logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20 – 25 noiembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-20-25-noiembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1101061.html

● LUNI, 20 noiembrie

IDEP Moldova apreciază implementarea Prorgamului Rabla pentru Electrrocasnice, parte a ECIPES

Guvernul Republicii Moldova și UE implementează Programul Rabla pentru Electrocasnice (parte a ECIPES) pentru 50 mii de familii, începând cu 2023. Iurie Calestru, director de programe IDEP Moldova, a apreciat lansarea programului și îndeamnă cetățenii țării să acceseze platforma ecovaucer.md pentru a se înscrie și a participa la program începând cu finele lunii noiembrie.

Într-o conferință de presă la IPN, Iurie Calestru a remarcat că programul își propune să sprijine cetățenii Republcii Moldova în vederea schimbării electrocasnicelor vechi cu unele noi, mai eficiente din punct de vedere al consumului, cu 80% costuri acoperite din fondurile U. Dar și schimbarea gratuită a becurilor pe led-uri energo-eficiente.

● MARȚI, 21 noiembrie

Deși mai puțini la număr, unii comercianți continuă să vândă plăcinte „cu brânză” fără brânză


Aproximativ 35% dintre operatorii verificați de inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor utilizează în calitate de umplutură în plăcinte compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale ca substituent al brânzei proaspete de vaci. În luna februarie curent, 80% din unitățile de producere a plăcintelor din țară făceau acest lucru.

Potrivit ANSA, în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30 %, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.

● MIERCURI, 22 noiembrie

La 30 de ani ai leului moldovenesc, BNM organizează vizite la Muzeul Național de Istorie

Banca Națională a Moldovei va organiza un șir de evenimente publice cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la introducerea leului moldovenesc. Printre acestea este prevăzută și organizarea în perioada 25-30 noiembrie a unor excursii la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu instituția muzeală.

Pentru a exporta în UE, producătorii autohtoni trebuie să devină competitivi, șef ODA

Pentru a fi competitivi pe piețele externe, producătorii autohtoni trebuie să crească în competitivitate, iar în mare parte acest fapt presupune mai multe criterii, dar cele mai importante sunt calitatea și cantitatea produselor. „Dacă ne dorim să exportăm în țările din UE, aici standardele sunt destul de înalte”, susține directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea.

„În mare parte, Moldova este o țară exportatoare de produse agricole, produse primare, produse neprelucrate, cu valoare adăugată redusă, cum ar fi: cerealele, fructele, legumele, care merg în formulă de vrac. Totuși, noi vrem să vedem materie primă procesată, după cum spuneam. Și, evident că aceasta mai degrabă este caracteristic companiilor mai mari, care au capacitatea să facă față acelor rigori care sunt pe piețele internaționale când vine vorba de competitivitate. Iar când vine vorba de competitivitate, vorbim aici de calitate și vorbim de cantitate și de preț”, a declarat Dumitru Pîntea în cadrul emisiunii „În context” de la Moldova 1.

Două categorii de vulnerabilitate vor plăti pentru gaz prețul reglementat

Două dintre cele șapte categorii de vulnerabilitate vor plăti pentru gaz prețul reglementat, care în prezent este de 18,07 lei pentru o mie de metri cubi (cu TVA inclus). Este vorba despre categoriile: primară și fără vulnerabilitate. Prețurile compensate la energie pentru consumatorii casnici, aplicate în perioada noiembrie 2023-martie 2024, sunt precizate într-o hotărâre a Guvernului.

În cazul gazelor naturale, compensația se va aplica pentru un consum de 180 m3/lună. În funcție de categoria de vulnerabilitate, consumatorii vor plăti:

Extremă – 12 lei/m3
Foarte ridicată – 12,2 lei/m3
Ridicată – 12,4 lei/m3
Medie – 12,6 lei/m3
Scăzută –17 lei/m3
Primară – preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3)
Fără vulnerabilitate – preț reglementat/prețul furnizorului (18,07 lei/m3).

● JOI, 23 noiembrie

Educația financiară trebuie să fie obligatorie în școli, expert britanic

Educația financiară ar trebui să fie obligatorie în școli. Și aceasta pentru că fiecare copil trebuie să aibă cunoștințele, abilitățile, încrederea pentru a-și gestiona banii. Nu doar cât sunt copii, ci și mai important pe măsură ce ajung la vârsta adultă. De această părere este Shaun Mundy, expertul britanic care a elaborat prima strategie de educație financiară din Europa, cea din Marea Britanie.

Moldtelecom crește la 40 de lei tarifele la telefonia fixă

Operatorul național de telecomunicații Moldtelecom majorează tarifele pentru telefonia fixă până la 40 de lei, începând cu luna ianuarie. Despre aceasta abonații sunt notificați prin intermediul scrisorilor expediate de companie.

50 de mii de familii vulnerabile își vor putea lua electrocasnice noi compensate cu 80%

Cincizeci de mii de gospodării casnice cu cel mai înalt grad de vulnerabilitate pot beneficia, din 23 noiembrie, de un program de asistență financiară la înlocuirea electrocasnicelor vechi cu altele energo-eficiente în cadrul Programului „Rabla pentru electrocasnice”, susținut financiar de Uniunea Europeană și cu asistența tehnică oferită de PNUD Moldova.

● VINERI, 24 noiembrie

Coridorul feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari va fi reparat

Coridorul feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari va fi reparat cu sprijinul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Parlamentul a votat în lectură finală ratificarea unui acord de împrumut în acest sens.

BERD va oferi Republicii Moldova un împrumut de 23 de milioane de euro, în două tranșe. De asemenea, țara va beneficia și de un grant de 20 de milioane de euro oferit de Comisia Europeană.

SÂMBĂTĂ, 25 noiembrie

Agricultorii pun pe pauză protestul, dar tractoarele le lasă în PMAN

Fermierii au decis să pună protestul pe pauză până luni. Însă tehnica agricolă rămâne în Piața Marii Adunări Naționale. Decizia a fost luată după o ședință de câteva ore cu vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al agriculturii și industriei alimentare. În cadrul acesteia s-a discutat despre crearea grupului de lucru care să se axeze țintit pe problemele agricultorilor.

Maia Sandu a vizitat expoziția „Antreprenor Expo”

„Le doresc mult succes tuturor celor care deschid afaceri, fac produse cu care ne mândrim, creează locuri de muncă în localitățile noastre și contribuie la dezvoltarea Moldovei”. Este mesajul șefei statului, Maia Sandu, care a vizitat expoziția „Antreprenor Expo” la Moldexpo.

Maia Sandu a menționat că a întâlnit la expoziție „mai mulți antreprenori curajoși”. „Peste 100 de companii autohtone și-au expus produsele și serviciile, printre ele mai multe afaceri de familie sau inițiate de femei”, a precizat președinta.