RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 21 martie - 25 martie -Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-21-martie-25-martie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxu-7966_989194.html
[● LUNI, 21 martie]
[Consumul de gaze naturale a crescut]
În 2010, volumele de gaze naturale achiziţionate şi consumate în R. Moldova (fără regiunea transnistreană) au crescut, faţă de 2009, cu mai bine de 5 la sută. Volumul gazelor (procurate de la SAD „Gazprom” din Federaţia Rusă) a crescut cu 5,5% şi a constituit 1 mlrd 187,8 mln m3, iar consumul acestora s-a majorat cu 5,8% şi a alcătuit 1 mlrd 089,8 mln m3. Cei doi indicatori au înregistrat prima creştere după perioada 2006-2009, când au stagnat patru ani consecutiv. ANRE explică trendul de creşetere prin sporirea consumului de gaze de către toate categoriile de consumatori.
[Încep lucrările de întreţinere a drumurilor naţionale]
Încep lucrările pentru întreţinerea drumurilor naţionale, la care vor participa 39 de întreprinderi de reparaţie a drumurilor şi 15 întreprinderi de construcţie. Acţiunea se va desfăşura simultan în toată republica. În timp de doua luni drumurile naţionale vor fi aduse în stare circulabilă.
[Se profilează o tendinţă de creştere a numărului locurilor de muncă]
În 2011 se înregistrează o tendinţa de creştere a numărului locurilor de muncă.
Cea mai pronunţată creştere se aşteaptă în transporturi, comunicaţii, agricultură şi industria prelucrătoare. Multe întreprinderi planifică crearea locurilor de muncă pentru anul curent, numărul total al acestora constituind 10467 locuri. Cele mai multe locuri de muncă se aşteaptă a fi create în industria de prelucrare – 6051 locuri, în agricultură – 1501, în comerţ – 1295, construcţii – 406, transporturi şi comunicaţii – 366 locuri.
[Legea bugetului va fi votată până la sfârşitul lunii, ministrul Finanţelor]
Proiectul Legii bugetului pe 2011 urmează să fie discutat şi adoptat de către parlament până la sfârşitul acestei luni. Ministerul Finanţelor a iniţiat elaborarea proiectului privind modificarea şi completarea unor acte legislative în vigoare în partea ce ţine de politica bugetar-fiscală şi gestionarea finanţelor publice pe anii 2012- 2014
[●MARŢI, 22 martie]
[Sindicatele sunt categoric împotriva privatizării companiei „Moldtelecom”]
Sindicatele sunt categoric împotriva privatizării operatorului naţional de telecomunicaţii „Moldtelecom”. Foaia de parcurs pentru privatizarea companiei „Moldtelecom” urmează să fie elaborată de Corporaţia Financiară Internaţională, la solicitarea Ministerului Economiei. Experţii Corporaţiei vor analiza situaţia întreprinderii pe piaţa internă de telecomunicaţii, precum şi conjunctura regională, pentru elaborarea unui set de 3-4 variante posibile de deetatizare a acesteia.
[Economisiri de timp, dar şi de bani pentru agenţii economici la raportarea fiscală electronică ]
Întreprinderea de stat Fiscservinform din subordinea Serviciului Fiscal de Stat propune persoanelor juridice, care prezintă declaraţiile fiscale în formă electronică mai multe pachete de servicii, în funcţie de numărul declaraţiilor transmise şi metoda de autentificare utilizată la prezentarea acestora.
[Datoriile dau peste cap activitatea SA Termocom ]
Datoriile istorice pe care le are SA Termocom faţă SA Moldovagaz şi CET-uri nu permit dezvoltarea, modernizarea întreprinderii şi pune sub pericol pregătirea pentru noul sezon de termificare. Directorul Termocom a solicitat sprijinul municipalităţii pentru îngheţarea tuturor datoriilor istorice de până în anul 2009 faţă de furnizori.
[Ministrul Economiei anunţă modificări în relaţiile cu furnizorii de energie şi gaze din Rusia]
Ministrul Economiei anunţă modificări în relaţiile cu furnizorii de energie şi gaze din Rusia. Problemele colaborării în domeniul energetic s-au aflat pe ordinea de zi a Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse, care s-a desfăşurat recent la Moscova. În legătură cu liberalizarea pieţei energetice, nu poate oferi garanţii că va procura energie electrică doar de la Centrala de la Cuciurgan, proprietarul căreia este un agent economic rus ( RAO EES).
[Privatizarea companiei Moldtelecom mai are de aşteptat]
Privatizarea operatorului naţional de telecomunicaţii „Moldtelecom” se va efectua în momentul în care vor fi întrunite toate condiţiile pentru a avea un operator de telefonie de talie mondiala. Până se vor întruni condiţiile pentru privatizare, nu este una apropiată, iar faptul că sunt anumite acţiuni de pregătire nu înseamnă că procesul privatizării începe.
[● MIERCURI, 23 martie]
[Termocom deplânge agresivitatea furnizorilor]
Administraţia SA Termocom apreciază comportamentul unor furnizori drept manifestare de agresiune, însoţită de ameninţări repetate, şi îşi exprimă profunda îngrijorare vizavi de derularea evenimentelor din sectorul termoenergetic. Aprecierile respective vizează acţiunile de recuperare a datoriilor istorice întreprinse de SA Moldova-Gaz şi, în special, SA CET-2, care fac, practic, imposibilă activitatea de mai departe a Termocom-ului, în calitate de furnizor de agent termic în capitală.
[Semnarea Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI se amână, Valeriu Lazăr]
Pe parcursul negocierilor multilaterale, s-a încercat a convinge parte rusă şi alţi parteneri despre necesitatea eliminării acestor excepţii, dacă nu imediat cel puţin gradual, fiindcă aplicarea taxelor vamale la exportul gazelor naturale sau lemnului ar majora costurile acestor mărfuri pentru Republica Moldova.
[Operatorii din domeniul TIC discută despre beneficiile liberalizării sectorului]
Reprezentanţii Moldtelecom au prezentat oportunităţile de acces la infrastructura companiei a operatorilor privaţi şi, împreună cu ei, vor identifica posibilităţile de conlucrare, care vor da posibilitate nu doar operatorilor alternativi să-şi dezvolte aria de business, dar şi companiilor nou-intrate pe piaţă să-şi dezvolte afacerile lansate.
[Statul nu a putut şi acum poate evalua prestaţia echipei manageriale a unei întreprinderi]
Guvernul sau ministerul în subordinea cărora se află o întreprindere de stat sau cu cotă majoritară de stat nu poate să întrerupă uşor contractul semnat cu managerul întreprinderii respective.
[●JOI, 24 martie]
[Licitaţia funciară a adus Primăriei Chişinău peste 21 de milioane de lei]
Bugetul municipiului Chişinău a fost completat cu peste 21 de milioane de lei, în urma licitaţiei funciare cu strigare. În total, la licitaţie au fost expuse 14 loturi de teren – 10 terenuri au fost transmise în proprietate, iar în privinţa a 4 loturi de teren municipalitatea a scos la licitaţie dreptul de arendă funciară asupra acestora. Terenurile expuse la licitaţie vor fi folosite conform destinaţiei, prevăzute în Planul Urbanistic General al oraşului Chişinău.
[Moldtelecom oferă operatorilor privaţi acces la infastructura operatorului naţional]
Începând cu luna aprilie, companiile private din domeniul TIC vor putea beneficia de acces la infrastructura operatorului naţional S.A. Moldtelecom în toată ţara. Misiunea companiei este de a avea un rol de locomotivă a dezvoltării sectorului TIC din Republica Moldova, oferind suport tehnic pentru dezvoltarea tuturor jucătorilor de pe piaţă şi buna desfăşurare a concurenţei. Ion Roşca a menţionat că unul dintre obiectivele lansate încă în anul 2010, este liberalizarea continuă a pieţei pentru asigurarea condiţiilor egale pentru toţi operatorii.
[Subvenţiile în agricultură necesită a fi acordate producătorilor eficienţi]
Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) nu şi-a atins obiectivul declarat în anul trecut de a oferi acces mai mare gospodăriilor agricole mici şi mijlocii la sursele financiare destinate subvenţionării. Regulamentul de subvenţionare în anul trecut a fost marcat de elemente birocratice, iar criteriile de evaluare a producătorilor netransparente. De asemenea, plafonarea subvenţiei, pe unele compartimente, a limitat investiţiile în sectorul agroalimentar. Iar condiţiile regulamentului de subvenţionare nu au fost respectate de toţi solicitanţii de subvenţii.
[Reorganizări în vederea asigurării integrităţii proprietăţii publice]
Întreprinderea de stat Direcţia pentru Exploatarea Imobilului va fi reorganizată prin fuziune cu întreprinderea Orizont-Vest. Orizont-Vest este o cantină, înregistrată în calitate de întreprindere de stat, dar în urma restructurării pe parcursul anilor a unor ministere, aceasta ajuns să nu fie supravegheată nici de o autoritate publică şi nu figurează în Registrul Patrimoniului Public, ţinut de Agenţia Proprietate Publică (APP) de pe lângă ministerul Economiei.
[●VINERI, 25 martie]
[Vom avea o centrală electrică la Ungheni]
Lucrările la de construcţie a Centralei Electrice de la Ungheni vor demara, cel mai probabil, la începutul anului 2013. Acum se lucrează asupra documentelor ce însoţesc acest proiect şi asupra soluţionării tuturor aspectelor, inclusiv ecologice, în legătură cu edificarea obiectivului în cauză. Capacitatea Centralei va fi de 350 MWt, iar investiţiile solicitate se estimează la 615 mln euro. Centrala, potrivit contractului, semnat de guvernul de la Chişinău în 2008 cu compania United Energy Moldova, care face parte din grupul J&T Finance Grup, va livra Republicii Moldova 750 GWh, adică 20% din tot consumul de energie electrică şi, în caz de forţă majoră, o cantitate suplimentară (100 GWh). Restul energiei va fi exportată în România. Centrala va fi construită pe parcurs de trei ani şi materia primă pentru producerea energiei electrice va fi cărbunele şi biomasa.
[Capitala se confruntă cu deficit bugetar]
Municipiul Chişinău se confruntă cu un deficit bugetar la trei luni de la începutul anului. Deficitului bugetar este generat, în cea mai mare parte, de lipsa surselor financiare din partea bugetului de stat. În acest an în proiectul Legii bugetului de stat, înaintat spre aprobare Parlamentului, nu prevede surse financiare pentru municipiul Chişinău, spre deosebire de alte localităţi din ţară. Situaţia la capitolul venituri nu este destul de bună, din moment ce venituri globale sunt diminuate faţă de anul precedent cu 38 milioane lei. Partea de venituri pentru primele trei luni ale lui 2011 acoperă doar 75% din prevederile planului pentru această perioadă.
[Chişinăul a solicitat regiunii transnistrene anularea taxei de 100% pentru unele produse]
Reprezentanţii de la Chişinău au solicitat părţii transnistrene revizuirea şi modificarea actelor interne prin anularea taxei de 100% pentru unele produsee care distorsionează relaţiile economice dintre agenţii economici. Referitor la anularea taxei de 100%, aplicate produselor moldoveneşti la introducerea acestora pe teritoriul controlat de autorităţile transnistrene, reprezentanţii Tiraspolului au declarat că măsura dată a fost introdusă urmare reglementărilor aplicate de Republica Moldova în 2006, dar că la moment această taxă nu se aplică la produsele agroalimentare şi medicamente. Astfel, luând în considerare progresele înregistrate la acest capitol, reprezentanţii Chişinăului au solicitat părţii transnistrene revizuirea şi modificarea actelor interne prin anularea acestei taxe. Partea transnistreană a menţionat un şir de probleme ce ţin de relaţiile de corespondent între băncile din partea stângă şi cea dreaptă a Nistrului, inclusiv în ceea ce priveşte convertirea valutelor şi licenţierea în domeniul bancar. În context, reprezentanţii de la Tiraspol au solicitat examinarea posibilităţii deschiderii conturilor bancare corespondente la Banca Naţională a Moldovei pentru efectuarea operaţiunilor valutare. S-a convenit, că partea transnistreană va elabora şi prezenta spre examinare Băncii Naţionale a Moldovei un mecanism de conlucrare care va fi discutat ulterior de către experţi.
[Edificiile Vamei vor fi gestionate de către o singură întreprindere]
Edificiile Serviciului Vamal de pe tot teritoriul ţării vor fi gestionate de o singură întreprindere. Guvernul a aprobat o decizie prin care urmează să fie creată întreprinderea de stat Vamservinform, abilitată cu aceste funcţii, prin reorganizarea prin fuziune (contopire) a două întreprinderi de stat Moldvama-Grup şi Vamtehiform. mAceastă fuziune va permite economisirea resurselor financiare prin redistribuirea funcţiilor administrative şi reducerea numărului acestora, precum şi a cheltuielilor de arendă a spaţiilor.