RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 23 – 28 aprilie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-23-28-aprilie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn--7966_997410.html
[● Marţi, 24 aprilie]
[Creşterea euro nu este decât o revenire după sărbători ]
Euro a crescut faţă de leul moldovenesc cu 10 bani comparativ cu ziua precedentă, Banca Naţională a Moldovei afişând pentru 24 aprilie un curs oficial de 15,5774 lei pentru 1 euro. Solicitat de Info-Prim Neo, directorul portalului Financial Brains Moldova, Dr. Sveatoslav Mihalache, a declarat că scumpirea euro este o revenire după sărbători. În perioada sărbătorilor euro s-a ieftinit pentru că mai multă lume a schimbat euro în lei, iar acum a revenit la normal. Dr. Sveatoslav Mihalache a menţionat că situaţia pe piaţa creditară europeană este foarte tensionată. Dobânzile la obligaţiunile spaniole şi cele italiene continuă să crească. „Euro balansează la limba prăpastiei demonstrând o rezistenţă de invidiat. Datele macroeconomice din ultimele săptămâni continuă sa dezamăgească investitorii. La date economice negative se adaugă incertitudinea politică – turul doi al alegerilor din Franţa, alegerile din Grecia şi posibile alegeri din Olanda”, a notat Dr. Sveatoslav Mihalache. Directorul Financial Brains Moldova susţine că nivelurile perechii euro-dolar la care trebuie atrasă atenţia sunt 1.3000 şi 1.2975. Trecerea acestor niveluri va deschide drumul spre 1.26 dolari pentru un euro, ceea ce constituie minima acestui an şi 14,80/90 lei pentru un euro. „Perechea valutară eur/usd timp de 3 luni rămâne într-un coridor foarte restrâns 1.3000 (nivel de jos), 1.3485 (cel de sus)”, a comunicat Dr. Sveatoslav Mihalache.
[● Miercuri, 25 aprilie]
[ANPC cere notificarea abonaţilor despre epuizarea traficului de internet mobil]
Agenţia Naţională pentru Protecţia Concurenţei (ANPC) a constatat că abonaţii serviciului de internet mobil achită un tarif mai înalt pentru acelaşi serviciu în cazul depăşirii traficului pentru opţiunea Internet Mobil 3G prevăzut în abonamente. Agenţia solicită ca operatorii să notifice abonaţii când epuizează traficul. Potrivit unui comunicat de presă al ANPC, în prezent un singur operator de telefonie mobilă notifică abonaţii despre epuizarea traficului inclus în cadrul pachetului contractat, astfel aceştia au posibilitatea de a decide să utilizeze sau nu serviciul de internet mobil la tarif extra-pachet.
[Produsele moldoveneşti ar fi mai competitive pe o piaţă europeană afectată de criză]
Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, susţine că în contextul încetinirii creşterii economice în zona euro impactul asupra Republicii Moldova nu ar trebui să fie unul dramatic. Produsele şi serviciile moldoveneşti pot fi mai competitive pe piaţa europeană, dacă aceasta va fi afectată de criză. În acelaşi timp, piaţa rusă, de rând cu pieţele noi, precum China, ar putea compensa parţial eventualele pierderi a poziţiilor de export în Europa. Declaraţia a fost făcută, marţi, 24 aprilie, la întâlnirea oficialului cu membrii „Trade Club Moldova”. „Trade Club Moldova” întruneşte 27 de consilieri economici ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova şi consuli onorifici ai diferitor ţări. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei, membrii „Trade Club Moldova” s-au interesat în mod special de perspectivele procesului de privatizare în Republica Moldova, stabilitatea relaţiilor cu Federaţia Rusă, inclusiv în domeniul alimentării cu gaze naturale, evoluţia negocierilor privind semnarea unui acord de creare a Zonei de Comerţ Liber, Profund şi Comprehensiv cu Uniunea Europeană etc.
[BERD condiţionează investiţiile în modernizarea Căilor Ferate din Moldova]
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) intenţionează să investească 100 de milioane de euro într-un proiect de modernizare a Căilor Ferate din Moldova. BERD condiţionează însă lansarea proiectului cu ajustarea politicii tarifare a întreprinderii. „Vom atrage asistenţa tehnică necesară pentru realizarea unor economii şi creşterea competitivităţii întreprinderii”, a spus directorul regional al BERD pentru Caucaz, Moldova şi Belarus, Paul-Henri Forestier, în cadrul unei întrevederi cu viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al economiei. Valeriu Lazăr a menţionat în context necesitatea corelării acestui proiect investiţional cu procesul de restructurare a întreprinderii, promovarea unei politici tarifare non-discriminatorii şi transparente.
[Femeile din Moldova sunt ajutate să devină competitive în afaceri]
Femeile în afaceri. Astfel este întitulată noua iniţiativă lansată de Programul BERD BAS Moldova (Business Advisory Services), cu susţinerea financiară a guvernului Suediei. Asistenţa în cadrul acestei iniţiative va fi oferită prin co-finanţarea proiectelor de consultanţă şi a altor activităţi de dezvoltare a pieţei întreprinderilor gestionate de femei – companii în proprietatea femeilor sau întreprinderi unde cei mai mulţi dintre angajaţi sunt femei. De asemenea, va fi susţinută diversificarea tipurilor de servicii în consultanţă oferite de către femeile-consultante. „Spre deosebire de iniţiativele anterioare, proiectul „Femeile în afaceri” va susţine şi întreprinderile care abia îşi încep activitatea, inclusiv la nivel de idee de afaceri”, a declarat managerul naţional al BERD BAS Moldova, Veronica Arpentin, la prezentarea noii iniţiative. De granturi până la 70% din costul serviciilor de consultanţă vor putea beneficia femeile din toate ramurile economiei naţionale. Accentul va fi pus pe susţinerea proiectelor de consultanţă implementate de companii din sectoarele textilelor, vânzărilor cu amănuntul, turismului, catering-ului, producerii de obiecte de artizanat, servicii medicale etc. Valoarea maximă a proiectelor poate fi de 10 mii de euro.
[Investiţiile în sectorul de comunicaţii electronice au crescut cu 4,9%]
Volumul total al investiţiilor în sectorul comunicaţiilor electronice – comunicaţii mobile, telefonie fixă, acces la Internet şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale – a crescut anul trecut cu 4,9% faţă de 2010 şi a ajuns la circa 1,8 miliarde de lei, arată un raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI). Cele mai mari investiţii – de circa 1,1 miliarde lei – au fost efectuate în reţelele mobile, acestea majorându-se cu 20,3%. Volumul investiţiilor în reţelele audiovizuale a crescut cu 81,3% şi a ajuns la 60,7 milioane lei. Totodată, investiţiile în reţelele fixe s-au micşorat cu 17,9% şi au alcătuit 617,5 milioane lei.
În 2011, ca şi în anii precedenţi, cei mai mari investitori în sectorul de comunicaţii electronice au fost companiile „Moldtelecom”, „Orange Moldova” şi „Moldcell”. Cei trei furnizori de comunicaţii electronice au asigurat 91,9% din totalul investiţiilor în acest sector.
[● Joi, 26 aprilie]
[Primul marfar prin regiunea transnistreană a pornit astăzi de la Râbniţa]
Circulaţia feroviară a marfarelor prin regiunea transnistreană a fost reluată după o pauză 6 ani. Primul tren a pornit astăzi, 26 martie, de la Râbniţa, încărcat cu producţie de la Uzina Metalurgică, şi s-a îndreptat spre Odesa, Ucraina. Garnitura are 30 de vagoane. La eveniment au participat primul ministrul Vlad Filat şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk. „Reluarea circulaţiei trenurilor marfare este importantă, dar şi mai important este să dezvoltăm economia pe ambele maluri ale Nistrului, să existe deschidere spre pieţe şi tarife accesibile”, a spus prim-ministrul Vlad Filat
[Economia Moldovei prezintă semne clare de răcire]
Pe parcursul ultimelor luni economia Republicii Moldova prezintă semne clare de răcire, prin încetinirea creşterii sau chiar instalarea recesiunii în unele sectoare ale economiei. Aprecierea a fost făcută la o masă rotundă la care Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” şi-a prezentat noul produs analitic elaborat de organizaţie – Indicele Compozit Anticipator al Economiei moldoveneşti. Directorul de programe, Adrian Lupuşor, a declarat în context că necesitatea îmbunatăţirii capacităţii de prevenire şi gestionare a unor eventuale tendinţe negative din economia naţională este esenţială pentru reuşita unei echipe aflate la guvernare. În majoritate ţărilor datele statistice privind Produsul Intern Brut, principalul indicator care defineşte ciclul economic, se publică trimestrial. Cu mare întârziere vin şi alte date statistice. De exemplu, cifrele finale privind exporturile, importurile, investiţiile pentru 2011 s-au aflat abia în martie 2012. Utilizarea unui instrument precum Indicele Compozit Anticipator, care va fi calculat lunar, va permite să se prevină unele tendinţe negative cu impact asupra principalelor sectoare ale economiei, a menţionat Adrian Lupuşor.
[Atacul raider la Banca de Economii continuă, ministrul finanţelor]
Atacul raider la Banca de Economii, unde statul deţine pachetul majoritar de acţiuni, continuă. Acţionarii care sunt în minoritate încearcă să preia majoritatea. Declaraţia fost făcută la şedinţa Parlamentului, de către ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă, audiat la solicitarea deputatului liberal democrat, Valeriu Streleţ, ca urmare a unor informaţii apărute în presă. „Situaţia în jurul Băncii de Economii arată foarte clar că acţiunile de tip raider, constatate în vara anului 2011, încă nu s-au stopat. Banca de Economii este şi în continuare în atenţia câtorva companii care cu orice preţ, inclusiv pe căi ilegale, îşi doresc preluarea rolului asupra Băncii de Economii cu implica instanţelor judecătoreşti şi a executorilor judecătoreşti”, a menţionat Veaceslav Negruţă. Potrivit ministrului, la 22-23 martie 2012, au fost executate o serie de ordonanţe ale Judecătoriei Economice de Circumscripţie Chişinău, în urma cărora 18,54% din acţiuni, aparţinând la acel moment la două companii, au fost transferate către alţi proprietari cu reşedinţă în Federaţia Rusă.
[● Vineri, 27 aprilie]
[Proiectul Legii cu privire la organizaţiile financiare nebancare trebuie îmbunătăţit, CAPC]
Proiectul de Lege cu privire la organizaţiile financiare nebancare trebuie îmbunătăţit. Calitatea documentului ar spori esenţial dacă vor fi revizuite anumite norme care conţin factori de coruptibilitate. Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) a efectuat expertiza proiectului de lege şi a depistat mai multe riscuri. Potrivit expertului CAPC, Mariana Calughin, normele care conţin factori de risc ţin de concurenţa normelor de drept, la fel de cumularea competenţei de a stabili, percepe şi a utiliza taxele pentru serviciile publice. Totodată, spune expertul, prezintă risc şi normele care ţine de cumularea competenţelor de a elabora acte, de a controla aplicarea lor şi emite sancţiuni. CAPC menţionează că prevederi precum determinarea competenţei după formula „este în drept” sau „poate” de asemenea pote duce la coruptibilitate. În proiect mai sunt şi lacune de drept, norme de blanchetă şi norme irealizabile, operarea cu termeni, fără a li se concretiza sensul, stabilirea unor termene nejustificate, temeiuri neexhaustive pentru survenirea răspunderii.
[Credite de 1,7 mln dolari în infrastructura post-recoltare prin Programul Compact]
În cadrul Programului Compact au fost acordate până în prezent credite în valoare de 1,7 milioane dolari pentru construcţia şi utilarea frigiderelor destinate păstrării fructelor şi legumelor în stare proaspătă, precum şi pentru alte investiţii în infrastructura post-recoltare din Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Fondului Provocările Mileniului Moldova (FPM Moldova), frigiderele ce vor fi construite din împrumuturile acordate în cadrul Programului Compact vor avea o capacitate totală de peste 5600 tone şi vor fi gat până la finele anului curent. Acestea vor fi amplasate în raioanele Dubăsari, Edineţ, Briceni şi Ştefan-Vodă. Sergiu Luchiţa, responsabil de programul de credite în cadrul FPM Moldova, a precizat că destinaţia principală a depozitelor frigorifice este pre-răcirea şi păstrarea producţiei agricole în stare proaspătă ceea ce asigură livrări constante către reţelele comerciale, precum şi preţuri avantajoase pentru produsele agricole vândute în perioada extrasezon. În Republica Moldova cel mai frecvent sunt supuse păstrării în depozitele frigorifice merele şi strugurii.
[● Sâmbătă, 28 aprilie]
[Chişinăul va propune Moscovei anularea impozitului la producţia alcoolică moldovenească]
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, va avea o întrevedere de lucru la Moscova cu Ghenadii Onişcenco, şeful Serviciului Sanitar al Federaţiei Ruse. Ministrul va propune oficialului rus anularea impozitului la producţia alcoolică moldovenească şi deschiderea postului vamal suplimentar „Breansk”, care va efectua operaţiunile vamale asupra producţiei specificate. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Vasile Bumacov se deplasează la Moscova sâmbătă, 28 aprilie. În cadrul întrevederii cu Ghenadii Onişcenco va fi supusă dezbaterilor actuala stare de lucruri privind importurile de producţie alcoolică din Republica Moldova în Rusia şi acţiunile ce urmează a fi întreprinse pentru înlăturarea deficienţelor în procesul de livrare şi comercializare a vinurilor şi divinurilor în această ţară.
[Curtea de Conturi atestă nereguli la remunerarea angajaţilor din aviaţia civilă]
Din peste 500 mln lei, transferaţi în anii 2010-2011 din buget la salarizarea angajaţilor întreprinderilor din aviaţia civilă, 70% reprezintă diverse sporuri şi premii – arată un raport al Curţii de Conturi. „Fiecare întreprindere are regulamentul său intern de salarizare, dar în toate partea cea mai mare a salariului o constituie sporurile la salariu şi premiile, care se acordă fără aplicarea unor criterii clare comensurabile”, a menţionat auditorul Violeta Andrieş, controlor superior de stat. „La remunerarea angajaţilor au fost admise nereguli, care au cauzat Aeroportului Internaţional Chişinău cheltuieli nejustificate de 900 mii lei. În lipsa unor indicatori la evaluarea performanţelor angajaţilor, le-au fost achitate premii în sumă de 23 mln lei. Pentru salarizarea membrilor consiliului de administraţie s-au cheltuit 293 mii lei”, a raportat Violeta Andrieş. Potrivit raportului de audit, administratorul ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” a fost remunerat cu 827 mii lei – salariu, sporuri şi premii. În doi ani acesta a avut 31 de deplasări peste hotarele republicii, pentru care din mijloacele întreprinderii i s-au plătit 400 mii lei. Salariul directorului ÎS „Aeroport Catering” a fost în această perioadă de 806 mii lei. Comparabile ca mărime sunt şi salariile celorlalţi conducători ai întreprinderilor din domeniul aviaţiei civile.
[CMC a aprobat bugetul municipal în lectură finală]
Consiliul municipal Chişinău a aprobat în lectură finală bugetul municipal pentru anul 2012. Deşi consilierii din fracţiunea Partidului Comuniştilor au adus unele critici, bugetul a fost votat în unanimitate. Şefa Direcţiei finanţe, Veronica Herţa, a declarat în cadrul şedinţei CMC, vineri, 27 aprilie, că bugetul este unul social, ca şi în anii precedenţi. La capitolul venituri au fost planificate 2,4 miliarde lei, iar la cheltuieli – 2,8 miliarde lei. Deficitul de 451 de milioane lei urmează să fie acoperit din privatizarea bunurilor proprietate publică şi din surse externe. Cheltuielile de ordin social constituie 52,5% din suma totală. Comparativ cu anul precedent, anul acesta veniturile bugetare se majorează cu 544,1 milioane lei sau cu 28 %. Cea mai mare sursă de venit bugetar este impozitul pe venit din salariu – 1,3 miliarde de lei.