logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19-25 martie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-19-25-martie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1040749.html

●LUNI, 19 martie

Lucrările de reparație a drumurilor în cele peste o mie de localități vor începe în luna mai

Lucrările de reparație a celor peste 1200 kilometri de sectoare de drum din peste o mie de localități din țară ar putea începe în luna mai. Declarația a fost făcută de ministrul economiei și infrastructurii, Chiril Gaburici, în cadrul unei emisiuni TV. Ministrul a declarat că localitățile în care vor fi reparate drumuri în cadrul acestui proiect au fost selectate după numărul de locuitori. Potrivit lui, au fost monitorizate principalele drumuri din localități și s-a depistat care dintre ele are cea mai mare necesitate de reparație. Autoritățile publice centrale intenționează să cheltuiască pentru reparația a peste 1200 kilometri de sectoare de drum din peste o mie de localități din țară circa 1 miliard 600 milioane lei din sursele proprii, dar și din donațiile partenerilor externi precum BERD, BEI și Banca Mondială.

●MARȚI, 20 martie

Vin de desert din Moldova, premiat la Geneva

Vinul Chardonnay Sweet, din zona centrală a Orheiului, produs de compania Chateau Vartely, s-a clasat pe locul întâi la categoria vin de desert în cadrul concursului tradițional de vinuri desfășurat anual de către Organizația Mondială a Comerțului, la Geneva. Republica Moldova participă pentru a doua oară la acest concurs. La ediția precedentă, din 2016, Moldova s-a clasat, în premieră, pe primul loc la două categorii concomitent. Mărcile desemnate câștigătoare în 2016 au fost Pinot Grigio de Purcari, la categoria vin alb și Kagor Pastoral, la categoria vin de desert. În acest an, la toate cele trei categorii tradiționale: vin alb, vin roșu și vin de desert și-au prezentat produsele vinicole naționale 31 de state.

Benzina se scumpește, iar motorina se ieftinește

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat prețul plafon la carburanți pentru următoarele două săptămâni. Începând de miercuri, 21 martie, prețul plafon pentru un litru de benzină crește cu 7 bani, iar pentru un litru de motorină scade cu 12 bani. Pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost stabilit prețul maxim de 17,87 lei, în comparație cu actualul preț-plafon 17,80 lei. Motorina va costa 15,73, comparativ cu 15,85 cât este astăzi. Prețurile noi sunt valabile până pe 3 aprilie.

● MIERCURI, 21 martie

Kaufland anunță crearea a 1000 de locuri de muncă în Moldova

Compania Kaufland a lansat activitățile necesare începerii construcției primelor trei magazine în municipiul Chișinău, iar ulterior rețeaua va fi extinsă și în afara capitalei. Compania intenționează să investească peste 100 de milioane de euro în primii trei ani de activitate în Republica Moldova și să creeze cel puțin 1000 de locuri de muncă în următorii cinci ani. Kaufland este una dintre cele mai mari companii de comerț cu amănuntul din Europa, cu peste 1250 de magazine în șapte țări.

Programul de stat „Prima Casă” devine funcțional în mai puțin de o săptămână

În mai puțin de o săptămână, programul de stat „Prima Casă” urmează să devină funcțional, anunță autoritățile. Astfel, din 26 martie, cetățenii pot depune cereri de finanțare la băncile care au semnat contracte de colaborare cu Ministerul Finanțelor și Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Este vorba despre băncile comerciale Moldinconbank, Victoriabank și Agroindbank, care potrivit autorităților, sunt pregătite să recepționeze în toate filialele lor din țară cererile de finanțare în cadrul programului. „Întrucât acest program este realizat prin intermediul garanției de stat, produsul devine mai accesibil în comparație cu alte credite imobiliare. Rata anuală cu care se va opera la moment constituie aproximativ 9,03%”, a declarat ministrul finanțelor, Octavian Armașu. Beneficiari ai programului „Prima Casă” pot fi cetățenii Republicii Moldova cu vârstă de până la 45 de ani, care au un loc de muncă oficial. Persoanele interesate de program nu trebuie să aibă un alt imobil sau credit ipotecar activ, iar salariul lunar trebuie să fie de două ori mai mare decât rata lunară. Totodată, veniturile obținute peste hotare de soție, soț sau rudele de gradul întâi ale celor care vor accesa programul vor fi considerate eligibile. Locuințele cumpărate trebuie să fie date în exploatare și înregistrate în Registrul bunurilor imobile al Agenției Servicii Publice. Termenul de rambursare a creditului ipotecar va fi de până la 25 de ani.

Noi atribuții pentru ANTA

Guvernul a suplinit atribuțiile Agenției Naționale Transport Auto (ANTA). În sarcina instituției a fost pusă exercitarea controlului de stat al respectării legislației privind securitatea și sănătatea în muncă pentru unitățile de producere și de prestări servicii a căror activitate este reglementată de legislația din domeniul transportului rutier. Funcțiile respective au fost exercitate până acum de către Inspectoratul de Stat al Muncii. ANTA va efectua și controlul respectării prevederilor legislației cu privire la protecția consumatorilor, în partea ce ține ce ține de siguranța și calitatea produselor și serviciilor în domeniul transportului rutier. Pentru exercitarea atribuțiilor noi, numărul de personal va fi majorat de la 120 la 124 de unități. Cele patru unități vor fi transferate de la Inspectoratul de Stat al Muncii. De notat, finanțarea ANTA este realizată din surse proprii.

Pavel Filip: Valorizarea anticipată a pensiilor are loc pe fonul creșterii economice

În anul 2018 valorizarea pensiei, ca urmare a reformei sistemului de pensionare, se va aplica pentru 142 de mii de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă și 22 de mii de beneficiari de pensie de dizabilitate. Majorarea pensiilor prin valorizare va fi diferențiată în funcție de anul stabilirii pensiei și de venitul realizat de persoană. Astfel, începând cu 1 aprilie 2018, vor fi valorizate pensiile stabilite în anii 2012-2013, iar începând cu 1 octombrie 2018, cele stabilite în perioada 1 ianuarie 2014 – 31 martie 2017. Respectiv, la 1 aprilie 2018, ca urmare a valorizării, pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 272,17 lei pe lună, iar pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 252,39 lei. La 1 octombrie, pensiile pentru limită de vârstă se vor majora în medie cu 325 de lei pe lună, iar pensiile de dizabilitate se vor majora în medie cu 300 lei.

● JOI, 22 martie

Mobiasbancă propune soluționarea reclamațiilor prin mediere

Mobiasbancă anunță lansarea unui instrument inovativ, conform cu practicile internaționale, de soluționare a reclamațiilor clienților prin intermediul procedurii de mediere. Aceasta presupune alternativa de soluționare obiectivă și într-un mod profesionist a situației în cazul dezacordului cu răspunsul oferit de Bancă la o reclamație sau în cazul lipsei unui răspuns după expirarea termenului de 30 de zile de la înregistrarea reclamației. Astfel, clientul Mobiasbancă va putea recurge, în mod gratuit, la serviciile unui mediator independent, apelând Centrul de Mediere al Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (telefon 022-23-52-68), iar procedura de mediere se va desfășura conform prevederilor Legii nr. 137 din 03.07.2015 cu privire la mediere, precum și în condițiile stabilite în Medierea reclamațiilor adresate Băncii.

● VINERI, 23 martie

Deputații au schimbat destinația terenului pe care va fi construită Chișinău Arena

Deputații au votat în două lecturi proiectul de lege care prevede trecerea unui teren de 69,2 ha din comuna Stăuceni, municipiul Chișinău, în categoria de terenuri destinate construcțiilor. Pe terenul respectiv urmează a fi construită Chișinău Arena, prima sală polivalentă din Moldova. Președintele Parlamentului Andrian Candu, care este autorul proiectului, a spus că terenul va fi retras din circuitul agricol și va trece din administrarea Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație în gestiunea Ministerului Culturii, Educației și Cercetării. O arenă polivalentă de acest fel, ținând cont de infrastructura pe care o presupune, ar ocupa 10-15 ha de teren. Autorii au propus schimbarea destinației unei suprafețe mai mari de teren în contextul unor proiecte de infrastructură adițională pe care ar putea să le lanseze dezvoltatorii. Cum ar fi, de exemplu, construcția unor hoteluri în zonă. Chișinău Arena urmează să fie construită printr-un parteneriat public-privat, cu o capacitate de 3-5 mii de locuri și spații generoase pentru activități sportive, culturale, zonă de antrenamente, piscină acoperită, club de tenis. În perioada imediat următoare va fi lansat concursul internațional pentru selectarea investitorilor.

În opt ani, valoarea investițiilor în ZEL Bălți a crescut până la 161,8 mln dolari

În opt ani de la fondarea Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, valoarea investițiilor s-a majorat de la 6,7 până la 161,8 milioane de dolari. Cei 55 de rezidenți au creat peste șase mii de locuri de muncă, cu un salariu mediu de 11 600 de lei. ZEL Bălți administrează 11 subzone, amplasate în cele trei regiuni ale Republicii Moldova. Printre avantajele activității întreprinderilor în cadrul ZEL Bălți se numără o serie de facilități de ordin fiscal și vamal.

Moldova nu este pregătită să primească grupe mari de turiști și să le ofere ghizi

Turismul receptor din Republica Moldova încă se mai confruntă cu probleme. Moldova nu este pregătită să primească grupe mari de turiști și să le ofere ghizi acestora, în special turiștilor chinezi. Declarația a fost făcută de directorul Agenției Turismului din Moldova, Stanislav Rusu, în cadrul celei de-a III-a ediții a ANTRIM Incoming Travel Forum, susținut de Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova și Guvernul Suediei, în colaborare cu MIEPO. Potrivit directorului Agenției Turismului, anul trecut, Guvernul și Parlamentul a venit cu unele facticități pentru susținerea sectorului turistic. Printre acțiunile promovate este și facilitatea regimului de vize pentru cetățenii Chinei. Chiar și așa, Moldova nu este gata să primească turiști chinezi pentru că nu are ghizi vorbitori de limbă chineză, nu are meniuri în restaurante în limba chineză, materiale informative etc. Emilian Dzucas, președinte al Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), a spus că principalele piețe ale turismului moldovenesc sunt Italia și Polonia. În 2017, din Italia au venit cu 23,3% mai mulți turiști în Moldova decât un an mai devreme, iar din Polonia – cu 13,7%, succes care, spune Emilian Dzucas, se datorează seminarelor, info trip-urilor pentru presă etc. Un alt factor l-a constituit deschiderea centrului de informare turistică. Moldova va fi promovată pe piețele internaționale și se va pune accentul pe îmbunătățirea calității serviciilor turistice, inclusiv a celor prestate de companiile de transport.