logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20-26 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-20-26-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1038437.html

● LUNI, 20 noiembrie

Zboruri directe către Tel Aviv din vară

Din 5 iunie 2018, o dată pe săptămână, în ziua de marți, iar din 6 iulie, de două ori pe săptămână, în zilele de marți și vineri, vor fi operate zboruri directe către Tel Aviv, Israel. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, decizia dată a fost luată în cadrul vizitei premierului Pavel Filip în Israel, în perioada 8-10 noiembrie. Lansarea cursei directe a devenit posibilă după ce Guvernul de la Chișinău a eliminat limitările privind numărul de companii aeriene care pot opera zboruri între Republica Moldova și Statul Israel.

Proiectul unei hotărâri a Guvernului privind crearea piețelor este supus dezbaterilor

Ministerul Economiei și Infrastructurii propune pentru consultări publice  proiectul hotărârii Guvernului „Cu privire la organizarea şi funcționarea piețelor”. Potrivit proiectului, piețele se creează în baza deciziei consiliului local. Piaţa este administrată de către administratorul pieţei, care poate fi nemijlocit autoritatea administraţiei publice locale sau un agent economic. Administratorii pieței, de comun acord cu autoritatea administrației publice locale, va elabora regulamentul pieței în conformitate cu Regulamentul-tip aprobat de Guvern.

Anul agricol 2016-2017 este unul dintre cei mai buni în ultimii ani

Investițiile în tehnologii inovaționale la pregătirea solului către semănat au permis ca anul agricol 2016-2017 să fie unul dintre cei mai buni în ultimii ani. Tot mai mulți agricultori sunt conștienți de riscurile care pot apărea din cauza condițiilor meteo nefavorabile și apelează la diferite tehnici de protecție, a comunicat, într-o conferință de presă, Iurie Ușurelu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Potrivit lui Iurie Ușurelu, tot mai multe sisteme de irigare sunt instalate în preajma suprafețelor agricole și astfel mai puține terenuri sunt afectate de secetă. Tot mai mulți agricultori folosesc semințe și produse chimice de calitate înaltă, fapt ce a permis o roadă mai bogată. La fel, au fost mărite suprafețele agricole protejate de grindină. Tot mai des sunt utilizate tehnologiile conservative de prelucrare a solului, ceea ce presupune aratul pământului o dată la 4 ani, iar brazda nu este întoarsă.

Dezbateri publice: aplicarea Pachetului III energetic

Pachetul III energetic al comunității energetice europene a fost transpus în cadrul legislativ primar al Republicii Moldova prin Legea cu privire la energia electrică, Legea cu privire la gazele naturale și Legea cu privire la energetică. Ce ține de aplicare, Guvernul și ANR s-au angajat să întreprindă mai multe acțiuni de implementare a acestor legi prin transpunerea lor în acte secundare. Angajamentele au fost fixate în mare parte în Programul de reglementare ANRE 2016-2018 și Programul Național privind implementarea programului de Asociere. O dezbatere publică privind implementarea Pachetului III energetic în Republica Moldova a fost organizată, luni, la Chișinău de Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Fundația Konrad Adenauer Stiftung Moldova. Directorului executiv IPRE, Iulian Groza, a menționat că majoritatea acțiunilor prevăzute de Pachetul III energetic sunt în proces de implementare, până în 2018.

Ministerul Finanțelor vine cu propuneri de modificări pentru debirocratizarea businessului

Două proiecte prin care sunt propuse modificări la hotărârile de Guvern ce țin de evidența contabilă la instituțiile publice și întreprinderile private au fost elaborate de Ministerul Finanțelor pentru a reduce povara administrativă asupra mediului de afaceri. Inițiativa vine în contextul invocării de către asociațiile de business le în relația lor cu autoritățile fiscale a birocrației excesive.

● MARŢI, 21 noiembrie

Ministerul Sănătății propune un regulament pentru activitatea bazinelor de înot

Activitatea bazinelor de înot va fi reglementată de un nou document. Ministerul Sănătății a elaborat proiectul unui regulament sanitar și îl supune dezbaterilor publice pe particip.gov.md. Potrivit notei informative a regulamentului, necesitatea elaborării acestuia este condiționată de angajamentele internaționale asumate de Republica Moldova în domeniul sănătății. Regulamentul stabilește normele sanitare faţă de bazinele de înot, exigențele faţă de proiectarea, amenajarea, exploatarea, calitatea și dezinfecția apei. Totodată, regulamentul prezintă măsuri ce țin de controlul pericolelor care pot apărea în apa bazinelor de înot.

MIERCURI, 22 noiembrie

Guvernul a aprobat proiectul Legii bugetului pentru 2018

Executivul a aprobat proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018. Documentul a fost elaborat în conformitate cu prioritățile de politici publice ale Guvernului și ținând cont de prevederile acordurilor de finanțare cu partenerii de dezvoltare. Proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2018 este fundamentat pe o creștere economică de 3%, o majorare a exporturilor de 8% și o sporire a importurilor de 6%. Potrivit documentului, veniturile bugetului de stat constituie 36,6 miliarde de lei, în creștere cu 8,4% față de bugetul de stat rectificat pentru anul 2017. Cheltuielile bugetului de stat reprezintă 41,3 miliarde de lei, înregistrând o creștere de 9,3% față de bugetul de stat rectificat pentru 2017.

Măsuri de combatere a gripei aviare, identice celor aplicate în țările UE

Riscul de transmitere a gripei aviare la păsările de curte și la alte păsări, ținute în captivitate, de la păsările sălbatice va fi limitat, potrivit modificărilor, aprobate de Guvern în decizia sa anterioară privind măsurile de supraveghere, control şi combatere a gripei aviare. Prin aceste modificări, Moldova se racordează la directivele europene în acest sens, ceea ce va facilita schimburile comerciale cu ouă și carne de pasăre către țările UE. Moldova speră ca în timpul cel mai apropiat să fie acceptată de Uniunea Europeană pentru a exporta aceste produse.

Mai multă claritate în ce privește impozitul unic pentru rezidenții parcurilor IT

Guvernul a aprobat completări în câteva acte normative ale sale, emise anterior, în vederea aducerii acestora în concordanță cu prevederile Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației. Scopul acestor amendamente este de a asigura unu mecanism funcțional de aplicare a impozitului unic, datorat de rezidenții parcurilor IT.

Octavian Armașu: Prognoza creșterii bugetului pentru anul 2018 este cu rezerve

Prognoza creșterii bugetului pentru anul 2018 este cu rezerve, prudentă. Astfel, creșterea ar putea fi încă mai mare. Declarația a fost făcută de către ministrul finanțelor, Octavian Armașu, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV. „Acest buget vine să fortifice puțin creșterea economică, să-i dea un imbold creșterii economice pentru anul viitor prin investițiile publice mai mari pe care le planificăm pentru anul viitor”, spune Octavian Armașu.

● JOI, 23 noiembrie

Reglementarea activității zilierilor, votată în primă lectură

Activitățile necalificate, cu caracter ocazional, desfășurate de către zilieri urmează a fi reglementate prin lege. Deputații au votat în primă lectură un proiect de lege care are drept scop diminuarea fenomenului de ocupare informală a forței de muncă în agricultură, legiferarea raporturilor de muncă temporare ale zilierilor, asigurarea drepturilor și obligațiilor angajatorului față de zilier și reglementarea modului de activitate al zilierilor. Potrivit proiectului, durata zilnică de executare a activității unui zilier nu poate depăși opt ore de muncă, cinci ore – pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 16 ani și șapte ore – pentru cei cu vârsta de la 16 până la 18 ani. Timpul de muncă a zilierului nu trebuie să depășească 40 de ore pe săptămână. De asemenea, se prevede ca durata activității executate de un lucrător zilier pentru același beneficiar să nu depășească 90 de zile într-un an calendaristic.


Legea cu privire la întreprinderea de stat și cea municipală, votată în lectură finală

Deputații au votat în lectură finală un proiect de lege care urmează să eficientizeze administrarea întreprinderilor de stat și a celor municipale. Documentul reglementează particularitățile fondării, funcționării și încetării activității întreprinderilor de stat și municipale, dar și modul de administrare a bunurilor transmise acestora. Proiectul prevede fixarea unui plafon de minimum cinci mii de lei pentru capitalul social al întreprinderilor. De asemenea, se propune stabilirea unui regim juridic special, cu înregistrare distinctă în evidența contabilă, pentru bunurile publice și cele cu destinație socială, astfel încât acestea să nu poată fi înstrăinate.

● VINERI, 24 noiembrie

Republica Moldova și UE au semnat Acordul privind asistenta de 100 de milioane de euro

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat joi, 23 noiembrie, la Bruxelles, pachetul de documente privind acordarea asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro. 40 de milioane de euro sunt acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro sunt împrumut.  Documentul a fost semnat de către comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, ministrul finanțelor, Octavian Armașu și guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, în prezența premierului Pavel Filip. Setul de documente referitoare la alocarea sprijinului financiar urmează să fie remis Parlamentului spre ratificare, iar între timp sunt depuse eforturi pentru îndeplinirii condiționalităților pentru recepționarea primei tranșe.

Utilizatorii din Moldova vorbesc la telefonul mobil în medie patru ore și jumătate lunar

Datele statistice despre evoluția pieței de telefonie mobilă în perioada ianuarie – septembrie 2017 arată că pe această piață continuă să se mențină tendințele prefigurate anul trecut: creșterea ușoară a numărului de utilizatori și a traficului de voce în rețelele mobile și scăderea veniturilor obținute de furnizori pe această piață. Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), în nouă luni ale anului curent, numărul utilizatorilor a crescut cu mai bine de 63,7 mii (+1,4%) și a totalizat peste 4,4 milioane (cartele SIM). Volumul traficului de voce a sporit, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, cu 11,4 milioane minute și a totalizat 4 miliarde 640 de milioane de minute, iar volumul total al veniturilor a scăzut cu mai bine de 120,2 milioane de lei (-4,6%) și a însumat peste 2 miliarde 519,4 milioane de lei.

Monitorul Monitorului Oficial, 24.11.2017

Proaspătul M.O. (nr. 411-420) ne prezintă, în primele pagini, Legea pentru ratificarea celui de-al treilea Protocol adițional la Convenția europeană de extrădare (nr. 214, 20 octombrie 2017). Protocolul respectiv (întocmit la 10.11.2010 și semnat de Republica Moldova la 12.042013) instituie un mecanism de aplicare a procedurii de extrădare simplificată, adică fără a parcurge toate formalitățile procedurale de extrădare și urmărește scopul de a spori eficiența și rapiditatea acestei procedurii, prin urmare, se urmărește aplicarea justiției în privința fiecărei persoane, oriunde s-ar afla. Următorul act din M.O. (Legea privind modificarea și completarea unor acte legislative, nr. 223 din 2 noiembrie 2017) are drept obiectiv implementarea unui nou concept de „antreprenorial social”, adică o activitate de antreprenorial al cărei scop principal este soluționarea unor probleme sociale în interesul comunității. Respectiv, se introduc modificări în mai multe acte (Legea nr. 845/1992 cu privire la antreprenorial și întreprinderi, Legea nr. 837/1996 cu privire la asociațiile obștești, Legea nr. 581/1999 cu privire la fundații ș.a.) pentru reglementarea conceptului invocat, definiției acestuia, dar și a întreprinderii sociale, listei activităților din acest domeniu, subiecților și condițiilor de atribuire a statutului corespunzător, precum și a facilităților care vor fi aplicate persoanelor ce practică activitatea de antreprenorial social. Întrucât modificările operate vor avea un anumit efect asupra finanțelor locale, iar pentru implementare este necesar un dialog mai larg cu asociațiile obștești, structurile asociative, prevederile legii vor intra în vigoare peste 6 luni. Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 355/2005 cu privire la sistemul de salarizare în sectorul bugetar (nr. 224, 2 noiembrie 2017) prevede ajustarea cadrului legal existent la prevederile Legii nr. 52/2014 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsmanul). Având în vedere rolul instituției Ombudsmanului, cel de promotor al drepturilor și libertăților persoanelor, și conform unor practici internaționale, a fost stabilită majorarea salariilor persoanelor care dețin aceste importante funcții în stat. O intenție nobilă de a contribui la protecția sănătății populației de consecințele negative ale fumatului, dar și de a aduce venituri suplimentare în visteria statului, a fost promovată prin modificarea articolului 9 din Legea bugetului de stat pentru anul 2017 nr. 279/2016 (nr. 227, 2 noiembrie 2017). Mai pe scurt: s-a decis majorarea prețului minim de comercializare cu amănuntul la țigaretele fără filtru. Rămâne de văzut, dacă în familiilor fumătorilor „consacrați” se vor micșora cheltuielile pentru procurarea articolelor de tutun și nu a altor produse (ca în cunoscutul banc din perioada campaniei antialcoolice…).

Reforma sectorului de achiziții publice încalcă unele prevederi din Acordul de Asociere

Legea privind achizițiile publice, adoptată în anul 2015, a fost amendată deja de cinci ori. Trei noi inițiative legislative de ajustarea cadrului legal privind achizițiile publice, care sunt înregistrate în Parlament, sunt contrare unor prevederi ale Acordului de Asociere, semnat de Republica Moldova și UE în 2014. Constatările aparțin Institutului de Politici și Reforme Europene (IPRE), a realizat o analiză în acest sens și a prezentat-o în cadrul unor dezbateri publice. Expertul IPRE, Stanislav Ghileţchi, a spus că cele trei inițiative pot grav submina procesul de modernizare a sectorului. Prin acestea se propune extinderea cazurilor excepționale care ar exclude aplicarea procedurilor de achiziţii publice prevăzute de lege și ar înlătura Agenția de Servicii Publice din acest proces.

Ziua Lucrătorului din Agricultură, marcată la Chișinău

„Anul 2017 este un an agricol bun în ceea ce ține de calitatea producției, dar și cantitatea recoltei, în pofida provocărilor naturii”, susține ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Vasile Bâtca. În cadrul unei ceremonii festive cu prilejul Zilei Lucrătorului din Agricultură, ministrul a declarat că acest lucru se datorează eforturilor depuse de către agricultori, iar această sărbătoare este un prilej pentru a aduce un omagiu tuturor celor care prin munca lor ne asigură pâinea cea de toate zilele. „Mă bucur că ați depus eforturi și în acest an la capitolul recoltarea culturilor cerealiere și leguminoase, fiind înregistrată o creștere comparativ cu anul trecut. În medie pe țară s-a obținut 3,8 tone de grâu la hectar, iar în raioanele de nord a fost depășită cantitatea de patru tone per hectar”, notat ministrul.

● SÂMBĂTĂ, 25 noiembrie

Capitalul social al SA „MoldFarm” se propune a fi majorat cu un milion de lei

Capitalul social al SA „MoldFarm” se propune să fie majorat cu un milion de lei din contul mijloacelor financiare alocate din bugetul de stat. O prevedere în acest sens se conține într-un proiect de hotărâre, propus de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale spre consultări publice. În SA „MoldFarm” statul va deține 100% de acțiuni. Întreprinderea a fost creată acum un an, aceasta fiind responsabilă de achiziționarea, importul, păstrarea, depozitarea şi comercializarea medicamentelor, a produselor farmaceutice şi a dispozitivelor medicale, inclusiv a remediilor psihotrope, a articolelor de parfumerie şi cosmetică, precum şi a celor de tehnică şi optică medicală.