● LUNI, 20 iunie
Amendă de peste 31 mln lei, pentru o companie care deservește Aeroportul
Potrivit președintelui Consiliului Concurenței, în 2020, Avia Invest a fost amendată cu peste 31 milioane de lei, dar acea decizie a fost contestată în instanța de judecată și dosarul încă se află la examinare. Totodată, a fost stabilit că aceste încălcări care au fost atunci constatate de către Consiliul Concurenței urmau să fie înlăturate de întreprinderea Avia Invest SRL până la finele anului 2020, ceea ce nu s-a făcut. „Încă atunci, în acea decizie a fost stabilit că în cazul neîndeplinirii acestei obligații care a fost stipulată în decizia anterioară, întreprinderea Avia Inveest va fi amendată cu sancțiune combinatorie. Din cauză că Avia Invest nu a îndeplinit această obligație, ci a îndeplinit-o peste un an, la sfârșitul anului 2021, Consiliul Concurenței a inițiat încă o procedură suplimentară, anume din cauză că aceste obligații nu au fost îndeplinite. Amenda a fost plătită la sfârșitul anului 2021, deci neîndeplinirea obligației constatată de Consiliul Concurenței a durat un an. Respectiv, pentru acest an a fost calculată sancțiunea care în total a constituit peste 31 milioane de lei”, a explicat Alexei Gherțescu.
● MARȚI, 21 iunie
Natalia Gavrilița: Se încearcă crearea unei mișcări de destabilizare!
Premierul Natalia Gavrilița atrage atenția cetățenilor să nu se lase manipulați de forțe politice care încearcă să creeze destabilizări în societate. Șefa Executivului spune că există tentative de a folosi nemulțumirea oamenilor pentru a facilita revenirea la putere a unor forțe obscure. În același timp, Natalia Gavrilița dă asigurări că sunt depuse toate eforturile pentru ca țara să dispună de energie electrică și gaze naturale la un preț cât mai avantajos posibil. Premierul Natalia Gavrilița a calificat protestul de duminică, din Piața Marii Adunări Naționale, drept un element al democrației, prin asigurarea libertății de întrunire. În același timp, premierul a menționat că, în ultima perioadă, se atestă tentative de a crea haos în societate.
În mai moldovenii s-au împrumutat de la bănci mai activ ca anul trecut în aceeași lună
În luna mai a anului curent, creditele noi acordate au constituit 4 120,2 milioane de lei, cifra fiind în creștere cu 24,5% față de luna mai 2021. În rândul persoanelor fizice, cea mai mare pondere (69,5%) au deținut-o creditele de consum. Acestea au fost acordate cu o rată medie de 11,69%. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, din perspectiva termenelor de acordare, cele mai solicitate au fost creditele cu termene de la 2 până la 5 ani, cu o pondere de 52,1% în totalul creditelor acordate. Volumul acestor credite acordate persoanelor juridice a constituit 37,2% din totalul creditelor.
La Postul vamal Costești s-a deschis o zonă de control vamal cu statut permanent
În cadrul Postului vamal Costești a fost deschisă o zonă de control vamal cu statut permanent. Pentru a preveni formarea rândurilor în apropierea postului vamal de frontieră Costești, transportatorii vor avea posibilitatea să staționeze în zona de control vamal. Aici va fi organizat procesul de facilitare și prioritizare a exportului produselor ușor alterabile. Prin punctul menționat se permite tranzitul produselor de origine non-animală perisabile cu destinația alte state decât cele ale Uniunii Europene. Regimul de lucru al postului este stabilit 08.00 și 20.00.
Apel către autorități să protejeze oamenii de afaceri de pe malul drept al Nistrului
Președintele Asociației Patronale a Metalelor, Valentin Eșanu, solicită ca autoritățile de la Chișinău să intervină de urgență pentru a crea condiții egale pentru agenții economici de pe malul drept și stâng al Nistrului. Astăzi, în timp ce companiile din regiunea transnistreană nu achită taxe în bugetul de stat, au gaz gratuit și energie electrică ieftină, antreprenorii de pe malul drept se află în condiții mai dure. Ba mai mult, autoritățile au introdus impozitul de 12% la predarea deșeurilor de metale, dar și limita de 10 mii de lei în numerar la achiziția metalelor, prevederi care trebuie anulate, crede președintele Asociației Patronale a Metalelor.
Comisia Europeană salută fortificarea stabilității sectorului financiar
În opinia cu privire la cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, Comisia Europeană a remarcat progresele Republicii Moldova în mai multe domenii, între care fortificarea semnificativă a stabilității sectorului financiar și consolidarea politicilor macroeconomice. Astfel, a fost creată o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE. În documentul Comisiei Europene se arată că, înainte de manifestarea presiunilor inflaționiste globale alimentate de războiul din Ucraina, Banca Națională a Moldovei a reușit cu succes, în general, să mențină inflația în intervalul de țintă stabilit și a susținut o monedă națională stabilă. Totodată, pe fondul creșterii pronunțate a prețurilor la energie și produsele alimentare inflația rămâne una dintre provocările majore pentru stabilitatea macroeconomică a Moldovei în viitor.
● MIERCURI, 22 iunie
Accizele la motorina utilizată de ÎMM în acest an vor fi compensate integral
Accizele la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii vor fi compensate de executiv în cuantum de până la 100%. Decizia a fost anunțată de către prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei ședințe de lucru la Guvern cu reprezentanții unei asociații de fermieri și agricultori. Producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie 2022, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 de milioane de lei.
În mai leul moldovenesc s-a depreciat cu 2,7% în raport cu dolarul SUA
În luna mai leul moldovenesc s-a depreciat în valori medii cu 2,7% în raport cu dolarul SUA, până la 18,9244 USD/MDL, comparativ cu 18,4274 USD/MDL în luna aprilie. Datele Băncii Naționale a Moldovei arată că în luna mai gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 106,2%, comparativ cu 67,6% în luna aprilie. În raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice s-a majorat cu 82,3 milioane de dolari, iar cererea netă de valută din partea agenților economici a crescut în proporții mai mici, cu 9 milioane de dolari.
● JOI, 23 iunie
Societatea civilă din Moldova a fost premiată pentru realizarea proiectelor finanțate de UE
Opt organizații ale societății civile din Republica Moldova au fost premiate ieri, 22 iunie, de către Delegația Uniunii Europene în Moldova pentru implementarea proiectelor finanțate de UE. Asociațiile Obștești au promovat prin intermediul inițiativelor realizate schimbările democratice în societate, egalitatea de gen și au sprijinit populația în depășirea crizelor sociale. La Gala Premiilor Uniunii Europene pentru Societatea Civilă 2022 au fost marcate rezultatele și impactul pozitiv ale sprijinului oferit de Uniunea Europeană societății civile din Republica Moldova ce are drept scop îmbunătățirea calității vieții cetățenilor din Republica Moldova, consolidarea statului de drept, precum și îmbunătățirea mediului de afaceri. Șeful Delegației UE în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a subliniat că societatea civilă din Republica Moldova reprezintă un exemplu în gestionarea crizei refugiaților, deoarece aceasta „a arătat o mobilizare extraordinară și a demonstrat că Moldova într-adevăr este o țară mică cu inima mare”.
Vladimir Bolea: CSE va decide anularea interdicției de export a grâului
La următoarea ședință a Comisiei Situații Excepționale va fi luată decizia privind anularea interdicției de a exporta grâu. O spune președintele comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor și cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici și mijlocii. În același timp, Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului compensații parțiale la achiziția de fertilizanți și regulă pe piața produselor petroliere. Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandru Slusari spune că revendicările agricultorilor rămân aceleași: compensații la motorină și fertilizanți și posibilitatea de a exporta grâu. Alexandru Slusari spune că decizia fermierilor de a-și scoate tehnica agricolă pe traseele naționale este o modalitate de protest, însă nemulțumirea nu este motivată politic.
Cresc șansele unui acord de gaze cu Azerbaidjanul
Diverse proiecte energetice se află în atenția unor companii azere și românești, după ce la 31 decembrie 2020, pentru prima dată în istorie, Azerbaidjanul și-a exportat gazele naturale pe piața europeană prin conductele Coridorul sudic al gazelor. Și Republica Moldova întreprinde eforturi de procurare a energiei azere. La începutul anului Andrei Spînu, vicepremier și ministru al infrastructurii și dezvoltării regionale, a participat la cea dea 8-a reuniune ministerială a Consiliului consultativ al Coridorului Sudic de gaze, care a avut loc la Baku. În marja reuniunii, Andrei Spînu a avut o întrevedere cu ministrul azer pentru energetică, Parviz Shahbazov, care a remarcat că țara sa dispune de potențialul necesar pentru a majora exporturile de gaze azere și pentru a extinde Coridorul Sudic de gaze.
Grant pentru un nou proiect de construcție a locuințelor sociale
Parlamentul a ratificat Acordul de grant cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) pentru realizarea unui nou proiect de construcție a locuințelor sociale. Asistența oferită este de 49 de mii de euro. Pe lângă componenta de construcție a locuințelor sociale, proiectul prevede și renovarea căminelor studențești și profesionale, precum și construcția azilurilor pentru bătrâni și pentru persoanele cu dizabilități.
Calea ferată Basarabeasca – Berezino va fi funcțională din toamnă
După 25 de ani, din toamnă, calea ferată Basarabeasca (Moldova) – Berezino (Ucraina) va fi funcțională. Noul tronson feroviar va face legătură cu portul Izmail și Belgorod-Dnistrovskii, precum și stațiile Arțîz, Zatoca, informează canalul oficial de verificare a informațiilor guvernamentale „Prima Sursă”. Ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, vicepremierul Andrei Spînu, a semnat cu ministrul infrastructurii al Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, Memorandumul de Înțelegere dintre cele două ministere cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. În urma acestei înţelegeri, Republica Moldova va putea exporta/importa mărfuri prin portul Izmail, amplasat pe Dunăre, fiind redusă aglomerația în portul Reni. Ucraina va putea exporta mărfuri în Republica Moldova și în țările UE.
BERD acordă 300 mln euro pentru ca Moldova să-și facă rezerve de gaze naturale
BERD oferă Republicii Moldova împrumutul de 300 de milioane de euro ca țara să-și sporească securitatea energetică prin achiziționarea de rezerve strategice de gaze naturale pentru a le suplimenta pe cele furnizate în prezent de Rusia prin Ucraina. Împrumutul urmează a fi acordat comerciantului de energie de stat „Energocom” pentru a achiziționa gaze pe huburile Uniunii Europene. Împrumutul va finanța până la o cincime din importurile de gaze ale Republicii Moldova planificate pentru 2022, care sunt vulnerabile la o eventuală întrerupere ca urmare a războiului împotriva Ucrainei. În prezent, toate aceste importuri provin de la compania rusă Gazprom, în baza unui contract care expiră în 2026.
● VINERI, 24 iunie
BNM, determinată să depună toate eforturile pentru a contribui la integrarea europeană
Banca Națională a Moldovei salută adoptarea deciziei Consiliului European prin care Republica Moldova obține statutul de țară candidată pentru a deveni membru al UE. Instituția precizează că este determinată în continuare să depună toate eforturile pentru a contribui în mod eficient la realizarea priorității naționale de integrare europeană a Republicii Moldova. „Aseară s-a produs un salt enorm în parcursul european al țării noastre. Mă bucur pentru acest vot de încredere din partea Uniunii Europene oferit Republicii Moldova. Este un vot care ne dă de înțeles că trebuie să muncim și mai mult, să impulsionăm procesul de dezvoltare și modernizare, să aducem acasă inovațiile. BNM a reușit în ultimii ani să își consolideze capacitățile și să apropie sectorul bancar de standardele UE. Vom continua să întărim stabilitatea și funcționarea sectorului bancar, să consolidăm credibilitatea acestuia”, a declarat Octavian Armașu, guvernatorul BNM, citat într-un comunicat de presă.
●SÂMBĂTĂ, 25 iunie
Maia Sandu: Nu se văd semne că procesele inflaționiste se vor tempera
Prognoze sumbre din partea președintelui Maia Sandu. Șeful statului spune că nu existe indicii care ar anticipa eventuale scăderi de prețuri la resursele energetice, iar din acest motiv nivelul inflației se va menține unul ridicat. Maia Sandu spune că Guvernul va încerca să ajute cetățenii în sezonul rece al anului prin acordarea compensațiilor la încălzire. Totuși, de ajutor din partea statului vor beneficia doar familiile cu venituri modeste. Președintele Maia Sandu explică majorarea galopantă a tuturor prețurilor prin creșterea continuă a prețurilor la resursele energetice pe piața internațională. În același timp, prețurile mari la produsele alimentare sunt cauzate de stoparea importurilor din Ucraina și reorientarea spre produse din statele europene.