RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18 aprilie – 22 aprilie -Cele mai importante ştiri din fluxul IPN „Economie & Business”
https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-18-aprilie-22-aprilie-cele-mai-importante-stiri-7966_989780.html
[● LUNI, 18 aprilie]
[În 2 ani vom plăti mai puţin pentru apelurile de la un operator mobil la altul]
Până la finele anului anul 2013, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) îşi propune să reducă preţurile la apelurile între diferiţi operatori de telefonie mobilă. În prezent tariful pentru interconectare în reţelele de telefonie mobilă este de 7 cenţi. Până la sfârşitul anului 2013, se preconizează ca aceste preţuri să fie micşorate până la 2,22 cenţi.
[O nouă misiune FMI de evaluare vine la Chişinău la sfârşit de aprilie]
O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional urmează să sosească în Republica Moldova la sfârşitul lunii aprilie pentru cea de-a treia evaluare a implementării Programului de cooperare a Republicii Moldova cu FMI. Recent FMI a acordat Moldovei o tranşă de împrumut în sumă de 50 de milioane de Drepturi Speciale de Tragere, echivalentul a 79 de milioane de dolari, dintre care 24 de milioane de dolari pentru consolidarea poziţiei bugetare şi 55 de milioane de dolari pentru suplinirea rezervelor valutare ale Băncii Naţionale a Moldovei.Potrivit unor calcule efectuate de experţii economici, Republica Moldova, în condiţiile unei creşteri anuale de 10%, ar avea nevoie de cel puţin 7 ani pentru a atinge nivelul de dezvoltare al Letoniei şi de 14-15 ani pentru nivelul Cehiei sau Sloveniei.
[● MARŢI, 19 aprilie]
[Moldavian Airlines va cere de la ministrul transporturilor despăgubiri de 1,5 mln euro]
Moldavian Airlines va cere în judecată de la ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Şalaru, despăgubiri în valoare de 1,5 milioane de euro în cazul în care nu vor fi autorizate cursele charter ale companiei pe ruta Chişinău-Antalya în sezonul estival 2011. Curtea de Apel Chişinău a suspendat aplicarea regulamentului pentru operarea programului de curse charter, elaborat de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor (MTID). De asemenea, există avizele corespunzătoare ale Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Concurenţei şi Ministerului Justiţiei, care constată ilegalitatea prevederilor documentului în cauză.
[ANRCETI anticipează pentru acest an o creştere de 4% a sectorului comunicaţiilor electronice]
În 2011, cifra de afaceri în sectorul de comunicaţii electronice va spori cu 3-4% şi va însuma 6,3-6,4 miliarde de lei. Şeful direcţiei Reglementare Economică şi Analiză din cadrul ANRCETI, Vladimir Vozian, a declarat la o conferinţă de presă că se atestă încetinirea ritmului de creştere, iar acest lucru se explică prin reducerea veniturilor provenite din serviciile de terminare a traficului naţional în reţelele mobile şi fixe cu 23-24% şi diminuarea vânzărilor pe piaţa de telefonie fixă cu 5-6%. Aceste scăderi vor fi compensate, spune oficialul de la ANRCETI, de majorarea vânzărilor serviciilor de comunicaţii mobile, cu circa 10%, şi a celor de transmisiuni date şi acces la internet, cu 20-22%.
[Investiţiile sub aşteptări nu trebuie să constituie un motiv pentru încetinirea reformelor, reprezentant FMI]
Criza financiară globală şi consecinţele acesteia au influenţat deciziile companiilor străine de asumare a riscurilor legate de împrumutarea resurselor financiare şi de intrarea pe pieţe noi. Pe lângă factorii externi, există şi factori interni pentru care investitorii mari întârzie să vină în Republica Moldova. Opinia a fost expusă într-un interviu la Radio Moldova de către reprezentantul permanent al Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Tokhir Mirzoev. ,, În pofida eforturilor Guvernului de îmbunătăţire a reglementărilor în domeniului activităţii antreprenoriale, Moldova rămâne cu mult în urmă de alte ţări din regiune. Există probleme ce ţin de infrastructură. Îşi spune cuvântul şi instabilitatea politică. Totodată, nu este cazul să avem aşteptări exagerate, să credem că grupuri mari de investitori vor da buzna în Republica Moldova doar după un an de realizare a reformelor. Faptul că volumul investiţiilor nu este cel aşteptat nu poate să constituie un motiv de a încetini ritmul reformelor. Menţinerea cursului trasat va contribui, neapărat, la venirea investitorilor”, a menţionat oficialul de la FMI.
[● MIERCURI, 20 aprilie]
[Producătorii moldoveni nu vor mai putea să vândă Cognac, Cahors şi alte denumiri de produse]
Guvernul Republicii Moldova şi Comunitatea Europeană au parafat un acord cu privire la protecţia indicaţiilor geografice pentru produsele alimentare. Astfel, producătorii moldoveni mai pot să comercializeze şi să exporte produsele cu denumiri ca Champagne, Cognac, Cahors etc. doar în următorii 5 ani, timp în care Republica Moldova va întreprinde măsurile de rigoare pentru conformarea producţiei sale la cerinţele UE. Prin acest acord Moldova va asigura un nivel înalt de protecţie pentru mai mult de 3 200 de indicaţii geografice europene pentru produse alimentare, vinuri şi băuturi spirtoase, cărora li s-a acordat protecţie în interiorul UE.
[Noi reguli pentru furnizorii de energie electrică]
Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit noi modalităţi de rezolvare a unor probleme ce apar în relaţiile dintre consumatorii finali şi operatorii de reţele de energie electrică. Astfel, pentru înlăturarea cazurilor de întreruperi programate îndelungate a furnizării energiei electrice în timpul iernii, ANRE a stabilit că, în cursul lunilor decembrie, ianuarie şi februarie, durata unei întreruperi programate nu poate depăşi 4 ore pe zi. Totodată, furnizorii de energie electrică au fost obligaţi să asigure accesul consumatorilor finali 24 din 24 ore la serviciile sale telefonice şi să indice numerele de telefoane în facturile emise.
[Noile tarife la energia electrică au intrat în vigoare]
În luna aprilie consumatorii vor achita energia electrică în baza tarifelor vechi până pe data de 20 aprilie, iar după această dată în baza tarifelor noi. În şedinţa din 15 aprilie, ANRE a stabilit în premieră tarife diferenţiate, în funcţie de nivelul de tensiune a reţelelor de distribuţie la care sunt racordate instalaţiile consumatorilor.
Pentru consumatorii RED Union Fenosa, racordaţi la reţelele de înaltă tensiune (35-110 kV) noul tarif va fi de 1,07 lei/kWh (cu 1,6% mai mult decât cel aplicat până în prezent). Pentru consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune medie tariful va fi de 1,34 lei/kWh, cu o majorare de 0,8%, iar consumatorii racordaţi la reţelele de tensiune joasă (până la 0,4 kV) vor plăti 1,48 lei/kWh, cu o majorare a tarifului de 11,3%. Pentru consumatorii RED Nord şi RED Nord-Vest racordaţi la reţele de tensiune medie şi de tensiune joasă tarifele vor fi de 1,45 lei/kWh şi, respectiv, 1,57 lei/kWh, cu o majorare de 1,4% şi 9,8%. Pentru consumatorii RED Nord-Vest racordaţi la reţele de înaltă tensiune tariful va fi mai mic decât cel aplicat până acum, cu 16,1%, şi va constitui 1,20 lei/kWh.
[● JOI, 21 aprilie]
[Moratoriul la exportul de grâu ar putea fi ridicat]
Restricţiile la exportul de grâu ar putea fi anulate în curând. Subiectul urmează a fi discutat și cu Misiunea Fondului Monetar Internațional, așteptată la Chișinău la finele lunii aprilie. Guvernul a oprit exportul de grâu pe 2 februarie 2011 , după a constatat că ritmul de export s-a triplat odată cu creșterea prețurilor peste hotare. Moratoriul a fost impus pentru a evita formarea deficitului de grâu pe piața locală.
[Ghilotina 2+ se va încheia în august]
Cea de-a treia şi ultima etapă de revizuire a actelor permisive eliberate agenţilor economici de către autorităţile publice se va încheia în lunile iulie-august ale acestui an. În primele două etape ale acestei revizuiri, numită simbolic Ghilotina 2+, s-a făcut inventarierea tuturor actelor permisive eliberate agenţilor economici de către diferite autorităţi publice. Au fost identificate circa 500 de acte permisive, dintre care aproape jumătate au fost reduse, iar 270 de acte au fost incluse într-o listă care, pe lângă denumirea actului permisiv, mai conţine şi alte informaţii: tipul sau categoria şi mărimea plăţii care urmează să fie percepută pentru acesta.
[● VINERI, 22 aprilie]
[De sărbători fiscul îşi intensifică controalele în pieţe]
De Paşti Serviciul Fiscal de Stat va efectua controale operative în principalele pieţe agroalimentare din Chişinău şi din raioanele republicii. Administratorii care vor permite comercializarea în piaţă a mărfurilor neacoperite documentar vor fi sancţionaţi, amenda fiind de 6 mii de lei. Pentru comercianţi amenzile oscilează, în funcţie de încălcarea comisă, între 200 şi 1800 de lei. De la începutul anului fiscul a aplicat agenţilor economici sancţiuni în mărime de 5,5 milioane de lei.
[Subvenţiile în agricultură vor fi repartizate pe 11 domenii]
Suma de 250 de milioane de lei prevăzută în 2011 pentru Fondul de subvenţionare a producătorilor agricoli vor fi repartizate pe 11 domenii de utilizare, preponderent investiţionale. Domeniile de subvenţionare propuse Parlamentului spre aprobare vor asigura o continuitate a proceselor demarate cu în 2010, când a fost aprobat un nou mecanism de subvenţionare a producătorilor agricoli, bazat pe stabilirea obligatorie a unor criterii de eligibilitate pentru beneficiari şi prin crearea sistemului unic instituţional de gestionare şi monitorizare a utilizării subvenţiilor prin Agenţia Intervenţii şi Plăţi pentru Agricultură. Documentul prevede că solicitările de susţinere financiară, depuse de către producători în 2009 şi 2010, dar care au rămas neacoperite din cauza lipsei resurselor financiare, vor fi examinate în limita fondului de subvenţionare a producătorilor agricoli în anul 2011. Domeniile de subvenţionare sunt: stimularea mecanismului de asigurare a riscurilor în agricultură; stimularea investiţiilor pentru fondarea plantaţiilor multianuale; subvenţionarea investiţiilor pentru producerea legumelor pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri); stimularea investiţiilor la procurarea tehnicii şi utilajului agricol, a echipamentului de irigare, şi în premieră a instalaţiilor împotriva îngheţului.