● LUNI, 2 septembrie
Sute de hectare au rămas nesemănate din cauza calităţii proaste a seminţelor
Peste 350 de hectare de pământ din raioanele de nord ale republicii nu au putut fi semănate din cauza calităţii proaste a seminţelor. Cea mai mare suprafaţă a rămas nesemănată în raioanele Soroca şi Şoldăneşti. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), calitatea proastă a seminţelor a fost cauzată de condiţiile climaterice care au afectat câmpurile de materie primă pentru însămânţare. De asemenea, s-a constatat încălcarea tehnologiilor specifice la producerea seminţelor. La fel, ANSA a interzis utilizarea în scop reproductiv a seminţelor de culturi de primăvară pentru peste 17 hectare de porumb şi 103 hectare de floarea soarelui. Interdicţia a fost aplicată în raioanele de sud, Taraclia şi Ciadîr-Lunga. Până în prezent inspectorii ANSA a supus controlului peste 55 de mii de tone din cantităţile de seminţe depozitate în anul curent, din totalul peste 103 mii tone.
● MARŢI, 3 septembrie
Prognoza la strugurii tehnici este de jumătate de milion de tone
Recolta de struguri tehnici din anul curent va constitui 500 de mii de tone, potrivit prognozelor autorităţilor din domeniu. La începutul acestei săptămâni a început recoltarea în masă a strugurilor tehnici, întrucât nivelul zahărului este de 19%, iar un surplus de umiditate i-ar face să crape. Preţul strugurilor tehnici oscilează acum între 3,50 şi 4,50 lei pentru un kilogram. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a declarat, în cadrul unui eveniment de lansare a recoltării, că 300 de mii de tone din cele 500 de mii vor fi recoltate de către întreprinderile comerciale. Oficialul a remarcat că în anul curent vinul va fi de o calitate foarte bună datorită faptului că a fost destulă ploaie cât s-au format bobiţele, iar mai apoi a urmat o perioadă de secetă care a ajutat la colectarea zahărului. Vasile Bumacov a comunicat jurnaliştilor că două treimi din tot vinul moldovenesc ajunge pe piaţa CSI. Totodată, în ultimii ani se majorează exportul de vin moldovenesc pe piaţa UE, dar şi în SUA, China şi Japonia.
„Cricova” utilizează în premieră o combină la recoltarea strugurilor tehnici
Întreprinderea vinicolă de stat „Cricova” utilizează în premieră o combină la culegerea strugurilor tehnici. Directorul întreprinderii, Valentin Bodiul, a comunicat jurnaliştilor, în cadrul unui eveniment de prezentare a combinei, că aceasta îi permite să micşoreze în jumătate cheltuielile legate de recoltare. Combina recoltează zilnic 90 de tone de struguri, cantitate pe care ar fi strâns-o150 de oameni. Valentin Bodiul a precizat că este utilizată combina doar la culegerea strugurilor pentru vinurile de calitate medie. Pentru vinurile de calitate superioară în continuare se face uz de muncă manuală. Întreprinderea însă se confruntă cu un deficit de forţă umană. Oamenii nu doresc să muncească toată ziua pentru 150 de lei. Combina utilizată la „Cricova” este arendată de la o întreprindere privată din Moldova. Aceasta costă circa 400 de mii de euro şi poate fi utilizată pe parcursul întregului an, întrucât poate şi să taie via sau să o stropească. Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a remarcat că anterior, în perioada sovietică, Moldova era cea mai mecanizată ţară şi a reuşit să aibă combine de cules roşii, zmeură şi struguri. Potrivit oficialului, combina utilizată la „Cricova” culege doar bobiţele, iar via nu are de suferit, chiar dacă trece prin combină în proces de recoltare. Combina scurtează şi perioada de recoltare a strugurilor, cu peste jumătate de lună. În anul curent se vor recolta 500de mii tone de struguri tehnici şi 100 de mii tone de struguri de masă.
Recolta estimativă de seminţe acoperă cu surplus necesităţile ţării
Recolta estimativă de seminţe în acest an constituie 140 de mii de tone, ceea ce reprezintă 110% din volumul necesar pentru semănat, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Direcţiei control semincer a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), Dumitru Rusu. Dumitru Rusu a spus că datorită surplusului estimat de seminţe preţurile ar putea să scadă, dar nu esenţial. Deocamdată nu a început încă recoltarea seminţelor de porumb, floarea-soarelui şi soia. Pentru celelalte culturi recoltarea s-a încheiat sau este la etapă de finalizare. Directorul adjunct al agenţiei, Petru Bodarev, a spus că rezultatele sunt bune la grâu, orz, secară şi rapiţă. „Circa 40 de agenţi economice care se ocupă cu creşterea, pregătirea şi controlul seminţelor de calitate sunt gata să-şi propună seminţele spre comercializare”, a spus directorul adjunct. Inspectorii teritoriali sunt antrenaţi în procedura de control şi certificare a materialului semincer. În opt luni ale anului curent, inspectorii au interzis utilizarea seminţelor culturilor de toamnă din peste 350 de hectare, ceea ce constitui 1% din suprafaţa totală.
●MIERCURI, 4 septembrie
Două companii de telefonie mobilă au încălcat regulile de portabilitate a numerelor
„Orange Moldova” şi „Moldcell” au încălcat regulamentul cu privire la portabilitatea numerelor. În cadrul unor controale efectuate de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) s-a constat că aceste companii au admis practici de recuperare (winback) a abonaţilor care au solicitat sau care şi-au portat deja numerele în altă reţea, practici interzise de regumament. ANRCETI a constatat, de asemenea, că SA „Orange Moldova” a restricţionat temporar, fără a justifica cumva, apelurile de intrare spre reţeaua sa de la unele numere deţinute de SA „Moldcell”. Iar în cazul SA „Moldcell” s-a constata că furnizorul a admis întârzieri la actualizarea informaţiilor de rutare a apelurilor către numerele portate din reţeaua sa în reţeaua SA „Orange Moldova”, în timp ce condiţiile tehnice şi comerciale pentru implementarea portabilităţii numerelor în Republica Moldova obligă furnizorii să efectueze această lucrare în regim on-line. Agenţia informează că, în urma unor prescripţii, SA „Orange Moldova” şi SA „Moldcell” s-au conformat prescripţiilor emise. Totodată, companiile au dat asigurări că în viitor nu vor admite încălcarea normelor prevăzute de actele de reglementare privind portabilitatea numerelor telefonice.
Decizia Guvernului privind concesionarea aeroportului este neconstituţională, CNP
Decizia Guvernului privind concesionarea activelor Aeroportului Internaţional Chişinău este neconstituţională. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Consiliului Naţional pentru Participare (CNP), Sergiu Ostaf. Preşedintele CNP a remarcat că decizia a fost aprobată la 29 mai, de către guvernul demisionar. Noul guvern a fost votat o zi mai târziu, pe 30 mai, şi învestit pe 31 mai. Neconstituţionalitatea deciziei rezultă din decizia Curţii Constituţionale din 18 mai, când aceasta a stabilit că un guvern demisionar continuă să administreze treburile publice în aşteptarea noului guvern, care să fie plenipotenţiar. Guvernul demisionar exercită doar o parte limitată a puterii şi nu poate să-şi asume iniţiative politice importante. Potrivit deciziei executivului, terenul aferent şi activele ÎS Aeroportul Internaţional Chişinău vor fi date în concesiune pe o perioadă de până la 49 de ani. Prin concesionare, Guvernul îşi propune să dezvolte infrastructura aeroportuară şi calitatea serviciilor prestate, să amplifice competitivitatea regională a aeroportului prin creşterea eficienţei economice şi generarea durabilă a veniturilor, în condiţiile de respectare a standardelor de maximă securitate şi siguranţă a zborurilor.
Divinurile moldoveneşti sunt rebutate de Rospotrebnadzor
Serviciul sanitar al Federaţiei Ruse „Rospotrebnadzor” a blocat un lot de peste 24 de mii de sticle de divin „Barza Albă”, care este produs de compania Aroma, pe motiv că nu corespunde normelor sanitare. Anunţul a fost publicat pe pagina oficială a serviciului rus. Potrivit „Rospotrebnadzor”, în ultima perioadă la 4 loturi cu producţie alcoolică produsă în Republica Moldova le-a fost blocat accesul pe piaţa rusească din cauza necorespunderii normelor sanitare. „Rospotrebnadzor” notează că autorităţile de la Chişinău nu au luat în serios atenţionările anterioare, iar acest lucru ar putea duce la repetarea situaţiei din anul 2006. De la începutul anului curent, în Federaţia Rusă a fost exportată producţie alcoolică în volum de 24,8 milioane de litri.
Vicedirectorul ANRCETI a fost eliberat din funcţie
Guvernul l-a eliberat pe Ion Pochin din funcţia de vicedirector al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, în baza cererii depuse. Decizia a fost luată în şedinţa din 4 septembrie.
Aeroportul Internaţional Chişinău a fost concesionat
Activele ÎS „Aeroportul Internaţional Chişinău” au fost concesionate companiei SRL UK KOMAKS, în asociere cu SA Aeroportul Habarovsk, SA Kolomensk Zavod şi SRL Avia invest. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a prezentat miercuri, 4 septembrie, un raport privind derularea concursului închis de selectare a concesionarului activelor Aeroportului Internaţional Chişinău. Prezentarea raportului constituie ultima procedură înainte de darea în concesiune a activelor câştigătorului concursului de concesionare anunţat de Guvern în luna mai. Potrivit lui Valeriu Lazăr, comisia de concurs a lansat invitaţii către 7 companii specializate în domeniu. Până la data-limită de depunere a ofertelor, 5 august, doar două companii din Federaţia Rusă şi-au prezentat dosarele. La evaluarea ofertelor s-a constatat că oferta companiei Vnucovo-Invest nu a fost întocmită conform rigorilor stabilite în caietul de sarcini. Lazăr a relevat că oferta companiei câştigătoare este următoarea: perioada de concesiune de 49 de ani, redevenţa de 1% din veniturile obţinute de întreprinderea concesionară şi efectuarea investiţiilor în mărime de 244,2 mln euro. Pe parcurs de 60 de zile urmează să aibă loc inventarierea activelor înainte de luarea lor în concesiune. În ceea ce priveşte legalitatea deciziei de concesionare a aeroportului, din luna mai, pusă la îndoială de unii experţi pe motiv că a fost aprobată de guvernul demisionar, Lazăr a spus că este ferm convins că aceasta e perfect legală.
Numărul abonaţilor serviciul de televiziune contra cost a scăzut
Datele Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) arată că în prima jumătate a anului 2013 s-a atestat o scădere a numărului de abonaţi la serviciul de televiziune contra cost. Reducerea are loc pe fundalul unei creşteri uşoare a veniturilor din vânzarea acestui serviciu. Numărul total al abonaţilor s-a redus, faţă de finele anului 2012, cu 1,31% şi a însumat 281,2 mii de abonaţi. Veniturile pe acest segment de piaţă au sporit, faţă de perioada respectivă a anului trecut, cu 2,5% şi au constituit 82,7 milioane lei. Ponderea abonaţilor la serviciul de televiziune în format digital a crescut cu 5,4 puncte procentuale şi a ajuns la 38,5%, iar cea în format analog a scăzut proporţional până la 61,5%. În perioada de raport, pe piaţa serviciului de televiziune contra cost din Moldova au activat 94 de furnizori. Cele mai importante cote au fost deţinute, în funcţie de cifra de afaceri, de SRL „Sun Communications” – 30,5%, SA „Moldtelecom” – 24%, SRL „Focus sat” – 5,9%, SRL „AMT” – 4,5%.
● JOI, 5 septembrie
Merele rebutate de ruşi nu au fost întoarse în Moldova
Cele 20 de tone de mere declarate necalitative de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor) din Rusia nu au fost întoarse în Moldova. Informaţia a fost confirmată de ministrul agriculturii, Vasile Bumacov. Săptămâna trecută, Rosselhoznadzor-ul rusesc a anunţat că 20 de tone de mere moldoveneşti sunt rebutate deoarece ar conţine pesticide şi nitraţi care depăşesc norma admisă. Ministerul Agriculturii de la Chişinău a anunţat atunci că va fi făcută o expertiză. Solicitat de IPN, Vasile Bumacov a spus că expertiza nu a mai fost făcută deoarece merele nu s-au întors în Republica Moldova. Ministrul a evitat să comenteze de ce autoritatea rusească a făcut astfel de declaraţii. E de menţionat că după informaţia despre merele moldoveneşti, Serviciul sanitar al Federaţiei Ruse „Rospotrebnadzor” a blocat un lot de peste 24 de mii de sticle de divin „Barza Albă”, produs de compania Aroma, pe motiv că nu corespunde normelor sanitare. „Rospotrebnadzor” notează că autorităţile de la Chişinău nu au luat în serios atenţionările anterioare, iar acest lucru ar putea duce la repetarea situaţiei din anul 2006, când produsele vitivinicole moldoveneşti nu mai erau acceptate pe piaţa din Rusia.
Ministerul Agriculturii se implică în monitorizarea calităţii vinurilor exportate în Rusia
Ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a semnat un ordin intern privind asigurarea unui nivel adecvat de monitorizare a calităţii producţiei vinicole destinate exportului în Rusia. Certificarea vinurilor se va face de către organele competente doar în baza protocoalelor de încercări ale Centrului Naţional de Verificare a Calităţii producţiei alcoolice. Inspectoratul de stat pentru supravegherea producţiei alcoolice va verifica întreprinderile exportatoare, inclusiv va colecta probe din producţie. Serviciul sanitar rus Rospotrebnadzor a înaintat recent mai multe nemulţumiri legate de calitatea producţiei alcoolice din Republica Moldova şi a atenţionat autorităţile de la Chişinău că se poate repeta situaţia din anul 2006, când vinurile moldoveneşti au fost interzise pe piaţa rusă. De la începutul anului curent, în Rusia au fost livrate aproape 4 mii de loturi de producţie alcoolică. În patru loturi livrate recent Rospotrebnadzor a depistat nereguli. Într-un interviu pentru presă, ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Vasile Bumacov, a spus că se poartă discuţii, iar situaţia nu trebuie exagerată. „ Dacă au fost depistate nereguli, ele trebuie înlăturate. Producătorii noştri au nevoie de piaţa rusă, deci trebuie să facem ca producţia exportată să corespundă standardelor acestei pieţe”, a conchis oficialul.
Ministrul finanţelor: Sperăm că sectorul privat va administra BEM mai bine decât statul
Ministrul finanţelor, Anatol Arapu, şi-a exprimat speranţa că sectorul privat va fi un administrator mai bun pentru Banca de Economii a Moldovei (BEM) decât a fost statul. Cota statului în această bancă s-a redus de la 56,13% la 33,38% după ultima emisiune suplimentară de acţiuni. Consiliul de administraţie al Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare a constatat că procedurile privind emisiunea suplimentară de acţiuni, în sumă de 80,2 mln lei, au fost legale, toţi acţionarii au avut acces la documentele respective şi au avut posibilitatea de a achiziţiona prin abonare închisă un număr de acţiuni proporţional cotei lor de participare în capitalul băncii.
Statul nu s-a abonat la acţiunile din această emisiune, dar şi-a păstrat cota de 33,38%, care îi permite să blocheze deciziile aprobate de Adunarea Acţionarilor, dacă acestea vor fi în contradicţie cu interesele sale. Actualmente BEM are peste 2000 de acţionari, cei mai mari fiind statul (33,38% din acţiuni) şi compania „Sisteme Informaţionale Integrate” SRL (33,72%), care a procurat mai multe acţiuni din emisiunea suplimentară. Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, a spus că, dacă situaţia la BEM se va îmbunătăţi, va creşte şi valoarea pachetului de acţiuni pe care îl deţine statul în această bancă, în sensul că acţiunile vor avea un preţ de piaţă mai mare.
● VINERI, 6 septembrie
Noua strategie a BM pentru Moldova prevede o finanţare totală de 570 mln dolari
O nouă Strategie de Parteneriat cu Republica Moldova, pentru anii 2014-2017, a fost discutată de către Consiliul directorilor executivi al Grupului Băncii Mondiale. Strategia de 4 ani va ghida susţinerea acordată ţării de către Grupul Băncii Mondiale şi are ca obiectiv oferirea unor beneficii directe cetăţenilor Moldovei. Potrivit unui comunicat de presă al Băncii Mondiale, noua strategie prevede o finanţare totală a Grupului Băncii Mondiale în sumă de 570 milioane dolari SUA. „Această Strategie de Parteneriat cu Ţara are ca obiective susţinerea unor reforme importante, care vor contribui la crearea locurilor de muncă şi la creşterea veniturilor, îmbunătăţirea accesului şi calităţii serviciilor publice şi protejarea oamenilor din Moldova de vulnerabilităţi asociate cu secetele, inundaţiile şi alte dezastre naturale”, a declarat Abdoulaye Seck, managerul de ţară al Băncii Mondiale în Moldova. Strategia va acorda asistenţă Moldovei în 3 direcţii principale –1. sporirea competitivităţii, 2. consolidarea capitalului uman şi diminuarea riscurilor sociale şi 3. promovarea unei Moldove verzi, curate şi rezistente. Operaţiunile Corporaţiei Financiare Internaţionale în Moldova vor continua să se concentreze pe investiţii şi activităţi de consultanţă care vor abilita creşterea şi diversificarea sectorului privat în susţinerea pilonilor strategici principali.
O misiune a FMI vine în Moldova în a doua jumătate a lunii septembrie
O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) vine în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii septembrie, pentru a iniţia negocierea noului program de asistenţă pentru Moldova. Despre aceasta s-a vorbit în cadrul unei întrevederi a reprezentantului permanent al FMI în Moldova, Armine Khachatryan, cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman. Potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului, în cadrul întrevederii au fost abordate subiecte ce se referă la evoluţiile economice din Republica Moldova, inclusiv în realizarea programului cu FMI, precum şi perspectivele de dezvoltare economică a ţării. Igor Corman a menţionat importanţa implementării agendei europene de reforme, inclusiv în domeniul economic, pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi creşterea economică durabilă a ţării.
Pâine mai ieftină la Orhei
Un producător din Orhei a ieftinit pâinea cu 30 de bani. Directorul întreprinderii, Ion Brodeţchi, a declarat că pâinea se vinde acum cu 3 lei. Preţul a fost redus pentru că s-a ieftinit şi materia primă. Dacă acum câteva luni, un kilogram de grâu costa 4,20 lei, după recoltare a ajuns la 2,35 de lei. Întreprinderea din Orhei mai produce colaci şi chifle, preţul cărora nu s-a schimbat deocamdată. Directorul Combinatului de panificaţie „Franzeluţa” din capitală, Victor Cojocaru, a declarat că deocamdată nu există premise pentru ieftinirea pâinii. Întreprinderea încă lucrează în pierdere. Pentru ca preţurile la pâine să scadă kilogramul de grâu ar trebui să fie 2 lei. Potrivit Ministerului Agriculturii, recolta de grâu în anul curent a depăşit 1 milion de tone de boabe.
Veniturile din vânzarea serviciilor de comunicaţii electronice s-au micşorat
Volumul total al veniturilor din vânzarea serviciilor de comunicaţii electronice în trimestrul II al anului 2013 a înregistrat o scădere de 0,02% şi a însumat 1,5 miliarde de lei. Diminuarea a fost cauzată de micşorarea vânzărilor de servicii de telefonie fixă. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), indicatorul vânzărilor de telefonie fixă a scăzut, comparativ cu perioada respectivă a anului 2012, cu 20,9% şi a alcătuit suma de 308,7 milioane de lei. Totodată, veniturile din serviciile de telefonie mobilă au sporit cu 2,5% şi au însumat 890,9 milioane de lei. În aceeaşi perioadă, cele mai mari creşteri au fost atestate pe piaţa accesului la internet mobil şi piaţa transmisiuni de date şi internet fix. Pe prima piaţă veniturile au crescut cu 26,7% şi au însumat peste 65,8 milioane de lei, iar pe a doua piaţă – cu 20,8% şi au totalizat circa 233,5 milioane de lei. Vânzările pe piaţa serviciilor difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale au sporit cu peste 7% şi au alcătuit circa 83,8 milioane de lei. Potrivit unui raport al ANRCETI, în trimestrul II al anului curent, cele mai semnificative venituri medii lunare per utilizator au fost înregistrate pe piaţa serviciului de internet fix şi piaţa accesului dedicat la internet mobil: de 146,3 lei şi, respectiv, 107 lei. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a fost de 84,8 lei, pe piaţa de telefonie mobilă – de 69,8 lei, iar pe piaţa serviciului de televiziune furnizat contra cost – de 50 lei.
● SÂMBĂTĂ, 7 septembrie
Prima ediţie a Festivalului Strugurelui se desfăşoară în această duminică
Festivalul Strugurelui a avut loc în premieră, duminică, 8 septembrie, în centrul oraşului Cimişlia. La festival au participat viticultorii şi exportatorii de struguri de masă din Moldova şi România. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, care a organizat evenimentul, în parteneriat cu administraţia raionului Cimişlia şi Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor din Moldova, a anunţat că la festival vor participa şi savanţi, producători de utilaje şi ambalaje pentru procesarea strugurilor, producători de material săditor viticol, furnizori de produse de uz fitosanitar şi de fertilizanţi. De asemenea, au fost invitaţi meşteri populari, colective artistice şi solişti. În cadrul festivalului va avea loc o expoziţie a strugurilor de masă, cu degustare. De asemenea a fost organizat concursul „Strugurele gigant”, „Cea mai bună prezentare la festival” şi o expoziţie a meşterilor populari. De asemenea, Proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor invită la Forumul Naţional al Producătorilor şi Exportatorilor Strugurilor de Masă: „Strugurele de viţă-de-vie – cartea de vizită a Moldovei”. Participanţii la această reuniune vor dezbate subiecte de actualitate pentru industria strugurilor de masă şi perspectivele de dezvoltare a sectorului vitivinicol.
Corupţia împiedică businessul din Republica Moldova să se dezvolte, ambasador SUA
Ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, a declarat, în cadrul unui interviu pentru postul Radio Europa Liberă, că economia Moldovei se dezvoltă, însă nu la capacitate maximă. Ţara trebuie să continue reformele necesare pentru integrarea sa pe piaţa şi spaţiul Uniunii Europene. „Corupţia împiedică businessul din Republica Moldova să se dezvolte. E adevărat, şi alte ţări au trebuit să combată acest fenomen. Şi noi încă mai avem probleme cu corupţia în Statele Unite, însă dacă cetăţenii moldoveni vor avea zero toleranţă faţă de corupţie, flagelul va fi eliminat”, a subliniat ambasadorul. William Moser a mai spus că, numai într-un mediu fără corupţie, oamenii de afaceri vor dori să investească în Republica Moldova, deoarece investitorii, indiferent dacă sunt locali sau din afara ţării, nu vor să-şi investească banii într-o ţară în care afacerile lor nu vor fi protejate. „Dacă doriţi să îmbunătăţiţi nivelul economic al ţării, trebuie să combateţi corupţia, de aceea îndemn ca toţi cetăţenii moldoveni să se gândească la acest lucru”, a menţionat diplomatul american. Ambasadorul SUA la Chişinău a adăugat că businesmenii nu sunt împotriva concurenţei, însă nu îşi doresc ca afacerile lor să fie preluate din cauză unor decizii corupte.
Noile standarde de contabile, contestate
Asociaţia Contabililor şi Auditorilor Profesionişti din Republica Moldova (ACAP) solicită să fie amânată cu un an implementarea Standardelor Naţionale de Contabilitate (SNC), care urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2014. Experţii susţin că standardele în varianta propusă de Ministerul Finanţelor nu sunt gândite până la capăt. În situaţia economică dificilă a Republicii Moldova, aceste standarde vor complica şi mai mult situaţia. Tatiana Grinic, membru al Consiliului directorilor ACAP, a spus că au fost expediate mai multe solicitări de amânare, însă responsabilii de la Ministerul Finanţelor nu au răspuns la acestea. Tatiana Grinic a subliniat că implementarea SNC va aduce întreprinderile la o situaţie financiară dificilă. Acestea vor fi obligate să investească sume mari în procurarea programelor noi de contabilitate. În procesul de implementare a standardelor, toate conturile de contabilitate vor fi schimbate, ceea ce va îngreuna şi mai mult activitatea contabililor. „Noi suntem pentru reformă în domeniul contabilităţii, dar pentru o reformă bună, nu una pentru care se pune bifă că s-a făcut”, a concluzionat Tatiana Grinic. Specialistul principal al Serviciu de informare şi comunicare cu mass-media a Ministerului Finanţelor, Cristina Nicolau, a spus că pentru elaborarea SNC s-au creat mai multe grupuri de lucru. Din acestea au făcut parte şi membri ai ACAP. Toţi contabilii au fost informaţi privind noile standarde şi conţinutul acestora. Cristina Nicolau a subliniat că Ministerul Finanţelor va oferi sprijin tuturor entităţilor în aspectele problematice ce ţin de contabilitate şi raportare financiară în procesul de trecere la noile SNC.