logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23 -29 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-23-29-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1100419.html

● LUNI, 23 octombrie

Rata medie la depozitele noi atrase în lei s-a diminuat în septembrie


În luna septembrie, depozitele noi atrase la termen au constituit 3 670,4 milioane de lei, micșorându-se cu 2,3% față de luna august. Depozitele atrase în moneda națională au înregistrat o pondere majoră de 66,6% și au însumat 2 446,1 milioane de lei, în creștere cu 10,3% față de luna precedentă.

Rata medie nominală la depozitele noi atrase în moneda națională s-a diminuat cu 0,23 puncte procentuale comparativ cu luna precedentă și a constituit 4,29%. Rata medie nominală la depozitele în valută s-a majorat cu 0,01 puncte procentuale, constituind 2,19%.

● MIERCURI, 25 octombrie

Situația în domeniul agriculturii este critică și continuă să se înrăutățească, ex-vicepremier

Situația în domeniul agriculturii este critică și continuă să se înrăutățească. Agricultorii se descurcă din ce în ce mai greu și sunt puși în fața unei alegeri: să rămână în țară sau să emigreze pentru a-și putea rezolva problemele. O spune ex-vicepremierul Octavian Calmîc, președintele Asociației Obștești LEX-ECON Consulting. Potrivit lui, eforturile depuse de autoritățile statului sunt considerate insuficiente. Experții în domeniul economiei și agriculturii au propus „un șir de soluții care țin de dezvoltarea și menținerea pe linia de plutire a sectorului agrar.

● JOI, 26 octombrie

Europenii, în ajutorul moldovenilor în prag de iarnă


Uniunea Europeană este informată despre problemele cu care se confruntă  cetățenii Republicii Moldova pe plan economic și, în special, energetic. Aceasta reiese din decizia Comisiei Europene de a debursa un sprijin financiar de 72,5 milioane de euro țării noastre, ca parte a operațiunii de asistență macrofinanciară pentru țară, aflată în curs de desfășurare, relatează IPN cu referință la un comunicat al Comisiei Europene.

Moldova și-a consolidat finanțele cu un împrumut de 50 de milioane EUR, iar până la sfârșitul lunii va urma o nouă tranșă de 22,5 milioane de euro sub formă de grant.

Lumină verde „trenulețului” moldovenesc spre Europa!

Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova un grant de investiții în valoare de 12 milioane de euro pentru proiectul BEI Global de reabilitare și modernizare a două secțiuni-cheie de linii de cale ferată din Moldova, relatează IPN cu referință la un comunicat al Comisiei Europene.

Înțelegerea a fost oficializată în cadrul Forumului Global Gateway de către Comisarul European pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi, și Președintele Băncii Europene de Investiții (BEI), Werner Hoyerun. Aceasta vizează și un împrumut ulterior de 42 de milioane de euro de la BEI Global, destinat modernizării infrastructurii feroviare, ceea va îmbunătăți conectivitatea internă a țării, dar va oferi și o rută de export importantă pentru Ucraina, promovând stabilitatea regională și reziliența economică.

Facilități la înregistrarea caselor cu un nivel din sate și a întovărășirilor pomicole

Casele cu un nivel din localitățile rurale și întovărășirile pomicole vor putea fi înregistrate cu singura condiție ca proprietarul să declare pe propria răspundere că acestea respectă toate normele de siguranță și să execute lucrările de intervenție conform noului Cod al Urbanismului și Construcțiilor, votat de în primă lectură de Parlament.

Antibioticele în scopuri profilactice în apicultură sunt interzise

Utilizarea în apicultură a antibioticelor cu scopuri profilactice va fi interzisă. Prevederea se conține într-un proiect de lege votat de Parlament în lectură finală.

Procedura de înregistrare pentru micii producători și pensiunile turistice va fi simplificată

Procedura de înregistrare pentru micii producători și pensiunile turistice urmează să fie simplificată. Un proiect adoptat de Parlament în prima lectură prevede optimizarea documentelor necesare pentru obținerea actelor permisive eliberate în domeniul siguranței alimentelor și simplificarea procesului de certificare a alimentelor, precum și sporirea supravegherii serviciilor prestate în alimentația publică.

Parlamentul a votat legea privind etichetarea produselor cu impact energetic

Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul legii privind etichetarea produselor cu impact energetic. Etichetele vor conține informații clare despre eficiența energetică a produselor, consumul de energie sau de alte resurse, precum și alte informații suplimentare.

● VINERI, 27 octombrie

Japonia va oferi Moldovei un grant de 1,9 milioane euro pentru agricultori


Republica Moldova va beneficia de susținere nerambursabilă sub formă de grant în valoare de 1,9 milioane euro din partea Japoniei. Executivul de la Chișinău a aprobat proiectul de hotărâre pentru inițierea negocierilor dintre Republica Moldova și Japonia în vederea semnării acordului de grant privind realizarea Proiectului „Asigurarea Fermierilor cu Fertilizanți”.

Salarii mai mari cu 15% pentru medici și personalul medical

Angajații din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală vor primi începând cu luna octombrie salarii de funcție majorate în medie cu 15%.

Femeile care dezvoltă afaceri pot accesa ajutor de la stat de până la 600 de mii de lei

Femeile care dezvoltă afaceri pot accesa suport financiar din partea statului de până la 600 de mii de lei. Prevederile sunt incluse în noul Program de susținere a antreprenoriatului feminin, aprobat astăzi de cabinetul de miniștri.

● SÂMBĂTĂ, 28 octombrie

Recensământul de probă al populației și locuințelor: provocări și soluții


Pentru asigurarea reușitei a recensământului populației și locuințelor care urmează să aibă loc în anul 2024, este necesară o campanie națională amplă de informare a societății. Aceasta este una dintre concluziile la care au ajuns participanții la masa rotundă cu genericul „Recensământul de probă al populației și locuințelor: provocări și soluții”, organizate de Biroul Național de Statistică în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație. Recensământul de probă al populației și locuințelor s-a desfășurat în perioada 28 august – 10 octombrie 2023, în 11 localități din țară.