logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22 – 28 mai. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-22-28-mai-cele-mai-importante-stiri-7966_1097207.html

● LUNI, 22 mai

Operatorul pieței de energie electrică din România va deschide o filială în Moldova


Operatorul pieței de energie electrică din România (OPCOM) urmează să-și deschidă o filială în Republica Moldova pe care să fie tranzacționată  electricitate. Despre acest lucru a discutat ministrul energiei, Victor Parlicov, în cadrul vizitei la București, anunță Ministerul Energiei într-un comunicat de presă.

Energocom are din toamna trecută o sucursală în România, iar acest lucru a permis achiziții de energie electrică atunci când a existat deficit pe piața autohtonă. Delegația Ministerului Energiei din Republica Moldova a vizitat companiile Transgaz și Transelectrica. La întrevederea cu conducerea operatorului român de gaze subiectele centrale au fost rutele de aprovizionare cu gaze naturale utilizate de țările din regiune și separarea sistemului de transport de gaze din Republica Moldova.

În primele luni ale anului, numărul de turiști și excursioniști a crescut cu 18%

În primele trei luni ale anului, numărul de turiști și excursioniști, participanţi la turismul organizat de agențiile de turism și turoperatori, a înregistrat 44,5 mii de persoane sau cu 18,6% mai mult față de ianuarie-martie 2022.

● MARȚI, 23 mai

VMS cu termen lung de circulație vor putea fi tranzacționate la Bursa de Valori


Ministerul Finanțelor reîncepe emiterea valorilor mobiliare de stat cu termen lung de circulație. La licitația din 24 mai investitorii vor putea procura obligațiuni de stat (OS) cu maturitatea de 2, 3, 5, și 7 ani.

„Această operațiune oferă posibilitatea investitorilor de a investi resursele disponibile în obligațiuni de stat la rate de 8,00% (maturitate de 2 ani), 8,25% (maturitate de 3 ani), 8,50% (maturitate de 5 ani) și 9,00% (maturitate de 7 ani). Rata oferită de Minister este una considerabil avantajoasă raportată la rata inflației, care conform ultimei runde de prognoză, în trimestrul II a anului 2024 va înregistra valoarea minimă de 3,9%”, se arată într-un comunicat de presă.

Air Moldova a prelungit sistarea zborurilor până pe 16 iunie

Compania aeriană Air Moldova a prelungit sistarea zborurilor până pe data de 16 iunie. Pasagerii ale căror zboruri au fost anulate au primit o notificare pe adresa de email. Persoanele pot solicita rambursarea integrală a costului biletului, urmând instrucțiunile primite pe adresa electronica.

„În adresa companiei sunt expediate, constant, un număr considerabil de solicitări. Compania aeriană Air Moldova regretă incomodițățile create, dar vă asigură că toate solicitările dumneavoastră sunt în procesareˮ, se arată în comunicatul Air Moldova.

Dorin Recean, despre anularea zborurilor: Vom ajunge în iulie să avem acoperite toate cursele necesare

Avem o colaborare cu toate companiile aeriene din regiune și avem promisiuni că mai multe curse vor fi preluate de către acele companii. Gradual avem deschidere de curse noi și în iulie trebuie să ajungem să avem acoperite toate cursele care sunt necesare cetățenilor noștri. Este răspunsul premierului Dorin Recean solicitat de jurnaliști să comenteze anularea curselor pe banda rulantă.

În aprilie, BNM a procurat de pe piața interbancară 51 de milioane de dolari

În luna aprilie 2023, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 114 %.

Banca Națională a Moldovei precizează că, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 5,1 milioane de dolari (+2,6%). Cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut cu 5,4 milioane de dolari (+3,2%).

● MIERCURI, 24 mai

Daniel Vodă: 44 de lideri și-au confirmat prezența la Summit-ul Comunității Politice Europene


Decizia de a organiza Summit-ul Comunității Politice Europene la o vinărie a fost luată din respect pentru sectorul vinicol care a rezistat embargourilor și multiplelor crize care au lovit Republica Moldova. O spune purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă. Potrivit reprezentantului Executivului, crama „Castel Mimi” este singura din Republica Moldova care oferă spațiile necesare unui eveniment de o asemenea anvergură. Daniel Vodă evită să spună cât cheltuie Republica Moldova pentru organizarea acestui eveniment, menționând că unele achiziții sunt secrete.

Mihai Mogîldea: Summit-ul EPC ar putea aduce mai multe investiții în Republica Moldova

Găzduirea Summit-ului Comunității Politice Europene va oferi beneficii multiple Republicii Moldova, fiind vorba, în special, de accelerarea procesului de integrare europeană și dezvoltarea relațiilor cu statele europene. Opinia aparține expertului Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Mihai Mogîldea, potrivit căruia dincolo de beneficiile diplomatice, găzduirea unui eveniment de o asemenea anvergură crește vizibilitatea țării pe plan extern și oferă posibilitatea atragerii investițiilor.

UE alocă 8 mln euro sub forma de granturi pentru sprijinirea antreprenorilor din Moldova

 Uniunea Europeană alocă 8 milioane de euro sub formă de granturi pentru cofinanțarea a șapte programe de stat implementate de Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA). Astăzi a fost semnat un contract de grant pentru proiectul UE pentru IMM. Proiectul se va axa pe susținerea localităților rurale. Despre aceasta a anunțat ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, în cadrul unei conferințe de presă.

Germania va acorda Moldovei asistență nerambursabilă de 38,7 mln euro

Germania va acorda Republicii Moldova asistență nerambursabilă în valoare de 38,7 milioane de euro pentru finanțarea proiectului „Producerea de energie ecologică și eficiența energetică”. În contextul majorării prețurilor la materialele de construcții, Moldova va primi inclusiv 10 milioane de euro pentru suplimentarea bugetului proiectului „Alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate în raionul Cahul II”. În acest sens, Guvernul a aprobat un tratat bilateral cu executivul Germaniei.

Turcia rămâne în topul destinațiilor preferate de moldoveni în acest sezon estival

Turcia rămâne în topul destinațiilor preferate de moldoveni pentru odihna de vară în acest an. Alegerea este motivată preponderent de prețuri accesibile și servicii la nivel înalt. Turiștii care au un buget mai mic aleg să-și petreacă vacanța la mare în Bulgaria. Sunt și cei care optează pentru odihnă activă și achiziționează tururi cu excursii.

● VINERI, 26 mai

Șeful reprezentanței BEI: Susținem reabilitarea drumurilor din Republica Moldova


Reabilitarea drumurilor, eficiența energetică și susținerea întreprinderilor mici și mijlocii sunt domeniile prioritare în care sunt investiți banii Băncii Europene de Investiții. Potrivit șefului reprezentanței BEI în Republica Moldova, colaborarea cu autoritățile de la Chișinău este una fructuoasă, portofoliul BEI în Republica Moldova crescând în acest an până la 1,1 miliarde de euro.

Energocom urmează să achiziționeze gaz în valoare de 200 mln euro

SA Energocom urmează să achiziționeze gaz la preț de piață în sumă de 200 de milioane de euro. Suma include 100 de milioane de euro grant din partea Guvernului Norvegiei și 100 de milioane de euro suplinirea împrumutului oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Decizia a fost luată astăzi la ședința Comitetului Interministerial pentru Planificare Strategică.

● SÂMBĂTĂ, 27 mai

Angajatorii vor putea acorda tichete de sport


Angajatorii le vor putea acorda salariaților tichete de sport. Parlamentul a aprobat în primă lectură un proiect de lege care reglementează acest tip de tichet ca instrument similar tichetelor de masă, primele fiind destinate achiziției serviciilor în domeniul sportului.