logo

RETROSPECTIVA SĂPTĂMÂNII 18 – 24 decembrie. Cele mai importante știri din fluxul IPN „Economie & Business”


https://www.ipn.md/ro/retrospectiva-saptamanii-18-24-decembrie-cele-mai-importante-stiri-7966_1101668.html

● LUNI, 18 decembrie

Bugetul asigurărilor sociale de stat, executat la nivel de 91,3%


În primele 11 luni ale anului, în bugetul asigurărilor sociale de stat au fost acumulate venituri în sumă totală de 35458,4 milioane lei, ceea ce constituie 91,3% din planul anual aprobat.

52 mln lei acumulați din impozitul plătit de persoanele care dau în chirie bunuri immobile

Încasările de la persoanele fizice care transmit în locațiune bunuri imobile constituie 52 de milioane de lei în 11 luni ale anului, cu peste 40% mai mult comparativ cu perioada similară a anului trecut.

● MARȚI, 19 decembrie

Fermierii cer Guvernului să introducă un mecanism stabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor


Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să introducă un mecanism stabil și durabil de limitare a importului cerealelor și oleaginoaselor, similar cu cele instituite în România și Bulgaria.

Într-un comunicat de presă al Asociației, fermierii afirmă că lipsa restricțiilor de import al cerealelor și oleaginoaselor, nu doar va dezechilibra piața internă, dar și va pune în pericol exportul grâului, porumbului și semințelor de floarea soarelui în România, care nu odată a atenționat Moldova despre pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. În opinia Asociației, blocarea exporturilor în România ar fi o catastrofă pentru fermierii din Moldova.

Banca Poloneză de Dezvoltare oferă Moldovei un împrumut pentru susținerea ÎMM-urilor

Banca Poloneză de Dezvoltare acordă Republicii Moldova un credit de cinci milioane de euro pentru capitalizarea Fondului pentru antreprenoriat și creștere economică. Este un fond susținut de stat prin intermediul căruia întreprinderile mici și mijlocii au acces la finanțare pe termen lung în condiții preferențiale. Uniunea Europeană va compensa în mare parte rata dobânzii acestui credit pentru ca în final să poată fi oferite condiții cât mai atractive pentru antreprenori. Despre aceasta a anunțat directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea, la semnarea Acordului de împrumut dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Poloneză de Dezvoltare (BGK).

„Să creăm pe interior o piața de capital atractivă”. Interviu IPN cu Alexandru Savva, consilier BNM

Nivelul actual al pieței de capital creează presiune asupra altor segmente ale pieței financiare. Conexiunile trebuie create în ambele direcții, ca să permită nu doar exportul de instrumente financiare, dar și atragerea pe piața internă a unor instrumente străine. Aceste și alte declarații ale consilierului BNM, Alexandru Savva.

● MIERCURI, 20 decembrie

OIM Moldova a organizat Ziua Internațională a Migranților la Chișinău


„Implică-te astăzi”, sub acest generic a fost sărbătorită Ziua Internațională a Migranților la Chișinău. La evenimentul organizat de Organizația Internațională pentru Migrație în Republica Moldova (OIM Moldova) a avut loc o ceremonie de premiere care a evidențiat contribuția diasporei moldovenești la susținerea dezvoltării socio-economice a Republicii Moldova.

Importul de cereale, între frici și perspective

După ce a bulversat pe parcursul câtorva luni opinia publică, subiectul cerealelor ucrainene în Moldova depășește domeniul presupunerilor și suspiciunilor, transmite IPN.

Din luna octombrie 2023, importul de grâu, porumb și semințe de floarea-soarelui este reglementat printr-o procedură de licențiere, de care pot beneficia, în special, procesatorii și crescătorii de animale. O analiză a datelor vamale realizată de expertul agricol Iurie Rija, arată efectul instituirii procedurii de licențiere a importurilor respective. Contrar gurilor rele că în acest stat nimic nu funcționează sau are efecte opuse celor scontate, în noiembrie nu au avut loc importuri de grâu, porumb și floarea soarelui.

Convergența economică este esențială pentru aderarea Moldovei la UE. Op-Ed de Stanislav Ghilețchi

„Continuarea armonizării legislative cu acquis-ul european și întărirea capacităților instituționale în lipsa unei viziuni strategice de dezvoltare economică accelerată a Republicii Moldova nu va permite atingerea indicatorilor de convergență cu UE, un criteriu esențial pentru ca Republica Moldova să fie pregătită de aderare la UE către anul 2030...”

OIM Moldova a organizat Ziua Internațională a Migranților la Chișinău
„Ca urmare a conflictului din Ucraina, Moldova a primit în mod curajos un milion de refugiați, majoritatea în tranzit, în timp ce aproximativ 100 de mii au rămas în țară, deseori circulând între Ucraina și Moldova. Solidaritatea de neclintit a poporului moldovean și a guvernului său sunt un exemplu pentru întreaga lume. Misiunea OIM este mândră că a jucat un rol în sprijinirea guvernului cu privire la aceste provocări și oportunități, în ceea ce privește implicarea diasporei, combaterea traficului de persoane, gestionarea migrației și legislația în general, precum și sprijinul privind strămutarea forțată în ceea ce privește adăpostul, ajutorul în numerar, protecția, crearea de locuri de muncă și integrarea”, a menționat șeful misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback.

Proceduri vamale simplificate de la 1 ianuarie

Codul Vamal nou va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024 și va simplifica procedurile vamale. Acesta va oferi mai multe facilități în procesul de comerț, în interacțiunea dintre mediul de afaceri și autoritatea vamală și va exclude riscurile de corupție. Declarații în acest sens au fost făcute de participanții la un eveniment de informare desfășurat de Serviciului Vamal.

● JOI, 21 decembrie

Câtă energie regenerabilă există în Moldova și câtă ar putea fi?


Republica Moldova consumă anual 4 milioane de MWh energie electrică. 45% revine gospodăriilor casnice și doar 15% –  industriei. Această structură a consumului generează vârfuri de consum de circa 700 MW dimineața și seara, când toată lumea se pregătește de o zi de lucru sau revine acasă și pune în priză toate electrocasnicele de care poate avea nevoie. În schimb noaptea consumul scade până la 180 MW.

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2024 este de 13 700 lei

Mărimea salariului mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2024 crește cu 2000 de lei – de la 11 700 la 13 700 lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței cabinetului de miniștri.

Moldova este mai pregătită pentru sezonul de încălzire decât anul trecut, ministru

Republica Moldova este acum mai pregătită pentru sezonul de încălzire decât anul trecut. Ministrul energiei, Victor Parlicov, spune că au fost acumulate rezerve de gaze suficiente pentru întreagă iarnă și a fost semnat un contract pe un an de procurare a energiei electrice la prețuri accesibile.

Agenția pentru Eficiență Energetică se transformă în Centrul Național pentru Energie Durabilă

Agenția pentru Eficiență Energetică se transformă în Centrul Național pentru Energie Durabilă, începând cu 1 ianuarie 2024. Centrul va gestiona Fondul pentru eficiență energetică în sectorul rezidențial, un mecanism de finanțare a instituțiilor din sectorul public, dar și o serie de registre publice privind statisticile în domeniul eficienței energetice și energiei regenerabile. Decizia în acest sens a fost aprobată de Guvern.

Guvernul a autorizat construcția a două noi centrale eficiente de cogenerare

Guvernul a autorizat construcția a două noi centrale eficiente de cogenerare cu o capacitate totală de 55 MW energie electrică și cel puțin 43 Gcal/h energie termică. Acestea vor înlocui fosta CET-1 dată în exploatare încă în anul 1951 și vor contribui la majorarea capacității de producere interne a energiei electrice.

● VINERI, 22 decembrie

Guvernatorul Băncii Naționale a fost revocat din funcție


Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a fost revocat din funcție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 81 de deputați, în seara zilei de 21 decembrie.

Mark Horton: Progresul poate fi resimțit rapid într-o țară mică

Progresul economic poate fi resimțit rapid într-o țară mică, așa cum este Republica Moldova. În acest sens trebuie doar să se facă câteva îmbunătățiri la execuția bugetului, soluționarea problemelor specifice țării. Este opinia exprimată de către Mark Horton, director adjunct al departamentului european al Fondului Monetar Internațional, în cadrul podcastului „Dă sens banilor”.

Mark Horton, despre mecanismul pentru reziliență și durabilitate al FMI

Fondul Monetar Internațional își propune să contribuie mai mult la integrarea cât mai puternică a provocărilor climatice și a provocărilor din sectorul energetic în cadrul macroeconomic prin intermediul mecanismului pentru reziliență și durabilitate (RSF). „În țările care au avut până acum programe RSF – în Europa, acestea sunt Kosovo și acum Moldova – s-a dovedit util ca Ministerul Finanțelor să joace un loc important pentru ca politicile climatice să fie bine ancorate în cadrul macroeconomic general, astfel încât să nu fie neglijate, dar nici exagerate, găsindu-și locul în cadrul bugetar, cadrul monetar și cel al sectorului financiar și dând impulsul unor progrese reale”, a spus Mark Horton, director adjunct al departamentului european al Fondului Monetar Internațional.

Relația dintre Moldova și FMI este cea mai bună din ultimii 30 de ani, oficial FMI

Relațiile de parteneriat dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional sunt excelente, chiar pot fi catalogate ca cele mai bune din ultimii 30 de ani. O opinie în acest sens a fost exprimată de către Mark Horton, director adjunct al departamentului european al Fondului Monetar Internațional, invitat al podcastului „Dă sens banilor”.

BNM pune în circulație moneda comemorativă „Moldova Europeană”

Banca Națională a Moldovei pune în circulație, începând cu 2 ianuarie, moneda comemorativă „Moldova Europeană”, care va completa seria „Evenimente istorice”. Moneda este dedicată evenimentului istoric pentru Moldova marcat la 14 decembrie 2023, când Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.

Căldură mai ieftină pentru consumatorii din Chișinău și Bălți

Locuitorii din Chișinău și Bălți vor plăti mai puțin pentru termificare. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat tariful de 2774 lei/Gcal (fără TVA) pentru energia termică livrată de „Termoelectrica”, ceea ce reprezintă o scădere a prețului cu 493 lei, de la 3267 lei/Gcal (fără TVA).

Termenul de funcționare a Parcului IT din Moldova va fi extins până în 2035

Termenul de funcționare a Parcului IT din Republica Moldova va fi extins până în 2035, fiind păstrat impozitul unic de 7 %. Parlamentul a votat în lectura a doua un proiect de modificare a Legii cu privire la parcurile pentru tehnologia informației.

Anca Dragu va fi propusă pentru funcția de guvernator BNM

Fosta președintă a Senatului României, Anca Dragu, va fi propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Ministrul energiei propune reducerea facturilor din contul eficientizării consumului

Dacă am fi adus clădirile la performanța energetică medie actuală a Uniunii Europene, deja am fi putut să reducem facturile de două ori cu prețurile actuale la energie. O spune ministrul energiei, Victor Parlicov, precizând că în Republica Moldova peste 50% din toată energia pe care o consumăm ca țară este energia pentru întreținerea clădirilor. În medie pentru a întreține un metru pătrat de clădire se consumă de două ori mai multă energie decât în țările UE.

Bugetul pentru anul 2024, aprobat în lectura a doua de Parlament

Bugetul pentru anul 2024 a fost votat de Parlament în lectura a doua. Veniturile se estimează la 66 632,0 milioane de lei, în creștere cu 1,3 % comparativ cu anul curent, iar cheltuielile sunt în sumă de 82 222,0 milioane de lei, cu o diminuare de 2,2 %. Deficitul bugetului de stat este în limita de 15 790,0 milioane de lei sau 4,6 % din PIB. Datoria de stat pentru finele anului 2024 este prognozată la nivel de 125 525,6 milioane de lei, dintre care 64,5 % datoria de stat externă și 35,5 % – datoria de stat internă.

Parlamentul a votat: Salariul minim pe țară crește la 5 000 de lei la 1 ianuarie

Cuantumul salariului minim pe țară va crește de la 1 ianuarie 2024 de la 4 000 la 5 000 de lei, acesta fiind aplicabil atât pentru sectorul bugetar, cât și pentru cel real. Respectiv, angajații care vor avea salarii mai mici de 5 000 de lei vor beneficia de plăți compensatorii. Creșterea salariului minim este prevăzută într-un proiect de modificare a Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, votat de Parlament în lectură finală.

Modificările la legislația în domeniul transportului rutier au fost votate în lectură finală

Administrarea transportului rutier urmează a fi descentralizată, iar competențele de elaborare și modificare a programului de transport interraional vor fi transferate de la organul central de specialitate la Agenția Națională Transport Auto. Modificările la legislația în domeniul transportului rutier au fost votate vineri de deputați.

Anca-Dana Dragu este numită guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei

Anca-Dana Dragu este numită guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), președintă a Consiliului de supraveghere și a Comitetului executiv, pe un termen de șapte ani. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de Parlament cu votul a 58 de deputați PAS.

Demitere bruscă a guvernatorului BNM pune la îndoială corectitudinea procesului, oficial FMI

Audierile și luarea deciziei pentru demiterea guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, au avut loc foarte rapid, a declarat reprezentanta permanentă a Fondului Monetar Internaţional în Republica Moldova, Svetlana Cerović. Potrivit reprezentantei FMI, acest fapt „pune sub semnul întrebării dacă a fost asigurată corectitudinea procesului dat, și anume efectuarea unei analize și evaluări profesionale și juridice într-o manieră adecvată și completă.

SÂMBĂTĂ, 23 decembrie

Anca Dragu: Vreau să asigurăm independența și integritatea BNM

Cu experiență în sectorul financiar-bancar, în politici publice și de aderare la Uniunea Europeană, Anca Dragu, votată guvernator al Băncii Naţionale din Republica Moldova, a declarat pentru Știrile TVR că dorește asigurarea independenței și integrității BNM și că dorește să sprijine Republica Moldova în parcursul european.

ANRE a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” pentru trei luni

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a suspendat licența „Nordgaz Furnizare” SRL. Activitatea de furnizare a gazelor naturale a fost oprită pentru un termen de trei luni.