● LUNI, 25 iulie
ONG-uri din toată țara anunță lansarea Alianței pentru Abilitarea Economică a Femeilor
Organizații neguvernamentale din întreaga țară, inclusiv din regiunea transnistreană, care reprezintă femeile, lansează Alianța pentru Abilitarea Economică a Femeilor, care are menirea să susțină femeile în dezvoltarea afacerilor. Momentan din Alianță fac parte unsprezece entități.
Directorul executiv al Asociației Femeilor Antreprenoare din Moldova, Lilia Palii, a menționat că lansarea pe platforma Alianței a unui plan cu acțiuni advocacy este „extrem de importantă”. „Misiunea noastră este ca toate femeile și toate fetele din Moldova să fie tratate în mod egal cu bărbații... Vom depune tot efortul și expertiza membrilor femeilor antreprenoare practiciene pentru a veni cu contribuții esențiale ca vocea femeilor antreprenoare să fie auzită și să propunem politici de intervenție necesare pentru stimularea dezvoltării antreprenoriatului feminin în Moldova”, a menționat Lilia Palii.
● MARȚI, 26 iulie
Termenul pentru reparația podului de lângă localitatea Hrușova a fost extins până în decembrie
Termenul de executare a lucrărilor de reparație a podului de pe drumul public M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, în apropierea localității Hrușova, a fost extins. Dacă anul trecut, Administrația de stat a Drumurilor anunța că acesta urmează să fie gata în luna iunie a anului curent, acum, acesta se planifică a fi dat în exploatare în luna decembrie a acestui an. Sergiu Gălușcă, șef al Serviciului Poduri din cadrul ASD, a remarcat că atunci când a fost semnat contractul de executare a lucrărilor de reparație a podului, nu s-a știut despre perspectiva evenimentelor care vor avea loc, și anume războiul din Ucraina, dar și continuarea situației pandemice, care, potrivit lui, a dat peste cap unele aranjamente de logistică, inclusiv pentru antreprenor.
● MIERCURI, 27 iulie
Profesiile viitorului – universitățile se adaptează noilor necesități ale pieței muncii
Un nou an de studii vine cu noi specialități în cadrul instituțiilor de învățământ superior. În Republica Moldova a fost lansat Programul Profesiile Viitorului, care presupune deschiderea unor specialități noi: Animație, Dezvoltare Jocuri și New Media. Profesorii spun că universitățile își propun să pregătească specialiști care vor corespunde necesităților pieței muncii, în pas cu era inovațiilor și tehnologiilor informaționale. De la 1 septembrie, tinerii din Republica Moldova vor putea opta pentru o diplomă de studii superioare la specialități precum Animație, Game Design și New Media. Noile specialități se vor regăsi la USM, UTM și Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, instituții care își propun să formeze specialiști pentru profesiile viitorului.
Schemă de spălare a banilor. O persoană a fost reținută
Mai multe persoane din municipiului Chișinău au pus la cale o schemă frauduloasă de legalizare a mijloacelor financiare obținute din surse de venit ilicite. Doar într-un an și jumătate, făptașii au obținut ilegal cel puțin 5,3 milioane de lei. Oamenii legii anunță că au reținut o persoană pentru 72 de ore.
Procuratura Anticorupție precizează că în cadrul dosarului penal pornit pe faptul spălării banilor au avut loc percheziții în cel puțin zece locații. Potrivit cercetărilor, cei implicați au înregistrat mai multe persoane juridice pe fondatori diferiți. Companiile însă erau gestionate de fapt de una și aceeași persoană, acestea având adrese comune la subdiviziunile în care își desfășoară activitatea erau amplasate pe trei adrese în municipiul Chișinău.
Avocații Dionysos-Mereni acuză o examinare tendențioasă a cauzei în care e vizată compania
Avocații Dionysos-Mereni susțin că judecătorii care examinează cauza penală în care este vizată compania o fac tendențios și aplică alte standarde decât cele prescrise în Codul de procedură penală, încălcând și drepturile omului.
Într-o conferință de presă la IPN, avocatul Marin Domenti a relatat că urmărirea penală împotriva Dionysos-Mereni a fost pornită după ce compania a cerut în instanță întoarcerea proprietății sale în valoarea de aproximativ trei milioane de lei, preluată de o altă companie, Univers-Vin. Ultima, la rândul ei, a acuzat compania de tentativă de escrocherie și abuz în serviciu. Dacă inițial procurorul general a semnat o ordonanță de încetare a procesului penal, ulterior Univers-Vin a contestat ordonanța și a solicitat anularea ei și tragerea la răspundere penală a reprezentanților Dionysos-Mereni, „cu condamnarea la închisoare pentru faptul că a fost înaintată o acțiune în instanța de judecată împotriva companiei sale”.
Autoritățile publice ar putea achita salariile prin MPay
Autoritățile și instituțiile publice ar putea achita salariile prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice (MPay). Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege care prevede acest lucru. Potrivit autorităților, acest model unic de distribuire a plăților salariale va contribui la reducerea efortului operațional al entităților publice și va permite automatizarea, în mare parte, a proceselor ce țin de plata salariilor. Prin utilizarea acestui serviciu, autoritățile și instituțiile publice nu vor mai trebui să încheie anual contracte cu prestatorii de servicii de plată, iar angajații, la rândul lor, vor avea dreptul să opteze pentru ofertele și serviciile oricărui prestator de servicii de plată integrat cu MPay.
● JOI, 28 iulie
Veniturile PUA și RTEC au crescut nesemnificativ după majorarea tarifului, expert
Roman Guneavîi, expert în development, susține că, deși tariful la călătoria în transportul public din Chișinău a fost ajustat, veniturile Regiei Transport Electric și ale Parcului Urban de Autobuze au crescut nesemnificativ, cu doar 23%. Din moment ce tariful este același, iar abonamentele sunt unice pentru troleibuze și autobuze, nu este clar cum are loc partajarea veniturilor între cele două întreprinderi municipale. Într-o conferință de presă la IPN, Roman Guneavîi spune că a susținut Metodologia de calculare a tarifului pentru călătoria în transportul public municipal, aprobată recent. Potrivit lui, aceasta a fost o soluție pentru a exclude factorul de politizare a tarifului. Documentul prevede valoarea de referință a tarifului, care este legată de salariul mediu al unui chișinăuian. Respectiv, în momentul în care acest indicator va crește, municipalitatea va avea posibilitatea să ajusteze tariful. Mai mult ca atât, a susținut metodologia întrucât conține diferențe substanțiale între costul biletului unei călătorii care este de 6 lei și abonamente, pentru a stimula procurarea abonamentelor.
Însă, spune Roman Guneavîi, conținutul Metodologiei care a fost consultată inclusiv cu experții și conținutul documentului aprobat diferă în proporție destul de mare, inclusiv nu se mai regăsește acel tarif de referință. Expertul nu pune la îndoială calitatea și corectitudinea modificărilor, însă nedumerirea este față de faptul că municipalitatea a ignorat procedurile ce se impun pentru a asigura un proces transparent.
Întreprinderea „Barza Albă” nu va putea fi privatizată
Întreprinderea „Barza Albă”, una din cele mai mari companii producătoare de divin din Republica Moldova, nu va putea fi privatizată. Aceasta după ce Parlamentul a votat în lectură finală un proiect prin care întreprinderea este inclusă în lista bunurilor nepasibile privatizării.
Documentul prevede acordarea întreprinderii „Barza Albă” SA a statutului de obiect al patrimoniului cultural-național al Republicii Moldova. Astfel, bunurile întreprinderii și sălile de degustare sunt declarate obiect al patrimoniului cultural național. Excepție fac utilajul pentru producere și divinurile aflate la maturare sau depozitare. De asemenea, bunurile imobile ale întreprinderii vor fi incluse în Registrul monumentelor ocrotite de stat. Proiectul mai prevede restituirea dreptului exclusiv de utilizare a mărcii „Barza Albă”.
Vot final pentru instituirea mecanismului de monopol fiscal
Deputații au votat în lectură finală instituirea monopolului fiscal. Acest statut va oferi întreprinderilor sau grupurilor de întreprinderi din Republica Moldova dreptul de a desfășura în exclusivitate o activitate economică aferentă unor bunuri sau servicii, în scopul obținerii veniturilor pentru stat. Statutul de monopol fiscal va fi atribuit doar persoanei juridice cu capital integral sau majoritar de stat. Pentru a obține statutul de monopol de stat, întreprinderea trebuie să dispună de capacități tehnice, utilaje și să aplice tehnologii performante pentru desfășurarea activității economice respective.
Proiectul prevede și crearea Comisiei Naționale pentru Monopol Fiscal. Aceasta va constata necesitatea instituirii monopolului fiscal pentru anumite activități economice. Astfel, comisia, în baza unei analize pertinente și a consulturilor publice, va identifica întreprinderea sau grupul de întreprinderi pentru atribuirea statutului de monopol fiscal.
Timbrul de acciz, pe cartușe și rezervele pentru țigarete electronice
Timbrul de acciz devine obligatoriu direct pe pachet la cartușele și rezervele pentru țigarete electronice, preparatele destinate utilizării în cartușe și rezerve pentru țigarete electronice. Obligativitatea este prevăzută într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală. Accizele vor fi aplicate pentru fiecare unitate în parte și nu per litru cum este în prezent. Autorii proiectului, care sunt deputații PAS, precizează că scopul acestor modificări operate la Codul Fiscal și la Legea privind controlul tutunului este excluderea contrabandei și comercializării ilicite a acestor produse accizate pe teritoriul Republicii Moldova.
● VINERI, 29 iulie
Vladimir Bolea: Grâul este ținut deocamdată în depozite, pentru că prețul de export este unul mic
În acest an recolta de grâu este mai mică față de anul trecut, dar securitatea alimentară a țării este asigurată! O spune ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, potrivit căruia seceta a compromis o parte din grâu, însă roada asigură consumul intern al țării. De asemenea, potrivit oficialului agricultorii își țin grâul în hambare pentru că prețul de export este unul foarte mic. Ministrul Agriculturii spune că recoltarea grâului încă nu este finalizată în nordul Republicii Moldova, însă potrivit prognozelor recolta de grâu la nivel național ar urma să fie de aproape 800 de mii de tone. Recolta este mai mică față de anul trecut când s-a înregistrat o roadă record de 1,5 milioane de tone de grâu.
● SÂMBĂTĂ, 30 iulie
48 de tractoare de model Kubota au fost livrate în Moldova cu sprijinul guvernului nipon
48 de tractoare de model Kubota au fost livrate în Republica Moldova, fiind procurate cu suportul Guvernului Japoniei în cadrul proiectului „Modernizarea Tehnicii și Echipamentelor Agricole” (MAME). Ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a menționat că mii de unități de tehnică agricolă au ajuns în fermele din țară datorită suportului poporului nipon. Reziliența și sustenabilitatea în agricultură pot fi obținute doar prin tehnologizare, inovare si investiții continue, iar Japonia este un sinonim al acestor trei factori esențiali.