logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19 – 24 decembrie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-19-24-decembrie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ip-7966_1031803.html

● LUNI, 19 noiembrie

De astăzi este relansată cursa Chişinău-Bucureşti operată de Air Moldova

Compania  Air Moldova relansează de astăzi, 19 decembrie, zborul Chişinău – Bucureşti. Cursa va fi operată cu o frecvenţă de şase ori pe săptămână, cu excepţia zilei de sâmbătă, cu o aeronavă Embraer 190. În zilele de luni, marţi, miercuri şi joi decolarea din Chişinău este planificată pentru ora 7.00, iar aterizarea la Bucureşti – la 7.50. Din Bucureşti avionul va porni la 9.00 şi va ateriza la Chişinău la 9.50. În zilele de vineri şi duminică cursa va fi operată seara. Din Chişinău avionul va decola la 20.10, cu aterizare la Bucureşti la 21.00. În direcţie inversă, avionul va decola la 21.50 şi va ateriza la 22.40.Preţul biletelor porneşte de la 55 de euro pentru o direcţie sau 99 de euro tur-retur, cu toate taxele incluse. Compania Air Moldova operează zboruri directe spre 26 de destinaţii.


ONG-uri: Iniţiativa legislativă privind amnistia fiscală şi de capital comportă riscuri mari

Iniţiativa legislativă privind amnistia fiscală şi de capital, votată în prima lectură, comportă mari riscuri  de creştere a corupţiei, spălării banilor şi evaziunii fiscale. De această părere sunt mai multe organizaţii non-guvernamentale, care au prezentat luni, 19 decembrie, o notă de poziţie pe marginea acestei iniţiative legislative. În acest context, societatea civilă solicită retragerea proiectului de lege în cauză, dar şi a proiectului aferent, ambele aprobate cu o grabă fără precedent. Directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor, a declarat la o conferinţă de presă la IPN că această iniţiativă presupune mai multe costuri decât beneficii, mai ales că se propune o „aministie cu imunizare”, pentru că nu se va putea verifica provenienţa activelor nedeclarate – case, maşini, depozite bancare. Expertul consideră că amnistia de capital propusă ar putea duce a legalizarea actelor precedente de corupţie şi perpetuarea în funcţie a funcţionarilor corupţi, fapt ce vine în contradicţie cu obiectivele luptei împotriva corupţiei, prin faptul că instituţiile de resort nu vor putea verifica provenienţa activelor declarate.


Se anunţă licitaţie pentru procurarea locomotivelor marfare

În baza proiectului susţinut financiar de BERD, BEI şi UE, Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” anunţă licitaţia pentru procurarea locomotivelor marfare. La licitaţie pot participa nu doar companiile din ţară. Concursul este anunţat pentru cumpărarea a 12-15 locomotive marfare noi şi reabilitarea depoului de locomotive din Basarabeasca. Pentru a exclude factorul uman la luarea deciziilor, licitaţia va avea loc exclusiv în format electronic. Programul elaborat de specialiştii europeni din domeniul IT este menit să creeze condiţii optime pentru desfăşurarea transparentă şi obiectivă a licitaţiei. Pentru implementarea Proiectului de restructurare şi reorganizare, CFM a contractat un credit de la BERD în mărime de 50 mln euro. Proiectul va fi co-finanţat de Banca Europeană pentru Investiţii, cu 52,5 mln euro, iar Uniunea Europeană, prin Fondul de Investiţii de Vecinătate, va oferi un grant în valoare de cinci milioane de euro. Proiectul are ca scop achiziţionarea de locomotive magistrale, reabilitarea infrastructurii de cale ferată, implementarea sistemului informaţional de management energetic al CFM şi reformarea concomitentă a întregului sector feroviar.


Societatea civilă cere retragerea proiectului privind amnistia fiscală şi de capital

Reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale solicită autorităţilor să retragă iniţiativa legislativă privind amnistia fiscală şi de capital, dar şi proiectul aferent, votate în primă lectură. Într-o conferinţă de presă la IPN, Nadejda Hriptievschi, directoare de programe în cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, a menţionat că, în cazul în care proiectele vor fi votate în lectură finală, societatea civilă va solicita preşedintelui să fac uz de dreptul de veto şi să nu le promulge. În cazul în care şi preşedintele va ignora acest apel, ONG-urile vor cere partenerilor de dezvoltare să îngheţe toate  finanţările pentru Republica Moldova.
Nadejda Hriptievschi a remarcat că deja patru organizaţii cu experienţă din România  au transmis o petiţie către preşedintele, Parlamentul şi Guvernul României, în care solicită să fie regândită sau chiar să ia în considerare suspendarea împrumutului de sprijin bugetar pentru Republica Moldova dacă Parlamentul de la Chişinău aprobă şi în a doua lectură proiectul de lege de amnistie fiscală şi de anulare a obligaţiei declarării averilor. Petiţia este semnată de către Expert Forum (EFOR), Centrul Român de Politici Europene (CRPE), Freedom House-România, Grupul de Dialog Social (GDS).


Veaceslav Negruţa despre iniţiativa de liberalizare a capitalului: surpriza anului

Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală sau aşa-numita lege de amnistie este surpriza anului 2016. Această iniţiativă a apărut pe ascuns, fiind tăinuită de partenerii externi, şi este, pur şi simplu, cinic să apară după ce frauda din sistemul bancar a fost pusă pe umerii contribuabililor simpli. Declaraţia a fost făcută de Veaceslav Negruţa, ex-ministrul finanţelor, în cadrul discuţiei publice la IPN cu tema: „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor”. Expertul a remarcat că proiectul era deja înregistrat când la Chişinău a venit Misiunea FMI, dar autorităţile nu l-au pus în discuţie.  „De pe 1 decembrie era înregistrat, dar FMI era ţinut la distanţă, întâmplător a fost descoperit. Ne face să credem că beneficiarii acestui proiect sunt 8-10% din populaţia interesată să-şi legalizeze bunurile. Restul 90% din populaţie au bunuri înscrise pe numele lor şi nu au interes să le legalizeze”, a spus fostul ministru. Potrivi lui Negruţa, chiar dacă se face abstracţie de felul în care a apărut, însăşi esenţa proiectului pică prost în contextul investigaţiei furtului miliardului şi există suspiciunea că se doreşte legalizarea acestei fraude. Or, 2016 este anul în care datoria internă a crescut de peste trei ori „prin simpla convertire a datoriilor altora în datorie de stat”. Este vorba de datoria Băncii Naţionale de 13 miliarde de lei, transformată în datorie de stat. „Datoria altora a fost pusă pe umerii cetăţenilor, iar cei care nu au achitat impozite acum vor să fie pur şi simplu amnistiaţi, iar bunurile să li se legalizeze”, a spus expertul.


Expertul Roman Chircă explică beneficiile liberalizării de capital

Expertul economico-financiar Roman Chircă susţine că iniţiativele de liberalizare a capitalului şi de facilitare fiscală au beneficii, însă sunt mai eficiente într-o societate fără lupte interne între oligarhi. Expertul s-a expus în cadrul discuţiilor publice la tema: „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor”, organizate de Agenţia de presă IPN. Cu referire la Legea privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală, votată de Parlament în prima lectură, expertul a spus că s-a creat impresia că Guvernul pregăteşte o serie de reforme, dar le face pe negândite. „În contextul în care există o criză politică, am trecut prin campanie electorală, conceptul de liberalizare a capitalului este foarte crud, care nu vine după o perioadă de acalmie, când este pace între oligarhi, când instituţiile funcţionează, când e un grad de tensiune mai mic. Doar în aşa caz o lege de amnistiere este mai eficientă. Cert este că, mai devreme sau mai târziu, orice guvernare va avea pe agendă legea aceasta de amnistiere”, a remarcat expertul. Potrivit lui, prima iniţiativă de amnistiere a fost propusă în 2007 de comunişti şi, deşi a fost butaforică, a fost totuşi utilă ca experienţă. „Sunt de acord că vor fi zeci de valuri de privatizări şi legalizări de capital. Astfel de iniţiative vor fi pentru zeci de ani înainte. Dar cred că aceasta trebuia să înceapă într-o perioadă când societatea este mai pregătită”, a menţionat Roman Chircă.


Leonid Cerescu: 2016 a fost marcat de iniţierea comunicării cu mediul de afaceri

Anul 2016 a fost marcat de iniţierea platformelor de comunicare a factorilor politici cu mediul de afaceri. Faptul că agenţii economici au început să fie întrebaţi ce trebuie să se întreprindă pentru îmbunătăţirea activităţii lor este un lucru pozitiv. Această părere a fost exprimată de preşedintele Confederaţiei Naţionale a Patronatului din Moldova, Leonid Cerescu, în cadrul discuţiei publice „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor”, organizată de Agenţia de presă IPN. „Dacă toate aceste platforme de discuţii vor fi continuate, sper că pe viitor vor fi adoptate acte acceptate de toţi”, a spus liderul patronatelor. Comparativ cu anul 2015, în 2016 a existat stabilitate politică, lucru care, într-un fel sau altul, schimbă situaţia potenţialilor investitori, spune Leonid Cerescu.  Încheierea acordului cu Fondul Monetar Internaţional deschide perspective pentru a atrage noi parteneri în activitate. „Noi am dori ca în 2017 iniţiativele bune iniţiate de factorii de decizie, cum ar fi modificarea Codului Muncii, care are o semnificaţie deosebită pentru activitatea agenţilor economici, cum ar fi iniţiativa de a diminua numărul organelor de control pentru a scoate constrângerea agenţilor economici, să fie duse la bun sfârşit”, a spus Leonid Cerescu.


Moldova a semnat acordurile de împrumut cu BERD şi BEI pentru gazoduct

Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) acordă fiecare un împrumut de 41 de milioane de euro Republicii Moldova  pentru finanţarea construcţiei gazoductului de 120 km de la Ungheni, frontiera cu România, până la Chişinău. Acordurile privind oferirea împrumuturilor au fost semnate astăzi, 19 decembrie, la Chişinău. UE susţine proiectul cu un grant de 10 milioane de euro. Fondurile vor fi transmise Î.S. „Vestmoldtransgaz”, companie care se află în proprietatea statului şi care va construi şi va exploata gazoductul şi interconectorul dintre România şi Republica Moldova. „UE sprijină pe deplin acest proiect, care este de un interes strategic pentru Republica Moldova, întrucât va consolida securitatea energetică a ţării şi, în acelaşi timp, va contribui la creşterea competitivităţii pieţei energetice din Moldova în beneficiul tuturor cetăţenilor”, a spus ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, prezent la eveniment.


Transparenţa autorităţilor publice poate reduce corupţia, expert

Cu cât autorităţile publice vor fi mai transparente, cu atât spaţiul de manevră pentru corupţie o să fie mai mic. În Republica Moldova orice domeniu, începând cu agricultura şi terminând cu administraţia publică, are nevoie de eforturi şi restructurări pentru a deveni mai transparente. De această părere este expertul economic Iurie Morcotîlo, care a participat la discuţia publică „Anul economic 2016 în viziunea antreprenorilor şi a experţilor”, organizată de Agenţia de presă IPN. Potrivit expertului, creşterea economică din anul viitor depinde de foarte mulţi factori. Se aşteaptă că investiţiile publice vor fi mai mari decât în anul curent. În plus, s-a stabilizat şi mediul inflaţionist. Şi şocurile din extern se presupune că nu vor fi aşa de mari. „Dar această creştere prognozată de 3% va fi foarte mică pentru Republica Moldova. Or, o economie care creşte cu 7% per an are nevoie de zece ani pentru a-şi dubla Produsul Intern Brut. Cu 3% noi în 25 de ani vom dubla PIB-ul pe cap de locuitor”, a spus expertul, adăugând că până la momentul actual elitele economice şi politice nu au găsit o soluţie strategică cum să restructureze economia. „Ultimele date ce ţin de motoarele de creştere arată că Moldova bate pasul pe loc, iar pe unele direcţii se înregistrează chiar involuţii din punctul de vedere al structurii economice”, a subliniat Iurie Morcotîlo.


MARŢI, 20 decembrie

ANRE a respins majorarea tarifelor la producerea energiei electrice 

Agenţia Naţională pentru Reglementare Energetică a respins solicitarea societăţii pe acţiuni „Termoelectrica” de a majora tarifele la producerea energiei electrice. Decizia a fost luată în şedinţa de marţi, 20 decembrie. Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a spus că cererea SA „Termoelectrica”de majorare a tarifelor a fost respinsă  pentru că nu există suficiente argumente în acest sens. „Costurile suportate de ei se încadrează perfect în tarifele pe care le au la ziua de azi”, a declarat Sergiu Ciobanu. Directorul „Termoelectrica”, Veaceslav Eni, a menţionat că nu este mulţumit de decizia ANRE. „Noi considerăm că Agenţia abordează prevederile metodologiei şi legislaţiei incorect”, a spus Veaceslav Eni. Potrivit lui, costul gazului folosit pentru generarea energiei electrice constituie peste 80% din preţ şi acesta a dus la majorarea cheltuielilor pentru producerea energiei.


Contractul cu Gazprom va fi prelungit pentru trei ani 

Contractul cu Gazprom-ul rusesc de livrarea gazelor naturale în Republica Moldova va fi prelungit pentru trei ani. Înţelegerea urmează a fi semnată de către părţi miercuri, 21 decembrie. Despre aceasta a anunţat vicepremierul şi ministrul economiei, Octavian Calmâc. Într-o conferinţă de presă, astăzi, Octavian Calmâc a spus că solicitarea către Gazprom de prelungire a contractului a fost înaintată în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care s-a desfăşurat în luna noiembrie. „În ceea ce priveşte preţul la gazele livrate, va fi flotant. Ceea ce putem spune, este că avem o conjunctură internaţională descendentă a preţurilor de import la gazele naturale”, a subliniat ministrul. Confirmând cele spuse de colegul său, viceministrul economiei, Valeriu Triboi, a menţionat că în primul trimestru al anului curent Moldova a procurat gaze naturale de la Gazprom la preţul de 223 de dolari pentru o mie metri /cubi, iar preţul mediu pentru întregul an va fi de circa 190 de dolari. Preţul pentru primul trimestru al anului viitor va fi cunoscut către 15 ianuarie 2017.


 În 2017 accentul se va pune pe legile armonizate la cele europene, ministrul economiei 

„Am reuşit să înlăturăm restanţele pe 2014 - 2015 şi să realizăm toate obiectivele trasate pentru 2016 în Acordul de Asociere, semnat de Republica Moldova cu UE”, a menţionat  vicepremierul şi ministrul economiei  Octavian Calmâc, prezentând totalurile activităţii ministerului pentru anul care se încheie. În noul an accentul va fi pus pe implementarea  prevederilor actelor legislative armonizate la cele europene, precum şi pe extinderea aplicării acestora pentru sectorul privat. Economia naţională, în special sectorul agrar, a reuşit să valorifice pe deplin toate cotele  oferite de UE, ba chiar pe anumite sectoare, unde UE a stabilit cote flotante (cereale, zahăr, struguri de masă, prune), cotele au fost  dublate, iar în unele cazuri triplate. Concomitent au fost lansate negocieri privind extinderea preferinţelor comerciale cu alţi parteneri. Se negociază acorduri de liber schimb cu Egiptul şi China.


Consiliul Economic de pe lângă premier trece în revistă realizările din 2016 

Consiliul Economic de pe lângă premier a trecut în revistă realizările din anul 2016. Printre acestea a fost menţionată reforma sistemului controalelor de stat şi reducerea numărului de acte permisive, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului. Totodată, în 2016 a fost eliminată obligativitatea ştampilei, a fost facilitat comerţul şi  simplificată procedura de obţinere a permiselor de lucru pentru străini. Prezent la eveniment, premierul Pavel Filip a vorbit despre priorităţile executivului şi obiectivele atinse, printre care: redobândirea încrederii partenerilor de dezvoltare, aprobarea Acordului cu Fondul Monetar Internaţional şi reluarea finanţărilor externe.


În 2016 au avut loc trei runde de privatizare 

În anul curent au avut loc trei runde de privatizare, iar mijloacele obţinute din aceste se cifrează la peste 300 mln lei. Potrivit vicepremierului şi ministrului economiei, Octavian Calmâc, toate privatizările s-au desfăşurat în mod transparent, cele mai multe prin Bursa de Valori a Moldovei. Procesul de vânzare a patrimoniului public va continua şi în 2017. Bunurile care nu au fost solicitate în rundele anterioare de privatizare vor fi expuse la un preţ mai mic, cu 5%. Vor fi expuse la privatizare şi bunuri noi, precum ar fi întreprinderile de distribuţie a energiei electrice RED Nord şi RED Nord-Vest, SA Moldtelecom.


MIERCURI, 21 decembrie

Trenul Chişinău-Socola (Iaşi) va circula temporar de patru ori pe săptămână 

Din 23 decembrie, trenul Chişinău-Socola (Iaşi) va circula temporar de patru ori pe săptămână. La cursele de sâmbătă şi duminică se adaugă curse vineri şi luni. Contactată de IPN, comunicatoarea CFM, Eliza Botnari, a precizat că noul orar este valabil până pe 16 ianuarie inclusiv. Dar dacă fluxul de pasageri va fi mare, perioada va fi prelungită. Garnitura pleacă din Gara Feroviară Chişinău la ora 6.43, iar retur la ora 17.12. Înainte de efectuarea călătoriei pasagerii pot să solicite informaţii suplimentare despre circulaţia trenurilor „Căii Ferate din Moldova” la numerele de telefon: (022) 83 27 33/ (022) 83 27 34.


● JOI, 22 decembrie

Înmatricularea maşinilor cu numere străine la preţ redus va repara o greşeală mai veche, declaraţii

 

Guvernul încearcă să repare o greşeală mai veche prin înmatricularea maşinilor importate până la 1 noiembrie 2016 cu o reducere de 70 la sută din valoarea accizului, însă nu toţi sunt mulţumiţi de această soluţie. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”. „Orice greşeală costă. Au permis oamenilor să investească şi să aducă aceste maşini şi nu le putem interzice să renunţe la bunurile lor. Pe de altă parte, cei care au plătit toate taxele şi au înmatriculat mijloacele de transport sunt dezavantajaţi. Cei care au permis moldovenilor să circule cu numere străine de înmatriculare, achitând doar vinieta, au urmărit scopuri politice, să obţină un număr mai mare de voturi. Guvernul a găsit un compromis, dar acest compromis nu-i mulţumeşte pe toţi”, a spus expertul economic de la „Expert-Grup”, Dumitru Budeanschi.
 

Moldova va primi 45 de milioane de dolari sub formă de suport bugetar

Republica Moldova va primi 45 de milioane de dolari sub formă de suport bugetar. Banii vor fi acordaţi în baza unui acord de finanţare semnat cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare şi a unui acord de împrumut încheiat cu  Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. În şedinţa legislativului de joi, 22 decembrie, a fost votată ratificarea acordurilor cu aceste instituţii. Proiectele de ratificare prevăd că banii vor fi acordaţi pentru îmbunătăţirea predictibilităţii mediului de afaceri din Moldova, crearea condiţiilor egale de concurenţă şi reducerea costurilor. De asemenea, pentru consolidarea stabilităţii sectorului financiar, promovarea transparenţei şi îmbunătăţirea accesului la finanţe. Ministrul finanţelor, Octavian Armaşu, a menţionat că acordul cu Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare prevede finanţare în sumă de circa 17 milioane de dolari, iar cel cu BIRD – peste 27 de milioane de dolari. „Acest împrumut este acordat pentru finanţarea deficitului, stocului de datorii. Pentru anul viitor stocul de datorii este la nivelul de 42% din PIB. Acordurile sunt orientate spre programe de reforme care să genereze dezvoltare economică, iar creşterea de 3-4% anual ne permite să întoarcem această datorie”, a spus ministrul.

Guvernul a aprobat negocierea acordului pentru exploatarea geologică pe teritoriul Moldovei 

Guvernul a aprobat rezultatele concursului închis de selectare a concesionarului lucrărilor de exploatare geologică pe teritoriul Moldovei, care o desemnează învingătoare pe compania americană Frontera Resources International LLC. Ofertele la concursul anunţat au fost depuse în perioada de 5 august – 5 octombrie 2016 de către două companii, cea desemnată ulterior câştigătoare şi Overseas Minerals Corporation, din Marea Britanie. Acordul de concesiune va fi negociat şi semnat de către Ministerul Mediului cu compania câştigătoare pe un termen de 40 de ani. Statul va primi nu mai puţin de 1% din veniturile obţinute de la vânzarea hidrocarburilor. Compania urmează să înceapă lucrările nu mai târziu de doi ani după semnarea acordului de concesiune.

Investitor străin, interesat să deschidă un centru oncologic în Moldova 

Un investitor turc şi-a exprimat intenţia de a deschide în Republica Moldova un centru oncologic. Intenţia a fost exprimată de către Ismail Dernek, vicepreşedinte al Bozlu Holding SA, preşedinte al Healthcare Group, în cadrul unei întrevederi cu premierul Pavel Filip. Potrivit unui comunicat de presă remis de Guvern, premierul a spus că executivul susţine implementarea acestei idei. Cabinetul de miniştri a aprobat deja o serie de modificări legislative prin care care anulează monopolul de prestare a serviciilor de tratament pe acest sector. Proiectul se află în Parlament şi urmează să fie votat în lectură finală. „Avem nevoie de servicii calitative în oncologie, dar şi de mărirea numărului de instituţii care acordă asemenea servicii. Pacienţii trebuie să aibă acces la servicii medicale calitative”, a menţionat Pavel Filip.


Parlamentul a ratificat contractul de finanţare a proiectului de renovare CFM 

Parlamentul a ratificat contractului de finanţare dintre Republica Moldova şi Banca Europeană de Investiţii în cadrul Proiectului de construcţie şi reabilitare a infrastructurii feroviare şi achiziţie a materialului rulant. Documentul prevede că în acest scop întreprinderea „Calea Ferată Moldova” va primi 50 de milioane de euro. Documentul a fost aprobat cu votul a 59 de deputaţi. Banii vor fi acordaţi în maximum 20 de tranşe a câte cel puţin 500 de mii de euro. Prima parte a contractului prevede achiziţionarea a 11 locomotive diesel electrice potrivite atât pentru transportul de pasageri, cât şi pentru cel de mărfuri. De asemenea, vor fi cumpărate echipamente de întreţinere aferente. A doua parte a contractului vizează reabilitarea infrastructurii feroviare. Lucrările de reabilitare vor fi concentrate asupra coridoarelor Bender-Chişinău-Ungheni-Bălţi-Ocniţa şi Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiuleşti.

● VINERI, 23 decembrie

Tapiola: UE este interesată într-o Moldovă democratică ce continuă reformele 

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a emis un mesaj presei în care a dat asigurări că UE și-a luat angajamentul deplin de a ajuta și de a susține Moldova în calea sa spre reforme reale, palpabile care vor aduce țara spre un alt nivel de dezvoltare. „Guvernul Republicii Moldova a primit un transfer din partea UE în valoare de 45,3 milioane de euro. Acest transfer a fost posibil datorită programului FMI, deoarece au fost îndeplinite ceea ce noi numim condiții generale pentru transfer din cadrul asistenței bugetare, aceasta înseamnă de fapt transparență în procesul bugetar, un cadru cu privire la supravegherea bancară și altele care sunt transpuse în programul FMI și astfel a avut loc restabilirea încrederii”, a declarat Pirkka Tapiola. Oficialul european a explicat că Moldova a reușit în urma negocierilor să asigure în data de 7 noiembrie anul curent aprobarea unui program de țară de trei ani de către Consiliul Fondului Monetar Internațional. „Din punctul nostru de vedere, acest rezultat a indicat stabilirea unui cadru, fapt ce garantează reîntoarcerea la o stabilitate macro-financiară. Dacă privim în detalii atât acțiunile anterioare, cât și programul, veți vedea că sunt prezente multe aspecte cu referire la guvernarea din sectorul bancar, supravegherea bancară, și împuternicirile Băncii Naționale, acestea sunt probleme prevăzute în program, care trebuie abordate pentru a se garanta că astfel de evenimente precum cele din 2014 din sectorul bancar nu se vor repeta”, a mai spus Tapiola.


În regiunea transnistreană cursul valutar rămâne neschimbat 

Cursul valutar în regiunea transnistreană rămâne neschimbat pe parcursul următoarelor câteva luni, iar rezerva de valută şi aur în ultima perioadă s-a micşorat substanţial, a declarat guvernatorul aşa-zisei Bănci Centrale din regiunea transnistreană. Noul bancher principal din regiunea transnistreană, Vladislav Tidva, a comunicat în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune „ТСВ”,  că la momentul actual rezervele de aur şi valută din regiune înregistrează un deficit de 20 de milioane de dolari. Potrivit oficialului, la venirea la putere a liderului precedent de la Tiraspol, Evgheni Şevciuc, în decembrie 2011, acest indicator constituia minus 4 milioane de dolari. Un asemenea deficit enorm este determinat şi de faptul că în ultimele câteva luni, cu acordul liderului precedent, Banca Centrală vindea valuta în afara pieţei valutare, ceea ce contravine aşa-zisei legislaţii transnistrene. 


Iniţiativa amnistiei fiscale poate periclita măsurile de combatere a corupţiei, FMI 

Principiile care stau la baza proiectului de lege privind liberalizarea capitalului şi stimularea fiscală vin, aparent, în contradicţie cu obiectivele trasate în programul de reforme economice al autorităţilor, susţinut de FMI. Astfel a comentat, reprezentanta permanentă a FMI în Republica Moldova, Armine Khachatryan, iniţiativa legislativă privind amnistia fiscală. „Proiectul de lege, în forma curentă, ar duce la periclitarea măsurilor de combatere a corupţiei şi ar pune piedici în lupta cu spălarea banilor şi fraudele. Vom continua dialogul cu autorităţile pentru a identifica posibilităţile pentru a alinia iniţiativele legislative cu obiectivele asumate în cadrul programului”, scrie în mesajul reprezentantei. Armine Khachatryan a mai spus că experienţa acumulată arată că este extrem de dificil de elaborat conceptul unei amnistii fiscale care să se soldeze cu succes. „Preferăm să explorăm posibilităţile pentru îmbunătăţirea administraţiei fiscale, ca instrument menit să asigure o mai bună conformare fiscală şi lupta cu plăţile neformale”, mai scrie în mesajul transmis presei.

● SÂMBĂTĂ, 24 decembrie

Noi solicitări de majorare a tarifelor la furnizarea energiei

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a recepţionat o nouă cerere de majorare a tarifelor la serviciile de furnizare a energiei electrice. De această dată, din partea Societății pe Acțiuni „Furnizarea Energiei Electrice Nord”. Cererea și materialele care au stat la baza calculului majorărilor de tarif au fost publicate pe site-ul ANRE. Autoritatea de reglementare are obligația să examineze cererea în termen de cel mult 180 de zile calendaristice. Mai devreme, la mijlocul lunii decembrie, și întreprinderile grupului Fenosa în Moldova au cerut majorarea tarifelor. Ultima dată, ANRE a actualizat tarifele la serviciile de furnizare a energiei electrice prestate de SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” la 12 martie anul curent. Tarifele respective sunt în vigoare din 1 aprilie.