logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 2 – 8 octombrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-2-8-octombrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1099960.html

● LUNI, 2 octombrie

Licența furnizorului „Rotalin Gaz Trading” a fost suspendată


Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat pentru un termen de 3 luni licența furnizorului SRL „Rotalin Gaz Trading”. Concomitent, obligația temporară de a asigura consumatorii finali cu gaze naturale a fost impusă furnizorului de ultimă opțiune SA „Moldovagaz”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului de administrație al ANRE.

Deficitul contului curent al balanței de plăți, în scădere

În trimestrul II al anului curent, deficitul contului curent al balanței de plăți a scăzut cu puțin peste 12% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și a totalizat 409,69 milioane de dolari, raportul acestuia la PIB fiind de 10,5%. Potrivit BNM, diminuarea soldului negativ al contului curent a fost determinată de scăderea deficitului comerțului exterior cu bunuri și creșterea excedentului veniturilor primare, în timp ce scăderea excedentelor balanței serviciilor și veniturilor primare au influențat deficitul contului curent în sensul creșterii.

● MARȚI, 3 octombrie

Primarul satului Condrița: Gazul va fi 9 lei
Chisinau (IPN)

Primarul satului Condrița a emis o dispoziție în semn de protest, conform căreia sătenii vor plăti un tarif mai mic pentru gazul natural. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit primarului, decizia are efect retrocativ, adică vor fi oferite plăți compensatorii pentru gazele naturale achiziționate începând cu 7 iunie 2023, inclusiv pentru gazul lichefiat procurat în buteliile pe care mulți locuitori încă le folosesc în gospodării.

● MIERCURI, 4 octombrie

Guvernul a aprobat majorarea salariilor medicilor și plățile unice pentru profesori

Guvernul a alocat resurse suplimentare în susținerea pachetului „Suport pentru Moldova”. Este vorba de 846 de milioane de lei pentru plăți unice și majorări de salarii, 500 de milioane de lei pentru drumuri, dezvoltare regională și agricultură, dar și 352 de milioane de lei pentru achitarea facturilor și serviciilor energetice la școli, grădinițe, instituții bugetare.

Coridorul feroviar Nord-Sud va fi reabilitat cu un împrumut de la BERD

Coridorul feroviar Vălcineț-Ocnița-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari, cu o lungime de 446 de km, va fi reabilitat cu suportul Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. BERD va acorda un împrumut de 23 de milioane de euro. Guvernul a aprobat ratificarea unui acord în acest sens.

Guvernul a aprobat negocierea unui Memorandum cu România în domeniul gazelor și energiei

Guvernul a aprobat inițierea negocierilor asupra proiectului Memorandumului de înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind realizarea proiectelor necesare interconectării reţelelor de gaze naturale și energie electrică.

● JOI, 5 octombrie

Un sistem informatic la BNM va monitoriza riscurile de spălare a banilor


Un sistem informatic instalat la Banca Națională a Moldovei va monitoriza toate tranzacțiile în sectorul bancar cu scopul de a identifica tranzacțiile care trezesc suspiciuni de spălare a banilor. Cu ajutorul acestui sistem, fenomenele negative vor fi detectate la etapa incipientă, iar Banca Națională va sesiza instituțiile ale statului conform competențelor de intervenție.

Vot final pentru restituirea TVA către antreprenorii din Găgăuzia din bugetul regiunii

Restituirea impozitelor și taxelor agenților economici din unitatea autonomă se va realiza de la bugetul unității teritoriale autonome, în limita veniturilor disponibile. Proiectul de lege care prevede modificarea respectivă Codului Fiscal a fost votat de Parlament în lectură finală.

● VINERI, 6 octombrie

În ultima lună, Energocom a procurat 280 de milioane de metri cubi de gaze naturale


În perioada 4 septembrie-5octombrie, SA „Energocom” a achiziționat aproximativ trei milioane MWh de gaze naturale, ceea ce reprezintă aproximativ 280 de milioane de metri cubi. Gazul este de la 7 companii diferite, la 3 puncte de livrare diferite.

La Chișinău a fost lansată Platforma de Parteneriat Agroalimentar

La Chișinău a fost lansată Platforma de Parteneriat Agroalimentar, un instrument de consolidare a sectorului. La eveniment au participat reprezentați din 11 state membre ale UE, dar și reprezentanți ai organizațiilor internaționale. Ministrul agriculturii, vicepremierul Vladimir Bolea spune că lansarea platformei agricole semnifică începutul unui proces de dezvoltare ireversibil în interesul fermierilor.

● SÂMBĂTĂ, 7 octombrie

Dorin Recean răspunde fracțiunii BCS: când opoziția merge la Moscova, să ceară încetarea războiului


Premierul Dorin Recean spune că singura modalitate prin care răspunde moțiunii de cenzură înaintată de opoziția parlamentară este majorarea veniturilor cetățenilor. Potrivit premierului, Guvernul depune toate eforturile pentru a crește bunăstarea oamenilor, iar aprobarea programului „Spor pentru Moldova” este un exemplu elocvent în acest sens. Șeful Executivului a mai explicat că o mare parte dintre problemele economice cu care se confruntă țara sunt cauzate de agresiunea militară rusă din Ucraina.