logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20-26 august. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-20-26-august-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1043798.html

● LUNI, 20 august

Guvernul a aprobat Regulamentul privind Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la Fondul de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM). Fondul este succesor de drept al Fondului pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului și Dezvoltarea Micului Business, pe care Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii(ODIMM) îl utiliza pentru realizarea politicii de stat privind susținerea dezvoltării sectorului IMM în vederea facilitării accesului la finanțare a întreprinderilor care nu dispun de suficient gaj, prin emiterea garanțiilor financiare în favoarea instituțiilor financiare, în scopul garantării creditelor. Resursele financiare ale Fondului vor fi acumulate din alocațiile prevăzute în Legea bugetului de stat pe anul respectiv, din asistența donatorilor, precum și din alte surse permise de legislație.

Guvernul a aprobat mecanismul de aplicare a Programului cetățeniei prin investiție

Mecanismul de aplicare a Programului de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție a fost aprobat de executiv. Documentul include procesele tehnice și modificările legislative necesare, procedurile și formele de aplicare la Program. „Prin intermediul proiectului au fost stabilite cerințele generale și criteriile de eligibilitate, modul și condițiile de verificare a îndeplinirii acestora, inclusiv a bunei reputații economice și financiare, stabilirea numărului exact de acte/documente ce urmează a fi depuse de către solicitanți”, a explicat ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici. Totodată, prin acest proiect se reglementează instituirea Unității de Implementare a Programului, fiind stabilite funcții suplimentare pentru Agenția Servicii Publice, care va asigura secretariatul Comisiei pentru acordarea cetățeniei pin investiție de pe lângă Ministerul Economiei și Infrastructurii.

● MARȚI, 21 august

Au devenit cunoscute condițiile pentru edificarea Arenei Chișinău

Guvernul a aprobat proiectul contractului de parteneriat public-privat privind proiectarea și construcția Arenei polivalente de interes național „Arena Chișinău”. Concursul de selectare a partenerului privat s-a desfășurat în perioada 5 mai – 4 iulie curent, după care condițiile contractuale au fost negociate de Guvern cu  câștigătorul concursului, adică partenerul privat, compania turcă „Summa”. Astfel, conform prevederilor documentului, partenerul privat se angajează să execute lucrări de proiectare și construcție a arenei polivalente, inclusiv dotarea cu mobilier, instalarea de accesorii și echipamente, construcția de drumuri, conectarea la utilități și alte activități de infrastructură. Proiectul „Arena Chișinău” presupune construcția unei arene funcționale cu o capacitate cuprinsă între 3 și 5 mii de persoane.

Guvernul prognozează o creștere anuală a PIB de 4% pentru anii 2019-2021

Guvernul prognozează o creștere anuală medie a PIB de 4% pentru următorii trei ani. Structura PIB va suporta unele schimbări. Pe categorii de resurse va scădea ponderea valorii adăugate brute de la 84,6%(în 2017) până la 83%(în 2021), cu majorarea respectivă a ponderii impozitelor nete pe produs, urmare a reformei administrării fiscale. Creșterea cererii externe se va datora, în mare parte, sporirii consumului privat, ceea ce se va reflecta în structura PIB pe categorii de utilizări. Ponderea consumului final al gospodăriilor casnice în PIB se va majora de la 86% (în 2017) până la 87% (în 2021). Totodată, ponderea formării brute de capital fix va fi în descreștere, de la 22% până la 21%. Ponderea exportului net va diminua de la 28% la 26%. Creșterea PIB înregistrată în 2017 a fost de 4,5%.

Recoltă mai bogată de floarea soarelui și porumb

Recolta medie la hectar de floarea soarelui se estimează a fi mai mare comparativ cu 2017, când a constituit 2,1 tone/ha. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, în lunile iunie-iulie au căzut mai multe precipitații și plantele s-au dezvoltat cu trei săptămâni mai devreme. Se recomandă peste o săptămână să înceapă recoltarea în raioanele din centru și sud și peste două săptămâni – în raioanele din nordul republicii. Cât privește porumbul, specialiștii consideră că starea semănăturilor este satisfăcătoare, roada este formată și eventualele căderi de precipitații nu vor afecta semănăturile. Astfel, conform prognozelor, în anul curent  recolta va fi mai mare comparativ cu anul trecut, când a constituit 3,7 tone/ha. Recoltarea porumbului anul acesta ar putea începe mai târziu ca de obicei, deoarece umiditatea semințelor de porumb este înaltă. Estimativ, la finele lunii septembrie în raioanele din centru și sud, iar în raioanele din nordul republicii – la începutul lunii octombrie.

● MIERCURI, 22 august

Perspectivele bugetare vor fi restrânse, iar opțiunile de finanțare – limitate

În următorii trei ani, sustenabilitatea bugetară estimată prin acoperirea cheltuielilor curente din venituri (cu excepția granturilor) se va îmbunătăți, excedentul bugetar majorându-se de la 0,8% în 2018 – până la 1,1% în 2021. În document se menționează că perspectivele bugetare în perioada respectivă vor fi restrânse, iar opțiunile de finanțare – limitate. Începând cu anul 2019, volumul granturilor externe va scădea considerabil, primordial din contul diminuării suportului bugetar din partea UE, care a fost suspendat. În 2017 ponderea cheltuielilor capitale a reprezentat circa 10% din totalul cheltuielilor bugetare. Potrivit Cadrului bugetar pe termen mediu, este necesar un volum mai mare de investiții publice în infrastructură și în alte domenii importante. În anii 2019-2021 se prevede majorarea cheltuielilor capitale la aproximativ 13,7% din totalul cheltuielilor bugetare.

● JOI, 23 august

În acest an ar urma să se producă mai puțin vin față de anul trecut

Din recolta de struguri 2018 estimativ se vor produce între 15 și 17 milioane de decalitri de vin. Este mai puțin ca anul trecut, când s-au produs 18 milioane de decalitri. Prognozele au fost prezentate joi, 23 august, de către directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, în cadrul unei conferințe naționale. Potrivit lui Gheorghe Arpentin, la data de 31 iulie 2018 în stocurile vinăriilor erau 15 milioane de decalitri de vin. De la campania de recoltare de anul trecut și până în prezent au fost exportate 14,3  milioane de decalitri de vin, cu 3% mai mult față de recolta precedentă. Venitul încasat este de 2,3 miliarde de lei, cu 5,5% mai mult față de 2016. În ceea ce privește piața exporturilor, Gheorghe Arpentin a declarat că anul cel mai mult se exportă în Polonia (15%), România și Cehia (câte 13%), Federația Rusă (12%), China (10%), alte state sub 10%.

BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă instituit la Victoriabank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a ridicat regimul de supraveghere intensivă instituit asupra activității băncii comerciale Victoriabank. Potrivit unui comunicat de presă al BNM, decizia a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului ca urmare a achiziționării a 72,19% din capitalul social de către VB Investment Holding B.V., societate deținută de către Banca Transilvania din România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). La 16 ianuarie 2018 și la 26 aprilie 2018, au avut loc licitații pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei, la care s-au vândut pachetele de acțiuni cu o cotă de 39,2% și, respectiv, de 5,42% din capitalul băncii. Drept urmare, investitor a devenit Banca Transilvania, primul grup bancar ca mărime din România, în parteneriat cu BERD. În prezent, acestea dețin o cotă de 72,19% din capitalul social al Victoriabank.

● VINERI, 24 august

Bancnota de 500 de euro va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar

Bancnota de 500 de euro își va păstra valoarea și va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar din Republica Moldova, precizează Banca Națională într-un comunicat de presă, citat de IPN. Precizarea vine în contextul unor articole apărute în presa locală cu privire la decizia Băncii Centrale Europene (BCE) privind stoparea producerii și emiterii bancnotei de 500 de euro către finele anului curent. Potrivit BNM, bancnota va rămâne un mijloc legal de plată și își va păstra valoarea și după anul 2018. Aceasta va putea fi schimbată în continuare la unitățile de schimb valutar de pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv la băncile comerciale, și va putea fi utilizată pentru efectuarea plăților în țările zonei euro. Decizia BCE a fost luată în urmă cu doi ani pentru a împiedica activitățile ilicite în care se utilizează bancnota de 500 de euro. Totodată, este planificată introducerea bancnotelor de 100 și 200 de euro din seria „Europa”. Bancnotele de la 5 la 200 de euro vor fi păstrate în circulație.

Un grup de lucru a fost creat pentru ameliorarea situației privind serviciile de taxi

Un grup de lucru a fost creat pentru ameliorarea situației din domeniul serviciilor de taxi și asigurarea cetățenilor cu servicii calitative. În cadrul primei ședințe a grupului de lucru, s-a dispus ca administratorii companiilor de taxi să înregistreze toate unitățile de transport care prestează servicii de taxi și doresc să activeze legal. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii, în cadrul ședinței a fost identificată o problemă ce ține de accesul la aparate de taxat – importul și înregistrarea acestora. Ministrul Chiril Gaburici a expediat o solicitare către Ministerul Finanțelor prin care a rugat să fie asigurat accesul companiilor de taxi la aparate de taxat . Totodată, Chiril Gaburici a amintit că de la 1 octombrie, companiile care prestează servicii online vor fi obligate și ele să activeze după aceleași reguli, să dispună de aparat de casă și să elibereze bonuri de plată călătorilor.

Moldova va obține în 2018 cea mai mare recoltă de mere din ultimii zece ani

În anul 2018, producătorii moldoveni vor obține cea mai mare recoltă de mere din ultimii zece ani. Peste 505 mii de tone de mere sunt prognoze ale Asociației Moldova Fruct. Iurie Fală, directorul executiv al Asociației Moldova Fruct, spune că recolta de mere din Moldova va fi de calitate, cu excepția unor regiuni din nordul țării afectate de grindină. Recolte mari de mere sunt prognozate și în țările Uniunii Europene. Europa va înregistra în anul 2018 o producție de peste 12 milioane de tone de mere, cu 13% mai mult decât media ultimilor trei ani. Cât privește piața rusă, în urma sancțiunilor impuse rubla se devalorizează, iar puterea de cumpărare scade. Respectiv, prețul merelor nu va fi mare.

DUMINICĂ, 26 august

Tenderul pentru construcția gazoductului Chișinău-Ungheni va avea loc în septembrie

Tenderul pentru construcția gazoductului Chișinău-Ungheni va fi organizat în prima jumătate a lunii septembrie. Întreprinderea română Transgaz anunță despre îndeplinirea tuturor condițiilor suspensive convenite în contractul de vânzare-cumpărare a întreprinderii moldovenești Vestmoldtransgaz.  Astfel, în prima săptămână a lunii septembrie, la Chișinău, va fi semnat protocolul în acest sens și vor fi încasate cele 180,2 milioane de lei de la tranzacția de vânzare a întreprinderii Vestmoldtransgaz. Compania Transgaz urmează să finalizeze construcția gazoductului Ungheni – Chișinău, investind în acest scop peste 90 milioane de euro. Contractul de privatizare a Vestmoldtransgaz de către compania română Transgaz a fost semnat la 28 martie curent. Conducta Ungheni-Chișinău va avea o lungime de 120 de kilometri și capacitatea de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova.