RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22 – 27 octombrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-22-27-octombrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1001197.html
[● LUNI, 22 octombrie]
[Organizaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Economică şi-a deschis reprezentanţă în Moldova]
Organizaţia Internaţională pentru Dezvoltarea Economică, care acţionează în 247 de ţări ale lumii, şi-a deschis reprezentanţă şi în Moldova. Reprezentant oficial este numit liderul Asociaţiei „Moldova Mea”, Fiodor Ghelici. Potrivit acestuia, organizaţia are ca scop finanţarea proiectelor social-economice. Fiodor Ghelici a declarat, luni, 22 octombrie, la o conferinţă de presă, că datorită acestei organizaţii se oferă posibilitatea de finanţare a programelor sociale, proiectelor de infrastructură şi de dezvoltare în cadrul businessului privat. De asemenea, vor putea fi finanţate şi proiectele care se vor referi la calamităţile naturale. După ce reprezentanţa din Moldova îşi va începe activitatea, Fiodor Ghelici spune că va avea întrevederi cu premierul Vlad Filat, consilierul prezidenţial în economie, cu primari de oraşe şi preşedinţi de raioane pentru a discuta despre proiectele social-economice necesare Republicii Moldova. Potrivit lui Fiodor Ghelici, la finanţarea proiectelor va există transparenţă maximă. Acesta a mai spus că în calitate de reprezentant oficial al Organizaţiei Internaţionale pentru Dezvoltarea Economică nu va avea dreptul să se implice în politică şi nici să facă declaraţii politice. Reprezentantul adjunct al organizaţiei, Igor Căldare, a declarat că aceasta are misiunea să contribuie la dezvoltarea eficientă şi durabilă a politicilor economice şi sociale prin expertize tehnice şi resurse financiare. „Ideologia organizaţiei este micşorarea prăpastiei între calitatea vieţii în ţările dezvoltare şi ţările în curs de dezvoltare. Obiectivele organizaţiei sunt asigurarea prin intermediul investiţiilor a dezvoltării economice a statelor suverane. Îmbunatăţirea calităţii vieţii păturilor social-vulnerabile şi altele”, a menţionat Igor Căldare.
[Regim simplificat la import în regiunea transnistreană]
Administraţia transnistreană a aplicat un regim simplificat de eliberare a permiselor de import în regiune a produselor vegetale şi de origine animală, indiferent de ţara de origine. Noile condiţii au intrat în vigoare săptămâna trecută şi urmăresc accelerarea devamării produselor uşor alterabile şi minimizarea cheltuielilor pe care le suportă agenţii economici. Şefa direcţiei finanţe a autorităţii vamale din Tiraspol, Iulia Anincova, a declarat că până la aplicarea noului regim de import, agenţii economici din regiune erau obligaţi să prezinte din timp permisul de import la punctul de control prin care urma să fie introdusă marfa. Acum acest lucru nu va fi obligatoriu. Agenţii economici vor trebui doar să treacă pe la oficiile autorităţii vamale cu autorizaţia eliberată de medicii veterani şi să comunice punctul de control prin care va fi introdusă marfa în regiune. În viitorul apropiat permisele de import vor putea fi obţinute şi în regim on-line.
[Agricultura, reduceri pe toată linia]
Producţia globală agricolă în gospodăriile de toate categoriile (întreprinderile agricole, gospodăriile ţărăneşti şi gospodăriile populaţiei) în 9 luni ale anului curent a constituit 78,4% faţă de indicatorul înregistrat în perioada respectivă a anului 2011, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea accentuată a producţiei vegetale, cu 33,1%. Producţia animalieră a marcat o descreştere moderată, cu 0,3%. O influenţă negativă a avut-o reducerea semnificativă a recoltei de cerealiere. Aceasta a constituit circa 460 mii tone sau cu 42% mai puţin ca anul trecut. Orz s-a recoltat cu 44% mai puţin, circa 110 mii tone. Scăderi ale recoltelor, potrivit datelor preliminare, se înregistrează şi la porumb, floarea soarelui, sfeclă de zahăr, cartofi, fructe şi legume de câmp. S-a micşorat şi producţia de lapte în gospodăriile populaţiei, cu 4,1%, şi a producţiei de ouă, atât în gospodăriile populaţiei, cu 16,5%, cât şi în întreprinderile agricole, cu 0,5%. Numărul vitelor şi păsărilor (în masă vie) în gospodăriile de toate categoriile a fost în creştere în această perioadă cu 3,5%. Guvernul va aloca pentru procurarea furajelor pentru animale 12 mln de lei, din ajutorul de 50 mln de lei pe care l-a oferit Comisia Europeană pentru diminuarea consecinţelor secetei. Banii vor fi repartizaţi gospodăriilor şi îngrijitorilor particulari din raioanele de sud, unde seceta a nimicit în totalitate culturile furajere.
[● MARŢI, 23 octombrie]
[Bugetul de stat pe anul 2013 – buget controversat]
Bugetul pentru anul 2013 este unul controversat, susţine analistul economic Gheorghe Costandachi. Majorarea salariilor nu se prevede, iar Guvernul prognozează o inflaţie de 5%. Aceasta înseamnă că cei cu salarii bugetare vor procura mai puţin şi în aşa fel se va reduce volumul de vânzări a serviciilor şi mărfurilor. Ca urmare poate fi redus cu mult TVA la produse şi servicii, care desigur nu va ajunge la bugetul de stat. Conform previziunilor economice pentru anul 2013, se aşteaptă creşteri esenţiale ale producţiei industriale, producţiei agricole şi a investiţiilor în active materiale pe termen lung, însă bugetul de stat prevede o creştere neesenţială de doar 5,8%. De asemenea, contrar creşterii indicatorilor macroeconomici de producţie pentru anul 2013, elaboraţi de Ministerul Economiei, Produsul Intern Brut pentru anul viitor se prognozează a fi în scădere cu 0,6%. În general bugetul de stat pentru anul viitor reflectă o stare de înrăutăţire a bunăstării populaţiei, unde nu se simte nici măcar o rază de înviorare a situaţiei economice. Partea de venituri a bugetului de stat pentru anul 2013 este de 22,737 mlrd de lei, în creştere cu 5,8% faţă de anul precedent. Această creştere este una mai mult bazată pe majorarea unor taxe şi impozite. Nu putem afirma că această creştere poate proveni din creşterea economică. Deficitul bugetar pentru anul viitor se prognozează a fi în sumă de 874,8 mln de lei, fiind în creştere cu 27%. Сea mai importantă observaţie este că partea de venituri este în continuare plasată pe umerii celor care îşi onorează cinstit obligaţiunile fiscale şi nu este orientată spre sursele ascunse de acumulare a veniturilor la bugetul de stat. Aceasta se referă la evaziunile fiscale din partea agenţilor economici şi persoanelor fizice, care prin diferite metode se eschivează de la plata impozitelor. În conţinutul legii bugetului de stat pentru anul 2013 nu se face nicio referinţă la valorificarea potenţialului conservat de venituri fiscale. După calculele preventive, aceasta ar prezenta minimum încă un buget de stat. Nu este elaborat niciun mecanism de scoatere din umbră a activităţilor economice ascunse şi a veniturilor nedeclarate ale populaţiei. Un astfel de mecanism ar fi binevenit odată cu adoptarea bugetului de stat fiindcă ar servi ca un instrument foarte adecvat pentru a majora acumulările la buget. Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013 a fost votat în prima şi a doua lectură pe 18 octombrie. Acesta nu a fost susţinut de către deputaţii comunişti şi cei care au anunţat constituirea fracţiunii deputaţilor independenţi. Deputaţii care nu au votat bugetul şi-au motivat refuzul spunând că acesta este îndreptat împotriva societăţii, este unul dezastruos, elaborat pe interese şi cifrele veniturilor sunt exagerate. Proiectul mai urmează să fie supus votului în lectura a treia, definitivă.
[Moldova a coborât două trepte în clasamentul BM Doing Business]
Moldova a coborât două trepte în clasamentul Băncii Mondiale Doing Business şi ocupă poziţia a 83-a printre cele 185 de ţări participante.Moldova a obţinut rezultate bune la înregistrarea proprietăţiii – locul 16, la onorarea contractelor – locul 26 şi creditarea businessului – locul 40. Mai rea este situaţia în domeniul obţinerii autorizaţiilor pentru constrcuţii – locul 168, conectării întreprinderilor la sistemul de alimentare cu energie electrică – locul 161 şi în comerţul internaţional, locul 142. România s-a clasat pe locul 72 în clasamentul general, iar Ucraina pe locul 137. În fruntea clasamentului de 7 ani consecutiv se află Singapore. Solicitat să comenteze rezultatele clasamentului, premierul Vlad Filat a spus că Moldova a fost desemnată printre cele 10 ţări reformatoare. „Ne-am concentrat pe reforma în domeniul justiţiei, MAI, CCCEC, pe reforma în domeniul educaţiei . Ar fi trebuit să ne concentrăm şi pe reformele ce ţin de îmbunătăţirea climatului investiţional şi de afaceri”, a remarcat premierul. Vlad Filat a comunicat în context că zile acestea va fi instituit Consiliul Economic pe lângă prim-ministru. „Avem nevoie să comunicăm cu mediul de afaceri, nu doar despre proiecte de legi şi decizii, dar şi despre impactul acestora asupra businessului. Şi nu trebuie să uităm că toate ţările vor să ocupe un loc cât mai bun în acest clasament. Trebuie să ne mişcăm mai repede”, a mai spus Vlad Filat.
[●MIERCURI, 24 octombrie]
[Proiectul bugetului regiunii transnistrene prevede reducerea cheltuielilor cu 25%]
Proiectul bugetului regiunii transnistrene pentru anul viitor prevede reducerea cheltuielilor în sectorul publiccu 25% în primele 6 luni. Elevii şi studenţii vor fi lipsiţi de toate indemnizaţiile de până acum, transmite agenţia de presă Novîi Reghion. Potrivit serviciului de presă al aşa-zisului soviet suprem al regiunii transnistrene, la care face trimitere Novîi Reghion, proiectul de buget are nevoie de modificări esenţiale, dat fiind faptul că inflaţia nu poate constitui 8%, aşa cum este prevăzut. În comunicat se mai spune că documentul nu prevede modalităţi concrete prin care se va obţine reducerea cheltuielilor din sectorul public cu 25% în primele 6 luni ale anului 2013. Aşa-zişii parlamentari transnistreni au mai menţionat că este încălcat dreptul studenţilor prin faptul că aceştia nu vor avea scutiri la abonamentele pentru transportul public. Din proiectul bugetului a fost exclusă şi noţiunea de pătură socială protejată. Cel mai mult din această cauză vor avea de suferit pensionarii şi persoanele angajate cu surse de venit modeste.
[Ministerul Economiei anunţă măsuri de sporire a competitivităţii mărfurilor pentru export]
Ministerul Economiei va oferi o mai mare atenţie sporirii competitivităţii mărfurilor livrate la export, a declarat, la o conferinţă de presă, viceministrul economiei, Octavian Calmâc. Potrivit oficialului, va fi continuată activitatea de eliminare a barierelor ne-tarifare în calea comerţului, îmbunătăţite şi simplificate procedurile vamale. Ministerul Economiei a elaborat şi un proiect de lege prin care materia primă utilizată la producerea mărfurilor destinate exportului va fi eliberată de TVA. Proiectul este plasat pe siteul ministerului pentru dezbateri publice. Potrivit viceministrului, aceste măsuri sunt deosebit de actuale în contextul tendinţelor de descreştere a exporturilor, înregistrate pe 8 luni ale anului curent. Astfel, în ianuarie- august curent exporturile de mărfuri au totalizat 1,361 mlrd dolari, volum inferior celui din perioada respectivă a anului trecut cu 0,1%. Cât vizează exporturile în UE s-au redus în special livrările de mărfuri produse în lohn: încălţăminte, articole de vestimentaţie, tricotaje, alte produse confecţionate din materia primă a unor clienţi străini şi livrate ulterior acestora. Este vorba în special de clienţi din Italia, Spania şi alte ţări afectate de criză. Totodată, exporturile către CSI au crescut cu peste 7%. Importurile în acestă perioadă s-au majorat cu 2,3%. Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi, în 8 luni ale anului curent, a fost de 41,5%, faţă de 42,4% în perioada similară a anului 2011.
[Moldagrotech şi Farmer au adunat peste 300 de participanţi]
Tehnologii avansate şi inovaţii, echipamente şi utilaje produse în Moldova, Austria, Bulgaria, Cehia, Germania şi alte ţări sunt expuse la ediţia a 23-a a expoziţiei specializate Moldagrotech. La expoziţie participă 123 de companii, dintre care 35 în premieră. Şi expoziţia Farmer, ediţia 15-a, care se desfăşoară în paralel, are 20 de participanţi noi printre cele 200 de companii care şi-au expus producţia. Luând cuvântul în deschiderea evenimentului, premierul Vlad Filat a spus că tehnologiile şi echipamentele expuse sunt impresionate şi este important că acestea se regăsesc pe lanurile Moldovei. „Din 2011 şi până în prezent în Moldova au fost importate 1640 de tractoare, 171 de combine performante, 3420 de utilaje agricole, 271 de sisteme de irigare. Dacă dorim să obţinem performanţe trebuie să continuăm lucrul acesta”, a declarat premierul. Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, a spus că expoziţiile oferă un bun prilej de informare asupra noutăţilor în domeniul tehnicii agricole, echipamentelor, fertilizanţilor, altor produse necesare. În opinia sa, poate ar fi cazul ca cele două expoziţii să fie separate: Farmer să se desfăşoare la sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie, iar Moldagrotech să rămână în octombrie. Acest fapt ar oferi mai mult spaţiu pentru dezbateri profesionale. Programul adiţional al celor două expoziţii prevede seminare la tema dezvoltării sectoarelor strugurilor de masă, agriculturii ecologice şi produselor de origine în Republica Moldova. Ambasada Poloniei în Republica Moldova organizează un seminar privind perspectivele de colaborare în domeniul agro-alimentar în UE şi Polonia. Vizitatorii vor putea urmări expoziţia-târg Animal Show, unde sunt invitaţi să procure diverse produse alimentare, dar şi pueţi de pomi fructiferi şi decorativi, flori.
[● JOI, 25 octombrie]
[Tariful de transport al gazelor naturale rămâne neschimbat]
Tariful de transport al gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova rămâne neschimbat după ce Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a respins recursul SA „Moldovagaz” pe un dosar în care furnizorul solicita modificarea Metodologiei de calcul a tarifelor la gazele naturale. Hotărârea este definitivă şi irevocabilă. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), „Moldovagaz” invoca şi necesitatea implicării SAD „Gazprom” în procesul de judecată la CSJ „pentru explicarea sub aspect economic a modului de calculare a tarifului la gazele naturale pe teritoriul Republicii Moldova”. Şi această cerere a fost respinsă de CSJ. ANRE a fost recunoscută drept unica autoritate abilitată cu dreptul de calculare, aprobare şi aplicare a tarifelor la gazele naturale. „Moldovagaz” intenţiona să obţină, prin intermediul instanţelor de judecată, posibilitatea de a-şi compensa pierderile suportate la tranzitarea gazelor naturale pe teritoriul Republicii Moldova prin creşterea tarifului de transport pentru consumatorii ţăriiю Calculele SA „Moldovagaz” arătau că acest tarif urma să crească de la 24,19 lei/1000 metri cubi până la 266,35 lei/1000 metri cubi. Însă, potrivit specialiştilor ANR, suportarea pierderilor de la tranzitul gazelor naturale prin teritoriul Republicii Moldova nu ţine de Metodologia de calcul a tarifelor, ci doar de relaţiile contractuale între SA „Moldovagaz” şi SAD „Gazprom”. Dacă plata pentru tranzit este insuficientă pentru acoperirea tuturor cheltuielilor, atunci aceasta ar trebui să fie renegociată de către cele două părţi. În prezent pentru transportarea gazelor naturale spre alte ţări se achită circa 18 lei pentru 1000 de metri cubi.
[● VINERI, 26 octombrie]
[Ministerul Economiei a reactualizat prognoza de creştere economică pentru 2012 ]
Ministerul Economiei a reactualizat în scădere, de la 3% la 1%, prognoza de creştere economică pentru 2012. Vicepremieru Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a declarat că exerciţiul de actualizare a estimărilor pentru 2012 a fost determinat de ultimele date statistice, dar şi de revizuirea în diminuare de către organizaţiile internaţionale a ritmurilor de creştere economică la nivel regional şi mondial. „Situaţia din ţările europene are repercusiuni asupra cererii pentru produsele moldoveneşti, scad exporturile, iar impactul secetei din acest a redus producţia agricolă mult mai mult decât ne aşteptam”, a menţionat ministrul în cadrul unui eveniment de prezentare a publicaţiei trimestriale a Institutului de Economie, Finanţe şi Statistică „Tendinţe în Economia Moldovei”. Valeriu Lazăr nu exclude că prognoza ar mai putea fi revizuită o dată, când vor veni toţi indicatorii economici pe 9 luni ale anului curent. Se poate constata că pierderile suportate de producătorii agricoli sunt mai mari decât se cunoaşte acum. În opinia sa, situaţia creată solicită ca întregul set de politici economice şi bugetar-fiscale să fie subordonat obiectivului de creştere economică. Urmează să fie eliminate în continuare barierele în calea comerţului, să fie simplificat regimul vamal şi fiscal, şi îmbunătăţit climatul de afaceri. Analistul Alexandru Fala a spus, în cadrul aceluiaşi eveniment, că nu este sigur dacă creşterea economică pe anul curent va fi de 1% sau mai mică, dar cel puţin trendul rămâne pozitiv. „Va fi un rezultat bun dacă vom obţine o creştere economică cât de mică. În alte ţări din regiune situaţia este mai proastă. În ceea ce priveşte creştere economică pe anul viitor lucrurile vor fi în funcţie de evoluţiile în ţările din zona euro, care se reflectă şi asupra economiilor ţărilor din CSI”, a spus Alexandru Fala. Expertul a mai spus că oficialii din Guvern înţeleg de ce reforme are nevoie Moldova pentru a diminua influenţa factorului extern asupra evoluţiilor economice. Problema este că aceste reforme nu sunt dintre cele populare şi solicită mari costuri sociale, ele nu pot aduce plus de imagine politicienilor. De aceea, crede Alexandru Fala, nu se va merge pe varianta reformelor radicale, ci pe politicile paşilor mici, care nu vor aduce imediat rezultate.
[Forumul investiţional de la Ştefan Vodă a întrunit participanţi din 12 ţări]
Forumul investiţional „Crearea oportunităţilor de atragere a investiţiilor în Regiunea de Dezvoltare Sud”, care s-a desfăşurat joi şi vineri la Complexul Purcari din Ştefan-Vodă, a întrunit participanţi din12 ţări. Autorităţile au declarat că acest forum este o bună platformă pentru prezentarea potenţialului existent şi atragerea investiţiilor. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, premierul Vlad Filat a declarat că locul desfăşurării forumului este un exemplu de proiect de dezvoltare regională. Premierul a mai spus să Regiunea de Dezvoltare Sud este una cu multe avantaje. „Aici avem 14 puncte vamale, inclusiv două cu Uniunea Europeană, este ieşire la mare prin intermediul Portului Internaţional Giurgiuleşti. Tot aici activează două zone economice libere, au fost deschise două incubatoare de afaceri la Leova şi Ştefan Vodă şi urmează să fie deschise parcuri industriale la Cimişlia şi Cahul”, a notat premierul. Şeful Delegaţiei Uniunii Europene, Dirk Schuebel, a declarat că pentru UE dezvoltarea regională este foarte importantă. În UE există agenţii de dezvoltare regională similare celor din Republica Moldova, iar statele europene acordă o atenţie sporită dezvoltării proporţionale a statelor. Oficialul s-a referit şi la perspectivele europene ale Republicii Moldova, menţionând că ţara devine tot mai atractivă pentru investitori. Ministrul construcţiilor şi dezvoltării regionale, Marcel Răducan, a remarcat că ministerul pe care îl conduce pune un accent deosebit pe dezvoltarea regională. Ministrul s-a arătat convins că forumul va contribui la stimularea creşterii vieţii cetăţenilor şi la crearea unui climat investiţional favorabil în regiunea sud. În prima zi, pe 25 octombrie, participanţii au vizitat proiectele de succes, finalizate sau în proces de implementare şi obiectivele turistice din sud-estul Republicii Moldova. Evenimentul este organizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Ministerul Economiei, în comun cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud şi Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova.