logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24 - 30 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-24-30-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1093083.html

● LUNI, 24 octombrie

De astăzi, Moldova va avea deficit de energie electrică, soluția este să economisim

Republica Moldova va avea un deficit de energie electrică începând de astăzi. Situația s-a agravat din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom. Contractele comerciale semnate de compania de stat Energocom nu vor acoperi tot consumul între orele 07:00 și 23:00. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale. Vicepremierul a îndemnat populația să economisească la maximum energia electrică în intervalul orelor 07:00 și 23:00. Antreprenorii și mediul de afaceri au fost încurajați să deconecteze iluminatul publicitar sau decorativ, să schimbe orele de producere și să utilizeze generatoarele individuale acolo unde este posibil. „Fiecare dintre noi poate să ajute. Dacă vom acționa solidar și responsabil nu va fi nevoie să deconectăm pe nimeni”, a scris oficialul.

● MARȚI, 25 octombrie

Horus Energy a finalizat lucrările de reparație capitală a Blocului energetic nr. 3 al Termoelectrica

Compania „Horus Energy” anunță că a finalizat lucrările de reparație capitală a Blocului energetic nr. 3 al SA „Termoelectrica SA”. Este vorba despre reparația turbinei și a generatorului blocului. Reprezentanții companiei precizează că, grație acestor lucrări de reparație, orașul Chișinău va fi asigurat cu agent termic și energie electrică în cantitatea în care se produce de către „Termoelectrica”. Întreprinderea, care este principala sursă de co-generare din țară, va începe sezonul rece cu două blocuri funcționale – Blocul energetic nr. 1, care a fost modernizat în anul 2019 și Blocul energetic nr. 3 care a fost reparat capital în această vară.

Termoelectrica ar fi avut acum trei blocuri funcționale dacă nu se anula licitația, antreprenor

Reprezentanții companiei „Horus Energy”, care au anunțat finalizarea lucrărilor de reparație capitală a Blocului energetic nr. 3 al SA „Termoelectrica SA”, susțin că, dacă licitația din primăvară nu ar fi fost anulată, acum întreprinderea ar fi avut trei blocuri funcționale. Potrivit lor, Blocul nr. 2 urma să fie modernizat, însă licitația a fost anulată din motive politice. Actuala criză energetică ar putea depășită, în opinia reprezentanților companiei, prin întreprinderea mai multor acțiune neîntârziate. „În primul rând, modernizarea blocurilor energetice nr. 2 și 3. Repet, blocul nr. 3 a fost reparat capital. Nu a fost modernizat. Noi vedem necesitatea de a moderniza blocul nr. 2 și 3 pentru a crește capacitatea de producere”.

Institutul Național de Cercetări Economice: Economia națională a intrat în declin

În contextul mai multor constrângeri economice externe și interne, economia națională a stagnat în prima jumătate a anului 2022 și a intrat în declin în cel de al doilea trimestru. De asemenea, în 2022 după creșterea galopantă a prețurilor la resursele energetice și produsele alimentare, a crescut considerabil și costul serviciilor. Sunt concluziile experților de la Institutul Național de Cercetări Economice și se regăsesc în noua ediție a publicației „Tendințe în Economia Moldovei”.

● MIERCURI, 26 octombrie

200 de milioane de lei pentru compensarea dobânzilor achitate de ÎMM-uri

200 de milioane de lei sunt alocați pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii. Banii vor fi folosiți la compensarea dobânzilor achitate, aferente perioadei 1 august 2022 – 31 decembrie 2022, la creditele bancare sau nebancare investiționale contractate de IMM-uri în valută națională, care erau active la data de 1 august 2022. Prevederile în acest sens se conțin într-o dispoziție a Comisiei pentru Situații Excepționale.

BEI acordă Moldovei 15 milioane de euro grant pentru eficiența energetică

Banca Europeană de Investiții acordă Republicii Moldova circa 15 milioane pentru realizarea proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”. Costul total al proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” este de 94 de milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 de milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 de milioane euro din partea BERD, și o contribuție în valoare de 18,5 milioane euro din partea Guvernului.

Magazinele de la frontieră vor activa în regim duty free până în septembrie 2023

Unitățile comerciale din zonele de ieșire ale frontierei de stat vor activa în regim duty free până pe 3 septembrie 2023. Magazinul amplasat în incinta Aeroportului Internațional Chișinău va activa în regim duty-free până pe 22 decembrie 2022. Guvernul a avizat inițiativa legislativă care prevede anularea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova.

● JOI, 27 octombrie

Marin Ciobanu: Majoritatea investitorilor sunt acum într-un regim de așteptare

Deși războiul din vecinătate și criza energetică nu-i încurajează pe investitorii străini să-și deschidă afaceri în Republica Moldova, totuși, procesul investițional nu este complet stopat. O spune directorul Agenției de Investiții, Marin Ciobanu. Potrivit oficialului, în condițiile crizelor pandemice și de securitate din regiune, pentru a deveni atractivă din punct de vedere investițional, Republica Moldova trebuie să ofere investitorilor facilități fiscale.

Igor Munteanu: CSE trebuie să-și folosească autoritatea pentru a accelera construcția liniei de înaltă tensiune „Isaccea-Vulcănești”

Criza energetică actuală nu este întâmplătoare. Ea se datorează moștenirii, a eșecurilor unor guvernări proaste, dar și a unei reacții întârziate a actualei guvernări, care și-a asumat riscuri inutile, din incompetență, este de părere fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu. Fostul ambasador susține că achizițiile de electricitate trebuiau pornite încă din lunile de vară, din surse diversificate, iar marea lor parte ar fi trebuit căutate în afara zonei de conflict. Igor Munteanu afirmă că nici Ucraina, bântuită de război, nici centrala de la Cuciurgan nu sunt furnizori siguri de energie. „Am fi fost într-o situație mult mai sigură, dacă strategia noastră se orienta spre România, așa cum o facem în situații de avarie”, spune el.

Noi obligații pentru organizațiile de creditare nebancară


Toate organizațiile de creditare nebancară vor fi obligate să efectueze auditul regulat al situațiilor financiare. De asemenea, vor fi stabilite criterii suplimentare pentru administratorii și conducătorii OCN. Aceștia vor trebui să aibă studii superioare în domeniile ce țin de științele economice, de drept și să dețină o experiență de cel puțin doi ani în domenii relevante. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat de Parlament în lectură finală.

Camera Americană de Comerț: Trebuie să susținem investițiile companiilor în retehnologizare

Companiile membre ale Camerei Americane de Comerț sunt optimiste în privința situației mediului de afaceri din Republica Moldova. O spune directoarea executivă a instituției, Mila Malairau. Potrivit șefei Camerei Americane de Comerț, în contextul crizei energetice, majoritatea companiilor investesc în tehnologii moderne care le permit trecerea la resursele energetice alternative.

Termenul de depunere a dosarelor de solicitare a subvențiilor va fi prelungit

Termenul de depunere a dosarelor de solicitare a subvențiilor urmează să fie prelungit până pe 4 noiembrie 2022. Măsura este propusă de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. O altă măsură le va permite agricultorilor să depună cerere de acordare a subvențiilor chiar dacă au restanțe la achitarea impozitelor și taxelor față de bugetul public național, cu condiția ca datoriile să fie stinse până la autorizarea plăților.

● VINERI, 28 octombrie

Andrei Spînu: Cel mai sumbru scenariu ar fi bombardarea liniilor electrice

Cel mai sumbru scenariu ar fi ca Federația Rusă să bombardeze liniile electrice care asigură interconectarea Republicii Moldova cu Ucraina. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia în eventualitatea în care rămânem fără infrastructura necesară pentru a importa energie electrică, vor avea loc deconectări masive în toată țara. De asemenea, vicepremierul spune că în cazul în care Gazprom sistează complet livrările de gaz, vor fi deconectate temporar de la energie electrică localitățile unde nu există instituții sociale.

O misiunea FMI vine la Chișinău pentru a discuta bugetul de stat pentru 2023

În perioada 31 octombrie și 11 noiembrie, o misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Ruben Atoyan, va purta discuții la Chișinău cu autoritățile Republicii Moldova în contextul celei de-a doua evaluări a programului ECF-EFF, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF).

Apă-Canal Chișinău este într-o situație precară, inclusiv din cauza neajustării tarifului, director

Societatea pe acțiuni „Apă-Canal Chișinău” se află într-o situație precară, fapt care este rezultatul unui tarif care nici pe departe nu acoperă costurile operaționale și obligațiunile operatorului. De asemenea, întreprinderea se confruntă cu dificultăți ca urmare a semnării în 2013 a acordurilor de împrumut cu BERD și BEI în niște condiții care sunt irealizabile pentru ACC. Declarații în acest sens au fost făcute de către Irina Gutnic, director general al SA „Apă-Canal Chișinău”, la ședința Consiliul municipal Chișinău.

Precizări privind zborurile efectuate de Wizz Air

Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că operatorul aerian Wizz Air nu își sistează activitatea în Republica Moldova. Este vorba despre schimbarea bazei operaționale, fapt care ar putea duce la anularea zborurilor pe unele destinații sau la reducerea frecventelor de zbor. Precizările AAC sunt făcute în contextul în care în spațiul publica au apărut informații, potrivit cărora Wizz Air și-ar sista activitatea în Republica Moldova. Instituția menționează operatorul va efectua în continuare zboruri pe Aeroportul Internațional Chișinău.

Gazprom a confirmat livrarea gazelor în noiembrue. Prețul estimat este de 821 de dolari

Concernul rus Gazprom a confirmat livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova în luna noiembrie. Anunțul a fost făcut de către directorul SA „Moldovagaz”. Vadim Ceban precizează că a fost confirmat un volum de 5,7 milioane de cubi pe zi. Prețul preliminar pentru o mie de metri cubi de gaze este de 821,58 de dolari SUA.

● SÂMBĂTĂ, 29 octombrie

După circa 20 de ani, se relansează cursa feroviară de pasageri Chișinău - Kiev

După mai bine de 20 de ani, se relansează cursa feroviară internațională de pasageri Chișinău – Kiev, de trei ori pe săptămână. Trenul va pleca din Gara Chișinău spre Kiev: marți, joi și duminică. Din Kiev spre Chișinău va porni: sâmbătă, luni și miercuri.

La București se desfășoară Vernisajul Vinului Moldovenesc

42 de crame din Republica Moldova, atât nume consacrate, cât și mici producători, sunt prezentate la Vernisajul Vinului Moldovenesc de la București, România. Vizitatorii sunt așteptați la târg azi și mâine, la NORD Events Center by Globalworth.