logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 19-23 ianuarie. Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-19-23-ianuarie-cele-mai-importante-stiri-din-fluxul-ipn-7966_1025035.html

● MARŢI, 19 ianuarie

 Agricultorii din raionul Ungheni riscă să piardă culturile de toamnă din lipsă de zăpadă 

Lipsa ninsorilor în raionul Ungheni îi pune în gardă pe agricultorii din această regiune. Aceştia riscă să rămână fără culturile de toamnă, deoarece temperaturile sunt foarte scăzute, iar înveliş protector de zăpadă nu a căzut. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale, Nicanor Buzovoi, a declarat că vântul uscat afectează cel mai mult cerealele de toamnă. „Situaţia cerealelor e cam proastă în zona Ungheni. Acolo nu a căzut deloc zăpadă, dar e ger. Dacă temperaturile vor scădea şi mai mult şi vor ajunge la -15 şi -20 de grade Celsius, cum se prognozează, plantele nu vor rezista. Acum la - 5 -7 grade Celsius acestea mai rezistă”, a spus preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Cereale.

Societatea Civilă va monitoriza procesul achiziţiilor publice 

Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul” a lansat marţi, 19 ianuarie, proiectul „Construirea unui sistem transparent şi durabil de achiziţii publice printr-un proces de monitorizare permanentă”. Astfel, IDIS, alături de alte  organizaţii non-guvernamentale, va monitoriza achiziţiile efectuate de instituţiile publice din nouă centre raionale din nord, centru, sud şi UTA Găgăuzia. Totodată, în regiunile menţionate vor fi organizate ateliere de lucru. Vicedirectorul IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac, a spus că, sistemul de achiziţii publice din Republica se confruntă cu deficienţe majore. Într-o evaluare a BERD, cadrul instituţional al sistemului de achiziţii publice i s-a atribuit un grad redus de conformitate. „Pentru a depăşi problemele cu care se confruntă acest proces, avem nevoie de armonizarea sistemului legislativ al achiziţiilor publice în conformitate cu aquis-ul comunitar şi să fie constituit un sistem eficient de achiziţii publice, în corespundere cu prevederile Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător” - a precizat Chiriac.

MIERCURI, 20 ianuarie

Ministrul agriculturii a solicitat omologilor europeni sprijin pentru Moldova 

Schimb de experienţă şi revizuirea unor cote de export a produselor agricole a solicitat ministrul în exerciţiu al agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, de la omologii săi europeni în timpul unei vizite de lucru în Germania. În perioada 14-17 ianuarie, Ion Sula a participat la ediţia a opta a Summit-ului Internaţional al miniştrilor agriculturii de la Berlin, în cadrul Forumului Global pentru Alimentaţie şi Agricultură, precum şi la Expoziţia Internaţională pentru Agricultură şi Alimentaţie „Grüne Woche 2015 Berlin” aflată la cea de-a 81-a ediţie. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare informează că întrevederile bilaterale ale ministrului Ion Sula cu omologi europeni au fost axate pe subiecte precum creşterea nivelului de competitivitate a produselor autohtone şi substituirea importurilor. În cadrul discuţiei cu comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Phil Hogan, printre altele, a fost adresată rugămintea includerii întregului teritoriu al Republicii Moldova în programul de supraveghere şi protecţie a UE pentru monitorizarea pestei porcine clasice. De asemenea, au fost subliniate aşteptările fermierilor şi importanţa accesării fondurilor ENPARD. În contextul informării privind intenţia MAIA de a cere creşterea cotei pentru struguri de masă proaspeţi pentru piaţa UE, comisarul european a admis că contingentele tarifare pentru unele produse ar putea fi revăzute.

Proiect de lege pentru protejarea pieţei interne 

Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare a elaborat un proiect de lege care prevede informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Documentul defineşte principiile, cerinţele şi responsabilităţile generale care reglementează informaţiile referitoare la produsele alimentare, în special etichetarea acestui tip de  produse. Ministerul informează că proiectul a fost prezentat şi discutat cu reprezentanţii asociaţiilor producătorilor de carne şi de produse lactate, în cadrul unei şedinţe. Totodată a fost prezentat Planul de măsuri în care sunt stabilite responsabilităţile de implementare a acţiunilor de către Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor cât şi Ministerul Economiei. Astfel, ANSA urmează să intensifice controalele la frontieră pentru produsele alimentare de origine animală de import.

CNSM: Peste 60% dintre lucrătorii informali vor să primească salariul oficial integral 

Peste 60% dintre lucrătorii informali sunt gata să solicite angajatorului să i se achite salariul oficial integral, din care să fie reţinute impozite şi contribuţii. Datele se regăsesc într-un sondaj realizat de Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Totodată, cercetarea relevă că peste 65% dintre respondenţi s-au arătat gata să se asigure în mod individual, pentru a beneficia de drepturile sistemului de asigurări sociale. Într-un comunicat de presă al CNSM, se menţionează că respondenţii nu sunt motivaţi să contribuie la sistemul de securitate socială, deoarece plăţile pentru acoperirea riscurilor sociale sunt foarte reduse. Potrivit CNSM, sistemul ar trebui să fie eficient, iar contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale de stat şi fondurile de asigurări medicale trebuie să fie plătite în mod cuvenit de către toată lumea.

41 de furnizori noi pe piaţa reţelelor şi a serviciilor publice de comunicaţii electronice 

Pe parcursul anului trecut, 41 de agenţi economici au fost autorizaţi să furnizeze reţele şi servicii publice de comunicaţii electronice. Astfel, numărul persoanelor juridice, înscrise în 2015 în Registrul furnizorilor, a crescut faţă de anul 2014 cu 3% şi a atins cifra de 547, anunţă Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei. Din cei 41 de agenţi economici, 25 au ales să furnizeze atât reţele, cât şi servicii publice de comunicaţii electronice, 4 – numai reţele şi 12 – doar servicii. Cele mai solicitate servicii de comunicaţii electronice au fost serviciile de acces la Internet şi cele de retransmisie a programelor audiovizuale. Pentru furnizarea acestor servicii au fost autorizaţi 19 şi, respectiv, 21 furnizori noi intraţi pe piaţă.

Ucraina dă asigurări că nu stopează tranzitul de produse ruseşti spre Moldova 

Îngreunarea accesului produselor de provenienţă rusească spre teritoriul Republicii Moldova ţine strict de probleme tehnice, iar Ucraina nu intenţionează să interzică accesul acestora. Ambasada Ucrainei în Moldova informează că în curând situaţia va fi remediată şi produsele vor ajunge ca şi până acum. Ambasada menţionează într-un comunicat de presă că de la începutul anului 2016, Ucraina a introdus o serie de interdicţii a importului de produse ruseşti pe piaţa sa, ca reacţie la decizia unilaterală a Moscovei de a încălca Acordul de comerţ liber în cadrul CSI.

● JOI, 21 ianuarie

A fost lansat un nou soft dedicat producătorilor din Moldova 

Orice agent economic va putea colecta datele statistice necesare pentru a lua decizii bine informate referitor la potenţiale pieţe de export pentru produsele sale datorită aplicaţiei Help Desk. De asemenea, aceasta oferă informaţia necesară referitoare la pachetul de documentele pentru procedura de export. Softul, creat de către Comisia Europeană, a fost prezentat joi, 21 ianuarie, în timpul unui atelier de lucru pentru grupurile de producători recent create în cadrul Proiectului MAC-P, precum şi alţi agenţi economici interesaţi de export. În cadrul atelierului a fost demonstrată la modul practic aplicaţia electronică Help Desk. Totodată, participanţii la atelierul de lucru au avut posibilitatea să asculte o prezentare a Delegaţia UE pe subiectul implementării Acordului de Asociere şi DCFTA.

● VINERI, 22 ianuarie

Sistemul fiscal trebuie optimizat, şeful IFPS 

Sistemul fiscal din Republica Moldova necesită să fie optimizat, susţine şeful Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS), Ion Prisăcaru. Într-un interviu, şeful IFPS a declarat că reducerea numărului de impozite şi taxe ar fi benefică atât pentru contribuabili, cât şi pentru stat. Şeful Fiscului a spus că a participat recent la un seminar de instruire, desfăşurat de Banca Mondială. În cadrul acestuia s-a menţionat că 9 dintre impozitele şi taxele percepute în Moldova asigură 99% din acumulările la buget. „Care este eficienţa celorlalte impozite şi taxe, că noi avem peste o sută. Şi care este eficienţa acelei armate de perceptori fiscali, ce activează pe lângă primării. Practic e vorba, dacă să ne referim la număr, de un al doilea serviciu fiscal, care există în paralel cu Serviciul Fiscal de Stat. Dar cine cere ceva de la ei, aţi auzit vreo dată să fie formulată vreo cerinţă?”, a declarat Prisăcaru.

Reguli noi privind pensionarea străinilor care se mută în regiunea transnistreană 

Aşa-zisul executiv de la Tiraspol a aprobat un proiect de lege care prevede că cetăţenii străini, care se mută cu traiul în regiunea transnistreană, vor ieşi la pensie la vârsta care este stabilită în statul de unde au emigrat, scrie presa din stânga Nistrului. Elena Kulicenko, aşa-zisa ministră a protecţiei sociale de la Tiraspol, a argumentat că tot mai mulţi cetăţeni străini se mută cu traiul în regiunea transnistreană atunci când se apropie de vârsta de pensionare, fiindcă în regiune acest termen este mai mic – 55 de ani pentru femei şi 60 de ani pentru bărbaţi. În aceste condiţii, în regiune vin să primească pensie persoane care nu au muncit deloc acolo şi care, respectiv, nu au contribuit la Fondul de pensionare.

Veaceslav Negruţă: Nu sunt şanse deocamdată ca guvernul să obţină un acord cu FMI 

Noul cabinet de miniştri nu are deocamdată şanse să obţină un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), susţine ex-ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul ministru a declarat că problema cea mare este că nimeni din echipa guvernamentală nu are experienţă necesară ca să poarte un dialog cu cei de la FMI. Veaceslav Negruţă este de părerea că FMI va avea o abordare dură şi categorică faţă de Republica Moldova, deoarece au existat experienţe care i-au deranjat mult pe reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. „Dar problema cea mare este că nimeni din echipa guvernamentală nu are experienţă necesară ca să ducă dialogul cu cei de la FMI. Sunt oameni care au participat tangenţial, dar nu au fost negociatori”, a spus Veaceslav Negruţă.

BNM a blocat un grup de acţionari ai Moldova-Agroindbank 

Comitetul Executiv al Băncii Naţionale a Moldovei a stabilit că un grup de acţionari ai Moldova-Agroindbank acţionează concertat în raport cu această bancă şi au achiziţionat o cotă substanţială în capitalul social al băncii în mărime de 3,53%, fără a dispune de permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale. Din aceste considerente, BNM a blocat acest grup de acţionari. BNM menţionează într-un comunicat de presă că a solicitat acţionarilor de a se conforma cu prevederile Legii instituţiilor financiare care stipulează obligativitatea acţionarilor de a înstrăina, în termen de 3 luni, de la data de 23 decembrie 2015, acţiunile aferente cotei substanţiale achiziţionate, fără permisiunea prealabilă a Băncii Naţionale, în capitalul social al Moldova-Agroindbank.

Tarifele la gazele pentru consumatorii finali ar putea să se reducă cu 10% 

Premierul Pavel Filip susţine că a solicitat mai multe evaluări legate de modul în care se formează tarifele la diferite resurse energetice. „Vrem să vedem, pe cât este de corect, ceea ce plătesc oamenii şi în ce măsură reflectă realitatea”, a declarat premierul vineri, 22 ianuarie, după o şedinţă de lucru la Guvern referitor la asigurarea cu gaze naturale şi preţul de livrare a acestora. Prim-ministru a spus că a primit două evaluări, legate de tarifele la gaze şi la produsele petroliere. „Notele informative ale consilierilor pe marginea acestor evaluări îmi inspiră optimism, că tarifele la aceste resurse ar putea fi reduse”, a relevat premierul. În opinia sa, este necesară o transparenţă totală în ce priveşte stabilirea tarifelor, pentru că acest fapt este cerut de oamenii care au ieşit în stradă să protesteze.

● SÂMBĂTĂ, 23 ianuarie

Ministerul Sănătății propune un mecanism nou de salarizare a medicilor 

Condițiile de salarizare a angajaților din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistență medicală, ar putea să fie îmbunătățite în curând. Ministerul Sănătății propune pentru consultări publice un proiect de regulament privind noul mecanism de salarizare a acestor angajați. Noul mecanism de salarizare este bazat pe performanţele profesionale individuale în muncă, pe calitatea muncii depuse, aportul şi profesionalismul fiecărui angajat. La modul concret, venitul salarial al angajaţilor respectivi se propune să fie compus din parte fixă a salariului, partea variabilă  și alte norme şi garanţii salariale și ajutorul material. Partea fixă a salariului constituie garanţia minimă de remunerare a muncii angajaţilor din instituţie, în conformitate cu funcția ocupată. Suplimentul la partea fixă a salariului, care ar putea fi stabilit pentru competenţe profesionale şi nivelul de realizare a indicatorilor de performanţă ar reprezenta parte variabilă a salariului. Alte norme şi garanţii salariale vor include  sporurile de compensare pentru munca prestată în condiţii nefavorabile precum şi alte garanţii minime stabilite de stat, iar ajutorul material este dreptul bănesc acordat o dată în an salariaţilor.

Şedinţă la Guvern: Preţurile la produsele petroliere vor scădea 

În următoarele zile urmează să scadă, cu siguranţă, preţurile la produsele petroliere. Despre aceasta a comunicat prim-ministrul Pavel Filip după ce s-a întâlnit la Guvern cu reprezentanţii companiilor petroliere. Şeful executivului a spus că a vorbit şi despre problemele cu care se confruntă petroliştii, iar calcularea tarifelor după o nouă metodă urmează să fie pusă în aplicare după aprobarea metodologiei de către Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică. „Contez ca zilele următoare, după o analiză minuţioasă, să vedem rezultate concrete. Cu siguranţă vom avea o scădere de preţuri, dar nu fac prognoze, deoarece fiecare companie are propriile calcule”, a comunicat oficialul.