logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 20-25 iulie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-20-25-iulie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1021642.html

● LUNI, 20 iulie

Instrument nou pentru agricultori


Registrul Digital Agricol, un nou instrument pentru agricultori, este lansat în regim pilot în cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Agenţiei Naţionale privind Siguranţa Alimentelor. Centrul Informaţional Agricol informează că Registrul va asigura accesul la date operative privind activitatea economică a agenţilor economici din complexul agro-industrial şi va facilita oferirea serviciilor publice de calitate, inclusiv online, în baza principiului de ghişeu unic. Agenţii economici vor avea posibilitatea să aplice online pentru actele permisive şi să gestioneze cât mai eficient procesul de producţie internă. Administraţia publică centrală, dar şi cea locală vor putea accesa datele din Registru prin intermediul Platformei de Interoperabilitate (MConnect), pentru a elimina birocraţia şi povara administrativă asupra cetăţenilor şi businessului.

● MARŢI, 21 iulie

CALM: Se încălcă principiile autonomiei locale prin stoparea achiziţiilor publice


Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a emis o declaraţie de presă în care atrage atenţia factorilor decizionali şi opiniei publice asupra blocării procesului de achiziţii publice şi a proiectelor investiţionale la nivel local ca rezultat al sistării temporare a publicării în Buletinul Achiziţiilor Publice a invitaţiilor de participare la procedurile de achiziţii publice de bunuri, servicii şi lucrări. CALM netează că procesul de organizare a licitaţiilor este destul de anevoios şi de lungă durată, iar blocarea sau tărăgănarea achiziţiilor va duce la faptul că autorităţile locale nu vor putea realiza anumite lucrări/investiţii în perioade şi termene corespunzătoare. În afară de aceasta – se menţionează în declaraţie – au fost încălcate toate prevederile legale naţionale şi internaţionale în vigoare pentru Republica Moldova privind obligativitatea consultării APL şi structurilor sale asociative în toate chestiunile care-i vizează.

A fost lansat al treilea apel de granturi post-investiţionale Mac-P

A fost lansat cel de-al treilea apel al Programului de granturi post-investiţionale „Managementul durabil al terenurilor” al proiectului Băncii Mondiale „Agricultura Competitivă în Moldova” (MAC-P). Producătorii agricoli, care au investit începând cu 1 noiembrie 2014, pot depune dosarele pentru a beneficia de granturile post-investiţionale. Oferta este deschisă până la 31 decembrie 2015. Ministrul în exerciţiu al agriculturii, Ion Sula, a spus, într-o conferinţă de presă, că acest proiect are ca scop să motiveze producătorii agricoli să-şi echilibreze afacerile, să asigure un management durabil al resurselor naturale. „Obiectivul nostru e să le oferim viitoarelor generaţii un sol fertil şi un mediu sănătos”, a subliniat oficialul. În cadrul apelului dat, agricultorii pot beneficia de granturi în valoare de până la 20 de mii de dolari, dar nu mai mult de 50% din investiţia făcută. Granturile sunt destinate pentru  acţiuni, dar şi tehnologii prietenoase mediului, pentru împădurire etc. Anul trecut au depus dosare 129 de producători agricoli, dintre care 91 au beneficiat de acest ajutor, în valoare totală de 14 milioane de lei.

ANRE a publicat noile tarife la energia electrică

Noile tarife pentru serviciile de distribuţie şi furnizare a energiei electrice, aprobate de ANRE la 18 iulie curent, au fost publicate pe pagina web a instituţiei. Tarifului de transportare a energiei electrice a fost majorat de la 8,02 bani/kWh la 14,5 bani/kWh (fără TVA), în condiţiile în care operatorul  ÎS „Moldelectrica” solicita un tarif de 28 bani/kWh.  Pentru operatorul de reţele ÎCS „RED Union Fenosa” SA, ANRE a stabilit următoarele tarife de distribuţie: pentru reţelele de tensiune înaltă (35 şi 110 kV) – 15 bani/kWh; pentru reţelele de tensiune medie (6 şi 10 kV) – 42 de bani/kWh; pentru reţelele de tensiune joasă (de până la 0,4 kV) – 63 de bani/kWh. Consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune joasă deservite de ÎCS ,,Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SA (în principal este vorba de consumatorii casnici) vor achita un tarif de 2,16 lei/kWh. Consumatorii conectaţi la reţelele de tensiune medie vor plăti un tarif de 1,95 lei/kWh, iar cei conectaţi la reţelele de tensiune înaltă –  1,68 lei/kWh. Pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în reţelele de transport şi la cea furnizată la punctele de ieşire din reţelele de transport, consumatorii mari vor achita un tarif de 1,38 lei/kWh şi, respectiv, 1,53 lei/kWh.

România a alocat Republicii Moldova 70 mln de dolari pentru proiecte de asistenţă

În anul 2014, România a alocat Republicii Moldova pentru proiecte de asistenţă 70,3 milioane de dolari, fiind al doilea donator bilateral, după SUA, şi al treilea în lista generală a donatorilor, după SUA (121,5 milioane de dolari) şi Uniunea Europeană (116,8 milioane de dolari). Ambasada română la Chişinău a emis un comunicat de presă în care menţionează că România îşi consolidează poziţia de cel mai puternic susţinător al eforturilor pe care Republica Moldova le face pe calea europeană, cu impact economic şi social major asupra bunăstării populaţiei. România a contribuit cu transferuri financiare dedicate diverselor proiecte cu un important impact social, cum ar fi renovarea şi dotarea grădiniţelor (cu un buget total de 23 milioane de euro, de care beneficiază peste jumătate din copiii de vârstă preşcolară din Moldova), reabilitarea Institutului Mamei şi Copilului sau renovarea unor obiective culturale reprezentative (Sala cu Orgă, Muzeul Naţional de Artă, ambele din Chişinău, şi Teatrul B.P. Haşdeu din Cahul).

Trenurile modernizate vor fi repuse în circulaţie

Trenurile modernizate vor fi repuse în circulaţie până la finele lunii august. Anunţul a fost făcut de către directorul CFM, Vladimir Cebotari, în cadrul unei şedinţe convocate de ministrul în exerciţiu al transporturilor, Vasile Botnari. Un comunicat de presă al ministerului precizează că procedeul de certificare a celor cinci trenuri modernizate anterior în România va finaliza pe 10 august, iar încercarea tehnică a fost deja desfăşurată. Uzina reparatoare va efectua din contul său un şir de lucrări de reparaţie şi întreţinere a trenurilor, astfel ca garniturile să poată fi exploatate în condiţii de siguranţă şi maximă eficienţă.

MIERCURI, 22 iulie

4 bănci anunţă despre deficienţe tehnice la operaţiunile cu cardurile bancare


Patru bănci comerciale anunţă despre apariţia unor deficienţe tehnice la procesarea operaţiunilor cu cardurile bancare, şi anume despre imposibilitatea temporară de retragere a numerarului de la bancomate şi POS-Terminale, precum şi efectuarea achitărilor cu cardul. Este vorba despre Banca Socială, Unibank, Moldova-Agroindbank şi EuroCreditBank. Moldova Agroindbank precizează că, în pofida situaţiei tehnice create, mijloacele băneşti pot fi ridicate în numerar la ghişeele bancare din orice filială a băncii. Banca urmează să vină cu un anunţ suplimentar imediat ce compania de procesare a cardurilor emise de bancă va înlătura deficienţele tehnice din sistem.

● JOI, 23 iulie

Problema citirii cardurilor la cele 4 bănci nu a fost soluţionată deocamdată


Posesorii de carduri eliberate de Banca Socială, Unibank, Moldova-Agroindbank şi EuroCreditBank în continuare nu pot efectua retrageri de numerar de la bancomate şi POS-Terminale, şi nici achitări cu cardul. Problema anunţată miercuri, 22 iulie, de instituţiile bancare nu a fost deocamdată soluţionată. Reperezentanţii băncilor au declarat că specialiştii companiei de procesare a cardurilor lucrează la înlăturarea deficienţelor tehnice din sistem şi, cel mai probabil, după prânz situaţia va fi depăşită. Problemele legate de procesarea cardurilor la cele 4 bănci au fost sesizate pe parcursul zile de miercuri.

România acordă 100 de mii de euro pentru ANSA

Circa 100 de mii de euro urmează a fi investiţi în creşterea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova, proiect finanţat în cadrul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare – instrument financiar şi de transfer de expertiză al Ministerului Afacerilor Externe al României. Un memorandum în acest sens a fost semnat astăzi, 23 iulie, între ambasadorul României la Chişinău,  Marius Lazurca, şi directorul general ANSA, Iurie Carp. „Urmărim să creştem capacitatea administrativă şi operativă a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în vederea dezvoltării unui sistem de control eficient şi de încredere de monitorizare şi raportare a bolilor la animale. Dezvoltarea unui astfel de sistem în conformitate cu standardele şi cerinţele europene reprezintă un prim-pas pentru deschiderea de noi pieţe de export pentru animalele vii şi produsele de origine animală din Republica Moldova”, a declarat ambasadorul.

Sporirea alocaţiilor pentru drumuri cere eficientizarea utilizării acestora, Expert-Grup

În ultimii doi ani, volumul resurselor alocate pentru întreţinerea şi reparaţia drumurilor a înregistrat o creştere de la 1,033 mlrd lei la 1,366 mlrd lei. Cota Fondului Rutier în bugetul de stat şi în PIB este mai mare chiar şi decât în statele cu o reţea de drumuri dezvoltată şi cu o capacitate de plată pentru acestea mai mare –  se menţionează în studiul „Achiziţii finanţate din Fondul Rutier”, lansat astăzi, 23 iulie, de Centrul Analitic Independent Expert-Grup. „În acest context, provocarea este de a asigura o utilizare eficientă a acestor mijloace”, a menţionat directorul de  programe Expert-Grup, Dumitru Budianschi. Principalele probleme evidenţiate de experţii independenţi sunt legate de planificarea defectuoasă a veniturilor, ceea ce duce la neîncasarea a cel puţin 4 mln lei anual, de modul arbitrar de alocare resurselor din acest fond, de lipsa de transparenţă. Continuă practica utilizării contrar destinaţiei a mijloacelor din Fondul Rutier. Exemple în acest  sens servesc construcţia străzilor din cartierul nou al satului Nemţeni, Hânceşti, în valoare de 22 mln lei, şi a zidului de protecţie împotriva zgomotului de pe Şoseaua Hânceşti, Chişinău, în valoare de 3,3 mln lei.

Un operator turistic a fost amendat cu peste 21 de milioane de lei

Consiliul Concurenţei a amendat operatorul turistic „Scavolin” SRL cu peste 21 de milioane de lei pentru preluarea controlului asupra „Anesto-Tur” SRL, acţiune care constituie o concentrare economică nenotificată, incompatibilă cu mediul concurenţial. Totodată, potrivit deciziei consiliului, urmează ca întreprinderile implicate să dizolve concentrarea, astfel încât să se restabilească situaţia existentă anterior punerii în aplicare a concentrării. Preşedintele Consiliul Concurenţei, Viorica Cărare, a declarat joi, 23 iulie, la un briefing de presă, că atât „Scavolin”, cât şi „Anesto-Tur” sunt tur operatori care formează şi comercializează pachete turistice. Astfel, în urma concentrării economice, întreprinderile grupului nou creat, format din mai multe companii, au obţinut o poziţie dominantă pe piaţa formării pachetelor turistice cu destinaţia Turcia, fapt care a pus obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa respectivă.

Kazahstan manifestă interes pentru seminţele de porumb din Moldova

Republica Kazahstan manifestă interes pentru seminţele de porumb din Republica Moldova. La cea de-a cincea şedinţă a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe de colaborare economică, desfăşurată la Chişinău la 22 şi 23 iulie, părţile au convenit să îmbunătăţească cadrul legal pentru a impulsiona importul de seminţe moldoveneşti în Kazahstan. Viceministrul în exerciţiu al agriculturii, Nicolae Olaru, a comunicat, după şedinţă, că s-a ajuns la înţelegerea de a dezvolta şi a aprofunda relaţiile în domeniul creşterii seminţelor de porumb şi de floarea soarelui. Experţii din Moldova, în parteneriat cu cei din Kazahstan, vor lucra la crearea unor noi soiuri de seminţe, care să fie potrivite condiţiilor din Kazahstan.

Problema deservirii cardurilor a 4 bănci a fost soluţionată

Deficienţele tehnice care au provocat stoparea deservirii cardurilor a patru bănci din ţară au fost înlăturate, anunţă reprezentanţii instituţiilor bancare vizate. Şeful Direcţiei vânzări de la EuroCreditBank, Alexandru Franţuz, a declarat că serviciul de procesare a cardurilor a fost restabilit în această după-amiază şi în prezent banca funcţionează în regim normal, iar toţi clienţii au fost înştiinţaţi despre acest fapt. Banca Socială anunţă pe pagina sa de internet despre restabilirea serviciului de procesare a operaţiunilor cu carduri bancare, menţionând că în prezent acestea pot fi utilizate pe deplină măsură. Şi Unibank a publicat pe pagina sa electronică informaţia că defecţiunea de procesare, care a cauzat stoparea temporară a tranzacţiilor cu cardurile de plată, a fost înlăturată, iar actualmente fiecare deţinător de card poate ridica numerar în bancomate şi achita cumpărăturile cu ajutorul cardurilor.

● VINERI, 24 iulie

ANRE a respins solicitarea „Apă-Canal Chişinău” de majorare a tarifelor 

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a respins solicitarea privind examinarea posibilităţii aprobării noilor tarife pentru serviciul public de alimentare cu apa şi canalizare, considerând neîntemeiate argumentele expuse de SA „Apă- Canal Chişinău” (ACC). Într-un comunicat de presă remis de ANRE se menţionează că  ACC, pentru înaintarea cererii de avizare a tarifelor, conform procedurii, trebuie să prezinte agenţiei cheltuielile de bază, consumul tehnologic, pierderile de apă în sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare, cât şi alte materiale justificative.

ACC va solicita repetat ajustarea tarifelor 

Furnizorul de apă din municipiul Chişinău nu a primit deocamdată o notificare oficială de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică privind respingerea solicitării de a examina posibilitatea ajustării tarifelor la apă, dar anunţă că va veni repetat cu un demers în acest sens şi va anexa toate materialele justificative solicitate. „Putem spune că a început un proces de lucru normal între „Apă-Canal Chişinău” (ACC) şi ANRE şi vom continua prezentarea documentelor necesare pentru ajustarea tarifelor”, a declarat Elena Danu, responsabilă de relaţiile cu presă la ACC.

Fermierii din Coşniţa au un nou sistem de irigare 

Sistemul de irigare din satul Coşniţa, raionul Dubăsari, a fost dat în exploatare, vineri, după reabilitarea acestuia în cadrul programului Compact, finanţat de Corporaţia Provocările Mileniului din SUA. Sistemul de irigare din Coşniţa este unul din cele 10 sisteme de irigare prevăzute a fi renovate în cadrul Programului Compact. Acesta acoperă o suprafaţă de 2400 de hectare de teren agricol, care aparţine la circa 2300 de agricultori. Lucrările de reconstrucţie au inclus construcţia unor staţii noi de pompare şi reparaţia celor existente, dotarea sistemului cu 10 pompe performante, instalarea a 85 km de ţevi din oţel şi polipropilenă cu o durată de exploatare de 60 de ani, montarea sistemelor de aspirare a apei, cu protecţia peştelui, în râul Nistru.

● SÂMBĂTĂ, 25 iulie

 Prognoze de reducere a PIB în regiunea transnistreană cu până la 15% 

În 2016, Produsul Intern Brut în regiunea transnistreană se poate reduce cu 10-15% dacă regimul special de comerţ cu UE nu va fi păstrat. Potrivit unei prognoze economice, avizată de aşa-zisul executiv din stânga Nistrului, în cazul în care scenariul negativ nu se va adeveri, PIB-ul în regiune ar urma în anul viitor să se majoreze cu 0,4%. Presa transnistreană scrie că regimul fiscal prezent îi favorizează pe importatori în detrimentul exportatorilor, motiv pentru care e nevoie să fie aplicată reforma fiscală. În caz contrar, atunci când, conform deciziilor, în 2016 vor fi abolite condiţiile preferenţiale de comerţ în UE pentru agenţii economici din regiunea transnistreană, producţia industrială se va reduce cu 25-35%, la fel şi exportul.