de milioane de dolari, a declarat jurnaliştilor ministrul economiei în exerciţiu, Valeriu Lazăr. Potrivit lui Valeriu Lazăr, un program cu FMI pentru o ţară cum este Republica Moldova constituie un semnal transmis comunităţii internaţionale a donatorilor că lucrurile merg într-o direcţie bună. Suspendarea Programului cu FMI ar aduce consecinţe negative imaginii Moldovei. Valeriu Lazăr a mai spus că, indiferent de cine va intra în noua echipă a executivului, va trebui să restabilească încrederea FMI şi să negocieze un nou program cu acesta.
● VINERI, 29 martie
O parte din suprafaţa pieţelor va fi destinată exclusiv producţiei agricole locale
O parte din suprafaţa pieţelor agricole şi celor mixte va fi destinată exclusiv pentru producţia agricolă locală. Parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege în acest sens. Potrivit proiectului, 20% din suprafaţa pieţelor va fi pentru vinderea fructelor şi legumelor proaspete din Moldova. Deputatul democrat Oleg Ţulea, autorul iniţiativei, a remarcat că Republica Moldova este ţară agrară, însă continue să importe multe produse agricole. Alţi parlamentari au intervenit cu propunerea de a extinde până la 50% suprafaţa din pieţe destinată producţiei agricole locală. Decizia va fi luată în lectura a doua a proiectului. Deputatul Veaceslav Ioniţă a sugerat ca în lege să se introducă şi pedepse pentru nerespectarea reglementărilor propuse.
Vânzările butaşilor de viţă-de-vie vor fi în scădere, producător
În acest an vânzările de butaşi de viţă-de-vie vor fi în scădere, cu circa 15%, din cauza ninsorilor care au căzut prea devreme anul trecut. Un important producător de butaşi din Străşeni, Vasile Vutcărău, a declarat pentru IPN că deocamdată a vândut 60% din butaşi, comparativ cu alţi ani când vânzările erau de 85-90%. Producătorul spune că mai sunt şanse, deoarece butaşi se mai cumpără şi în aprilie-mai. Vasile Vutcărău a spus că în toamnă gerurile au venit prea devreme, din care cauză oamenii nu au putut să-şi cultive pământurile.
Gas Natural Fenosa a solicitat majorarea tarifelor pentru energia electrică
Gas Natural Fenosa a depus o cerere la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) prin care solicită majorarea tarifelor pentru energia electrică, de pe 1 aprilie, cu 14%. Şeful Departamentului relaţii externe şi comunicare al companiei Gas Natural Fenosa, Vasile Gribincea, a spus că majorarea este solicitată pentru consumatorii conectaţi la reţele de distribuţie de tensiune joasă, de 0.4 kV. Solicitarea vine drept urmare a creşterii preţului de procurare a energiei electrice de la producători cu 3%, a majorării cu 4,5% a tarifului pentru serviciile de transport a energiei electrice, dar şi a oscilărilor pe piaţa valutară. De asemenea, majorările sunt motivate prin investiţiile companiei în anul 2012, în sumă de circa 290 de milioane de lei, pentru renovarea şi modernizarea reţelelor de distribuţie. Solicitarea Gas Natural Fenosa va fi examinată în şedinţa ANRE.