logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18 –24 septembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-18-24-septembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1099595.html

● MARȚI, 19 septembrie

Vestmoldtransgaz – operator al sistemului de transport al gazelor naturale în toată țara


Începând cu 19 septembrie, compania „Vestmoldtransgaz” este responsabilă de gestionarea și funcționarea corespunzătoare a infrastructurii de transport a gazelor naturale, iar „Moldovatransgaz” va acorda serviciile de mentenanță necesare. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a finalizat procedura de desemnare a „Vestmoldtransgaz” în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale pe întreg teritoriul țării.

Forța Fermierilor solicită interzicerea importului de floarea-soarelui

Reprezentanții asociației obștești „Forța Fermierilor” solicită să fie interzis importul de floarea-soarelui în Republica Moldova cel puțin până pe 31 decembrie. În caz contrar, spun ei, protestele fermierilor sunt inevitabile.

Asociația informează că, luni, sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, a avut loc o ședință de lucru cu mai mulți comercianți de pe piața cerealelor și oleaginoaselor. Subiectul discuțiilor au fost prețurile la floarea-soarelui care în ultima săptămână s-au prăbușit vertiginos, cu aproximativ 2 lei per kilogram, și sunt mai mici cu mai bine de 3 lei față de cotațiile bursiere internaționale.

Rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară se menține la nivel de 6%

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt se menține la nivelul de 6% la sută anual. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei în cadrul ședinței din 19 septembrie.

● MIERCURI, 20 septembrie

În luna august, inflația a scăzut până la 9,7%


Inflația anuală a scăzut cu 1,1 puncte procentuale până la 9,7% în luna august, fiind cu 0,2 puncte procentuale superioară valorii anticipate. Banca Națională a Moldovei menționează că abaterea inflației efective de la cea prognozată a fost cauzată, în principal, de prețurile la combustibili, ca urmare a creșterii peste așteptări a prețurilor la petrol.

Angela Gramadă: Dacă nu va fi livrat gaz regiunii transnistrene, consecințele umanitare ar putea fi dramatice

O eventuală sistare a livrării gazelor de către Gazprom regiunii transnistrene va avea consecințe dramatice din punct de vedere umanitar. Este opinia președintei Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Globale, Angela Grămadă. Potrivit expertei, în eventualitatea sistării gazului de către Gazprom pentru stânga Nistrului, Rusia va trebui să finanțeze suplimentar regiunea transnistreană pentru a o menține pe linia de plutire.

Locatarii vor putea să monteze instalații fotovoltaice pe blocurile de locuit

Proprietarii de apartamente din blocurile multietajate vor avea posibilitatea să instaleze parcuri de energie regenerabilă pentru consum propriu, inclusiv acestea se pot afla la o altă adresă decât locul de consum, doar că ambele adrese vor trebui să se afle în raza aceluiași furnizor. Prevederile se conțin într-un proiect de lege aprobat de Guvern.

Guvernul aprobă tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă

Din 1 ianuarie 2024, va fi aplicat un nou mecanism de facturare a energiei regenerabile. Un proiect aprobat de Guvern prevede tranziția de la contorizarea netă la facturarea netă.

USAID transferă 76,8 mln dolari Guvernului pentru rambursarea costurilor energiei electrice

USAID transferă 76,8 de milioane de dolari Guvernului Republicii Moldova pentru rambursarea costurilor record pentru energia electrică pe parcursul iernii 2022-2023. Banii au fost transferați prin intermediul Băncii Mondiale și fac parte din angajamentul USAID de a oferi o asistență de 300 de milioane de dolari pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova.

Consumatorii pot semnala probleme cu produsele lor timp de până la 1 an

Termenul în care consumatorii pot semnala probleme cu produsele lor a fost extins de la 6 luni la un an. Aceasta se aplică atunci când produsul nu corespunde așteptărilor, dar nu este strict legat de starea de conformitate. Prevederile se conțin într-un proiect de modificare a Legii privind protecția consumatorilor.

● JOI, 21 septembrie

Victor Parlicov: Nu ne propunem să reziliem unilateral contractul cu Gazprom


Republica Moldova nu-și propune să rezilieze contractul cu Gazprom, deși concernul rus nu-și onorează obligațiile contractuale și nu furnizează volumele necesare de gaz. O spune ministrul Energiei, Victor Parlicov, potrivit căruia autoritățile iau în considerare scenariul rezilierii contractului în mod unilateral de către partea rusă. Victor Parlicov spune că dacă Gazprom nu mai furnizează gaz regiunii transnistrene, Chișinăul va trebui să gestioneze două crize concomitent, prețuri majorate la energie electrică și o posibilă criză umanitară în stânga Nistrului.

Ministrul Dumitru Alaiba prezintă un nou proiect de lege care vizează controalele de stat

Antreprenorii vor putea contesta deciziile de control de stat în instanță, prevenind astfel pierderi nejustificate de timp și bani. Prevederea se conține într-un proiect de lege privind modificarea unor acte normative în domeniul controlului activității de întreprinzător în Republica Moldova. Acesta a fost prezentat de viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării într-o conferință de presă.

FLYONE lansează din primăvară zboruri către noi destinații

Compania aeriană FLYONE lansează din primăvara anului viitor zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău spre Praga, Thessaloniki și Enfidha.

La Chișinău se desfășoară cea mai mare conferință internațională privind impozitarea – TAXCON

La Chișinău se desfășoară cea mai mare conferință internațională privind impozitarea din Moldova „TAXCON'23”, a patra ediție. Evenimentul este organizat de Camera de Comerț Americană din Moldova, în parteneriat cu Ministerul Finanțelor și Camera Consultanților Fiscali din România.

Moldovagaz prezintă propriile calcule cu privire la tariful la gazele naturale

Președintele SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, spune că în ultima perioadă s-a discutat foarte mult referitor la o posibilă micșorare a tarifului pentru gazele naturale. În acest context, furnizorul a făcut propriile calcule care arată că tarifele ar putea fi ajustate anul viitor și doar dacă prețul de achiziție pentru o mie de metri cubi de gaze ar costa 450 de dolari.

Expert al Delegației UE lansează perspective economice optimiste pentru anul în curs

În Uniunea Europeană există o regulă fiscală prin care guvernele trebuie să-și țină în frâu deficitele. Astfel de norme fiscale sunt consacrate în tratatele UE. Chiar și faimosul număr pe care majoritatea oamenilor îl cunosc, și acesta este 60% raportul datorie/PIB și deficitul de 3% ca țintă, acestea sunt cifrele care sunt în tratatele UE. Acum, în procesul de apropiere treptată de UE ca țară candidată, Moldova ar trebui să-și dezvolte legislația care să reflecte aceste reguli. Declarațiile îi aparțin lui Josip Juric, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene la Chișinău, și au fost făcute în podcastul Băncii Naționale a Moldovei „Dă sens banilor”.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional vine în Republica Moldova

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Clara Mira, se va afla în vizită la Chișinău în perioada 25 septembrie – 6 octombrie. Misiunea FMI va purta discuții în cadrul consultărilor pentru anul 2023 prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI, în contextul a celei de-a patra evaluări a programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și al solicitării autorităților de a acorda susținere Republicii Moldova în baza noului Mecanismi de finanțare pentru reziliență și sustenabilitate (RSF).

Inactivitatea economică afectează două treimi din tineretul Moldovei

Inactivitatea economică afectează două treimi din tineretul Moldovei, devenind un fenomen mai acut decât șomajul. Lipsa experienței de muncă și condițiile de muncă precare sunt un obstacol pentru tinerii care vor să se angajeze în câmpul muncii. Mulți dintre tineri sunt dependenți de remitențele din străinătate și, în același timp, adolescenții au așteptări foarte mari față de salariile pe care le solicită când vor să se angajeze și condițiile de muncă pe care vor să le aibă, a menționat Felicia Bechtoldt, secretar de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul lansării unui studiu despre tineri.

● VINERI, 22 septembrie

Antreprenorii din turism vor putea accesa până la 500 de mii de lei pentru dezvoltarea afacerilor


Antreprenorii din turism sau domenii conexe vor putea accesa, de săptămâna viitoare, resurse financiare sub formă de grant în sumă de până la 500 de mii de lei pentru a-și dezvolta afacerile. Contribuția proprie va fi de 30%. Programul de sprijin pentru dezvoltarea IMM-urilor în domeniul turismului a fost lansat astăzi la o pensiune din Trebujeni.

În august leul s-a apreciat cu 1,3% în raport cu dolarul SUA

În luna august, leul moldovenesc s-a apreciat în valori medii cu 1,3% în raport cu dolarul, până la 17,7640 USD/MDL.

Ministerul Finanțelor va lansa pe piața internă obligațiuni de stat pe 10 ani

Ministerul Finanțelor va lansa pe piață internă obligațiuni de stat pe 10 ani. Obligațiunile de stat pe această perioadă sunt preconizate spre plasare, pentru prima dată, pe 27 septembrie.

Emisiunea obligațiunilor de stat pe 10 ani va reprezenta un pas major spre completarea curbei randamentelor, alături de obligațiunile de stat pe termen de 2, 3, 5 și 7 ani emise în prezent. La fel, va contribui la dezvoltarea pieței asigurărilor de viață și va contribui la planul de dezvoltare a economiei naționale, precizează Ministerul Finanțelor.

17 persoane sunt învinuite în episoadele aflate pe rol în dosarul frauda bancară

Începând cu anul 2020 și până în prezent, procurorii au finalizat urmărirea penală în 12 episoade din dosarul frauda bancară. În cauzele penale trimise în judecată 17 persoane au statut de inculpat. Printre aceștia se numără fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, dar și ex-deputatul Vladimir Andronachi. Detalii în acest au fost oferite presei de către conducerea Procuraturii Anticorupție.

● SÂMBĂTĂ, 23 septembrie

Automobilele cu motor electric și cele hibrid, tot mai populare în Moldova


Automobilele cu motor electric și cele hibrid sunt tot mai populare în Republica Moldova. În ultimii 2 ani, numărul acestora a crescut considerabil. Potrivit datelor din Registrul de stat al transporturilor, în anul 2023 au fost înmatriculate primar peste 25 de mii de automobile. Dintre acestea, 611 sunt cu motorul electric, iar altele 4 471 sunt cu motor tip hibrid. Cifra este în creștere comparativ cu anul 2018, când au fost înmatriculate primar doar 42 de auto electrice și 3 497 auto hybrid.