logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18-24 februarie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-18-24-februarie-cele-mai-importante-stiri-din-7966_1047232.html

● LUNI, 18 februarie

Guvernul României oferă Chișinăului zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. Prin acest proiect, autoritățile își propun să reducă vulnerabilitatea zonelor râului Bâc afectate de schimbările climatice cu impact negativ asupra infrastructurii urbane a municipiului Chișinău. În cardul proiectului, pe mai multe sectoare va fi adâncită albia râului Bâc și va fi curățată de nămol, de gunoi și de elemente de construcție. De asemenea, este prevăzută și amenajarea albiei râului și a terenului adiacent ca zonă de agrement, cu plantare de arbori și arbuști, amenajare de alei, piste de bicicliști, instalare iluminat stradal și mobilier urban. Șeful Direcției generale locativ-comunală și amenajare, Ion Burdiumov, a declarat la ședința operativă de la Primărie că zonele de intervenție sunt: din orașul Vatra – până la strada Grădina Botanică din Chișinău, pe o lungime de 24,56 km și încă 21,38 km în raionul Strășeni. Prima activitate a proiectului, cu un buget de 270 de mii de euro, presupune elaborarea unui studiu de evaluare a impactului asupra mediului, dar și realizarea documentației tehnice de proiect. Totodată, va fi elaborat un plan de măsuri pentru soluționarea problemelor legate de pericolul inundațiilor și secetelor ca rezultat al schimbărilor climatice în albia râului Bâc.

Au fost lansate lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, au fost lansate. La ceremonie a participat premierul Pavel Filip și vicepremierul român pentru implementarea parteneriatelor strategice, Ana Birchall. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, Pavel Filip a menționat că prin conducta Iași-Ungheni, pusă în funcțiune în 2014, s-au livrat câte aproape un milion de metri cubi de gaze pe an. Ungheniul și câteva localități din apropiere au avut gaz românesc. După implementarea fazei a doua, gazoductul Ungheni-Chișinău, de 120 de km, va putea asigura Republica Moldova cu volumul necesar de gaze. „ După mulți ani în care prețul la gaz a fost folosit pe post de sperietoare de cei care îl livrau în Moldova, ne apropiem de ziua în care asta nu se va mai întâmpla”, a spus premierul.

● MARȚI, 19 februarie

Numărul turiștilor cazați în structurile de primire turistică s-a majorat cu 8,1%

Numărul de turiști cazați în structurile de primire turistică s-a majorat, în 2018, cu 8,1%. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, pe parcursul anului trecut, structurile de primire turistică colective cu funcțiuni de cazare au fost frecventate de 364,6 mii de turiști, dintre care 160,2 mii – turiști străini (43,9%). Cei mai mulți turiști străini cazați la structurile de primire turistică au venit din România (28,0%), Ucraina (11,7%), Federația Rusă (8,1%), Statele Unite ale Americii (6,0%), Germania (4,4%) și Italia (4,0%). Mai puțini – din China și Spania (câte 0,9%),  Suedia și Elveția (câte 0,8%).

600 de tineri vor fi susținuți să se lanseze în afaceri

600 de tineri vor fi instruiți cum să genereze idei de afaceri. Alții cel puțin 540 vor fi asistați în dezvoltarea afacerilor începătoare. Activitățile sunt parte a programului național „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”, lansat de către Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Programul va oferi finanțări nerambursabile în mărime de 180 de mii de lei pentru 250 de afaceri inițiate și dezvoltate de tineri întreprinzători. Se urmărește crearea și menținerea a cel puțin 400 de locuri noi de muncă, preponderent în zonele rurale.

● MIERCURI, 20 februarie

Vitalie Iurcu: Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău ar putea fi finalizată până la sfârșitul anului

Lucrările de construcție a conductei de gaze Ungheni – Chișinău, etapa a doua a proiectului de interconectare Iași-Ungheni, care au fost lansate pe 18 februarie, ar putea să fie finalizate până la 31 decembrie curent. Declarația aparține secretarului de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Vitalie Iurcu. Potrivit lui, este incertă situația legată de tranzitarea gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei. Contractul Republicii Moldova cu Federația Rusă privind livrarea de gaze expiră la 1 ianuarie 2020. Aceasta este îngrijorarea nu doar a Republicii Moldova, dar și a partenerilor europeni, a țărilor din UE care beneficiază de acest combustibil. „Stoparea acestui tranzit, inclusiv din cauza relațiilor neclare dintre Rusia și Ucraina, pune sub semnul întrebării ce se întâmplă în Moldova după 1 ianuarie 2020.

AIPA a trecut în contul producătorilor agricoli 184 de milioane de lei

184 de milioane lei, pentru 1976 de solicitanți de subvenții, datorii rămase fără finanțare din cauza epuizării Fondului național de dezvoltare a agriculturii și mediului rural din anul precedent, au fost trecute în contul producătorilor agricoli. Potrivit unui comunicat de presă al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), statul va subvenționa în 2019 construcția de sere, înființarea plantațiilor multianuale, procurarea tehnicii agricole, dar și sectorul zootehnic, agricultura ecologică, promovarea produselor pe piețele de desfacere etc.

● JOI, 21 februarie

Tinerii antreprenori vor putea accesa credite la dobânzi preferențiale

Ministerul Finanțelor a lansat un proiect de subfinanțare a tinerilor antreprenori cu dobândă preferențială. În acest proiect deja s-au înregistrat două persoane care au beneficiat de aceste împrumuturi. Declarația aparține șefei Directoratului de Finanțare a Ministerului Finanțelor, Raisa Cantemir. Potrivit ei, proiectul este destinat tinerilor cu vârstele cuprinse între 18 și 35 de ani pentru capitalizarea inițială dacă au o afacere bine pusă la punct sau pentru startup-uri. „Tinerii se adresează la băncile financiare deoarece Ministerul Finanțelor refinanțează împrumuturile prin sistemul bancar pentru a evita riscurile de credit”, spune Raisa Cantemir. Funcționara spune că suma maximă pe care o poate accesa un tânăr este de până la un milion și jumătate de lei. De asemenea, tinerii pot accesa mai multe asemenea credite, dar condiția este să nu depășească suma de un milion și jumătate.

● VINERI, 22 februarie

Nou mecanism de stimulare a contribuabililor care plătesc cu cardul

Și în Republica Moldova vor fi organizate loterii fiscale. Ministrul Finanțelor a expus pentru consultări publice proiectul regulamentului privind desfășurarea unor asemenea acțiuni, al căror scop este limitarea tranzacțiilor efectuate în numerar, stimularea achitărilor cu cardul bancar și, în consecință, combaterea evaziunii fiscale. Loteriile vor fi organizate de către Serviciul Fiscal de Stat, în patru etape, după încheierea trimestrului de gestiune. De asemenea, proiectul prevede organizarea a două ediții speciale, la finele sărbătorilor de iarnă și a sărbătorilor pascale. La fiecare din cele patru etape trimestriale vor fi oferite câte 40 de premii în valoare de 1000 lei. Valoarea premiilor la edițiile de sărbătoare va fi de 1500 de lei, pentru 20 de învingător la fiecare din cele două ediții. Suma anuală a  premiilor va constitui 220 de mii de lei.