RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 22 - 26 martie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-22-26-martie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-e-7966_981513.html
[● LUNI, 22 martie]
[La Chişinău se află o delegaţie a MEDEF International]
Pentru prima dată, o delegaţie a MEDEF International (Mişcarea Întreprinderilor Franceze) se află în vizită la Chişinău, în zilele de 22 şi 23 martie. Scopul vizitei este consolidarea relaţiilor economice şi comerciale între Franţa şi Republica Moldova şi dorinţa de a vedea dezvoltarea noilor investiţii franceze şi noi fluxuri de afaceri în ţară, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Ambasadei Franceze. Din delegaţie fac parte15 şefi de întreprinderi, în frunte cu Pierre Moraillon, preşedinte al Consiliului şefilor de întreprinderi din Franţa. Oamenii de afaceri sunt însoţiţi de reprezentanţii întreprinderilor franceze deja prezente în Moldova, de ambasadorul Franţei, Pierre Andrieu, de şeful Serviciului Economic pentru Ucraina şi Moldova cu reşedinţă la Kiev, Bernard Paitreault şi de preşedintele Mobiasbanca-Groupe Société Générale. Jean-Francois Myard.
[Termocom are din nou conturile sechestrate]
Conturile societăţii pe acţiuni „Termocom” au fost din nou sechestrate, în baza a două hotărâri judecătoreşti. De această dată – la cererea creditorului CET-2, căruia i s-au transferat ulterior 130 de milioane de lei, şi a societăţii „Moldova-gaz”, care a primit 10 milioane şi este dispusă să-i ceară „Termocom”-ului în instanţă întreaga datorie pe care o are, transmite Info-Prim Neo. „Nu înţeleg de ce acuma toţi îşi cer datoriile şi nu au făcut-o câteva luni în urmă când gestionau întreprinderea”, a spus primarul Dorin Chirtoacă în şedinţa de luni, 22 martie, de la primărie. „Nu cred că este corectă astfel de atitudine şi recomand administraţiei „Termocom”-ului să discute cu CET-2 reeşalonarea datoriilor, iar după schimbarea consiliului de creditori, şi cu Ministerul Economiei şi cu Guvernul”, a spus primarul.
[50 de articole ale Codului Muncii vor fi modificate sau completate]
După 6 ani de aplicare a Codului Muncii, executivul a aprobat un proiect de modificare şi completare a acestuia. Este vorba de circa 50 de articole, asupra cărora guvernul a ajuns la consens cu patronatele şi sindicatele, a spus luni, 22 martie, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Valentina Buliga, transmite Info-Prim Neo. Potrivit ministrului, modificările aprobate de executiv vor înlătura unele lacune în aplicarea prevederilor ce ţin de respectarea drepturilor angajaţilor când un agent economic îşi schimbă structura de proprietate sau se reorganizează. De asemenea, vor fi înlăturate lacunele în negocierea contractului colectiv de muncă şi în acordarea concediilor. Sunt mai multe modificări şi completări, care prevăd excluderea discriminării în ocuparea forţei de muncă, de exemplu a persoanelor infectate cu HIV/SIDA precum şi excluderea discriminării femeilor la angajare şi promovare în funcţii. Aceste din urmă modificări sunt prevăzute şi în Legea privind egalitatea şanselor.
[● MARŢI, 23 martie]
[În ianuarie-februarie s-a fabricat producţie industrială în valoare de aproape 4 miliarde de lei]
În ianuarie-februarie 2010, întreprinderile industriale de toate formele de proprietate au fabricat producţie în valoare de 3813,4 milioane de lei în preţuri curente, transmite Info-Prim Neo cu referire la Biroul Naţional de Statistică (BNS). Indicele volumului producţiei industriale faţă de ianuarie-februarie 2009 a constituit 104,1% în preţuri comparabile. În luna februarie curent, în raport cu februarie 2009, acest indice a marcat 103,4%. Creşterea volumului producţiei industriale, comparativ cu ianuarie-februarie 2009, a fost determinată de majorarea producţiei în industria prelucrătoare – cu 1,8% şi sectorul energetic – cu 11,4%, ceea ce a motivat majorarea volumului total de producţie, respectiv, cu 1,3% si 3,2%.
[Volumul transportului de mărfuri şi pasageri este în uşoară creştere]
Volumul transportului de mărfuri şi pasageri este în uşoară creştere. În luna februarie, întreprinderile de transport feroviar, auto şi aerian au transportat 403,9 mii tone de mărfuri, cu 32,9% mai mult faţă de luna precedentă şi cu 30,9% mai puţin comparativ cu luna februarie 2009. Parcursul mărfurilor în luna februarie a totalizat 177,6 milioane tone-km, cu 35,3% mai mult în raport cu luna ianuarie curent şi cu 3,6% - comparativ cu luna februarie din anul precedent, transmite Info-Prim Neo cu referire la Biroul Naţional de Statistică (BNS).
[Guvernatorul BNM: Nu există motive care ar genera mari fluctuaţii de curs valutar]
Nu există nicio premisă de şoc în ceea ce priveşte evoluţia leului, a declarat marţi, 23 martie, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţan, solicitat să facă o prognoză a cursului de schimb al monedei naţionale în perioada sărbătorilor de Paşti, transmite Info-Prim Neo. Dorin Drăguţan a spus că informaţia privind intrările şi ieşirile de valută străină din Moldova denotă o revigorare atât a încasărilor din exporturi, cât şi a remitenţelor. Au crescut şi ieşirile de valută, deoarece se observă o sporire a importurilor, aceasta înseamnă că îşi revine şi consumul, ceea ce constituie un semnal pentru o relansare economică.
[Moldova ICT Summit 2010 - o nouă poziţionare a Republica Moldova pe piaţa serviciilor IT]
Moldova ICT Summit 2010, care va avea loc în perioada 30-31 martie 2010 la Chişinău, va servi drept un punct de plecare pentru lansarea unei poziţionări clare a Republicii Moldova şi prezentarea unei oferte imbatabile pieţii regionale şi internaţionale de servicii IT. Industria IT din Republica Moldova poate înregistra o creştere de 3-4 ori pe parcursul unui singur an, au declarat organizatorii evenimentului, citaţi de Info-Prim Neo.
[● Miercuri, 24 martie]
[Taxele locale pentru unităţile comerciale din Chişinău s-au majorat cu 50%]
Consiliul municipal Chişinău a majorat cu 50% taxele locale pentru unităţile comerciale. Totodată, aleşii locali au decis să aplice taxe şi pentru casele de pariuri şi mize, care apar tot mai multe în capitală, dar şi pentru unităţile de colectare a sticlei şi a maculaturii, transmite Info-Prim Neo. Case de pariuri – deocamdată sunt 14 înregistrate – vor plăti în bugetul municipal o taxă de 2700 de lei anual. Taxa instituită pentru unităţile de colectare a sticlelor şi a maculaturii, dar şi a unităţilor de primire a comenzilor pentru prestarea serviciilor (de exemplu agenţiile de organizare a nunţilor) este de 2000 de lei. Estimativ, defalcările la bugetul municipal din aceste taxe vor constitui 107 800 lei. Taxa pentru unităţile comerciale a crescut de la 12 mii de lei pe an până la 18 mii, iar pentru centrele de loterie, jocuri de noroc şi cazinouri – de la 50 de mii de lei la 75 de mii.
[În două luni cât într-un an: „Aroma” a livrat divinuri în Rusia în sumă de aproape 8 milioane de lei]
Compania „Aroma”, producătoare de vinuri şi divinuri din Republica Moldova a livrat în lunile februarie şi martie în Federaţia Rusă 308,2 mii de sticle de divin „Belîi Aist”, în sumă de 7,7 milioane de lei. Această cantitate depăşeşte volumul exportului total în această ţară pe parcursul întregului an 2009, informează Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), citat de Info-Prim Neo. Potrivit contractului cu partenerul rus, încheiat la sfârşitul anului trecut, compania „MoRo” are dreptul exclusiv de livrare a divinului „Belîi Aist”, fabricat de SA „Aroma”, pe piaţa Rusiei. „MoRo” garantează în schimb achiziţionarea pe parcursul anului curent a 2,45 milioane de sticle de divin, conform unui grafic stabilit şi coordonat de ambii parteneri.
[Taxele pentru amenajarea teritoriului au crescut de două ori]
Taxele pentru amenajarea teritoriului în municipiul Chişinău au crescut de la 40 la 80 de lei lunar. Modificările au fost aprobate la ultima şedinţă a Consiliului municipal Chişinău, transmite Info-Prim Neo. Potrivit calculelor estimative, odată cu majorarea taxelor pentru amenajarea teritoriului, încasările în bugetul municipal vor creşte cu 19,7 milioane de lei. Noul Cod Fiscal a impus şi perceperea unei taxe locale de 5% din veniturile din publicitate la TV, radio şi publicaţii tipărite. În 2009, aceste venituri au fost de 200 de milioane de lei. Deşi Consiliul municipal Chişinău a operat modificările în cauză pe 23 martie, noile taxe locale vor fi calculate începând cu 1 ianuarie 2010, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.
[Zahărul se ieftineşte]
Preţurile la zahăr în Moldova, în a doua jumătate a lunii martie, s-au redus cu 3-5%. Reducerea a fost posibilă datorită schimbării de trend pe pieţele mondiale de mărfuri şi a stabilizării cererii la zahăr în ţara vecină, Ucraina, transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al Uniunii Producătorilor de Zahăr. Experţii uniunii prognozează continuarea stabilizării preţurilor la zahăr în Moldova şi exclud fluctuaţiile bruşte până la începutul campaniei din anul curent. "Acest lucru va permite, pe de o parte, asigurarea unui nivel acceptabil al preţurilor la zahăr pentru consumatori, iar pe de altă parte, va permite producătorilor de sfeclă de zahăr să obţină venituri mari la producerea acestei culturi şi să acopere pierderile suportate în urma secetei din anul trecut", se menţionează în comunicat.
[● JOI, 25 martie]
[Guvernatorul BNM crede în viitorul birourilor istoriilor de credit]
Informaţiile actualizate despre potenţialii clienţi permit băncilor să administreze mai eficient riscurile de creditare, a menţionat guvernatorul BNM, Dorin Drăguţanu, solicitat să-şi expună opinia în legătură cu acordarea de către CNPF a primei licenţe pentru desfăşurarea activităţii legate de istoriile de credit întreprinderii mixte „Biroul de Credit” SRL, transmite Info-Prim Neo. Guvernatorul BNM a remarcat că acest instrument - biroul istoriilor de credit - va contribui la sporirea disciplinei financiare, fiindcă atunci când va întârzia cu plăţile, agentul economic sau persoana fizică se va gândi cum se va reflecta aceasta în istoria de credit.
[Până în anul 2020, Moldova îşi propune să majoreze ponderea energiilor alternative până la 20% din consum]
Soluţionarea problemei valorificării surselor regenerabile de energie este una prioritară, deoarece în prezent Republica Moldova importă gazele naturale din care energia se produce, susţine Ion Tighineanu, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe. Declaraţiile au fost făcute în cadrul seminarului internaţional sub egida proiectului See HydroPower, un proiect pentru Europa de Sud-Est axat pe valorificarea energiei apelor, transmite Info-Prim Neo. Tighineanu a comunicat că în Moldova se implementează un program de stat privind valorificarea surselor regenerabile de energie. Acesta este coordonat de academicianul Ion Bostan, rector al Universităţii Tehnice (UTM). “Deocamdată surselor regenerabile de energie în consumul total de energie le revine doar 5 - 6%. Noi subscriem la obiectivele lansate de UE de a majora ponderea energiilor alternative în consumul total. Astfel că ne-am propus ca, până în 2020, procentul să atingă 20%”, a spus Tighineanu.
[Reţeaua Asociaţiilor de Economii şi Împrumut aderă la Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit]
Republica Moldova a început procedura de aderare a reţelei Asociaţiilor de Economii şi Împrumut (AEÎ) la Consiliul Mondial al Uniunilor de Credit (WOCCU), a anunţat într-o conferinţă de presă vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Aurica Doina, transmite Info-Prim Neo. WOCCU întruneşte 46 de mii de uniuni de credit (în Moldova se numesc AIE -n.r.) din 96 de ţări, care prestează servicii pentru 177 de milioane de persoane. Obiectivul principal al acestei organizaţii este protecţia drepturilor consumatorilor şi intereselor legale ale membrilor uniunilor de credit.
La finele anului 2009, În Republica Moldova aveau licenţă de activitate 398 de AEÎ, cu 120 de mii de membri. Activele AEÎ se estimau la 345 de milioane de lei, iar valoarea împrumuturilor acordate - 303 milioane, în medie 8 mii de lei pentru un împrumut, cu termenul de până la un an. Pentru a obţine un credit de la AEÎ, trebuie să devii membru al asociaţiei şi să plăteşti o taxă de 100 de lei. Spre deosebire de bănci, aceste asociaţii nu cer gaj pentru împrumuturile acordate.
[● VINERI, 26 martie]
[Poşta Moldovei a avut anul trecut pierderi cifrate la 4 milioane de lei]
„Poşta Moldovei”, una din cele mai mari întreprinderi de stat din republică, a înregistrat anul trecut pierderi în sumă de circa 4 milioane de lei. „Este o cifră care trebuie să-i pună pe gânduri pe toţi angajaţii întreprinderii şi să marcheze o schimbare în atitudinea lor faţă de activitatea exercitată,” a declarat ministrul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, la o şedinţă a conducerii întreprinderii. Într-un comunicat de presă al Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, citat de Info-Prim Neo, se precizează că autoritatea va susţine toate acţiunile angajaţilor întreprinderii „Poşta Moldovei”, cu o condiţie: ca acestea să fie îndreptate spre dezvoltarea întreprinderii şi sporirea nivelului de deservire a cetăţenilor.
[BNM a majorat rata de dobândă la credite şi depozite]
Banca Naţională a Moldovei (BNM) a majorat cu un punct procentual ratele de dobândă la creditele overnight (până la 10%) şi la depozitele overnight (până la 4%), transmite Info-Prim Neo cu referire la un comunicat de presă al BNM.
La o şedinţă a Consiliului de administraţie al BNM din 25 martie s-a decis şi majorarea ratei de bază la creditele acordate pe termen lung, mai mare de 5 ani, cu un punct procentual, până la 7% anual. BNM a hotărât să majoreze şi rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară pe termen scurt, de la 6% la 7% anual. Totodată, BNM a decis să menţină norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă, precum şi norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă în mărime de 8% din baza de calcul.
[Traficul de pasageri la Aeroportul Internaţional Chişinău, în scădere]
În 2009, traficul de pasageri al Aeroportului Internaţional Chişinău a înregistrat o scădere de 4,7%. Acest rezultat plasează compania în lista celor care au încheiat anul trecut cu cele mai mici pierderi la capitolul trafic de pasageri, transmite Info-Prim Neo.