RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 24-28 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-24-28-octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ip-7966_993658.html
[● LUNI, 24 octombrie]
[Aproape jumătate din contribuabilii din Chişinău, Bălţi şi Comrat s-au conectat la „Declaraţie electronică”]
Circa 48% din cei 15 mii de contribuabili, plătitori de TVA, deserviţi de subdiviziunile Serviciului Fiscal de Stat din Chişinău, Bălţi şi Comrat, au semnat acorduri cu întreprinderea de stat „Fiscservinform” privind conectarea la serviciul „Declaraţie electronică”. Contribuabilii din cele trei localităţi urmează, cu începere din 1 ianuarie 2012, să prezinte obligatoriu rapoartele fiscale pin internet. Vitalie Coceban, administratorul ÎS „Fiscservinform” , a menţionat într-o emisiune la Radio Moldova că toţi cei 15 mii de agenţi economici au fost înştiinţaţi din timp despre necesitatea de a se conecta la serviciul „Declaraţie electronică”, iar planificarea prealabilă a vizitei la „Fiscservinform” permite ca persoanele împuternicite să nu stea la cozi.
[●MIERCURI, 26 octombrie]
[SUA este în top 5 state care investesc în Moldova, AmCham]
SUA este în top 5 state care investesc în Republica Moldova, iar o parte din acest merit îi revine Camerei de Comerţ Americane Moldova (AmCham), a declarat preşedintele organizaţiei, John Maxemchuk, la o ceremonie consacrată aniversării a 5-a de la lansarea activităţii. „Mulţi lideri de afaceri au contribuit din timpul lor personal pentru a îmbunătăţi mediul general de afaceri în beneficiul tuturor. Este o atitudine de colaborare şi dedicare faţă de binele comun care mă face să fiu încrezător că vom avea un viitor mare. Ne-am propus să îmbunătăţim anume cadrul legal din Moldova, care ar crea investitorilor un mediu normal de activitate şi ar atrage mai multe companii internaţionale să investească în Moldova”, spus John Maxemchuk.
[ME a redus până la 4% prognoza creşterii economice pentru 2012]
Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a anunţat noile prognoze macroeconomice, consultate cu misiunea Fondului Monetar Internaţional, aflată la Chişinău. 6,5% este noua prognoză de creştere economică pentru anul 2011. Pentru anul 2012, Ministerul Economiei a redus prognoza creşterii economice până la nivelul de 4%, în linie cu aşteptările privind tendinţele în economia globală şi regională. „Avem nevoie de soluţii şi propuneri de politici alternative, nu doar de constatarea anumitor fapte şi situaţii. Ne dorim să elaborăm politici economice realiste, nu castele de nisip, de aceea avem nevoie de propuneri din partea societăţii civile şi experţilor independenţi pe care le luăm în consideraţie”, a declarat Valeriu Lazăr în cadrul lansării celei de-a doua ediţii a publicaţiei „Tendinţe în Economia Moldovei”.
[Noua formă de asociere − grupurile de producători, lăudată de oficiali şi agricultori]
Noua formă de asociere a agricultorilor – grupurile de producători – va duce la creşterea veniturilor prin îmbunătăţirea capacităţii tehnice şi de management a membrilor acestora. Despre aceasta s-a vorbit la o conferinţă internaţională cu genericul „Fondarea grupurilor de producători agricoli: oportunităţi şi beneficii”. Agricultorii prezenţi la conferinţă şi-au exprimat susţinerea pentru această iniţiativă a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, spunând că, odată cu crearea grupurilor de producători, vor putea mai uşor să-şi comercializeze producţia şi să investească împreună în achiziţionarea echipamentelor pentru agricultură.
[Estimarea indirectă a veniturilor se va răsfrânge asupra unui număr limitat de persoane, reprezentant FMI]
Estimarea obligaţiei fiscale a persoanelor fizice prin metode şi surse indirecte nu poate fi nicidecum considerată ca fiind o intimidare a contribuabililor, a declarat într-o discuţie cu presa şeful misiunii FMI pentru Moldova, Nikolay Gueorguiev. În Moldova practica va fi aplicată cu începere de la 1 ianuarie 2012. Estimarea indirectă se va răsfrânge asupra unui număr limitat de persoane fizice, cu venituri mari, care prezintă risc de nedeclarare şi de neachitare integrală a impozitului pe aceste venituri. „Trebuie să existe o echitate fiscală. Nu pot fi majorate încasările la buget doar prin impozitele plătite de persoanele care trăiesc din salariu”, a subliniat Nikolay Gueorguiev.
[Impozitul pe venitul agenţilor economici nu va reduce atractivitatea Moldovei, FMI]
Reintroducerea impozitului pe venitul agenţilor economici nu va reduce esenţial atractivitatea Republicii Moldova în ochii unor potenţialii investitori. De această părere este reprezentantul FMI pentru Moldova, Nikolay Gueorguiev. Oficialul FMI a spus că 12% este o cotă de impozitare mai mică decât cea aplicată în alte state din Europa. „Cota impozitului pe venitul întreprinderilor, potrivit unor studii, se află doar pe locul 5 atunci când un potenţial investitor analizează posibilitatea de a face investiţii într-o ţară sau alta”, a menţionat Nikolay Gueorguiev. Potrivit reprezentantului FMI, politica fiscală pe anul viitor prevede şi unele alte măsuri care vor ameliora situaţia agenţilor economici. Ministerul Economiei elaborează o lege nouă, prin care va fi limitat numărul de inspecţii şi controale la întreprinderi. De asemenea a fi implementat principiul − sancţiunea aplicată nu poate depăşi prejudiciul adus bugetului.
[● VINERI, 28 octombrie]
[Termenul de prezentare a dărilor de seamă corectate va fi extins]
Agenţii economici îşi vor putea corecta dările de seamă chiar şi după câteva luni după prezentarea acestora la organul fiscal. O vor putea face până în momentul în care vor fi anunţaţi despre efectuarea unui control fiscal la întreprindere. Proiectul de lege prin care este extins termenul de prezentare a dărilor de seamă corectate a fost votat în primă lectură de Parlament. Deputatul Valeriu Guma, autorul proiectului, a explicat că în prezent, dacă un agent economic descoperă, de exemplu în luna octombrie, o greşeală în calculul TVA pe luna februarie a aceluiaşi an, nu mai poate să prezinte la fisc o dare de seamă corectată pentru că termenul pentru februarie a expirat la 31 martie.
[Un nou val de scumpiri se aşteaptă pe piaţa imobiliară]
Patronatele din construcţii se aşteaptă la un nou val de scumpiri pe piaţa imobiliară şi explică acest lucru prin faptul că de la începutul anului s-au mărit preţurile pentru materialele de construcţie. Preşedintele Federaţiei Patronale a Constructorilor, Drumarilor şi Producătorilor Materialelor de Construcţie „Condrumat”, Pavel Caba, a declarat, în cadrul unor dezbateri publice, că preţurile la apartamente ar putea să crească cu aproximativ 4-5 procente. Potrivit lui Pavel Caba, de la începutul anului, cărămida s-a scumpit cu 24 la sută, metalul cu 10 la sută, cimentul cu 12 la sută, iar produsele de cablu cu peste 30 la sută. Creşterea cheltuielilor se va răsfrânge inevitabil asupra preţului la apartamentele construite. Totuşi, preţul va depinde de cum dezvoltatorul va negocia cu investitorul – fie să mărească preţurile, fie să scadă din beneficii.