logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22 – 28 ianuarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-22-28-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-7966_1102342.html

● LUNI, 22 ianuarie

Volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor s-a micșorat nesemnificativ


Pe parcursul anului trecut, volumul eliberărilor banilor în numerar din casele băncilor s-a micșorat cu 0,1% comparativ cu anul precedent și a constituit 174 458,5 milioane de lei.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, volumul eliberărilor cumulative al banilor în numerar din casele băncilor a depășit cu 4 102,0 milioane de lei volumul încasărilor cumulative al banilor în numerar pe sistemul bancar. Volumul încasărilor cumulative al banilor în numerar în casele băncilor a constituit 170 356,5 milioane de lei.

Apel de finanțare pentru inițiative de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră

Ambasada Germaniei anunță despre deschiderea apelului de proiecte în cadrul programului internațional de finanțare în domeniul climei pentru promovarea decarbonizării sectoriale „Mitigation Action Facility”. Accentul se va pune pe sectoarele cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Peste 70% din exporturile antreprenorilor transnistreni în 2023 au fost către UE

Exportul agenților economici din regiunea transnistreană către țările din Uniunea Europeană a constituit anul trecut 70,48%, o cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere cu Republica Moldova. Potrivit Biroului politici reintegrare, a fost marcată o creștere cu peste 20,58% în raport cu anul 2019, când procentul de export era de 49,9%.

Tinerii pot aplica la un program de stagii plătite în domeniul energetic

Ministerul Energiei, în parteneriat cu USAID Moldova, prin Proiectul Securitatea Energetică a Republicii Moldova, invită tinerii să participe la RUNDA II a Programului Powering Moldova’s Future – Young Professional Internship. Este vorba despre un stagiu plătit, care se va desfășura în perioada aprilie-septembrie 2024. Termenul limită de aplicare este 11 februarie.

Sergiu Stefanco: Guvernarea nu vrea să înțeleagă gravitatea situației din agricultură

Fermierii sunt în incapacitatea de a-și onora datoriile față de băncile comerciale, iar mulți dintre ei riscă să falimenteze. O spune Sergiu Stefanco, agricultor din raionul Căușeni, unul dintre liderii protestelor din luna decembrie 2023. Agricultorul cere guvernării să restricționeze tranzitul de cereale ucrainene pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, fermierul cere instituirea unui moratoriu la plata creditelor pe care agricultorii le-au luat de la băncile comerciale.

Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal nu asigură transparența achizițiilor, audit

Timp de cinci ani, Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal nu a desfășurat nicio procedură de achiziție publică prin Sistemul informațional automatizat „Registrul de stat al achizițiilor publice” /MTender. În aceste condiții, nu a fost asigurată regulamentar transparența, eficiența și digitalizarea achizițiilor publice. Este una dintre constatările Curții de Conturi, care a prezentat Raportul auditului conformității asupra modului de formare, administrare și întrebuințare a resurselor financiare publice și a patrimoniului public de către CNPDCP în perioada 2018-2022.

Aderarea la coridorul vertical de transport al gazelor va ajuta Moldova să-și diversifice sursele

Republica Moldova, Ucraina și Slovacia au aderat la coridorul vertical de transport al gazelor naturale, alăturându-se Greciei, Bulgariei, României și Ungariei. Potrivit autorităților, această aderare va ajuta Republica Moldova să-și diversifice sursele de aprovizionare cu gaze și îi va reduce dependența față de concernul rus Gazprom.

De la începutul anului, prețurile la carburanți au crescut cu 3-4 %

De la începutul anului curent, prețurile la carburanți au înregistrat o creștere de 3-4 %, pe care Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o consideră moderată. Și pentru ziua de miercuri se anunță o scumpire de 11 bani la benzina 95 și 12 bani la motorină.

● MIERCURI, 24 ianuarie

Japonia acordă 1,9 mln euro pentru asigurarea fermierilor cu fertilizanți


Republica Moldova va beneficia de susținere nerambursabilă sub formă de grant în valoare de 1,9 milioane euro din partea Japoniei. Astăzi în executiv a fost aprobat proiectul pentru ratificarea acordului de grant, întocmit prin schimb de note dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Japoniei pentru realizarea proiectului „Asigurarea fermierilor cu fertilizanți”, semnat la Chișinău la 6 decembrie 2023.

600 de mii de euro din partea BERD pentru proiectul Deșeuri solide în Republica Moldova

Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare va acorda 600 de mii de euro pentru asistență tehnică pentru realizarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Guvernul a aprobat ratificarea Acordului de grant dintre Ministerul Mediului și BERD privind finanțarea asistenței tehnice, semnat la Chișinău pe 20 decembrie 2023.

Cetățeni din încă 20 de state se vor putea angaja în Moldova fără permis de muncă

Guvernul a aprobat o listă cu 20 de state cetățenii cărora vor putea munci pe teritoriul Republicii Moldova, până la 90 de zile, fără permis de muncă, doar în baza vizei, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie.

Este vorba despre: Bosnia și Herțegovina, Canada, Confederația Elvețiană, Georgia, Islanda, Japonia, Muntenegru, Principatul Liechtenstein, Regatul Norvegiei, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Coreea, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Ucraina și Uniunea Australiei.

Anterior, autoritățile Republicii Moldova au eliminat aceleași restricții pentru cetățenii statelor Uniunii Europene.

● JOI, 25 ianuarie

Șeful Energocom: Depozitul din Ucraina este riscant, dar este cel mai ieftin din regiune


Decizia de a depozita volume de gaze naturale în Ucraina este una riscantă, însă oferă cel mai mic preț de depozitare și transport din regiune. O spune directorul Energocom, Victor Bînzari, potrivit căruia depozitul în care este stocat gazul Republicii Moldova se află într-o zonă relativ liniștită a Ucrainei. Șeful Energocom spune că  un eventual bombardament ar afecta doar infrastructura terestră, nu și volumele de gaz depozitate.
Se extinde lista antreprenorilor care vor utiliza echipamentele de casă conectate la SIA MEV

Lista agenților economici care vor utiliza echipamentele de casă și de control conectate la Sistemul Informațional Automatizat „Monitorizarea electronică a vânzărilor” se extinde. Lombardurile, dar și întreprinderile și societățile în care statul deține cotă majoritară cad sub incidența deciziei în cauză.

Serviciul Fiscal de Stat precizează că este vorba despre casele de amanet care cad sub incidența Legii privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase, începând cu luna iulie. Din aceeași lună, vor utiliza aceste echipamente întreprinderile de stat și societățile comerciale cu cota majoritară de stat, cu excepția ÎS „Poșta Moldovei”.

● VINERI, 26 ianuarie

Experți: Eficiența energetică este o necesitate, nu un moft


Fenomenul eficienței energetice nu mai este un obiectiv abstract, ci o realitate pe care o trăim. Opinia aparține directorului Alianței pentru eficiența energetică și regenerabilă (AEER), Irina Plis. Potrivit expertei în energetică, criza din 2022, generată de războiul din Ucraina, a determinat populația Republicii Moldova și agenții economici să-și schimbe paradigma în privința consumului de energie și să investească în echipamente de producere a energiei din surse regenerabile.

Demers la ANRE. Consumatorii casnici ar putea achita 16 lei pentru metru cub de gaze

SA „Moldovagaz” anunță că a expediat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică demersul de revizuire a tarifului de furnizare a gazelor naturale către consumatorii finali la prețuri reglementate în 2024. Potrivit proiectului de calcul, consumatorii casnici ar urma să achite circa 16 lei pentru un metru cub de gaze, comparativ cu 18 lei în prezent.

Organizațiile de creditare nebancară, obligate să anuleze plăți sau să restituie circa 114 mln lei

Pe parcursul anului trecut, Comisia Națională a Pieței Financiare a prescris organizațiilor de creditare nebancară să restituie sau să anuleze plăți aferente contractelor de credit în sumă de 113,8 milioane de lei în cazul a circa 12 400 de contracte de credit. De asemenea, sume importante au fost prescrise pentru a fi restituite de către creditori și ca rezultat al intervenției CNPF în procesul de examinare a petițiilor.
Leul moldovenesc are nevoie de o depreciere ușoară, expert

Remitențele de peste hotare și-au pierdut din impactul lor economic, ajungând la cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. Chiar și așa, în anul 2023, piața valutară a fost puternic influențată de oferta mare de valută, inclusiv cu contribuția cetățenilor ucraineni care au făcut vânzări mari de valută. Constatările aparțin expertului în politici economice de la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, Veaceslav Ioniță. Potrivit lui, în 2024 există o ușoară posibilitatea ca piața valutară să nu fie presată atât demult de aprecierea leului și, în opinia sa, leul are nevoie de o depreciere.

Băncile centrale de la Chișinău și București își fortifică relațiile

Băncile centrale de la Chișinău și București își fortifică relațiile în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Într-o vizită de lucru la București, guvernatorii celor două bănci, Anca Dragu și Mugur Isărescu, și-au exprimat determinarea de a consolida cooperarea bilaterală și de a desfășura mai multe proiecte comune în realizarea reformelor necesare pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova.

● SÂMBĂTĂ, 27 ianuarie

Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu deficit de 16,1 miliarde de lei


Veniturile totale ale bugetului de stat în anul 2023 au fost de peste 64,6 miliarde de lei, în creștere cu 9% comparativ cu anul 2022. Cheltuielile au constituit 80,7 miliarde de lei, mai mari cu aproximativ 17,7% față de 2022 Potrivit Ministerului Finanțelor, executarea bugetului de stat la finele anului 2023 s-a încheiat cu deficit în sumă de 16,1 miliarde de lei, fiind finanțat din surse interne, externe și modificarea soldului mijloacelor bănești.