● LUNI, 25 mai
Producătorii de conserve cer ajutorul statului pentru a preveni colapsul ramurii
Producătorii de conserve cer ajutorul statului în achitarea ratelor la creditele accesate. Directorul fabricii de conserve „Fortuna-Plus” din Criuleni, Ilie Vainrub, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că, din cauza embargoului impus de Federaţia Rusă, dar şi a dificultăţii lansării pe noi pieţe de desfacere, fabricile de conserve de mărimi medii riscă să dispară. Omul de afaceri a spus că, în decembrie anul trecut, responsabilii de la Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare au promis un mecanism de subvenţionare pentru fabricile de conserve, în sumă de 500 de milioane de lei, şi au îndemnat managerii să depună dosarele pentru a primi finanţările, dar după ce toate etapele au fost parcurse, statul nu şi-a onorat promisiunile. Recent şi prim-ministrul Chiril Gaburici a promis că Guvernul va acorda atenţia cuvenită ramurii agricole, dar lucrurile nu s-au mişcat din loc. Producătorii de conserve cer statului ajutor financiar, chiar şi sub formă de credit, dar cu o dobândă rezonabilă, ca să evite punerea sub sechestru a întreprinderilor din cauza datoriilor.
Agricultori din raionul Râşcani construiesc un frigider industrial cu sprijinul BM
Un frigider industrial cu capacitatea de 1000 de tone va fi construit în cadrul unui proiect lansat de grupul de producători Fruva Natural din satul Văratic, raionul Râşcani, care mai presupune şi instalarea unei linii de sortare. Investiţia totală este de peste 11 milioane de lei, 4 milioane dintre care este grantul proiectului Băncii Mondiale, oferit prin proiectul Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P). Grantul a fost debursat după ce fermierii au prezentat confirmarea contribuţiei financiare proprii, de peste 7 milioane de lei. Cooperativa Fruva Natural a fost creată în martie 2014, de către 5 fermieri specializaţi în cultivarea merelor şi prunelor. Cooperându-se, agricultorii au reuşit să consolideze 50 ha de plantaţii şi produc anual peste 1000 tone de mere şi prune de opt soiuri.
● MARŢI, 26 mai
Pomicultorii se aşteaptă la o roadă mică de mere
Recolta de mere din anul curent va fi mai mică ca în alţi ani. Pe pomi se observă puţine fructe, floarea a căzut din cauza secetei de la sfârşitul anului trecut, dar şi pentru că pe copaci au rămas neculese multe fructe din recolata anului trecut. Mihai Ţurcanu, pomicultor din raionul Floreşti, a declarat că şi seceta de acum afectează fructele care se formează pe copaci. Referindu-se la preţul cu care sunt vândute acum merele pe piaţă, de peste 20 de lei kilogramul, Mihai Ţurcanu a spus că scumpirile sunt dictate de deficit. Din cauza embargoului rusesc şi pentru că nu aveau condiţii de păstrare, producătorii şi-au vândut în toamnă merele foarte ieftin fabricilor de procesare.
Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei Moldova-Fruct, a declarat pentru IPN că acum depozitele producătorilor de mere sunt „măturate”. Faţă de anii precedenţi, în 2014 producătorii au direcţionat spre procesare peste 240 de mii de tone de mere, comparativ cu circa 90 de tone în alţi ani. Ulterior mere au mai fost exportate în statele UE sau alte ţări, iar la începutul primăverii câteva zeci de tone au ajuns şi în Rusia.
AGEPI va avea un nou statut
Întreprinderea de stat „Agenţia pentru proprietate intelectuală” (AGEPI) va fi reorganizată, prin transformarea ei în instituţie publică subordonată Guvernului. Potrivit proiectului, instituţia care va fi creată ca urmare a reorganizării va prelua drepturile şi obligaţiile AGEPI. În cadrul instituţiei vor activa două comisii: Comisia de contestări şi Comisia de mediere şi arbitraj.
●MIERCURI, 27 mai
Banca Mondială ajută producători de fructe din Moldova
Guvernul a aprobat şi a transmis Parlamentului proiectul de ratificare a acordului de finanţare adiţională a proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), semnat la 21 mai. Acordul cu Banca Mondială oferă Republicii Moldova posibilitatea contractării unui nou credit, în valoare de 12 milioane de dolari, pentru susţinerea financiară a producătorilor de mere, prune şi struguri care au fost afectaţi de restricţiile impuse de Federaţia Rusă la export în perioada 2013-2014. Acordul va intra în vigoare în 90 de zile de la data semnării. Compensaţiile vor constitui până la 50% din diferenţa creată între preţul la fructe până la impunerea embargoului în 2014 şi preţul fixat când fructele au fost date la procesare sau preţul estimativ pe piaţă la vânzare.
MPay se extinde
Serviciul Guvernamental de Plăţi Electronice (MPay) se extinde. Ca urmare a unor modificări operate de executiv în mai multe acte normative, persoanele fizice şi juridice vor obţine posibilitatea de a achita de la distanţă impozite, taxe, amenzi, penalităţi şi alte plăţi în bugetul public naţional, dar şi plăţi pentru servicii de interes public, de exemplu servicii locativ-comunale. În nota informativă a proiectului se menţionează că va fi îmbunătăţită şi procedura de calculare a cheltuielilor pentru serviciile respective şi va fi oferită posibilitatea restituirii plăţii în cazul prestării necorespunzătoare a serviciului MPay. Comisionul va fi de 1% pentru fiecare factură achitată, dar nu mai puţin de 1 leu şi nu mai mult de 2,5 lei în cazul plăţilor în numerar şi celor realizate prin internet banking, sau va fi prevăzută o cotă procentuală din suma tranzacţiei, stabilită ca urmare a desfăşurării licitaţiei privind achiziţionarea serviciilor de plată cu cardul bancar.
Tiraspolul a impus taxe de import pentru lactate
Importul de lactate în regiunea transnistreană este supus taxării. Administraţia regiunii anunţă că această decizie este temporară şi are ca scop susţinerea producătorilor locali, care sunt afectaţi de reducerea preţurilor la lactatele din dreapta Nistrului şi cele din Ucraina. Potrivit presei din regiune, pentru că leul moldovenesc şi hrivna ucraineană s-au devalorizat, lactatele din Ucraina şi cele din dreapta Nistrului sunt mai ieftine decât cele produse în regiunea transnistreană cu 10-25%. Din această cauză, a scăzut rulajul producătorilor din regiunea transnistreană. Fabrica de lactate din Tiraspol a vândut în aprilie producţie de 7 milioane de ruble transnistrene, comparativ cu vânzări de 10 milioane în ianuarie.
● JOI, 28 mai
CCI a decis crearea unei asociaţii de sprijin pentru afaceri
Biroul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova a decis crearea unei asociaţii a organizaţiilor de sprijin pentru afaceri, nucleul căreia va fi constituit din camerele bilaterale de comerţ din Republica Moldova. Decizia are intenţia de a spori colaborarea cu partenerii săi şi a oferi servicii de dezvoltare mai eficiente întreprinderilor din Moldova. „Rolul organizaţiilor de suport pentru afaceri în contextul Acordului de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE (DCFTA) este în creştere, aceasta fiind şi una din concluziile pe care le-am făcut la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Astfel am considerat necesară complementarea infrastructurii fizice şi a potenţialului uman al organizaţiilor noastre pentru a oferi suport întreprinderilor din Moldova în vederea valorificării depline a oportunităţilor deschise de DCFTA şi a creşterii competitivităţii”, a declarat preşedintele CCI, Valeriu Lazăr, citat într-un comunicat de presă al instituţiei.
● VINERI, 29 mai
Compensaţii pentru producătorii de mere şi struguri
Producătorii de mere şi struguri de soiuri tehnice, afectaţi de restricţiile impuse la exportul acestor produse pe piaţa rusă, vor primi compensaţii pentru veniturile ratate. Beneficiari vor fi producătorii care au plantaţii multianuale, nu mai mari de 15 hectare, a declarat astăzi, la o conferinţă de presă, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula. Alocarea compensaţiilor a devenit posibilă după ratificarea de către Parlament, la 28 mai, a Acordului de finanţare adiţională a proiectului „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P), semnat între Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (Banca Mondială). În baza acordului, Moldova va primi un credit de 12 milioane de dolari. Intenţia Băncii Mondiale este de a ajuta producătorilor mici şi mijlocii ca să-şi poată relansasa afacerile după pierderile suportate, a spus ministrul.
● SÂMBĂTĂ, 30 mai
Experţi ai Rosselhoznadzor se află în Moldova
O echipă de experţi ai Serviciului federal de control veterinar şi fitosanitar din Rusia (Rosselhoznadzor) se află în Republica Moldova. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, a comunicat, într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, că urmează să aibă o discuţie cu experţii într-o şedinţă la care vor participa şi reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor. La şedinţă se vor discuta problemele ce ţin de exportul de producţie de origine vegetală pe piaţa Federaţiei Ruse. „De conserve deja sunt responsabili Rosspotrebnadzor şi ei sunt şi cu vinurile. Noi am transmis şi la o instituţie, şi la altă instituţie, o scrisoare, am avut dialog cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, au reacţionat la această invitaţie. Sperăm că şi de la Rosspotrebnadzor vor reacţiona. Ei ne-au spus că vor să vadă cum muncesc câţiva producători, vor să vadă Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, sistemul de siguranţă a alimentelor, de control în domeniul fitosanitar”, a spus ministrul.