● LUNI, 20 mai
Moldova ar putea deveni o destinație turistică mai atractivă pentru italieni
Unele aspecte ale turului de familiarizare pentru un grup de 8 operatori turistici din Italia, cărora le-a fost prezentat potențialul turistic al Moldovei, au fost discutate la o întâlnire cu reprezentanți ai firmelor de profil din Moldova. Scopul turului a fost de a le ajuta agenților economici moldoveni să stabilească noi parteneriate de afaceri în vederea includerii și promovării Moldovei ca destinație turistică în pachetele pentru turiștii din Italia. Natalia Țurcanu, director executiv al Asociației Naționale pentru Turism Receptor a menționat, că operatorii din Italia au intrat în contact cu cei locali, pentru a pregăti pachetele turistice care să se regăsească în ofertele firmelor italiene de profil. Adică pe piața Italiei va fi promovată ideea, că Moldova este pregătită pentru a primi turiști din această țară. În prima jumătate a anului 2018, Moldova a găzduit 3.100 de turiști italieni. Urmare a participării standului turistic al Moldovei la expozițiile din Milano și Rimini, 10 agenți de turism și operatori de turism italieni au început să vândă pachete turistice pentru Moldova.
Călătoria cu trenul până la Odesa va fi mai scumpă din 24 mai
Costul biletelor de călătorie pentru vagoanele de clasa întâi și doi cu trenul Chișinău-Odesa-Chișinău se majorează din 24 mai. Potrivit unui comunicat de presă al ÎS „Calea ferată din Moldova”, citat de IPN, noile tarife au fost aprobate urmare a majorării prețurilor la carburanți și a fluctuațiilor cursului valutar. Astfel, pentru vagoanele de clasa întâi costul unei călătorii va fi de 195 de lei, iar pentru vagoanele de clasa a doua – 180 de lei. Costul călătoriei în vagonul clasa a treia rămâne neschimbat – 151 de lei. În prezent, prețul unui bilet pentru clasa întâi este de 164 de lei și pentru clasa a doua – 159 de lei. Trenul Chișinău-Odessa-Chișinău pornește din capitală la ora 07.05 și ajunge la destinație la ora 10.45. La întoarcere, trenul pornește din Odessa la ora 18.45 și ajunge la Chișinău la ora 22.20. Acum garnitura circulă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, din 1 iunie, va circula în fiecare zi.
În aprilie, masa monetară s-a majorat cu 7,1%
În luna aprilie, masa monetară (bani în circulație) s-a majorat cu 1495,8 milioane de lei sau cu 7,1% față de luna martie și a constituit 22 432,0 milioane de lei, cu 21,4% mai mult față de aprilie 2018. Soldul depozitelor în moneda națională s-a majorat cu 677,6 milioane de lei și a constituit 36677,8 milioane de lei, reprezentând o pondere de 57,3% din soldul total al depozitelor. Soldul depozitelor în valută (recalculat în lei) a crescut cu 2 341,3 milioane de lei, până la nivelul de 27 357,9 milioane de lei, având o pondere de 42,7%. Soldul cererilor față de economie a crescut în luna de raportare cu 901,5 milioane de lei (2,2%) ca urmare a majorării cererilor față de economie în moneda națională cu 742,8 milioane lei (3,1%) și a cererilor în valută (exprimate în lei moldovenești) cu 158,7 milioane de lei (1,0%).
● MARŢI, 21 mai
Chiril Gaburici: Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial al țării
Din momentul punerii în aplicare a DCFTA, configurația comerțului extern al Republicii Moldova s-a schimbat, Uniunea Europeană devenind principalul partener comercial al țării, cu o pondere de 70% în cazul exporturilor și 50% în cazul importurilor. Cifrele au fost invocate la întrevederea ministrului economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei întâlniri cu Cecilia Malmström, comisarul Uniunii Europene pentru comerț, la Kiev, Ucraina, unde în perioada 20-21 mai se desfășoară a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului. Potrivit ministrului, datorită UE s-a reușit crearea multiplelor oportunități pentru dezvoltarea economică și durabilă a Republicii Moldova. „Vom continua să muncim și în continuare în această direcție și să respectăm angajamentele”, a declarat Chiril Gaburici. La cea de-a II-a Reuniune Ministerială în domeniul comerțului participă reprezentanți de nivel înalt din țări ale Parteneriatului Estic, și anume: Georgia, Ucraina și Republica Moldova, sub auspiciile comisarului Uniunii Europene pentru comerț, Cecilia Malmström.
Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost lansat
Depozitarul Central Unic al Valorilor Mobiliare a fost lansat marți, 21 mai, după ce timp de doi ani s-a aflat într-un proces intens de constituire. Noua instituție este responsabilă de înregistrarea, evidența și decontarea valorilor mobiliare emise de entitățile din Republica Moldova. Prezent la evenimentul de lansare, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a declarat că este esențial ca noua instituție să devină unul dintre cei mai activi și eficienți actori în dezvoltarea pieței financiare, care să asigure păstrarea în siguranță a instrumentelor financiare și un grad înalt de protecție a operațiunilor. „Noua instituție reprezintă o infrastructură tehnologică avansată care asigură prestarea serviciilor de decontare, evidența registrelor și transferul valorilor mobiliare. Cu alte cuvinte, transferul de valori mobiliare între participanți, deținători și emitenți se va efectua în formă electronică pe o platformă unică, fapt ce va spori siguranța tranzacțiilor și va facilita fluxul de capital. Această infrastructură va deveni o bază pentru facilitarea introducerii de instrumente financiare noi și familiarizarea investitorilor cu acestea”, a notat guvernatorul. Prin înființarea Depozitarului este consolidată supravegherea infrastructurilor post-tranzacționare, în condițiile unei transparențe sporite și a unei siguranțe financiare. Astfel, Republica Moldova se va ralia la standardele internaționale, inclusiv la Principiile pentru Infrastructurile Pieței Financiare și la Regulamentul UE privind Depozitarii Centrali.
ODIMM face totalurile la 12 ani de activitate
Sectorul întreprinderilor mici și mijlocii este cel mai important sector al economiei din Republica Moldova. Este sectorul care creează noi oportunități, locuri de muncă, importă și implementează noi tehnologii. Este cel mai flexibil la toate schimbările pe piață, a declarat secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iulia Costin, în cadrul unei conferințe de presă dedicate aniversării a 12-a a Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), transmite IPN. Petru Gurgurov, director general interimar ODIMM, a menționat că pe parcursul a 12 ani ODIMM a desfășurat mai multe programe care au venit în sprijinul antreprenorilor. În tot acest timp a reușit să acorde consultanță în afaceri la peste 60 de mii de beneficiari. Silvia Cărare este directoarea unei companii în medicină estetică. A aplicat la Programul „PARE 1+1” în 2018 și a primit un grant de 250 de mii de lei pentru dotarea tehnică. Tânăra spune că suma a fost un suport bun pentru a-și dezvolta afacerea și a crea 25 de locuri de muncă. Potrivit Silviei Cărare, cel mai greu în acest business este de a găsi personal calificat și potrivit pentru serviciile pe care le prestează.
● MIERCURI, 22 mai
Piața asigurărilor, în creștere cu 4% în primul trimestru
Numărul contratelor de asigurare în vigoare la finele lunii martie curent a înregistrat o creștere în mărime de 4% față de situația de la finele anului trecut. În raport cu aceeași perioadă a anului 2018, numărul contractelor de asigurare a crescut cu 15%. Potrivit opiniei expertului economic Viorel Gîrbu, citată de portalul Infodebit, contractele de asigurare de răspundere civilă auto au deținut la finele lunii martie curent o pondere de 77% din numărul total al contractelor de asigurare, reprezentând astfel principală activitate de asigurare din Moldova. Deși pe durata anilor domeniul asigurărilor a cunoscut o dezvoltare în Republica Moldova, importanța acestuia pentru economia națională este de 10 ori mai mică față de situația din cadrul economiilor dezvoltate, menționează expertul. Volumul primelor brute subscrise a crescut de la 914 milioane de lei în 2010 la 1,5 miliarde de lei în 2018. Totuși, ca pondere în PIB indicatorul vizat se află într-o continuă descreștere. Dacă în statele dezvoltate volumul primelor brute subscrise reprezintă circa 8-9% din PIB, în Republica Moldova au alcătuit doar 0,8% din PIB în anul 2018, comparativ cu 1,06% în 2010.
● JOI, 23 mai
Petroliștii anticipează o criză a combustibilului dacă prețurile la carburanți vor scădea
Petroliștii din Republica Moldova fac apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere. Totodată, aceștia solicită să se înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară. Într-un comunicat de presă, un grup de petroliști menționează în contextul noilor prețuri la carburanți, majorate cu 1 leu, afișate de către stațiile Peco la sfârșitul săptămânii trecute, că acestea au fost dictate de cel puțin doi factori obiectivi. E vorba de majorările recente la benzină și motorină pe piețele externe și de cotațiile valutei naționale. „Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare”, atenționează petroliștii. Importatorii de petrol menționează că, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 dolari/tona, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 dolari/tona, o creștere de 12,2%. La fel, și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 dolari/tonă în luna martie la 659 dolari/tonă în luna mai, o creștere de 8,9%.
Componența Consiliului consultativ pentru ÎMM se propune a fi extinsă
Componența instituțională a Consiliului consultativ pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, instituit în 2017, se propune a fi majorată de la 31 la 45 de membri, potrivit unui proiect de decizie al Guvernului, expus pentru consultări publice. În Consiliu, alături de reprezentanți ai ministerelor, Agenției pentru Achiziții Publice, Agenției de Investiții, Asociației Băncilor din Moldova, vor intra reprezentanți ai asociațiilor patronale, organizațiilor neguvernamentale ale întreprinzătorilor, organizațiilor specializate pe analiza economică. O altă propunere se referă la conducerea Consiliului consultativ. Se propune ca aceasta să fie asigurată la nivel de secretar general de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii. Funcția de secretar de stat, spre deosebire de cea de ministru, nu este una politică, nu se schimbă odată cu venirea unui alt partid la guvernare.
Investigarea scumpirii carburanților poate dura chiar și mai bine de o lună
Investigația inițiată de către Consiliul Concurenții ca urmare a majorării prețurilor la carburanți este în plină desfășurare și poate să dureze chiar și mai bine de o lună. Solicitată de IPN, Cristina Zara, șefa adjunctă a Direcției politici, protocol și relații externe, a declarat că acțiunile dispuse nu pot fi făcute publice ca să nu prejudicieze investigația. Consiliul Concurenței s-a autosesizat pe 16 mai în urma creșterii prețurilor la produsele petroliere, declarându-se preocupat de creșterile au avut loc în mod simultan la mai multe companii petroliere. Potrivit Consiliului, scumpirea simultană trezește îndoieli că petroliștii au acționat în mod independent, iar în acest sens a fost declanșată o investigație pentru a stabili dacă a existat o înțelegere de cartel. Acum o săptămână, mai multe stații PECO au afișat la panou prețuri mai mari la carburanți. Benzina s-a scumpit cu un leu și zece bani, iar motorina cu 85 de bani. Odată cu afișarea noilor prețuri la carburanți, Asociația „Orașul Fără Maxi-Taxi”, dar și Blocul politic ACUM au organizat acțiuni de protest împotriva majorărilor. În Republica Moldova, peste 97% dintre companii sunt ÎMM. Fiecare al 3-4-lea angajat în câmpul muncii activează în cadrul ÎMM.
● VINERI, 24 mai
Transferurile bănești în luna aprilie au crescut cu circa 6% față de anul trecut
În luna aprilie, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 104,63 milioane de dolari, în creștere cu 5,9% comparativ cu aprilie 2018. Cei mai mulți bani au fost transferați din UE, CSI, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Băncii Naționale. În distribuția pe state, sunt de remarcat transferurile din Rusia, în valoare 22,65 milioane de dolari, în scădere cu 5,6 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut. Transferurile din Israel au alcătuit 19,82 milioane de dolari, cele din Italia – 12,98 milioane și din SUA – 8,54 milioane de dolari. În structura pe valute, transferurilor în euro le-a revenit ponderea de 54,1%, în creștere cu 5,3 puncte procentuale, urmate de transferurile în dolari SUA – 41,2%, în descreștere cu 1,2 puncte procentuale, comparativ cu aprilie 2018. 4,7% au fost transferurile în ruble rusești, în descreștere cu 4,1 puncte procentuale.
Un drum din Orhei va fi modernizat cu bani oferiți de Banca Mondială
Aproape nouă kilometri de drum care trece prin satele Izbiște, Cruglic și Ohrincea, din raionul Orhei va fi modernizat. Contractul, în valoare de peste 63 de milioane de lei, bani oferiți de Banca Mondială, a fost semnat astăzi între Administrația de Stat a Drumurilor și compania S.C. Nouconst SRL, din Republica Moldova. Secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a spus după ceremonia de semnare că beneficiari ai sectorului de drum modernizat vor fi mai mult de 20 de mii de locuitori, 24 de instituții de învățământ, 12 instituții medicale și peste 150 de agenți economici. Totodată, pe traseu există patru obiecte turistice. Anna Akhalkatsi, director de țară al Băncii Mondiale, a menționat, la rândul său, că acest contract este unul foarte important pentru cetățenii Republicii Moldova. În opinia sa, infrastructura modernă a drumurilor îmbunătățește calitatea vieții oamenilor. Termenul de executare a lucrărilor este de 18 luni. După care, 12 luni este perioada de notificare a defecțiunilor.
● SÂMBĂTĂ, 25 mai
În aprilie, BNM a intervenit prin cumpărări nete de valută în sumă de 57,5 mln dolari
În luna aprilie, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 124,4%, comparativ cu 120,3% în luna martie. Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei, în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 70,1 milioane de dolari (+50,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici – cu 52,5 milioane de dolari (+45,6%). În aceste condiții, BNM a intervenit prin cumpărări nete de valută în sumă de 57,5 milioane de dolari. În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (73,1%). În aprilie, leul moldovenesc s-a depreciat în valori medii cu 2,9% în raport cu dolarul SUA, până la 17,6777 USD/MDL, comparativ cu 17,1859 USD/MDL în luna martie.